pyszne i jakże proste kanapeczki. Są idealne zarówno na śniadanie jak i jako przekąska na imprezie ze znajomymi. Wystarczy dosłownie kilka minut by mogły zagościć na Waszych stołach. Potrzebujemy: bagietka, łosoś norweski wędzony, sałata, ogórek świeży, serek kanapkowy jogurtowy (lub śmietankowy), świeży koperek, pieprz Bagietkę kroimy w małe kromeczki. Smarujemy serkiem. Następnie układamy porwaną w mniejsze części sałatę, małe kawałki
Przepis na Dzień Dobryokoło 45 minut. Po tym czasie dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji, około 10 minut. Podawaj z kawałkiem bagietki i ogórkiem kiszonym. Klasyczny bouef strogonow to danie, które towarzyszy większości naszych rodzinnych spotkań. Z jednej strony wszyscy za nim przepadają, a z drugiej(...)składnikach: wołowina, pieczarki i cebula. Sos jest śmietanowy z dodatkiem wina, musztardy i koncentratu pomidorowego. Wszystkie smaki współgrają ze sobą, a dodatkiem jest świeża bagietka. Przekonałem się do ogórka kiszonego, ale nie w samej potrawie, a jako osobny dodatek. Zapraszam jeszcze do zapoznania się z innym moim
kuron.com.plmoich grzankach zcaliłam ostry smak bryndzy, ze słodką cebulką i dość kwaśnymi pomidorkami. I to był strzał w 10! 👍 Smaczny pomysł na przekątkę lub ciepłą kolację . Użyłam: bagietkę na grzanki ser bryndza pomidorki koktajlowe cebulę oliwa czosnek bazylia olej Wykonanie: Cebulę podsmażamy na oleju na złoty kolor. Bagietkę kroimy po skosie na kromki. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę
Walijskie Pichceniezajmie Wam dużo czasu a gwarantuję, że z pewnością Wam posmakuje! Potrzebujemy: 3 duże pomidory, garść świeżej bazylii, zioła prowansalskie, oregano, sól, pieprz, oliwa z oliwek, 1 bagietka, 1 kula mozarelli, masło Pomidory parzę i obieram ze skórki. Kroję w drobną kostkę. Dodaję posiekaną bazylię. Przyprawiam solą, pieprzem, czosnkiem oraz oregano. Wlewam 2 łyżki oliwy z oliwek. Całość dokładnie mieszam(...)Bagietkę kroję na kromki. Smaruję masłem, które wcześniej wymieszałam z odrobiną czosnku i ziół prowansalskich. Układam plastry cienko pokrojonej mozarelli. Wkładam na 6 minut do piekarnika rozgrzanego na 170 stopni Celsjusza. Na podpieczone grzanki wykładam dość grubą warstwę pomidorków. Do dekoracji używam rukoli. To wszystko! Całość zajęła ok. 20 minut. Smacznego! :) Bruschetta z pomidorami i mozarellą Bruschetta z pomidorami
Przepis na Dzień DobryZestaw siedmiu przepisów na śniadania wytrawne i na słodko: pyszne bagietki z pieczonym camembertem, pieczony naleśnik dutch baby, jajko w koszulce na toście, racuchy, które królowa Elżbieta smażyła dla prezydenta Eisenhowera, jajka na chmurce w misie obfitości, super proste brownie Katharine Hepburn i zwykła nasza polska kasza manna, choć w bardzo grzesznym wydaniu. Na początek mała powtórka z lektur szkolnych(...)nich nie znajdziecie. Proponujemy Wam zestaw śniadań wytrawnych, warzywnych pełnych witamin i lekko słodkich, rozkosznie przyjemnych przekąsek do porannej kawy i herbaty. Polecamy i jedne i drugie! BAGIETKI Z PIECZONYM CAMAMBERTEM I PASTĄ POMIDOROWO-KAPAROWĄ Idealne danie na niedzielne leniwe śniadania, najlepiej podane do łóżka. Szczególnie o tej porze roku kiedy nic człowieka nie motywuje do wstawania z ciepłej
