hoduje kurki ;) ) - 200 g cukru - 3 łyżki wrzątku - 250 g mąki tortowej ( 450) - 70g mąki ziemniaczanej - pół łyżeczki proszku do pieczenia Poncz - 1 kieliszek słodkiego likieru wiśniowego lub truskawkowego z wodą ( możecie dodać też kompot truskawkowy jak chcecie bez alkoholu) Krem truskawkowy - 300 g masła miękkiego - 200 g truskawek - 200 g cukru pudru ( mniej jeśli macie słodkie truskawki(...)obie przesiane mąki z proszkiem i dalej delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy drugą połowę białek. Znów mieszamy. Całość przekładamy do blachy prostokątnej o wymiarach 33X23cm, wyłozonej wcześniej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170C ( z termoobiegiem) na 10 min po czym zmniejszamy temp do 150-160C i pieczemy ok.40 min jeszcze. Jak biszkopt odstaje
Kuchnia Pełna Emocjiktóry można jeść w nieskończoność. Sernik to typowe świąteczne ciasto ale można je również upiec bez żadnej okazji. Smakosze sernika jak ja nie mają nic przeciwko temu. Chociaż latem staram się mniej używać piekarnika i częściej przygotowuję sernik na zimno to jednak pieczony sernik lubię najbardziej. Sernik straciatella z wiśniami to pachnący wanilią sernik z pokruszoną czekoladą i wiśniami(...)sernika wszystkie produkty powinny być w pokojowej temperaturze. Do sernika zrobiłam spód z ciasteczek digestive. Jest to najszybszy sposób na prosty spód do sernika, choć ten można upiec i bez spodu. Sernik przystroiłam czekoladowym ganache i czerwoną posypką z liofilizowanych owoców. Uwielbiam naturalne posypki z owoców, które mają mocno intensywny owocowy smak i piękny kolor. Czerwony to kolor świąteczny
codojedzeniaInteresujące wykorzystanie serków homogenizowanych... Ten serki jest lekki, delikatny w smaku i bardzo dobry. Zachęcam do wypróbowania przepisu! :) Sernik pieczony z serków homogenizowanych Składniki: 4 serki homogenizowane waniliowe (każdy po 150g) 3 jajka 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki cukru biszkopty do wyłożenia blachy Sposób wykonania: Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier i ubijać do uzyskania(...)ciągle miksując. Następnie wsypać proszek budyniowy. Pod koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać( już bez użycia miksera). Tortownicę wyłożyć biszkoptami i na to wylać masę serową. Włożyć do nagrzanego piekarnika do temp. 180 st i piec około 50 min. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem
Smaki Nataliijest to propozycja na dzień, w którym nie liczycie kalorii Wykonanie Wymieszaj mąkę, kaszę manną, cukier, proszek do pieczenia i cynamon w misce. Podziel mieszankę na 3 równe części. Jabłka umyj, obierz (w wersji dla bardzo leniwych -bez obierania ;p), oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podziel je na dwie części. Jak przy(...)Rozłóż je równomiernie. Teraz wystarczy ciasto wstawić do piekarnika na 60 minut – piec je w temperaturze 180 stopni. Składniki na małą blaszkę 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru do wypieków, czyli drobnego, najlepiej trzcinowego 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych pół łyżeczki cynamonu 170 g masła
Eat me! Fit me!mój popisowy przepis, bez dwóch zdań... Składniki (2-3 porcje): 350 gram filetu z dorsza, bez skóry i ości 250-300 gram dyni, obranej 1/2 bulwy kopru włoskiego 1/2 cebuli ząbek czosnku 150 ml białego, wytrawnego wina 350 ml bulionu 80 gram ryżu Arborio sól pieprz łyżka oliwy z oliwek garść migdałów 1/5 pęczka kopru(...)dokładnie mieszamy. Risotto jest gotowe. Pieczony dorsz z migdałami Filet z dorsza kroimy na 3-4 mniejsze kawałki, każdy z nich doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Na rozgrzanej patelni prażymy migdały z dodatkiem szczypty soli. Siekamy migdały dość drobno i posypujemy nimi kawałki ryby. Dorsza układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Mango PapajaDigestive z czekoladą • 4 - 5 pełnych łyżek kremu orzechowo - czekoladowego • 2 łyżki roztopionego masła Masa serowa: • 750 g twarogu trzykrotnie zmielonego • 250 g serka mascarpone • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40g) • 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (266 g) • 5 jajek • 1/2 szklanki cukru i 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30% • cukier wanilinowy Wierzch: • 200 g gęstej kwaśnej śmietany(...)piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Po tym czasie od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 90 minut. 9. Przygotować wierzch: w misce wymieszać śmietanę z cukrem pudrem. Po 90 minutach pieczenia sernik wysunąć z piekarnika, rozprowadzić na powierzchni powstałą masę i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez
