łyżka bułki tartej 1 cytryna 1 czubata łyżka musztardy (użyłem limburskiej) sól pieprz majeranek olej roślinny (do pieczenia używam tego z pestek winogron) Polewa potrzebna na koniec pieczenia: 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżki czerwonej papryki wędzonej (mielonej) Sposób przygotowania: Filet z indyka umyć, oczyścić z błon, natrzeć sokiem(...)polaną cienką warstwą oleju. Posypujemy majerankiem, układamy kilka plasterków czosnku i polewamy odrobiną oleju. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza - pod przykryciem z folii aluminiowej, by mięso nie było suche. Po tym czasie mięso smarujemy przygotowaną polewą i wstawiamy ponownie do piekarnika (już bez przykrycia) na 10-15 minut. Brązowe pieczarki są bardziej aromatyczne od białych Składniki
W SMAKrodzynki namaczamy w wodzie. 2. Białko ubijamy, dodając po trochu cukier (jak przy robieniu bez). 3. Odcedzamy rodzynki i posypujemy odrobiną mąki, mieszamy. 4. Do białka dodajemy żółtka, miksujemy chwileczkę na niskich obrotach przy pomocy miksera, dodajemy otręby, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy, tylko tyle żeby składniki się połączyły. W razie potrzeby dodajemy trochę mleka
Malowane smakiemkostki masła (150 g) 3-4 łyżki gorzkiego kakao 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa serowa 1 kg twarogu sernikowego 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków (140 g) 1 duże opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (64 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki cukru wanilinowego 2 jajka do nadziania 1 opakowanie rozmrożonej mieszanki owocowej(...)łyżki mąki ziemniaczanej Owoce przesypać do miski i rozmrozić. Na samym początku przygotować kruche ciasto : do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier, gorzkie kakao i dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Za pomocą robota kuchennego (lub ręcznie) składniki szybko połączyć ze sobą. Na sam koniec wbić jajko i jeszcze chwilę wyrabiać. Gotowe ciasto nie może kleić
UgotowaćOtóż istnieją trzy teorie na ten temat. Dwie najbardziej prawdopodobne mówią, że potrawa pochodzi ze starożytnej Grecji, sama nazwa kojarzyć się może bowiem z greckim laganoz, które oznacza ciasto bez drożdży, z samej mąki i wody, płaski arkusz ciasta makaronowego pokrojony w paski, bądź lasanon, które oznacza trójnogi stojak pod garnek z wodą. Włosi "pożyczyli" sobie drugie słowo(...)kolejno płatki makaronowe, sos pomidorowy i cebulę z kurczakiem, aż do wykończenia wszystkich składników. Na samym wierzchu wysypać starty żółty ser. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20 minut pod przykryciem i kolejne 20 minut bez przykrycia. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoduże lub 3 mniejsze żółtka 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 1/2 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na nadzienie jagodowe : około 6 szklanek jagód, u mnie były 4 20 dag mielonych migdałów - bez skórki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki rumu 3 białka Składniki na kruszonkę : szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 2/5 kostki(...)składników 3 białka ubiłam na pianą z 1/2 szklanki cukru, dodałam migdały i rum, posmarowałam tym schłodzone ciasto Na wierzch masy migdałowej wyłożyłam umyte, osączone jagody i posypałam kruszonką Piec dalej przez 30 min. w temp. 200 stopniach C. Przepis znalazłam w starych notatkach kulinarnych. W ten sposób pożegnałam tegoroczny sezon na jagody... "Owoce borówki czernicy (popularne czarne jagody
Proste Potrawykażdym domu. Ale czy wiesz, że można zrobić w nim nie tylko tradycyjne tosty z pieczywa z wypełnieniem w środku, ale także inne dania takie jak te tosty bez pieczywa? Bazą są tu jajka. To z nich przygotujesz płynną mieszankę, do której należy dodać dodatki. Ja zaproponowałam Ci salami, ser, cebulę i paprykę, ale z powodzeniem możesz zamienić(...)awokado i jajka Tosty z pieczarkami i jajkiem Jajka zapiekane z parmezanem TOSTY O SMAKU PIZZY BEZ PIECZYWA Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 3 jajka – 1 czubata łyżka mąki pszennej – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – przyprawy – po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, oregano i wędzonej papryki – 1/2 szklanki tartego sera
