bagietka - 3616 przepisów (strona:71/242)

Sery z francuskich Alp 206

ważących ok. 30 kg. Jak i z czym jeść sery? We Francji sery podaje się na zakończenie posiłków. Stawia się je na stół z owocami, orzechami, zieloną sałatą i bagietką. Na półmisku powinno się znaleźć 3–5 rodzajów serów. Jedzenie zaczynamy od gatunków łagodnych, kończymy na ostrych. Osobiście nie jestem przywiązana do tego rytuału i zdecydowanie sery wolę jeść przed(...)Zastosowanie w kuchni Doskonale nadaje się do dań pieczonych, mięs, makaronów oraz warzyw. Świetnie komponuje się na desce z owocami oraz orzechami. Stanowi również samodzielną przekąskę, jak i z bagietką i oliwkami (to mój ulubiony zestaw przekąskowy). Dodawany jest do zielonych sałatek, sosów oraz zapiekanek. Najlepiej smakuje z czerwonym, kalifornijskim winem. Proponowane wina Wina żółte z Jury – château-chalon

gutfut
Francuski pasztet z wątróbki. 194

Pasztet serwuje się w temperaturze pokojowej, aby był miękki, aromatyczny i łatwy do rozsmarowania na pieczywie. Do pasztetu z wątróbki Francuzi podają lekko słodkie pieczywo (chałkę, brioszkę), grzanki lub bagietki. Doskonałym dodatkiem do tego pasztetu może być konfitura z porzeczek, powidła śliwkowe lub chutnej z czerwonej cebuli ( przepis tuta j). Francuski pasztet z wątróbki podany na bagietce z dodatkiem konfitury

Codziennik Kuchenny
Sałatka a'la Margaret 155

pęczek rzodkiewek 1 puszka czerwonej fasoli 150 gramowa  puszka kukurydzy 235 gramowy słoiczek oliwek  200 g sera feta oliwa z oliwek zioła do sałatek sól, pieprz opcjonalnie bagietki czosnkowe Wykonanie:  1. Miks sałat wsypujemy do miski 2. pomidory i rzodkiewki kroimy w kostkę i wrzucamy do sałaty. 3. fasolkę, kukurydzę, oliwki i ser feta wrzucamy do miski(...)sałatkę skraplamy oliwą dodajemy około 2 łyżeczki ziół do sałatek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  5. Całość mieszamy, podajemy z pieczywem, w moim przypadku były to bagietki czosnkowe.  Smacznego

Mój pomysł na
Czosnkowe grzanki z pomidorami i serem 135

Największy dylemat co zjeść mam zawsze rano. Dziś postawiłam na tradycyjne grzanki czosnkowe z pomidorami i serem :) Składniki: 1 bagietka 3 pomidory 10 dag żółtego sera 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy ketchup Wykonanie: Bagietkę pokroić na kromki i zapiec lekko w piekarniku. Następnie czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą i posmarować tosty. Ułożyć na nich plastry pomidora, następnie

Tradycyjna Kuchnia
Krem z cukinii z serkiem mascarpone i chipsami z pasternaku 236

pasternaku, 200 gram serka mascarpone, 1,5 litra bulionu drobiowego, 3 łyżek oliwy, 50 gram masła, 150 ml oleju słonecznikowego, 1 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, bagietki, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie zupy rozpocząłem od przesmażenia cukinii i pozostałych warzyw, dzięki czemu zupa miała lepszy, pełniejszy smak. Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem(...)ząbkami czosnku i 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki. Przyprawiłem solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Masłem czosnkowym posmarowałem delikatnie podgrzane na patelni z obu stron pokrojone pod ukosem kromki bagietki.  Do miseczek wylałem porcje zupy. Do każdej porcji dodałem czubatą łyżkę serka mascarpone. Udekorowałem natką pietruszki, chipsami z pasternaku i grzankami