W mojej kuchnimiodowa szynka Pieczona w glazurze z miodu szynka, nie tylko zachwyci wszystkich smakiem i aromatem. Będzie wszystkich wabić również wyglądem, równie apetycznym co zapach i smak. składniki dla sześciu osób 1,5 kg zgrabnie wykrojonej szynki wieprzowej marynata: 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczka imbiru 1 łyżka domowego maggi 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka soli(...)pieprzu a następnie nacieramy szynkę, tak wykonaną glazurą. Szynkę wkładamy do b rytfanki ( wysmarowanej tłuszczem) i całość na godzinę, bez przykrywki wkładamy do piekarnika, nagrzanego 180 stopni. W tym czasie trzykrotnie łyżką podlewamy szynkę sosem z pieczenia, aby była równomiernie pokryta miodową glazurą. Następnie nakrywamy brytfankę pokrywką i wyłączamy piekarnik zostawiając szynkę w zamkniętym piekarniku
Miód i pieprzMiałam zrobić zwykłe ciasto z cukinią i orzechami bez miksera – taki prosty chlebek cukiniowy . Okazało się jednak, że w lodówce brakło i jajek, i mleka
Moja Delicjaspodzie . Później zainspirował mnie pomysł Dorotus , by przeprowadzić się z sernikiem do formy muffinkowej. Ta wersja ma pełno zalet - czas pieczenia jest znacznie skrócony, każdy serniczek to już gotową porcją, nie musimy zajmować się krojeniem sernika. Nie bez znaczenia jest też oryginalny wygląd i sposób podania. Ja zamiast owoców, wkładam w dołeczki sernika masę kajmakową - w wersji(...)gładką masę. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Na dno każdej wysypać ciasteczka, na to nałożyć masę serową. Piec około 25 minut w temperaturze 160ºC. Aby uzyskać dołeczki konieczne do nałożenia nadzienia, serniczki wyciągnąć z piekarnika zaraz po upieczeniu. Chodź to wbrew sztuce pieczenia serników, tym razem zapadnięcie się serniczków jest konieczne, tylko dzięki temu znajdziemy miejsce na kolejne pyszności
KUCHARNIAmąki 120 g masła (schłodzonego) 4 żółtka szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru farsz 1 kg jabłek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru brązowego 2 łyżeczki cynamonu 3 garście orzechów włoskich (posiekanych) beza 4 białka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kuchnia w opałachcukru z wanilią lub 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 spore łyżki kakao Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Babkę piekłam w formie z kominem o średnicy . Można ją także upiec w większej keksówce o wymiarach(...)soli ubijam na sztywną pianę. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Żółtka ucieram mikserem na najwyższych obrotach ze szklanką cukru i cukrem z wanilią. Do masy z żółtek dosypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję powoli dolewając mleko. Następnie wlewam olej, mieszam krótko do połączenia. Dodaję ubite na sztywno białka, mieszam
Zasmakuj KuchniFaworki czy też chrust należą do obowiązkowego repertuaru karnawałowych słodkości. Dzisiejszy przepis jest łatwą i szybką wariacją na ten temat. Czas przygotowania: 30 min Składniki
Słodki Blogłyżek cukru kryształu proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki przygotowanie Białka ubić na sztywno dodać cukier i lekko ubić .Teraz już dodajemy resztę składników i mieszamy drewnianą łyżką. Racuchy smażymy na rozgrzanym oleju nakładając łyżka a na to np powidła czy masło orzechowe i przykrywamy następną łyżką, można zrobić też bez nadzienia . Na koniec posypać cukrem pudrem
Moje Wyrobyvotes ) Pieczeń Karczmarza, szynka na kanapki z piekanika Pieczeń Karczmarza to pyszna propozycja na kanapki, która z powodzeniem może także służyć jako pieczeń do obiadu. Szynka w przyprawach nieco z pozoru ekstrawaganckich, które jednak robią naprawdę dobrą robotę. Własne wędliny zawsze są najlepsze, najzdrowsze , a szczególnie ta gdyż jest prosta do zrobienia. Nie potrzebujesz szynkowaru, wędzarni(...)Umieść na dwa dni w lodówce. Po tym czasie piecz w piekarniku, nie odwijając z folii w temperaturze 120 C, często obracając. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czas pieczenia zależy od wagi i grubości mięsa ale wynosi około 3-4 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik a mięsu pozwól ostygnąć , nadal bez odwijania folii. Wystudzoną szynkę przenieś do lodówki ciągle
Ogrodnik w podróżyskórki pomarańczowej cukier puder lub lukier do ozdoby Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Masło miksujemy dokładnie z cukrem i jajkami (jajka dodajemy jedno po drugim miksując). Następnie dodajemy stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia, krótko miksujemy. Dolewamy mleko, wsypujemy mak i dodajemy aromat. Dokładnie miksujemy składniki. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową
Słodkie okruszki