bagietka - 3616 przepisów (strona:69/242)

Struan z rodzynkami i cynamonem, na zakwasie 205

Struan to podobno chleb pochodzący z zachodniej Szkocji. W przeddzień święta św. Michała Archanioła (29 września - Feast of Saint Michael The Archangel) miał tam miejsce cudowny

Grahamka, weka i kajzerka
Zapiekanki z pieczarkami i serem żółtym, klasyczne jak z budki. 221

udziwnień. Choć nie przeczę czasami je urozmaicam dodając np. szynkę, paprykę czy ogórki. Ale to już nie to samo, wersja podstawowa najlepsza. Polecam :) Składniki ( na 4 zapiekanki ) - 2 krótkie bagietki ( tzw. półbagietki ) - 20 dag pieczarek - 10-15 dag sera żółtego - olej Wykonanie Oczyszczone pieczarki kroję w cienkie plasterki, lub ścieram na tarce o dużych oczkach. Przesmażam na łyżce oleju, krótko(...)tylko do odparowania wody. Bagietki przekrawam wzdłuż na pół, nakładam pieczarki, posypuję startym żółtym serem.  Zapiekanki piekę w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach z termoobiegiem około 10- 12 minut. Kiedy ser się rozpuści a bułka jest chrupiąca są gotowe.  Zapiekanki podaję polane keczupem ( dziś u mnie Kielecki pikantny extra ) Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Chili con carne - pyszna papryka z mięsem 180

innego jak intensywnie przyprawione wołowe mięso mielone z dodatkiem papryki, czerwonej fasoli i pomidorów, kuminu, cebuli i czosnku. Dobrze smakuja z podpieczoną tortillą, ryżem lub po prostu z chrupiącą bagietką. Odgrzewane jest jeszcze smaczniejsze. Zapraszam do przepisu! Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 puszka krojonych pomidorów 2 puszki czerwonej fasolki 1 czerwona(...)Dodać do zawartości patelni i dusić razem jeszcze około 5 minut. W razie potrzeby podlać bulionem lub sokiem pomidorowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem podawać z ryżem lub bagietką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Shakshouka (Szakszuka) 135

łodygi selera naciowego 1 łyżeczka kuminu rzymskiego (nie mylić z kminkiem) 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Ostra papryka/wg uznania sól pieprz troszkę tłuszczu natka pietruszki Do podania: ciepła bagietka PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę, po chwili czosnek (drobno posiekany lub przez praskę), w sezonie pomidory parzymy, obieramy ze skórki, drobno kroimy i na patelnię, zimą z puszki(...)pokrywką. Białka powinny być ścięte a żółtka półpłynne-wtedy jest idealnie (przynajmniej dla mnie, ale można mocniej wysmażyć żółtka).Całość obficie posypujemy natką pietruszki, u mnie, dodatkowo, kiełki. Kromki bagietki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 2-3 minuty

Kopystką po garach
Niemiecki chleb żytni z ziarnami 232

Krótkie śledztwo wykazało, iż przepis zaczerpnięty z rosyjskojęzycznego blogu, a właściwie kanału filmowego Rus Brot na YouTubie, to chleb niemiecki, zwany też „Dreikornbrot”. Oczywiście na blogach

Grahamka, weka i kajzerka
Krewetki najprostsze 149

send', 'pageview'); Składniki: -op. mrożonych krewetek ( u mnie 10 sztuk ) -2 łyżki oliwy z oliwek -20 g masła czosnkowego ( masło + 2 ząbki czosnku + koperek lub pietruszka: zmiksować ) -bagietka do grzanek -mix sałat  -natka pietruszki -cytryna                                -sól Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić(...)chwilę patelnią, smażyć jeszcze ok. 2 minut.  Skropić kilkoma kroplami soku z cytryny, lekko posolić. Wyłożyć na ogrzany półmisek.  Posypać posiekaną pietruszką.  W tym czasie bagietkę pokroić na cienki kromki i podsmażać na  tej samej oliwie i maśle co krewetki. Gotowe grzanki układamy obok krewetek. Dodajemy sałatę skropioną cytryną i oliwą. Smacznego

Kulinarne przemyslenia
Mini hot dogi 113

smaczne zarówno na zimno, jak i na ciepło, dzięki czemu mogą stanowić doskonałe śniadanie, lunch, pomysł na imprezowe przekąski czy drugie śniadanie do szkoły i pracy. SKŁADNIKI: duża bagietka (400 g) 3 - 4 parówki * 3 - 4 plastry boczku roszponka pomidor prażona cebulka dobrze roztapiający się ser żółty (u nas cheddar) ketchup sos wykałaczki SOS: 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej 1 łyżka(...)smaki się ze sobą połączyły. Parówki wrzucamy na niecałą minutę do wrzątku, aby się obgotowały. Mają zachować swój kształt. Wyciągamy i odkładamy, aby nieco przestygły. Sałatę myjemy, pomidora kroimy, bagietkę kroimy pod kątem na części o długości parówek. Na małych oczkach ścieramy ser żółty i jeśli mamy boczek w kawałku staramy się pokroić go na cieniutkie plastry. Parówki owijamy boczkiem

Kuchnia od dwojga
PASTA TWAROGOWA Z MAKRELĄ 131

obieramy z ości, rozdzielamy na mniejsze kawałki. Łączymy poprzez ucieranie z twarogiem na gładką masę. Dodajemy keczup, drobno posiekaną cebulkę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na bagietce lub grzankach. Pastę na bagietce podałam swojej rodzinie na przepięknej, wypalanej desce. Deska ma swój niepowtarzalny urok, naturalny zapach i do tego tak pięknie zdobi moją kuchnię.  Takie piękne