Niedzielny kucharzpuszka mleczka kokosowego (1 puszka) 2 średnie cebule 5 ząbków czosnku 3 łyżki masła 1 papryczka pepperoni 1 łyżeczka imbiru 2 łyżeczki kurkumy natka pietruszki grzanki sól Grzanki: bagietka oliwa z oliwek papryka ostra w proszku sól ziołowa Sposób wykonania: Obranego selera oraz pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Po 15 minutach(...)pomocą ręcznego blendera. Dodajemy do zupy mleczko kokosowe, mieszamy i ponownie podgrzewamy do momentu zagotowania. Zupę podajemy z pokrojoną drugą połową papryczki,poszatkowaną natką pietruszki oraz grzankami. Grzanki: Bagietkę kroimy na kromki, układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia a następnie smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy ostrą papryką oraz solą ziołową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy
Qchnia po prostunudne, w kilka chwil można wyczarować kolorowe i zdrowe przekąski na wynos. Lubicie awokado?, bo ja uwielbiam w różnych wydaniach, a w szczególności w połączeniu z pieczywem. Składniki: - 1 bagietka - 1 dojrzałe awokado - 1 pierś gotowana pierś z kurczaka - ogórek, pomidor, sałata, papryka czerwona - majonez lub sos czosnkowy 1. Bagietkę kroimy na cienkie plastry, opiekamy kromki na suchej patelni żeby
Apetyczna babeczkatatara z łososia nie potrzeba nic więcej, ale nie wcale nie musicie kurczowo trzymać się japońskiej sztuki kulinarnej – ten rybny tatar równie dobrze smakuje na grzankach przygotowanych z francuskiej bagietki. Jakie mięso wykorzystać do tatara? Jemy je surowe, więc musi być bezwzględnie najświeższe i jak najlepsze – mięso sprzedawane w markecie na tackach nie nadaje się do jedzenia na surowo(...)futomaki z ogórkiem wężowym, posypany ziarenkami prażonego sezamu i szczypiorem, z dodatkiem słodko-kwaśnej sałatki z glonów wakame, z sosem sojowym i chrzanem wasabi, albo na tostowanej, pszennej francuskiej bagietce. SKŁADNIKI 400-450g filetu z łososia pacyficznego 120g pora – tylko biała i jasnozielona część 1-2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1-2 lub 3 łyżeczki
Karo in the Kitchencebuli -3 łyżki masła -2 łyżki oleju -350 ml białego wytrawnego wina -1 l bulionu -listek laurowy -100 g tartego sera gruyère (można użyć także np. ementalera) -1 bagietka -świeży tymianek -sól, pieprz Przygotowanie Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić na cienkie półplasterki. W garnku rozgrzać masło z oliwą. Dodać cebulę. Dusić na średnim ogniu około(...)cebula powinna mieć kolor karmelu). Dodać listek laurowy i wino. Gotować kilkanaście minut. Po tym czasie dodać bulion. Gotować około 30 minut. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Bagietkę pokroić na plastry. Posmarować delikatnie masłem. Opiec lekko w piekarniku. Zupę rozlać do żaroodpornych miseczek albo do jednego dużego naczynia. Na wierzchu poukładać grzanki, posypać całość serem. Podpiec w piekarniku
Zielona Kuchniamilion sposobów (powiem skromnie:)! My uwielbiamy te kombinacje!:) Dziś śniadanie dla pana Męża z sercem na dłoni zrobione:) Polecam i życzę smacznego Składniki: 4 skośnie pokrojone kawałki z bagietki, u mnie mini bagietki z makiem łyżka masła do obsmażenia opakowanie mini gołki zakopiańskiej – 4 sztuki (u mnie Zakopiańskie specjały, Mlekovita) 4 łyżeczki żurawiny tarty parmezan Przygotowanie: Na patelni rozpuszczam
