kalafiora, przygotowane zgodnie z regułami postu leczniczego dr Ewy Dabrowskiej. Kotlety są wegańskie, bezglutenowe, beztłuszczowe, niskokaloryczne. Kotlety z kapusty kiszonej piekłam w piekarniku (myślę jednak, że można również spróbować usmażyć je na dobrej patelni z powłoką nieprzywierającą bez dodatku tłuszczu). PRZEPIS NA KOTLETY Z KAPUSTY KISZONEJ Składniki na kotlety z kapusty kiszonej: 250g kalafiora 1 marchewka 300g kapusty kiszonej(...)siekamy jej) wrzucamy do marchewki z kalafiorem, dodajemy przyprawy, mieszamy, doprawiamy do smaku. Formujemy nieduże, kotleciki (ok 8-10szt) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40-60min (stopień wysuszenia w zależności od naszych upodobań smakowych) w 200stopni. Artykuł Kotlety z kapusty kiszonej – post Dąbrowskiej pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujemięsa to, co najlepsze. Do zrobienia zupy potrzebny jest zarówno sam korpus – z pieczoną skórką, szyją i okrawkami mięsa, jak i soki z blaszki które wypłynęły z kurczaka podczas pieczenia. To nie tylko sam tłuszcz – on zbierze się i oddzieli na wierzchu tych płynów. Pod tłuszczem utworzy się galaretka – gęsta, mocno kolagenowa, ciemna i pełna smaku. To właśnie(...)dodajemy je pokrojone do zupy. Mięso pozostałości wyrzucamy. Zupę dosalamy i doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy gorącą. Możecie ją bez problemu wykorzystać jako samodzielne danie albo bazę dla innych zup , sosów czy potraw. Nie wyrzucajcie resztek pieczonego kurczaka – zobaczcie, jak z zaledwie kilkoma dodatkami, zyskują nowe życie! SKŁADNIKI na 4 porcje 1100ml wody 400g korpusu pieczonego kurczaka
Karo in the Kitchenżółtek -6 białek (plus jedno z masy) -5 łyżek cukru -0,5 szklanki mąki -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -6 łyżek wody -6 łyżek oleju MASA -3,5 szklanki mleka -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -3/4 szklanki cukru -1 cukier waniliowy -2 żółtka (białka do biszkoptów) -250g masła lub margaryny DODATKOWO(...)puch-dodajemy po łyżce budyniu i krem gotowy :-) SPODY Miskę metalową smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy olej i wodę oraz trochę barwnika pomarańczowego. W osobnej misce ubijamy 6 białek. Następnie delikatnie łączymy z ciastem. Z ciasta odkładamy 2 czubate łyżki do osobnej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokufrancuskiej, na słodko lub wytrawnie. Do przygotowania takiej rustykalnej tarty, nie potrzeba formy, wystarczy rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia i przełożyć na blaszkę. Ułożyć jabłka i resztę składników, następnie brzegi zawinąć na wierzch. Łatwe… prawda? Bez wysiłku i jakichkolwiek umiejętności kulinarnych można stworzyć coś wyjątkowo pysznego. Szczerze polecam Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki(...)lekko zmiksować). Dodajemy jogurt naturalny i zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na papierze do pieczenia okrągły placek (o średnicy około 30 cm) i razem z papierem przekładamy na blaszkę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cienkie plasterki i układamy na cieście (na zakładkę
Oryginalny smaktaty i zakupach na bazarze nieco zaniepokoiłam się ilością pochłanianego tłuszczu. Ten w orzechach jest zdrowy, ale tłuszcz to tłuszcz. Szukałam więc pomysłu na przekąskę, po którą można sięgnąć bez wyrzutów sumienia. Podjadanie jest dla mnie zupełnie normalne. Nie uważam jednak, że jest to nawyk jednoznacznie zły. Mój organizm "nie zwalnia", bo... niemal ciągle coś jem! :) Dlatego szczególnie(...)wierzch zamiast groszku ptysiowego lub grzanek. Są wspaniałe! Chrupiąca przekąska z cieciorki Składniki: ok 250 g ugotowanej cieciorki* (bez soli) papryka słodka suszona czosnek w proszku oregano sól morska chilli w proszku Chrupiąca przekąska z cieciorki - przygotowanie: Rozgrzej piec do 180°C. Ugotowaną, osączoną z wody cieciorkę wysyp na blaszkę wyłożoną folią i posyp obficie przyprawami. Dokładnie "wyturlaj
Gary Bez dnaczym zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy do pieczenia o wym. 23x33cm. Nakłuć widelcem i piec około 15-20 minut w temp. 190st. Ostudzić. Malinowa galaretka: 600g malin, 2 galaretki o smaku malinowym, 3 szklanki wrzątku. Galaretki rozpuścić(...)mascarpone oraz nasiona wanilii. Masę rozsmarować od razu na cieście. Beza: 3 białka, 150g cukru, 2 czubate łyżeczki kisielu cytrynowego (użyłam Gellwe ), 40g płatków migdałowych. Białka ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodać sypki kisiel. Masę rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej. Posypać płatkami migdałowymi. Piec około godziny w temp
Z miłości do słodkościmasłem. Dodajemy żółtka, ocet oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce. Schłodzone rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ja podpiekłam w 180 st. C. składniki na masę serową: 1000 g sera, zmielonego 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g masła 125 ml śmietany(...)połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Ubite dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. składniki na bezę kokosową: 4 białka 100 g wiórek kokosowych 110 g cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej proszek do pieczenia na końcu łyżeczki wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy wiórka kokosowe wymieszane z mąką oraz proszkiem
