bagietka - 3616 przepisów (strona:68/242)

Sałatka z pomidorkami, serem i grzankami 186

Składniki:  2 porcje pół opakowania miksu sałat z rukolą  10 pomidorków koktajlowych ser żółty (koniecznie dobrej jakości) 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki pestek dyni mała bagietka masło sos: 4 łyżki oliwy z oliwek ząbek czosnku łyżeczka miodu  łyżka soku z cytryny sól pieprz tymianek bazylia oregano   Czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy do odmierzonej oliwy(...)dodajemy wszystkie składniki i zioła wg uznania. Mieszamy do czasu połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy.   Pestki podprażamy na suchej patelni. Pomidorki kroimy na pół. Ser kroimy w paski. Bagietkę kroimy pod ukosem, następnie odrobinę smarujemy masłem i smażymy na suchej patelni do zrumienienia, przy obracaniu na drugą stronę podsmażoną stronę posypujemy żółtym serem startym na drobnych oczkach i posypujemy

Gotuj z Agnes
Walentynkowa kolacja – przepis: krewetki i chili, czyli afrodyzjaki w kuchni 219

szczególny wieczór „na mieście” są raczej nie do uniknięcia. Walentynkowa kolacja – zjedzmy więc naturalne afrodyzjaki: krewetki i chili. Do tego białe wino, lekka sałatka, ewentualnie kromka bagietki i … nic nam więcej nie trzeba. Nie chcemy przecież po jedzeniu ociężali zasnąć przed telewizorem. walentynkowa kolacja przepis na krewetki z chili i białym winem Składniki: Krewetki(...)Podawaj w kokilkach, z sałatą z sosem vinaigrette lub z pomidorkami cherry upieczonymi z odrobiną oliwy i siekanego rozmarynu. Sos smakuje obłędnie jeśli go zjadamy maczając w nim kawałki bagietki. Jeśli nie lubicie ostrych smaków – ilość chili można modyfikować, jednak to WALENTYNKOWA KOLACJA przepis więc nie może być mdły :) drukuj przepis Jeśli chcesz dowiedzieć się, jakie jeszcze są naturalnie

Patchwork
Wołowina po burgundzku 193

półki cenowej będzie dobre. Dodałam bułgarskie, bo akurat takie miałam w zapasach i wołowina wyszła bardzo smaczna. Tak przygotowaną wołowinę, najlepiej podawać z puree z ziemniaków lub z chrupiącą bagietką i kieliszkiem czerwonego wina. Składniki: (na 5 - 6 porcji) 1 kg karku wołowego 250 g boczku wędzonego 300 g pieczarek (najlepiej małych) 3 marchewki 1 łyżka przecieru lub koncentratu pomidorowego(...)mięso, jeśli jest jeszcze twarde, to zwiększyć czas pieczenia. Taką wołowinę można również przyrządzić, dusząc ją odpowiednio długo w garnku lub w szybkowarze. Wołowinę po burgundzku podawać z chrupiącą bagietką lub puree z ziemniaków

Kuchcik gotuje
Zupa fasolowa z warzywami 205

wywarem, dodać fasolę, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz, pora oraz pomidorki. Gotować na średnim ogniu do momentu, aż fasola będzie miękka. Po ugotowaniu połowę zupy zmiksować. Wymieszać całość. Podawać z bagietką zapiekaną z parmezanem. Smacznego! Zupę wraz z grilowaną bagietką można zapiec w piekarniku w żaroodpornych miseczkach. Jeśli używamy gałązek rozmarynu, pamiętajmy żeby je wyjąć z zupy tuż przed jej zmiksowaniem

mecooks
Grzanki 174

gorące i chrupiące. Do grzanek pasują rozmaite dodatki. Po prostu otwieramy lodówkę i wyciągamy co mamy: wędlinę, pieczarki, ryby oraz dowolne warzywa. Przede wszystkim musimy posiadać bułkę. Najlepiej bagietkę, ale również każda inna bułka pokrojona w plastry nadaje się znakomicie. Wystarczy posmarować lekko masłem lub margaryną, a nawet posmarować patelnie lub blachę do zapiekania w piekarniku zwykłym olejem. Najsmaczniejsze(...)dodatkiem masła czosnkowo - ziołowego.  Ja miałam już gotowe bagietki nadziane takim masłem, ale można zwykłe, miękkie masło utrzeć z czosnkiem i dowolnymi ziołami, posmarować każdą kromkę i najpierw stroną bez masła podgrzewać na patelni. Kiedy masło wchłonie się w kromkę i spód będzie rumiany, przewracamy na drugą stronę. Można również ułożyć na blasze i zapiec w piekarniku. Jako dodatek