nietylkopasta.plskładu. Sos czosnkowy z serka twarogowego świetnie sprawdzi się jako sos do potraw z grilla. Pasuje oczywiście także jako dodatek do frytek, pieczonych ziemniaków, jest świetnym dipem do warzyw, chipsów. Jest uniwersalny. Zbliża się długi weekend, nie bez przyczyny właśnie dzisiaj publikuję ten przepis. Zapamiętajcie sobie go dobrze, będziecie do niego wracać. Smacznego. Składniki: 200 g serka twarogowego
Kardamonovyjajka (M) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego Na koktajl (ilość w zależności od potrzeb): mała garść borówek truskawki 1 brzoskwinia mleko Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wbijamy jajka i dodajemy cukier. Wszystkie składniki mieszamy ręczną trzepaczką do uzyskania jednolitej masy (bez grudek). Można też wszystko zmiksować
Słodkie okruszkioliwę. Mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz sól i ponownie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C góra – dół. (bez termoobiegu ) Frytki z marchewki układamy na blaszce wyłożonej papierem, tak ,aby siebie nie dotykały. Pieczemy na środkowym poziomie około30 minut, aż zrobią się dość miękkie. Tylko uważamy ,aby nie za długo, bo będą się rozpadać. Upieczone frytki fajnie
Olcia gotuje!Marynarskie udka Smaczne udka, nadziewane bez kości, proponuję na niedzielny obiad lub święta, faszerowane soczyste mięso z pieczarkami i warzywami, pieczone w piekarniku. 8 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: · 8 udek z kurczaka · 1 papryka czerwona · 1 papryka zielona
Kulinarna ChwilaBabki nie należą do moich ulubionych ciast, właściwie piekę je wyłącznie w okresie okołoświątecznym, by tradycji stało się zadość. Dzisiaj polecam wersję z mąki orkiszowej, dlatego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przygotowaniu ich bardzo żałowałam, że zrobiłam ich tak mało! Jest to jeden z tych przepisów, które trafiły na moją checklistę "Do ponownego przygotowania". Przyznaję się bez bicia, że niewiele mam przepisów, do których wracam. W Internecie jest tyle inspiracji kulinarnych na polskich blogach, ale także u naszych zachodnich sąsiadów - tych tuż obok, jak i tych za Oceanem(...)się hitem Waszych porannych kulinarnych przyjemności! WYTRAWNE MUFFINKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI (6 mniejszych sztuk) 2 jajka 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka bez laktozy 1/3 szklanki oleju od pomidorów suszonych 200 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 50 g startego sera Grana Padano 5 suszonych pomidorów z oleju 70 g wędliny drobiowej 1 łyżeczka mieszanki
W kuchni Karmel-itkipączkach czy faworkach. Składniki: 4 białka 3/4 szklanki cukru 100 ml oleju 100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 1 budyń czekoladowy bez cukru (40 g) 3 łyżki kakao 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżeczka masła Wykonanie: Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie
Kuchnia MagdaLenyBez wątpienia zaskakują maślanym, rozpływającym się ustach wnętrzem. Mimo, że są puste w środku, pączki ptysiowe sprawiają wrażenie, jakby były wypełnione pysznym kremem. Jeśli zatem zastanawiasz się: Co można zrobić z ciasta ptysiowego? Oprócz popularnej karpatki, to wyjątkowo skuteczny pomysł wykorzystania go na pyszne pączki. Pączki z ciasta ptysiowego są świetną alternatywą dla pączków klasycznych. Tradycyjne domowe pączki, bez(...)łyżce przestudzonego ciasta. Miksujemy aż do wyczerpania masy. Na koniec dodajemy spirytus i jeszcze chwilę mieszamy. Dobrze wymieszane ciasto wyrośnie bez problemu. Jeśli jednak ktoś nie ma pewności może dodać około 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia. Do rondla wlewamy ok 0,5 litra oleju. Gdy tłuszcz osiągnie odpowiednią temperaturę ( 175 stopni ), maczamy łyżeczkę w gorącym tłuszczu. Nabieramy niewielkie
Kuchnia Na Wypasie