. Powoli ubijać (czym dłużej tym lepiej ) pod koniec daj ocet i dalej ubijaj. Ciasto przelej do prostokątnej blachy. Czas Pieczenia: Piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni 20 min sam dół, następnie 5 min góra dół (bez termoobiegu) Po upieczeniu przecinamy na pół. W filiżance rozpuść 2 łyżeczki cukru, sok z cytryny i zalej ciepłą wodą
Niezły Młynekwiórków kokosowych - 90 g cukru - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, ubijaj dalej, dodaj mąkę ziemniaczaną, beza ma być sztywna i szklista, na sam koniec wiórki, wymieszaj łyżką. Wyłóż na blaszkę, piec 15 minut w temp. 180 stopni C. Zwiń gorącą w roladę. 500 ml śmietany 36% ubij na sztywno, dodaj 2 łyżki cukru
SMYKWKUCHNIPiekłam kiedyś, dawno już temu, ciasto z cukinią . Jak się okazało wymyśliła je Pinkcake, która poleciała mi również zrobienie ciasta szpinakowego . Oczywiście miałam zrobić, ale do
Zdrowa Kuchnia SowyBabka , którą piekłam już w ubiegłym roku ,w czasie, gdy dynia była ogólnie dostępna. W późniejszym okresie zapomniana.Teraz powraca na nowo. Babeczka jest bardzo
Smaczne Zdroweostudzoną czekoladą i masłem. Na koniec delikatnie połączyć w jednolitą masę z przesianą mąką (można mikserem na małych obrotach). Masę wylać do blaszki 30x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 o C przez ok. 20-25 minut (patyczek może być delikatnie oblepiony okruszkami, nie może to być jednak surowe ciasto). Masa serowa. Utrzeć(...)bardzo rzadka, prawie jak woda a po upieczeniu i wystudzeniu dość gęsta). Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ciasto przez 35 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Wstawić do lodówki na około godzinę bez przykrycia. Pokroić na kwadraty. Polewa czekoladowa. W garnuszku na bardzo małym ogniu rozpuścić masło i czekoladę cały czas mieszając. Dodać mleko
coolinarnastrefa.blogspot.comPrzygotowałam ciasteczka, bardzo zdrowe ciasteczka, z płatkami owsianym, żurawiną, bez cukru, z miodem. Wybierałam się do mojego syna więc musiałam się szybko uwinąć z pieczeniem tym ciasteczek. Wyszły idealne, takie biszkoptowe. Polecam te błyskawiczne owsiane ciasteczka są delikatne, lekkie i puszyste, prawie jak biszkopciki, a najważniejsze, że są smaczne. Polecam również moje przepisy na: Ciasteczka owsiane z żurawiną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsztywną, lśniącą pianę, dodając pod koniec ubijania podaną ilość cukru. Ser utarłam z żółtkami, mlekiem karmelowym, mąką i budyniem. Delikatnie, bez użycia miksera, wmieszałam pianę z białek i wylałam na podpieczony spód. Wstawiłam do gorącego pieca. Piekłam godzinę w 180 stopniach pilnując, aby wierzch zbytnio się nie spiekł. (w razie zbytniego brązowienia, przykryć wierzch folią aluminiową
W kuchni Karmel-itkiBITĄ ŚMIETANĄ I MALINAMI Przygotowaną pianę delikatnie nakładać na blaszkę formując z niej niewielkie kółka. Jeżeli chcemy podawać bezy bez piętra, porcjujemy łyżką a łyżeczką robimy zagłębienie w środku (miejsce na późniejszą śmietanę). Czas pieczenia można skrócić do 1 godziny - mniejsze krążki szybciej się pieką. Czas suszenia w piekarniku to około 2 godzin. Przekładając bezowe krążki bitą
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładrugi biorę we wspólnym pieczeniu chleba organizowanym przez Amber ..Przepis na chleb wybrał Gucio. ..Ja już dawno przymierzałam się do upieczenia tego chleba, ale jakoś obawiałam się metody trójfazowej zakwaszania ciasta ..a to tylko z pozoru wydaje się takie "straszne"..wszystko odbywało się bez problemów..ja co prawda jak to u mnie czasem bywa musiałam coś pomylić...zakwas(...)Piekarnik nagrzać do 260*C . Pieczemy 10-15 min w 260*C a następnie dopiekamy 40 – 45 min. W 200*C. Natychmiast po wyjęciu z pieca posmarować/spryskać wodą. Jak każdy chleb żytni wymaga cierpliwości – można próbować następnego dnia (najlepiej piec ok. północy bo wtedy bardziej chce się spać niż jeść). * * Metodę trójfazową zakwaszania ciasta podaję
