bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1333/3453)

Kakaowe ciasteczka świąteczne 91

wycinać.  Warto obrócić blachę z ciasteczkami w połowie pieczenia, by równo się upiekły. Pilnujcie ich, bo ciasteczka z dodatkiem kakao bardzo łatwo przypalić. Gorące są zbyt miękkie i delikatne, by ściągać je z blachy - należy poczekać kilka minut, by ostygły. Wtedy stwardnieją i da się je bez problemu przełożyć. Korzenne ciastka świąteczne są idealne do dekoracji - fantastycznie(...)czasie rozwałkować ciasto (na grubość 5 mm) między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Foremką do ciasteczek wykrawać odpowiedni kształt. Piec w 200 stopniach ok. 8-10 minut. Łatwo je przypalić, dlatego trzeba je kontrolować (w razie potrzeby można w połowie pieczenia przełożyć ciastka na wyższy poziom piekarnika, gdyby za mocno spiekały się od dołu). Wyciągnąć je razem

Lekcje w kuchni
Mini bezy – Jak zrobić mini beziki 119

zrobienia bezy, którą potem można przełożyć ulubionym kremem, upiec kokosanki lub po prostu mini bezy. Możecie przechowywać je w puszce do dwóch tygodni (jeśli oczywiście nie znikną w niewyjaśnionych okolicznościach ;) ). Takie mini bezy świetnie sprawdzą się do przygotowania deserów lub jako mała słodycz do popołudniowej kawy. Upieczenie ich jest naprawdę łatwe, sekretem udanej bezy są po prostu dobrze ubite białka(...)markecie. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy niewielkie beziki (średnica około 2-2,5 cm). U mnie z trzech białek wyszło 50 sztuk bezików. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 C i pieczemy (suszymy) około 90-100 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i lekko go uchylamy zostawiając w nim bezy do całkowitego wystudzenia. Jeśli bezy się

To co lubię - gotuję i polecam
Tort bezowy z kremem czekoladowym 171

wariacja na temat Pavlovej. Udekorowana sezonowymi owocami i osłodzona aksamitnym kremem na bazie kakao… Słodkiego deszczowego popołudnia. Buziaki! Składniki na bezę Pavlova : 4 białka 220 g cukru kryształu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ( z czubem) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do sztywnej masy wsypujemy stopniowo po łyżce cukru stale(...)będzie widocznych grudek cukru. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i ocet. Chwilę miksujemy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, odrysowujemy na niej okrąg o wielkości standardowej tortownicy. Łyżką wykładamy do tego okręgu masę bezową.Pieczemy 10 minut w temp 190 st, następnie "suszymy " 60 minut w temp. 150 stopni. Aby upiec 2 blaty   składniki podwajamy i czynności

Domowe ciasta
CIASTO PIERNIKOWO-PORZECZKOWE Z KREMEM 150

średnich jajek ( osobno białka i żółtka) 1 ¼ szklanki drobnego cukru 1 ¼ szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki przyprawy do piernika Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 2 budynie   waniliowe bez cukru po 40g ½ szklanki cukru ½ laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego 200g masła w temperaturze pokojowej Krem śmietanowy(...)Biszkopt: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, partiami   wsypujemy cukier, następnie dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania na koniec wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawą do piernika, całość delikatnie mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach miksera ciasto przekładamy do formy (25x35cm lub 22x37cm) wyłożonej papierem do pieczenia biszkopt pieczemy około

Słodkie zapomnienie
Calzone – sposób jak wykorzystać resztki warzyw i wędlin 122

wykorzystać resztki warzyw i wędlin? Nasz ulubiony sposób to pyszne, chrupiące, włoskie pierożki – calzone! Bez względu na to, co w nie włożycie, będą smakowały genialnie! Sekret tkwi w cieście! Czas przygotowania: Kilka minut Pieczenie: 25-30 minut Poziom trudności : Średnie Liczba porcji : 4 Jak wykorzystać resztki warzyw i wędlin? Jak wykorzystać resztki warzyw i wędlin(...)lodówce (ser, warzywa, wędliny) Posypka na calzone: Łyżeczka słodkiej papryki Łyżeczka suszonego czosnku Łyżeczka tymianku Łyżeczka oregano Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj ciasto na calzone według tego przepisu na ciasto bez drożdży (szybsza wersja) lub na ciasto drożdżowe. Krok 2 Pokrój warzywa i wędliny w kostkę. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć wszystkie składniki, żeby je chwilę przesmażyć . Jeśli

Niedzielny kucharz
Zupa pomidorowa z pieczoną papryką i twarogiem wędzonym 332

łyżki oleju rzepakowego 1/4 szklanki wody Paprykę umyć, przekroić na pół usuwając środek z nasionami. Nasmarować olejem i położyć na blaszce z papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piec około 40 minut, aż skórka zacznie się przypiekać. Gorącą włożyć do woreczka foliowego i odstawić do wystygnięcia. Z wystudzonej zdjąć skórkę i pokroić w kostkę(...)zupy do miseczki, wlać po wierzchu krem pietruszkowy i rozkruszyć kawałki wędzonego twarogu. Smacznego :) Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania wegetariańskie , Obiad , Zupy Tagged: bulion , koncentrat pomidorowy , natka pietruszki , papryka , twaróg wędzony

https:KKuchniaMniam
KREM Z SOCZEWICY Z PIECZONYM KALAFIOREM 166

Składniki na słoik 500 ml: 1/2 szklanki suchej zielonej soczewicy 400 g kalafiora ( bez liści, tylko części jadalne) 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki słonecznika łuskanego kilka listków świeżej bazylii 1 łyżka oleju lnianego przyprawy : papryka ostra, pieprz, czosnek, bazylia Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu (my moczyłyśmy 15 minut, następnie odsączyłyśmy i przepłukałyśmy(...)folią aluminiową i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C, na blasze ułożyć różyczki kalafiora i piec przez 15 - 20 minut do zarumienienia. Gotowy, złocisty kalafior wyciągnąć z piekarnika i wystudzić. Na patelni (bez dodatku tłuszczu) uprażyć ziarna słonecznika. W naczyniu umieścić soczewicę, kalafior, 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika, przyprawy i dodać łyżkę oleju