Wyprawy kulinarne
Zdrowa, bezglutenowa żywność od Schnitzer :) 160

możecie zobaczyć poniżej, a recenzje pojawiają się w niedługim czasie, linki odsyłające będą nad zdjęciami.  CHLEB RUSTYKLANY Z AMARANTUSEM BEZGLUTENOWY  OBWARZANKI BEZGLUTENOWE Recenzję tych produktów znajdziesz TUTAJ. BAGIETKA ORKISZOWA BAGIETKA KUKURYDZIANA Z ZIARNAMI BEZGLUTENOWA Recenzję tych produktów znajdziesz TUTAJ. MUFFINKI Z JAGODAMI  Recenzję tych produktów znajdziesz TUTAJ. PALUSZKI O SMAKU PIZZY  Recenzję tego produktu znajdziesz TUTAJ

Zdrowie na języku :P
Soczysty kurczak pieczony 205

oleju. Ten kurczak zawsze wychodzi idealny, pyszny, mięciutki w środku. Wystarczą tylko ziemniaki, gotowane lub pieczone, jakaś surówka i cudny syty obiad gotowy;D Albo na szybko świeża bagietka i wystarczy!;D Bagietką, której części moczymy w sosie powstałym podczas pieczenia...cudo. Składniki: cały kurczak +/- 2 kg 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, słodka

Zasmakuj Kuchni
Makówki 128

Śląskie makówki Składniki: Mak mielony – 500g Bułki kajzerki – 4 sztuki lub 1 bagietka Mleko – 600-700ml Orzechy włoskie – ½ szklanki Migdały całe – ½ szklanki Migdały płatki – 4 łyżki Rodzynki – 1 szklanka Figi suszone – 5 sztuk Miód – ½ szklanki Wykonanie: Bułki/ bagietkę kupujemy kilka dni przed przygotowaniem makówek, tak aby zdążyła dobrze wyschnąć. Zmielony mak mieszamy z orzechami, migdałami, rodzynkami i figami

Kuchnia Bon Appetit
Jesienne zapiekane śliwki na piknik! 116

plastrów wędzonego boczku - hiszpańskie czarne oliweki Bulerias - 15 szt. papryczek piri piri Bulerias - oliwa z oliwek - po szczyptę na śliwkę ususzonego i roztartego w moździerzu rozmaryn ponadto do podania: - bagietka pszenna - żurawina Premium marki Stovit - borówka Premium marki Stovit  (Obydwa produkty posiadają przepiękne zakrętki, obrazujące polskie miasta na starych pocztówkach. Jak dla mnie coś tak uroczego, i tak pięknego(...)boczek pięknie się wytopił i stał się chrupiący. Całość po upieczeniu przykrywamy folią aluminiową, aby danie utrzymało odpowiednią temperaturę.  Jesienne zapiekane śliwki możemy spakować do koszyka, koniecznie spakujcie bagietkę, nóż do krojenia, dodatki do podania takie jak: borówkę, żurawinę. Możecie spakować kilka jabłek, pozostałe czarne oliwki i papryczki, koniecznie jakiś dobry trunek do picia. Sporą ilość łyżeczek, widelczyków, kilka

SMYKWKUCHNI
Ajoblanco - andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku 128

dokonać małego mariażu z burakiem oraz koperkową oliwą, nawiązując tym samym do polskich tradycji kulinarnych i naszych rodzimych chłodników. * SKŁADNIKI na 4 porcje 200 g migdałów 200 g czerstwej bagietki 3 ząbki czosnku 100 ml oliwy z oliwek + 3 łyżki 30 ml octu winnego 1 litr lodowatej wody sól do smaku 2 ugotowane buraki 1 łyżka posiekanego koperku * PRZYGOTOWANIE(...)wodą i odstaw na całą noc. Następnego dnia odlej wodą, a migdały wrzuć do kielicha blendera razem z ząbkami czosnku, oliwą z oliwek, winnym octem, namoczoną uprzednio w wodzie bagietką i litrem wody. Miksuj przez kilka minut, aż składniki będą dobrze zmielone. Dopraw solą. Buraki pokrój w kostkę. Koperek zmiksuj z pozostałą oliwą. Chłodnik przełóż na talerze i podawaj