Moje domowe kucharzenieblaszkę 25x25cm CIASTO KAKAOWE -5 jajek -3.4 szkl cukru -1 szkl mąki pszennej tortowej -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -2,5 łyżki kakao -8 łyżek oleju -8 łyżek wody KREM -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po ok 40g sztuka -1 cukier waniliowy -3/4 szkl cukru -2 łyżki mąki pszennej (łyżki pełne, z górką(...)kilka zmielonych orzechów włoskich -3 cukierki Michałki do posypania ciasta Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od przygotowania ciasta kakaowego. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, olej i wodę i wszystko miksujemy. Powstałą masę dajemy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni (do suchego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuminut, łącznie z wyszukaniem ich z szafek kuchennych, a pieczenie zajmie tylko pół godziny. No i z tej radości zjadłam dość pokaźny kawałek, a ciasto było świeże jeszcze przez cały następny dzień. Moje ciasto jest bez glutenu i jajek, ale można też użyć mąki pszennej. Składniki(...)olejem, aż powstanie gęsta emulsja. – Dodać mąkę i sodę, przemieszać do połączenia składników. – Ciasto wylać do małej okrągłej tortownicy, posypać malinami. – Piec 30 minut w temp. 180 st.C
To co kochamwaniliowego -pół łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka z malinami : -3 malinowe galaretki -1litr wrzątku -500g mrożonych malin Krem śmietanowy z mascarpone: -500ml śmietanki 30% -250g serka mascarpone -4 duże łyżki cukru pudru (ilość do smaku) -laska wanilii -opcjonalnie 2 śmietanfixy, ja dałam bo śmietanka 30% może być za "lekka" Beza: -3 białka -150g drobnego(...)wkładamy do woreczka i na godzinę do lodówki, po tym czasie wałkujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i jeszcze na pół godziny wkładamy do lodówki, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, ciasto pieczemy na złoty kolor przez 15-20 minut, studzimy. Galaretki rozrabiamy w 1 litrze wrzątku, odstawiamy do ostygnięcia, wrzucamy zamrożone
Wypieki Reneśmietany 30 % 3 jajka 3 łyżki musu z dyni 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe, bez cukru 100 g rozpuszczonego masła 300 g ciasteczek oreo 100 g czekolady na polewę oraz bezy do dekoracji tortownica(...)chwilkę miksujemy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy masę ciasteczkową, dobrze ją dociskając do dna. Do misy robota wlewamy jajka, dodajemy cukry, chwilkę ucieramy. Następnie wlewamy śmietanę, dodajemy mus z dyni i ser. Miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec wsypujemy budynie, miksujemy. Ser wylewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku, termoobieg, 1 godzinę. Temperatura
Kulinarne Fantazje Mariolimasła lub margaryny w temperaturze pokojowej. 1 szklanka cukru 18 łyżek oleju 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Składniki na krem: 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego ilość cukru podana na opakowaniu budyniu jeżeli jest bez cukru 750 ml mleka 250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej Na polewę: 1 czekolada deserowa 1 czekolada(...)łyżki mleka 1 łyżka margaryny Sposób wykonania ciast: Jajka w całości utrzeć z cukrem. Nie przerywając miksować dodać stopniowo olej i 2 szklanki mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać dwie łyżki mąki, do drugiej dwie łyżki kakao. Dwie małe keksówki ( ja piekłam w foremkach jednorazowych
Na słodko lub wytrawniekokilkach, z dodatkiem owoców. Oczywiście paluchy zamoczyłam w 'surowej' wersji i jest o niebo smaczniejsza od pieczonej, ale spokojnie, taka zapiekana, jest równie wyśmienita! Gorąco zachęcam do wypróbowania! :) Aaaa, białka oczywiście przechowajcie w lodówce, zrobimy z nich bezę typu banoffi- ale to w kolejnym wpisie :) Przepis na 4 kokilki: * żółtka- 6 szt. * cukier trzcinowy- 6 łyżek* * owoce
Kraina Miodem Płynąca