Słodka beza, kruche ciasto z aksamitnym kremem, do tego kwaśne porzeczki. Jedno z moich ulubionych ciast. Nie robię go często, w zasadzie sama nie wiem dlaczego. Może właśnie dlatego, że jest dla mnie takie wyjątkowe? Tym razem zrobiłam na Wyjątkowy Dzień. Pierwszą Komunię Naszej Oliwki. Dla nas wyjątkową, ale też skromną. Naszą. No właśnie. Planowałam napisać post(...)Walewską przecież :) Składniki kruche ciasto: 340 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 200 g zimnego masła 4 żółtka szczypta soli 1,5-2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki (ja używam słoików czarnej porzeczki w cukrze) beza: 4 białka 200 g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
OliveandThymeŚwięta coraz bliżej. Czas pomyśleć o świątecznych dekoracjach. Ostatnio bardzo modnym ciastem zdobiącym stół świąteczny stał się Bezowy wieniec wigilijny (Bezowy wieniec świąteczny) , czyli beza Pavlovej
Moja Delicjaproblemowi polecam klasyczny test wykałaczki: wystarczy włożyć go na środek ciasta, wyjąć i jeśli wykałaczka jest zabrudzona ciastem, oznacza to, że trzeba trochę przedłużyć pieczenie. Nie wszystkie piekarniki są takie same, dlatego czas pieczenia musi być dostosowany do naszego piekarnika. A co jeśli zbyt późno zdaliśmy sobie sprawę, że ciasto jest surowe? Pokrój ciasto(...)część ciasta. W ten sposób otrzymasz ciasto przypominające kształtem pączka z dziurką. Na koniec udekoruj ciasto w dowolny sposób Ciasto ,,bez” Ciasto jest już w piekarniku, a Ty nagle zdajesz sobie sprawę, że nie dodałaś proszku do pieczenia. Na to też jest lekarstwo! Skończ piecz ciasto i gdy jest jeszcze gorące, pokój ciasto w cienkie plasterki
365 dni dookoła kuchniMuffinki kefirowe ze śliwkami i czekoladą Składniki: ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 3 jajka - 1/2 szklanki oleju rzepakowego - 1 duży kefir naturalny dodatki: - posypka - Maczek niebieski - posypka - Perełki ecru - śliwki - gorzka czekolada - ubita śmietanka 30% z cukrem pudrem - kruszonka (margaryna+cukier puder+mąka) Forma: blacha od piekarnika(...)według przepisu Ciasto kefirowe z czereśniami . Ciasto przekładam do papilotek. Jedna łyżka ciasta, na to połówka śliwki bez pestki, znowu łyżka ciasta. Do części wtykam kostkę czekolady, niektóre obsypuję przygotowaną kruszonką. Przekładam wszystkie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 45 minut Gdy ostygną
Kuchnia co dniasłodyczy, więc osoby lubiące słodkie wypieki powinny zwiększyć ilość cukru. Jeśli zwiększymy ilości cukru, ciasto będzie szybciej się z wierzchu zapiekać, należy pilnować i ewentualnie przykryć z wierzchu papierem do pieczenia. Jestem ciekawa czy lubicie ciasto drożdżowe i z czym je przygotowujecie? Składniki: (Forma 23 cm x 33 cm x 7 cm lub nieco większa) 680 g (4 szklanki) mąki(...)trzymało formę. Miskę z ciastem drożdżowym przykryć ścierką i odstawić na około godzinę w ciepłe i bez przeciągów miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu, ciasto ponownie delikatnie zagnieść ręką oprószoną mąką i włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu ułożyć skórką do dołu cząstki nektarynek lub innych owoców, lekko je powciskać
Kuchcik gotujebyły suche i twarde goszczą na naszym stole dość często. Jako szczęśliwa posiadaczka piekarnika z możliwością pieczenia z parą mogę sobie poszaleć. Idealnym dodatkiem do szaszłyków jest Party Dip Barbecue Prymat. Jednak i bez funkcji pary w piekarniku można uzyskać taki sam efekt. Zaraz opiszę dokładnie jak. Składniki: 1/2 kg karkówki/ łopatki 2 większe(...)warzywa. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Na dno piekarnika wsuwamy blachę z wyposażenia piekarnika i wlewamy do niej wodę, tak aby zakryła dno. Na ruszcie układamy nasze szaszłyki i pieczemy je tak ok 20 min. Po upływie tego czasu włączamy górną grzałkę, funkcję grilla i pieczemy ok 15 min lub mniej. Tak, aby odrobinkę się zarumieniły. gdy są gotowe wyjmujemy
Malinowe Pocałunkidzisiejszy obiad proponuję smaczną karkówkę pieczoną z warzywami. To doskonała propozycja łatwy i szybki do przygotowania obiad dla całej rodziny. Polecam!!! SKŁADNIKI: 500g karkówki bez kości, 2 marchewki, 1 por, 500g ziemniaków , 2 cebule, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki ziół prowansalskich, 100 ml oleju, sól , pieprz , oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję na plastry i lekko rozbijam. Oprószam(...)cebulę obieram i kroję na mniejsze kawałki. Olej mieszam z ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Do marynaty wkładam warzywa. Mieszam. 3. Warzywa razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Do środka wkładam podsmażoną karkówkę. Rękaw związuję i układam na blaszce. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasizależy od wielkości ciasteczek) 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko klasy M 100 g czekoladowych kropelek (lub posiekanej czekolady) mała szczypta soli Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski przekładamy posiekane masło (wyjęte wcześniej z lodówki), wsypujemy cukier i dokładnie(...)ucieramy. Następnie wbijamy 1 jajko, dodajemy aromat i chwilę miksujemy. Kolejno wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy wstępnie składniki. Następnie dodajemy czekoladowe kropelki lub posiekaną czekoladą, wyrabiamy całość ręcznie do połączenia składników. Z ciasta w dłoniach formujemy ciasteczka (kulka, spłaszczamy ją), układamy je w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można też nakładać małą łyżeczką