Kulinarne przemyslenia
Fouace nantaise - drożdżówki z Nantes 197

Fouace nantaise to rodzaj słodkiego drożdżowego ciasta, bazującego głównie na mące, maśle, mleku i cukrze, czasem z dodatkiem odrobiny aromatycznego i słodkiego, ale mocnego alkoholu. Formowane

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki jarosławskie zdobione, prosto z Rosji... 220

Булка ярославская сдобная - skąd taka nazwa, nie wiem, ale mogę przypuszczać, że ma to coś wspólnego z obwodem jarosławskim w Rosji. Być może tam wła ś

Grahamka, weka i kajzerka
Grzanki ze szpinakiem 239

szpinakiem – fajna przekąska na imprezę, lub pyszna kolacja na ciepło Dla mnie zdecydowania opcja druga, czyli ciepła, smaczna i zdrowa kolacja dla całej rodziny Składniki na grzanki: bagietka świeże liście szpinaku świeży czosnek ser mozzarella sól, pieprz zioła prowansalskie ( opcjonalnie ) Przygotowanie grzanek: Umyte i osuszone liście szpinaku, wrzucamy na suchą patelnię i mieszamy do momentu, kiedy szpinak zmięknie, pomniejszy(...)swoją objętość, a cała woda, którą puści, odparuje. Solimy. Szpinak powinien być miękki, ale nadal zielony. Bagietkę kroimy na kromeczki, opcjonalnie smarujemy cienką warstwą masła ( idealne będzie czosnkowe ). Na każdą kromeczkę nakładamy szpinak, na niego po 2-3 plasterki świeżego czosnku, posypujemy pieprzem, a na wierzch układamy cienki plasterek mozzarelli. Wierzch warto oprószyć ziołami prowansalskimi, ale nie jest to konieczne

NiePieprz.pl
Bruschetta – mix 216

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Bruschetta – mix Składniki: Bagietka pełnoziarnista – 1 sztuka Oliwa z oliwek Czosnek – 2 ząbki Oliwki – kilka sztuk Mozarella kulki - 1 opakowanie Łosoś wędzony - kilka plasterków Składniki – pasta pomidorowa: Pomidory – 2 sztuki Świeża bazylia – kilka listków(...)Wymieszać z parmezanem i doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Wykonanie – tapenada oliwkowa: Oliwki i kapary bardzo drobno posiekać. Wymieszać z parmezanem i doprawić do smaku. Wykonanie – bruschetta: Bagietkę pokroić na kawałki i każdy kawałek posmarować oliwą i natrzeć czosnkiem. Ugrillować, a następnie posmarować wybraną pastą. Udekorować mozzarellą, wędzonym łososiem i oliwkami

Kuchnia Bon Appetit
Chili con carne z chorizo 244

Wspaniale rozgrzewające danie jednogarnkowe. Idealne gdy za oknem mroźno i ponuro. Sprawdzi się jako syty posiłek, lub danie imprezowe. Możemy podać je z dodatkiem chrupiącej bagietki, ryżu lub z nachosami. Dla mojej dosyć dużej rodziny przygotowałam danie z 1 kilograma mięsa i w tej ilości sprawdzi się np na większej imprezie (nam zostało jeszcze trochę na kolację i choć zwykle(...)się już zredukuje dodajemy przepłukaną na sicie czerwoną fasolę oraz osączoną kukurydzę. Na koniec dorzucamy kostki czekolady, niech roztopią się w gorącej potrawie. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem, bagietką lub nachosami