Z Majeczką w kuchni
PROPOZYCJE KOLOROWYCH KANAPECZEK IMPREZOWYCH 726

Bagietki z serkiem śmietankowym, koperkiem, ogórkiem i rzodkiewką. Bagietki z serkiem śmietankowym, koperkiem, ogórkiem i papryką. Kanapeczki z wędliną, sosem pomidorowym, pomidorem, ogórkiem zielonym i kiszonym, rzodkiewką oraz koperkiem

JejKuchnia
Sałatka z pomidorkami, serem i grzankami 147

Składniki:  2 porcje pół opakowania miksu sałat z rukolą  10 pomidorków koktajlowych ser żółty (koniecznie dobrej jakości) 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki pestek dyni mała bagietka masło sos: 4 łyżki oliwy z oliwek ząbek czosnku łyżeczka miodu  łyżka soku z cytryny sól pieprz tymianek bazylia oregano   Czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy do odmierzonej oliwy(...)dodajemy wszystkie składniki i zioła wg uznania. Mieszamy do czasu połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy.   Pestki podprażamy na suchej patelni. Pomidorki kroimy na pół. Ser kroimy w paski. Bagietkę kroimy pod ukosem, następnie odrobinę smarujemy masłem i smażymy na suchej patelni do zrumienienia, przy obracaniu na drugą stronę podsmażoną stronę posypujemy żółtym serem startym na drobnych oczkach i posypujemy

Gotuj z Agnes
Walentynkowa kolacja – przepis: krewetki i chili, czyli afrodyzjaki w kuchni 171

szczególny wieczór „na mieście” są raczej nie do uniknięcia. Walentynkowa kolacja – zjedzmy więc naturalne afrodyzjaki: krewetki i chili. Do tego białe wino, lekka sałatka, ewentualnie kromka bagietki i … nic nam więcej nie trzeba. Nie chcemy przecież po jedzeniu ociężali zasnąć przed telewizorem. walentynkowa kolacja przepis na krewetki z chili i białym winem Składniki: Krewetki(...)Podawaj w kokilkach, z sałatą z sosem vinaigrette lub z pomidorkami cherry upieczonymi z odrobiną oliwy i siekanego rozmarynu. Sos smakuje obłędnie jeśli go zjadamy maczając w nim kawałki bagietki. Jeśli nie lubicie ostrych smaków – ilość chili można modyfikować, jednak to WALENTYNKOWA KOLACJA przepis więc nie może być mdły :) drukuj przepis Jeśli chcesz dowiedzieć się, jakie jeszcze są naturalnie

Patchwork
Wołowina po burgundzku 152

półki cenowej będzie dobre. Dodałam bułgarskie, bo akurat takie miałam w zapasach i wołowina wyszła bardzo smaczna. Tak przygotowaną wołowinę, najlepiej podawać z puree z ziemniaków lub z chrupiącą bagietką i kieliszkiem czerwonego wina. Składniki: (na 5 - 6 porcji) 1 kg karku wołowego 250 g boczku wędzonego 300 g pieczarek (najlepiej małych) 3 marchewki 1 łyżka przecieru lub koncentratu pomidorowego(...)mięso, jeśli jest jeszcze twarde, to zwiększyć czas pieczenia. Taką wołowinę można również przyrządzić, dusząc ją odpowiednio długo w garnku lub w szybkowarze. Wołowinę po burgundzku podawać z chrupiącą bagietką lub puree z ziemniaków

Kuchcik gotuje
Zupa fasolowa z warzywami 161

wywarem, dodać fasolę, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz, pora oraz pomidorki. Gotować na średnim ogniu do momentu, aż fasola będzie miękka. Po ugotowaniu połowę zupy zmiksować. Wymieszać całość. Podawać z bagietką zapiekaną z parmezanem. Smacznego! Zupę wraz z grilowaną bagietką można zapiec w piekarniku w żaroodpornych miseczkach. Jeśli używamy gałązek rozmarynu, pamiętajmy żeby je wyjąć z zupy tuż przed jej zmiksowaniem

mecooks
Grzanki 139

gorące i chrupiące. Do grzanek pasują rozmaite dodatki. Po prostu otwieramy lodówkę i wyciągamy co mamy: wędlinę, pieczarki, ryby oraz dowolne warzywa. Przede wszystkim musimy posiadać bułkę. Najlepiej bagietkę, ale również każda inna bułka pokrojona w plastry nadaje się znakomicie. Wystarczy posmarować lekko masłem lub margaryną, a nawet posmarować patelnie lub blachę do zapiekania w piekarniku zwykłym olejem. Najsmaczniejsze(...)dodatkiem masła czosnkowo - ziołowego.  Ja miałam już gotowe bagietki nadziane takim masłem, ale można zwykłe, miękkie masło utrzeć z czosnkiem i dowolnymi ziołami, posmarować każdą kromkę i najpierw stroną bez masła podgrzewać na patelni. Kiedy masło wchłonie się w kromkę i spód będzie rumiany, przewracamy na drugą stronę. Można również ułożyć na blasze i zapiec w piekarniku. Jako dodatek

Kulinarne przemyslenia
Fouace nantaise - drożdżówki z Nantes 162

Fouace nantaise to rodzaj słodkiego drożdżowego ciasta, bazującego głównie na mące, maśle, mleku i cukrze, czasem z dodatkiem odrobiny aromatycznego i słodkiego, ale mocnego alkoholu. Formowane

Grahamka, weka i kajzerka