Słodkie okruszkidodajemy mąkę, olej, wodę,proszek do pieczenia i barwnik lub kakao i miksujemy. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka. Studzimy, kroimy na kromki i z każdej kromki wycinamy kształt choinki foremką. Przygotowujemy drugie ciasto tak samo jak pierwsze tylko bez barwnika i kakao. Czyli żółtka ubijamy(...)cukrem, dodajemy resztę składników i na koniec białka. Troszkę białego ciasta wylewamy do keksówki. Następnie układamy choinki ciasno koło siebie. Zalewamy resztą ciasta, pieczemy około 30 minut do suchego patyczka. Studzimy, polewamy lukrem i dekorujemy według uznania. I gotowe :-) jest proste a bardzo ładnie wygląda. Polecam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuustach. W moim domu jest to ulubione ciasto z wykorzystaniem śliwek. Jak już tylko pojawiają się pierwsze śliwki piekę właśnie to pyszne ciacho. Jest bardzo proste do wykonania. Ciasto: * 2,5 … Czytaj dalej Kruche ciasto ze śliwkami i bezą Artykuł Kruche ciasto ze śliwkami i bezą pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąmięso a w otwory powpychać jak najgłębiej czosnek. Przyprawy ugnieść w moździerzu. Mięso natrzeć sosem sojowym i obsmażyć na patelni ( bez tłuszczu ) Przekładając na kolejne boki nacierać przyprawą i jeszcze chwilę podsmażać. Przełożyć do naczynia, w którym będzie piekło się mięso. Na spód wlałam kilka łyżek wody. Włożyć do nagrzanego na 200* piekarnika na około 1 godzinę. od czasu(...)czasie namoczyć grzyby i obrać warzywa. Cebulę pokroić w grube piórka a korzenie w grube słupki. Po około godzinie dodać do mięsa i piec kolejną godzinę. Podlać powstałym sosem. Około pół godziny przed końcem pieczenia dodać grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Powstanie bardzo aromatyczny sos. Nie zabielałam śmietaną gdyż nie lubię :) Podawać z ulubioną kaszą
Jemy Pijemylodówki. Krok 3. Na godzinę przed pieczeniem, wyjąć kurczaka z lodówki, aby mięso nabrało temperatury pokojowej. Krok 4. Zamarynowanego kurczaka przełożyć razem z marynatą do płytkiej brytfanki, na płasko, częścią piersiową do góry, pod spód kurczaka włożyć cytrynę- nakryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika. Kurczaka piec przez ok. 45 minut w 200 stopniach (180 stopni z termoobiegiem) Krok(...)posmarować kurczaka sokami z brytfanki - można teraz posypać sezamem lub czarnuszką. Następnie wstawić kurczaka znowu do piekarnika, bez przykrycia na około 20-30 minut, aż skórka zrobi się rumiana i chrupiąca, kurczak się upiecze, a soki w brytfance skarmelizują. Smacznego :) Kurczak pieczony na płasko
Moja Książka Kucharskamnie bardzo często. Uwielbiamy serniki i za każdym razem piekę inny. Miło jest gdy wszyscy proszą o dokładkę i zjadają do ostatniego okruszka. Polecam i dobrej soboty życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mąki krupczatki pół szklanki cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag masła lub margaryny Na masę serową(...)dodajemy ser, chwilę ucieramy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 3. Do pieczenia: Masę serową wykładamy równomiernie na wcześniej przygotowane ciasto. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do ładnego zrumienienia się. Dokładnie studzimy. Sernik studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam
Izabelawkuchniciasto: 5 jaj 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 kopiasta łyżka kakao 1 szklanka mąki pszennej Na krem budyniowy: 1/2 litra mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 250 g masła – można trochę mniej, wtedy krem będzie mniej maślany 1/2 szklanki cukru pudru lub trochę mniej Na mus jabłkowy(...)dużych jabłek 1 galaretka (u mnie cytrynowa) Przygotowanie: Ciasto: Białka ubić na sztywno, następnie dodać po jednym żółtku i powoli wlać olej. Mąkę wymieszać z cukrem, z proszkiem do pieczenia, kakao i wiórkami koksowymi. Stopniowo dodawać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. Piec w 180 stopniach 25-30 minut
Fabryka pomysłówjajka 1 szkl. mąki tortowej 3 łyżki cukru 1/3 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: 250 ml śmietany 36% 250 g serka maskarpone 1 łyżka pudru cukru do dekoracji: 2 połówki brzoskwiń z puszki Liście szpinaku (bez ogonków) rozdrobnić blenderem,wbić jajka,wlać olej,dodać cukier i zmiksować wszystko dokładnie. Do zmiksowanej gładkiej masy(...)mąkę i proszek. Wszystko razem wymieszać. Papierowe papilotki umieścić w formie do wypieku muffinek i każdą napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego do 180* C piekarnika i piec 25 minut. Po upieczeniu babeczki wystudzić,wierzch każdej odkroić nożem i łyżeczką wydrążyć ze środka ciasto robiąc wgłębienie. Wyjęte ze środka ciasto pokruszyć i zachować do posypania babeczek. Schłodzoną śmietanę
Kolorowa kuchnia Elki