umami) albo sól i pieprzymy grzyby, zwiększamy ogień i stale mieszając smażymy wszystko razem do mocnego podgrzania. Rozdzielamy grzyby na porcje i podajemy od razu, ze świeżą chrupiącą bagietką, z winem i z naszykowaną wcześniej gremolatą, do samodzielnego dozowania. To naprawdę pyszna, ale i nieziemsko tłusta i syta przekąska. Zima nadchodzi! SKŁADNIKI 2 syte porcje albo 4 mniejsze(...)płaskiej łyżeczki Vegety Natur (albo sól – do smaku, na pewno nie w tej ilości) świeżo mielony pieprz ½ dużego pęczka pietruszki 1 średnia dojrzała cytryna 3 średnie ząbki czosnku bagietka wino
Karo in the Kitchenhitem imprezy”. Zmotywowana jego słowami otworzyłam lodówkę i postanowiłam coś „wyczarować”. Tak powstały zapiekane tartinki, które okazały się tak pyszne, że, rzeczywiście, stały się hitem spotkania. Składniki: • 2 bagietki z masłem czosnkowym • kilka plasterków szynki • 2 duże pieczarki • ½ czerwonej słodkiej papryki • kilka plasterków żółtego sera • masło czosnkowe • szalotka • sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni(...)Bagietki pokroić na kromki. 3. Każdą kromeczkę posmarować masłem czosnkowym. 4. Na każdą kromkę położyć kawałek szynki, plaster surowej pieczarki, kawałek słodkiej papryki, 2-3 talarki szalotki. 5. Oprószyć lekko solą i pieprzem, przykryć plastrami żółtego sera. 6. Zapiekać na papierze do pieczenia przez ok. 8-10 minut, aż ser się rozpuści i zapiecze. 7. Tartinki wyłożyć na talerz, podawać
W mojej kuchniwaga po obraniu) 2 marchewki 3 średnie ziemniaki około 1/2-1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżki vegety 2 łyżki śmietany sól, pieprz 3 łyżki masła Dodatki: bagietka ser żółty w plastrach ser gorgonzola 1. Cebulę kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym maśle, posypujemy vegetą. Smażymy aż się zeszkli. Wtedy zalewamy 2 litrami wody, dosypujemy przyprawy(...)Kiedy zupa przestygnie blendujemy ją na gładki krem. Dosypujemy gałkę muszkatołową (zaczynamy od 1/2 łyżeczki, próbujemy i wtedy ewentualnie dosypujemy więcej), doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Bagietki kroimy na kawałki, na każdym kawałku układamy 1/2 plasterka sera. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni aż ser się rozpuści. układamy je w zupie, posypujemy gorgonzolą
Szefowa kuchniczasu przygotowuję je również w domu. Świetnie sprawdzają się na śniadanie, jako przekąska między posiłkami, jako przystawka, czy przekąska na imprezie. Musicie ich spróbować <3 Składniki: – pełnoziarnista bagietka lub bułki – wędzona makrela (lub łosoś) – 1 opakowanie serka śmietanowego (125g) – pół pęczka koperku – garść rukoli – oliwa z oliwek – sól, pieprz Bagietkę lub bułki
Be Fit Be Strongoliwy z oliwek 4 pomidory malinowe 2 ogóreki gruntowe 1 zielona papryka 0,5 cebuli 1 duża bułka 0,5 l przegotowanej zimnej wody 2 łyżki octu octu winnego bagietka do podania sól pieprz ziołowy Sposób wykonania: Obrać i wyciskąć czosnek.Wymieszać z wyjętą wewnętrzną częścią bułki (bez skórki) i 5 łyżkami oliwy. Dolać 0,5 szklanki przegotowanej wody(...)oliwy. Dodać ocet, pozostałą wodę, sól, pieprz i miksować. Przygotowane gazpacho należy schłodzić kilka godzin w lodówce. Podawać z pokrojonymi wcześniej kawałkami warzyw i opieczonym bagietką
Przepisy kulinarne babci Antoninyokazja, żeby ją wykonać, więc zabrałam się do pracy. FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Składniki: 1 kg cebuli 4 łyżki masła 200 ml wina wytrawnego 600 ml bulionu 4 łodyżki tymianku bagietka, masło, ser Przygotowanie: Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na maśle, aż się zeszkli. Dodajemy listki tymianku, wlewamy wino i gotujemy, aż prawie całe wino odparuje, mieszamy(...)przypalić cebuli. Wlewamy bulion, gotujemy. Na końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bagietki pokrojone w kromki smarujemy masłem i podsmażamy na suchej patelni, a kiedy się zarumienią posypujemy startym serem lub podpiekamy w piekarniku z serem
Bon appetit mon amiesię za tą nazwą? Otóż bruschetta jest to grzanka skropiona oliwą i podana z pomidorami. Nic bardziej prostszego, prawda? Do przygotowania bruschetty lepiej użyć jasnego pieczywa typu ciabatta lub bagietka w stylu rustykalnym (nie kupujcie bagietki z "waty", są zbyt miękkie). Świeże słodkie pomidory, esencjonalna oliwa i aromatyczne listki bazylii dopełniają całość i już w niecałe 10 minut mogę rozkoszować