Banana Smiles
Łosoś z porową pierzynką 369

Łosoś z porami to pyszne połączenie. Same pory, podsmażone na Miksie olejów, odpowiednio doprawione są smaczną bazą dla wielu potraw. Dla urozmaicenia do warstwy majonezowej dodałam

Smaki Na Talerzu
Pomidorowe klopsiki jaglane 113

jest to zaletą    Klopsiki stanowią znakomitą przekąskę na ciepło lub zimno, jako dodatek do zup, makaronów, ryżu, sałat czy pieczonych warzyw; będą również świetną zawartością waszych pudełek lunchowych, jako element posiłku jedzonego poza domem. Już bez zbędnych słów i fałszywej skromności: Panie, Panowie – przedstawiam idealne klopsiki pomidorowe  Składniki na około 25 klopsików: 1/2 szklanki ziaren kaszy(...)łatwo formować. W razie potrzeby doprawić pieprzem lub solą. Czyste dłonie delikatnie natłuścić oliwą, odrywać niewielkie kawałki masy, toczyć w dłoniach małe klopsiki – odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę z klopsikami wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 o C, piec około 25 – 30 minut (uważać, by klopsików nie przesuszyć) – w połowie pieczenia poruszyć blachą

Even Better Food
Pomidorowe klopsiki jaglane 116

jaką jest to zaletą Klopsiki stanowią znakomitą przekąskę na ciepło lub zimno, jako dodatek do zup, makaronów, ryżu, sałat czy pieczonych warzyw; będą również świetną zawartością waszych pudełek lunchowych, jako element posiłku jedzonego poza domem. Już bez zbędnych słów i fałszywej skromności: Panie, Panowie – przedstawiam idealne klopsiki pomidorowe Składniki na około 25 klopsików: 1/2 szklanki ziaren kaszy jaglanej(...)łatwo formować. W razie potrzeby doprawić pieprzem lub solą. Czyste dłonie delikatnie natłuścić oliwą, odrywać niewielkie kawałki masy, toczyć w dłoniach małe klopsiki – odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę z klopsikami wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 o C, piec około 25 – 30 minut (uważać, by klopsików nie przesuszyć) – w połowie pieczenia poruszyć blachą

Even Better Food
Kulebiak z kiszoną kapustą 188

duży pieróg z nadzieniem (często z mięsa lub ryby) pochodzący z Ukrainy. W Polsce na Podlasiu jest on potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc. Często farsz jest zrobiony z kapusty kiszonej i grzybów, ja jednak prezentuję wersję bez użycia grzybów. Dla mnie jest to bardzo fajne danie na obiad, jak również może być serwowany na zimno jako przekąska. Składniki(...)wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować w prostokąt. Na cieście rozłożyć farsz, zawinąć do środka węższe brzegi a następnie dłuższy bok zwinąć jak roladę. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować białkiem i piec w temperaturze 180 o C przez 45 - 50 minut

Mama Gotuje
Ciasto cztery smaki z masą serową 365

części ciasta, ale po upieczeniu kolor pozostaje bez zmian, a nawet ciasto ma siny brzydki kolor, dlatego dodałam odrobinę barwnika spożywczego . Stąd taki czerwony kolor. Źródło Ciasta S. Anastazji Ciasto 350 g margaryny (dałam masło) 1,5 szklanki cukru 9 jajek 9 łyżek oliwy 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 czerwony kisiel(...)wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem i wykładać ciasto naprzemiennie obok siebie. Piec w 180 stopniach C około 45 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić, a następnie przekroić na dwie części. Masa serowa 800 g zmielonego sera 1 szklanka cukru 250 g masła 4 żółtka 2 budynie śmietankowe bez cukru 1/2 szklanki mleka W garnku z grubym dnem rozpuścić masło

O kuchni z uczuciem
Ciastka owsiane z kokosem 147

włożyć do miski, dodać cukier trzcinowy i cukier biały oraz pozostałe składniki, kolejność dodawania składników bez znaczenia. Łyżką lub ręką wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C - opcja górnej i dolnej grzałki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki do lodów nakładać porcję ciasta, a następnie każdą kulkę należy spłaszczyć

SprawdzonaKuchnia.pl
Orzeszki z kremem orzechowo migdałowym 210

łyżki mleka w proszku (zwykłe pełne) - 200 g zmielonych orzechów laskowych (bez skórki) - 200 g mielonych migdałów (bez skórki) - ok. 70 g pekanów - ok. 25 ml rumu bacardi (w wersji dla dzieci oczywiście pomijamy) Dodatkowo: - elektryczny wypiekacz do orzeszków Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Sodę mieszmy ze śmietaną. Ciasto zrobiłam w blenderze. Żółtka ucieramy z cukrem

mojewypiekiinietylko