Food Square
CANTUCCI 146

pieczenia, dodać anyż, skórkę i aromat cytrynowy, oraz jajka. Wszystko dokładnie zagnieść, dodać migdały i wyrobić do połączenia składników. Ciasto podzielić na 3 i z każdego kawałka uformować bagietkę, o szerokości około 3 cm. (można je z wierzchu posmarować rozkłóconym jajkiem, będą miały ładniejszy kolor). Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym(...)stopni. Wyjąć bagietki z pieca i póki będą jeszcze miękkie i ciepłe, każdą ostrym nożem, pokroić ukośnie na kawałki o grubości 1 cm. Ciastka w kawałkach pozostawić w odstępach na blasze i piec jeszcze 10 minut zmniejszając temperaturę do 150 stopni. Po przestygnięciu ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku

Kuchnia w opałach
Sałatka z wędzoną makrelą, jajkiem i oliwkami 179

jakimkolwiek wyjeździe na urlopie zabierzcie ją ze sobą na kolację na koc na plażę, nad jezioro, na biwak i zajadajcie się nią w gronie najbliższych. Wystarczy kawałek bagietki i danie gotowe. Składniki: 1 cała wędzona makrela obrana z ości 10 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie fety w kostce 4 jajka ugotowane na twardo puszka czerwonej fasoli garść wydrylowanych czarnych(...)cytryny i oliwę z oliwek, połącz trzepaczką. Po tym czasie dodaj świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek (lub drobno posiekany), przypraw do smaku, wlej do sałatki, podawaj z bagietką. Smacznego zdrowego

Zasmakuj Kuchni
BAGIETKA NA ŠNIADANIE 143

zapach świeżo upieczongo przez siebie pieczywa roznoszącego się po całym domu.Świeże masło rozsmarowujace się po delikatnej powierzchni bagietki ,to jest to co najbardziej o poranku lubię.Polecam. 200 ml.letniej wody 40 dag.maki 6 dag roztopionego masła 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1.5 dag.drożdży lub 7 g.suszonych(instant) mak 1 jajo do posmarowania ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Drożdże rozpuszczamy z wodą(...)wyrzucamy na blat i zagniatamy.Wstawiamy do miski na 1 godz.Przykrywamy ściereczką.Wyrośnięte  ciast dzielimy na dwie części.Rozpłaszczamy i zaginamy bok do środka,dobrze zlepiamy brzegi i formujemy bagietkę.Smarujemy jajkiem i posypujemy makiem.Odstawiamy na 30 min. Robimy na niej nacięcia.Pieczemy 20 - 25 min.(im dłuższa tym krócej:) ).Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Krem z pieczonym bakłażanem, sosem berneńskim i jajkiem poche 189

się w wyszukane danie. Część składników siekamy zostawiając widoczne i wyczuwalne kawałki warzyw, nadając potrawie rustykalny charakter, dodajemy świeżą gałązkę estragonu, użytego do sosu berneńskiego, chrupiącą grzanką lub kawałek bagietki i gotowe. Krem świetnie się sprawdzi w formie śniadania lub kolacji, znakomity na przekąskę, odpowiednio wyeksponowany w szklanych pucharkach będzie ozdobą każdego stołu zwłaszcza podczas przyjęcia lub spotkania z przyjaciółmi(...)ewentualnie solą.   Przełóż do szklanek, na wierzchu połóż 1-2 łyżki sosu berneńskiego i jajko w koszulce. Przed podaniem przybierz gałązkami świeżego estragonu, podaj z grzankami lub bagietką

SzczyptaSmaQ
Tatar wołowy 162

Składniki: 300 g polędwicy wołowej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 żółtko z jajka przepiórczego lub kurzego sól morska pieprz świeżo mielony Do podania: kapary cebula bagietka Przygotowanie: Wołowinę dokładnie myjemy, mielimy lub drobno siekamy. Mięso mieszamy z oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Cebulę drobno siekamy, bagietkę kroimy

Menmagazine