Zasmakuj Kuchnitalerzu, gdy za chwilę jesień to wspaniała okazja do ucztowania, cieszenia się posiłkiem, przygotowywania podobnych dań. Mięsno-warzywny bigos z dyni gotowy! Gorący, dość syty, którego serwuję z chrupiącą bagietką, jest pysznie, nikt nie odchodzi głodny! Polecam bigos z dyni z dodatkiem aromatycznych papryk, kiełbasy i cudownej w smaku chorizo. Do tego przyprawy, bagietka i obiad gotowy. ZAPRASZAM! Składniki
Zasmakuj Kuchnipieczarkami są bardzo powszechne, często serwowane z dodatkami, ale jednak moją ulubioną jest taka zwykła, tradycyjna. A Wy lubicie? Robicie sami? Składniki na 8 zapiekanek: 4 krótkie bagietki 1/2 kg pieczarek 1 posiekana cebula Masło Oliwa z oliwek Sól, pieprz Tarta mozarella Natka pietruszki Papier do pieczenia Dodatkowo: Ketchup Wykonanie: Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić drobno. Na patelni(...)rozgrzać masło z odrobiną oliwy, dodać cebulę i podsmażyć, po 4 minutach wrzucić pieczarki i jeśli trzeba jeszcze odrobinę masła. Podsmażyć, aż pieczarki odparują, przyprawić wg uznania. Bagietki przekroić wzdłuż, wydrążyć góry, aby powstały takie łódeczki. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia (wcześniej można go zgnieść, jest wtedy bardziej elastyczny), piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bułki podpiec 4 minuty, wyjąć
Trufelkowośniadanie wcale nie szykuje nigdy żadnych skomplikowanych dań, ma być prosto, atrakcją ma być przede wszystkim poranek i aura dookoła. Dzisiaj postawiałam na bardzo prosty ale sprawdzony zestaw bagietki, ser pleśniowy i figi, które właśnie pojawiły się w sklepach, a które tak bardzo uwielbiam! Zresztą bagietka, ser i figa to jedno z moich ulubionych połączeń, nadaje się na śniadanie
SMYKWKUCHNIdrugą…mega kolorową <3 Składniki 1,5 kg dyni 4 gałązki świeżego rozmarynu 500 ml żuru 700 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 8 plastrów bekonu 1 mini bagietka 50 g startego żółtego sera oliwa z oliwek 1 łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie Dynię dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, miąższ nacinamy w „kratkę”. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, kładziemy(...)ulubionej gęstości. Plastry bekonu smażymy na rumiano z obu stron na suchej patelni. Bekon odstawiamy, tłuszcz dodajemy do zupy, dokładnie mieszamy. Zupę do smaku doprowadzamy, majerankiem, solą i pieprzem. Bagietkę kroimy na kromki, umieszczamy na blaszce, polewamy oliwą, posypujemy startym, żółtym serem. Zapiekamy w 200°C przez
R'n'G Kitchenucznia. I oczywiście nie ma w tym nic złego pod warunkiem, że są urozmaicane. Mamy tutaj duże pole do popisu, możemy przygotować kanapki z chleba pszennego, razowego, bułeczki, tosty, bagietki, chałki itp. Aby takie śniadania nie znudziło się dziecku, dobrze jest żeby były zmienne i różnorodne. Możemy zmieniać rodzaj pieczywa oraz obkład np. różnego rodzaju wędlinę, żółte sery, białe serki(...)wędlinami warto też urozmaicać poprzez dodanie kolorowych warzyw np. sałaty, ogórków, pomidora, papryki itp. Świeże bułeczki możemy także upiec samodzielnie w domu. Puszyste bułeczki jogurtowe PRZEPIS TUTAJ Mini bagietki czosnkowe PRZEPIS TUTAJ Bułeczki drożdżowe PRZEPIS TUTAJ POLECAM TAKŻE: DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA
Blog z Apetytem