Domowy Smak Jedzeniamiękkiego 175 g jasnego cukru muscovado 3 jajka 250 g mąki grahamki 250 g rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu Do dekoracji 150 g białego marcepanu kolorowa posypka cukier puder Nastaw piekarnik na 160ºC bez termoobiegu. Pokrój w kostkę morele, orzechy przekrój na pół. Z marcepanu uformuj kulki. Wyciśnij sok z pomarańczy i otrzyj skórkę(...)przemian z mąką wymieszaną z proszkiem i cynamonem. Mieszaj aż składniki dobrze się połączą. Na koniec dodaj marcepanowe kulki i wymieszaj jeszcze raz. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Wytnij pasek o szerokości 15 cm. Posmaruj formę tłuszczem i przyklej pasek wzdłuż boku formy. Wyłóż ciasto do formy. Wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez godzinę
codojedzeniarukoli 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 100 g orzechów 2/3 szkl. oleju słonecznikowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka CUKIER FIOŁKOWY: 3/4 szkl cukru 3/4 szklanki fiołków MASA: 250 g masła 1 litr mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 płaskie łyżki mąki 3/4 szkl. cukru (w tym 3 lyzeczki cukru fi ołkowego) 3 żółtka borówki(...)jagody Przygotowujemy ciasto: Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy w małych ilościach cukier miksując. Następnie dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wlewamy cienkim strumieniem olej. Rukolę z olejem miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy przesianą mąkę wraz ze zblednowaną rukolą oraz posiekane orzechy. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników
Kuchnia w oparachupieczeniu, polaliśmy sosem z duszonych cebulek w sosie winno-karmelowym, które zostały nam z sobotniego śniadania, składającego się z grzanek z pieczonym camambertem i wspomnianymi cebulkami (swoją drogą koniecznie sprawdźcie ten przepis) . To dodatek, który można pominąć bez uszczerbku dla dania, ale który nadaje mu słodko-wytrawnego smaku. W takiej wersji z wyższej półki zrobiliśmy też focaccię z kaszanką(...)wodę, w sam raz tyle żeby ciasto nie było ani z suche ani zbyt lepkie od wilgoci, choć generalnie ciasto na focaccię powinno być wilgotne, bo zbyt suche w piecu zmieni się w kawałek deski:) Wyrabiamy ciasto – i tu są dwie metody postępowania: 1. zagniatamy dosłownie kilk minut, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na całą noc. 2. wyrabiamy
Niedzielny kucharzmasę serową: 300 g sera twarogowego lub na sernik (użyłam "Mój ulubiony") 1/2 paczki budyniu waniliowego bez cukru, nieugotowanego 1/4 szkl cukru kilka kropel esencji pomarańczowej 1. Jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. W trakcie mieszania dolewamy olej oraz wodę lub napój ewent. mleko. 2. Gotowe ciasto wylewamy
Gotowanie...to proste !końcu nim posypać. Odpowiedź po upieczeniu była oczywista: ciasteczka bez cukru pudru są gładkie i wyglądają jak biszkopty, a te z cukrem pudrem pięknie popękały tworząc bardzo fajną strukturę. Zdecydowanie polecam opcję z cukrem pudrem. Pieczemy ciastka w 170 stopniach około 10-12 minut. Pod koniec pieczenia obserwujemy je żeby się nie przypaliły. Proste ciasteczka cytrynowe
Relaxtimejagodą kamczacką. Składniki ( na 12 sztuk ) - 2 szkl. mąki pszennej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 0,5 szklanki cukru - 1 jajko - 1 szklanka mleka - 0,5 szklanki oleju - jagody kamczackie lub inne drobne owoce Wykonanie Wszystkie składniki razem ( bez dzielenia na suche i mokre ) wymieszałam mikserem na wysokich obrotach. Do ciasta dodałam jagody(...)zamieszałam delikatnie łyżką. Formę na muffinki wyłożyłam papilotkami i nałozyłam ciasto do 2/3 wysokości. Muffinki piekłam 25 minut w nagrzanym piekarniku ( góra/dół) w 170 stopniach. Smacznego :) Smacznego :) Poniżej jeszcze dla chętnych podaję moje przepisy z wykorzystaniem jagód kamczackich ( wystarczy kliknąć w linku i ukaże się przepis ) zapraszam : https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/rabarbar-jagoda-kamczacka-szybki.html https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/koktajl-z-jagody-kamczackiej-i-banana.html
Kuchnia z widokiem na ogródwyłożyć dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieść. Podpiec spód w 180 st. C. przez 15 minut. Przestudzić. Serek kremowy i mascarpone, kremówkę, cukier, ekstrakt i jajka zmiksować tylko do połączenia składników. Wylać na spód. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec 50-60 minut, aż wierzch będzie ścięty(...)mascarpone, dodać żelatynę, połączyć. Pozostałą kremówkę ubić, dodać do kremu, delikatnie wymieszać. Mus wyłożyć na sernik, schłodzić w lodówce 3-4 godziny. Przed podaniem posypać posiekanymi psitacjami i pokruszonymi bezami. Smacznego! Wygląda na to, że z prac ogrodowych nici... Ale, jak mawia Babcia, co się odwlecze, to nie uciecze . Póki co, zadowolę się zieleniącymi się jarzębinami
Pożeraczka, czyli raz adobrze