Obiad gotowyminut – skórka zmięknie, środek stanie się płynny, a świeże zioła i ząbki czosnku miękkie i aromatyczne. W czasie gdy ser się piecze szykujemy talerze i grzanki – czerstwą bagietkę kroimy na cienkie kromki, spryskujemy oliwą i posypujemy delikatnie solą czosnkową. Grillujemy lub tostujemy pieczywo na chrupko. Grzankami wybieramy rozpuszczony, płynny ser ze środka pleśniowej skórki. Podajemy ser od razu(...)sery camembert 2 średnie ząbki czosnku gałązka rozmarynu – oberwane listki kilka gałązek tymianku – oberwane listki 1 łyżeczka oliwy extra vergine do sera + 2-3 łyżeczki na grzanki 1 czerstwa bagietka 1 płaska łyżeczka soli czosnkowej owoce do podania: borówki, jeżyny
Karo in the Kitchenprzekąska do pracy, a jak ktoś ma koło miejsca pracy mały gaik, tak jak ja, to sobie może zjeść i w terenie i w pracy :) Składniki: - boczniaki - mąka kukurydziana - bagietka - sałata - pomidory - ogórki kiszone - pikantny ketchup Wykonanie: Boczniaki myjemy, kroimy, obtaczamy w mące kukurydzianej i smażmy. Bagietkę kroimy wzdłuż na pół, nakładamy na nią liście sałaty, podsmażone boczniaki, pokrojone
Kryzysowa Książka Kucharskawięc idealne. Składniki: 2 łyżki oleju 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duża lub 2 małe cukinie (około 350g) 500ml warzywnego bulionu sól i pieprz do smaku 1 bagietka 1 łyżeczka oleju kokosowego lub wegańskiej margaryny 1 ząbek czosnku Cebulę, czosnek oraz cukinię pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę i podsmażaj do momentu, aż lekko(...)pomocą blendera ręcznego zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Aby przygotować grzanki rozgrzej piekarnik do 180ºC. Olej kokosowy lub margarynę połącz ze startym czosnkiem. Bagietkę pokrój i każdą kromkę posmaruj cienką warstwą czosnkowego oleju. Ułóż na wyłożonej papierem blasze i wstaw do piekarnika na 5-7 minut. Ciepłą zupę przelej do miseczek i podawaj
Roślinna - blog wegańskiSzybka, prosta, a do tego niesamowicie smaczna przekąska wybornie smakuje zarówno ze świeżą bazylią oraz oliwkami jak i z serem mozzarella. składniki na około 12 sztuk 1 bagietka 5 średnich pomidorów malinowych 10-12 czarnych oliwek bez pestek kilka listków bazylii 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek czarny pieprz sól przepis Obrane ze skórki pomidory (sam miąższ(...)dłoniach liście bazylii, przeciśniety przez praskę jeden ząbek czosnku, wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Odsączone z zalewy oliwki kroimy w plasterki. Bagietkę kroimy na grubsze kromki i umieszczamy je na blaszece wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia po czym każdą kromkę skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp.180
Smakowite Daniawyczuwanalną nutą miodu, dojrzałego jabłka oraz białej brzoskwini. Idealnie chłodzi i orzeźwia w skwarne dni zostawiając delikatny owocowy posmak. Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 2 Składniki: Bagietka (jedna duża) kawałek masła ok. 30g Krążek sera camembert Konfitura wiśniowa Koperek (2-3 gałązki) Dodatkowo: Melon (1/2 jakie wielkości) Szynka parmeńska lub serrano Bagietkę ukośnie kroimy na plastry. Kromeczki smarujemy
Kolizje Smakówświetnie kontrastującym przez słony smak serem bałkańskim lub fetą i listkami świeżej mięty. Totalny odlot! * SKŁADNIKI na ok. 5-6 porcji 500 g pomidorów 500 g arbuza kawałek czerstwej bagietki 2 ząbki czosnku mała papryczka chili 50 ml oliwy z oliwek 25 ml octu winnego 120 g sera feta kilka listków młodej mięty sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Pomidory natnij(...)sparz gorącą wodą, obierz ze skórki i pozbaw szypułek. Następnie pokrój na ósemki i przełóż do kielicha blendera. Arbuza pokrój na mniejsze kawałki i pozbaw pestek. Dodaj do pomidorów. Bagietkę namocz przez kilka minut w zimnej wodzie i wrzuć do kielicha. Wrzuć 2 ząbki czosnku, papryczkę chili, a następnie zmiksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Całość dopraw solą, pieprzem, oliwą oraz
Food SquareNajczęściej pieczemy chleby z dodatkiem różnych nasion - słonecznik, dynia , siemię lniane lub czarnuszka . Często dodajemy otręby lub zioła. Takie dodatki nadają chlebom zarówno unikalny smak, jak
Grahamka, weka i kajzerkakostce; - tuńczyk, pomidory, jajka, cebula, czosnek, zielony groszek, zielone oliwki, kawałki żółtego sera; - tuńczyk, jajka, cebula, fasolka szparagowa, kukurydza, pomidory, ogórki kiszone lub świeże zielone, mogą być gruntowe. Bagietka, pełnoziarnista kromka chleba, chrupiące złociste gorące tosty, wszystko to muśnięte wysokoprocentowym masłem najlepiej sprawdzają się do mojej smacznej sałatki z tuńczyka! Składniki: 2 opakowania tuńczyka w sosie(...)odsączam, układam w misce z pokrojonymi w drobną kostkę: cebulą, pomidorami, ogórkami, suszonymi pomidorami, serkiem typu włoskiego oraz jajkami. Dodaję kukurydzę, doprawiam solą, pieprzem oraz majonezem. Gotowe! Podaję z bagietką, pełnoziarnistym pieczywem, tostami. Smacznego
Zasmakuj Kuchni