Smaki Na Talerzu
Jak smakuje Paryż w weekend 211

jeśli chcemy zwiedzać, z pomocą przychodzą wspomniane  boulangerie  czy  pâtisserie, tam można dostać prawdziwego oczopląsu, a zapach rozkłada nas na łopatki. Wszechobecne są świeże bagietki z domowymi wyrobami wędliniarskimi, typowymi dla Francji rzecz jasna, przeróżnymi  pate , słynną  jambon de Paris czyli gotowaną szynką, czy kawałkami konfitowanej kaczki. Absolutnie pyszne guiche fromage, mnie udało się zjeść(...)jeszcze ciepłe zawinięte w woskowany papier. Chrupiące palmiery, croissanty, brioche, zawijasy z rodzynkami i wiele, wiele innych wyrobów piekarniczych wprost rozpieszcza nasze podniebienia.  Po dodatki do bagietek najlepiej udać się na targ, tam dostaniemy przeróżne sery i wędliny, uwierzcie mi, że różnorodność serów sprawia, że nigdy się nie znudzą, mnie trundo było się zdecydować na jeden, smakowały mi absolutnie

Słodki Kompromis
Sylwestrowe krakersy serowe z makiem + propozycje przekąsek 212

dania: Słone paluszki z cebulką i na ostro - przepis, na którym wzorowałam się, robiąc krakersy Kuleczki ziemniaczane Chlebek naan - prosty i łatwy, świetny do sosów, dipów czy gulaszy Bagietki z domowym masłem czosnkowym - wystarczy zrobić masło z taką ilością czosnku i przypraw, jaką lubisz, ponacinać dość gęsto bagietkę, nałożyć solidną ilość masła w nacięcia i zapiec do zrumienienia - już testowaliśmy

Anioszek w kuchni
Zupa z czerwonej cebuli. 208

łyżka majeranku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 30 ml brandy 200 ml czerwonego wytrawnego wina 50 ml soku z buraków 700 ml bulionu sól i pieprz natka pietruszki bagietka ser Wykonanie: Cebule pokroić na bardzo cienkie półplasterki. Czosnek pokroić na plasterki. Smażyć (na średnim ogniu) na maśle z oliwą z dodatkiem soli około 25 minut - cebula musi stać się(...)wino i sok z buraków. Po kolejnych 2 minutach dodać bulion i gotować na małym ogniu 15 minut. Podawać oprószone obficie pieprzem i posiekaną natką pietruszki z grzankami z bagietki z dodatkiem dowolnego ulubionego sera (np. gruyere, kozi, oscypek

zadanie-gotowanie
Zapiekanki 144

Spontaniczny pomysł na zapiekanki z łatwo dostępnych produktów. Składniki na zapiekanki (2 sztuki): pół bagietki 2 pomidory 3 plastry szynki wieprzowej 4 plastry sera żółtego 2 pieczarki 1/2 małej cebuli oregano bazylia oliwa z oliwek Przekroić bagietkę i ugnieść jej środek. Na nim położyć umyte i pokrojone w ćwiartki pomidory. Zasypać obficie oregano i bazylią. Na pomidory nałożyć obrane, drobno

Karola gotuje
ZAPIEKANKA JAK Z BUDKI 162

bardzo lubiłam je jeść. Takie zapiekanki kojarzą mi się z obozami, koloniami i morzem !  Te są lepsze ! Są chrupiące, pachnące i smaczne. Na jednej się nie skończy ;) Składniki: bagietka - 1 szt. (średnia)  szynka - 100 gram  ketchup łagodny - 2 łyżki  mozzarella w kulce - 3/4 kulki  ser żółty- 2-3 łyżki ( starty )  ogórek kiszony(...)Sposób przygotowania: 1.  Szynkę pokroić w plastry, usunąć skórkę, a potem pokroić w cieniutkie słupki. 2.   Sery i pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 3.  Bagietkę przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę wysmarować ketchupem. Następnie posypać pieczarkami. Lekko ugnieść. Na pieczarkach ułożyć ser żółty oraz szynkę. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Kuchnia Paulettes

Proponowane wyszukiwania