bagietka - 3616 przepisów (strona:58/242)

ZUPA MEKSYKAŃSKA 69

staropolskiego i papryka mielona podkreślają niesamowicie smak całego dania. Zupa meksykańska, gorąca i pyszna smakuje najlepiej posypana tartym serem, posiekaną natką ze sporą porcją grzanek czosnkowych, ziołowych lub świeżej bagietki z masłem. Kto nie próbował niech żałuje! Polecam o każdej porze dnia i roku Zupa meksykańska czaruje smakiem, cieszy oczy, jest wyjątkowa i obowiązkowa w naszym jesienno-zimowym menu. SKŁADNIKI(...)łyżka mielonej mieszanki przypraw “czosnek staropolski” (u mnie Kamis: w skład wchodzą m.in.: czosnek, majeranek, kminek, szczypiorek, koperek) oliwa do podania: tarty ser i natka, grzanki lub bagietka z masłem PRZYGOTOWANIE: W głębszym i większym garnku na oliwie przesmażam obraną i posiekaną cebulę wraz z posiekanymi ząbkami czosnku. Dodaję pokrojone w kostkę papryki. Gdy papryka lekko zmięknie

Zasmakuj Kuchni
Kurczak z patelni z pieczarkami, balsamiczną cebulą oraz serem 125

lodówce i brak pomysłu jak go przygotować? Proponuję nie kombinować zbyt wiele, tylko postawić na znane połączenie mięsa z pieczarkami. Do tego cebula oraz roztopiony tarty ser żółty i bagietka. W prosty i szybki sposób można „wrzucić coś do brzuszka”;) 500 g piersi kurczaka lub udek bez skóry i kości 300 g pieczarek 2 cebule 1 ząbek czosnku(...)ziołami). Na patelnię dodajemy mięso, podgrzewamy 2-3 minuty. Następnie patelnię zdejmujemy z palnika. Posypujemy tartym serem oraz posiekaną natką pietruszki. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy z bagietką lub ryżem i surówką. Źródło

Smaki Na Talerzu
Kurczak coq au vin na jesienny obiad 106

kurczaka w aksamitnym sosie winno pomidorowym. Mięso przesycone do głębi aromatami przyprawami i winem. Rozpływa się w ustach. Myślę, że smak tego dania zaspokoi najbardziej wybredne gusta. Podane z bagietką i kieliszkiem czerwonego wina. Oryginalny przepis poleca wziąć całego kurczaka. Ja wolę same udka.  7 pałek z kurczaka 7 udzików z kurczaka 1 łyżka musztardy Dijon olej(...)piórka. Marchewkę kroimy na kawałki. Wkładamy wszystko do kurczaka, przykrywamy pokrywką i dusimy do godziny. 10 minut przed końcem dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Posypujemy natką. Podajemy np. z bagietką

AZgotuj!
Ratatouille (Ratatuj) 78

dużą ilością cukinii oraz papryki, które to uwielbiam. Ratatuj im dłużej stoi, tym bardziej mi smakuje – wieczorkiem lubię go sobie nawet zjeść na zimno, z kromką chlebka czy bagietki. 1 duży bakłażan 2 cukinie 2 duże cebule 1-2 papryki czerwone 1 papryka żółta 2-3 pomidory 2-3 ząbki czosnku 1/2 szkl. bulionu warzywnego ziele angielskie liść laurowy(...)ziela angielskiego. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 10-20 minut. Na koniec doprawiamy całość ziołami prowansalskimi, mieloną papryką oraz solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub bagietką

Smaki Na Talerzu
Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem 151

pierwsze kroki w gastronomi zaczynały się właśnie od przyrządzania między innymi takich smakołyków. 400 gramów pieczarek 100/120 gramów żółtego sera 1 średnia cebula pieprz sól 1 ząbek czosnku 2 bagietki Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na 2,3 łyżkach oleju. Pieczarki zetrzeć na tarce lub pokroić w plasterki, dodajemy do cebuli całość smażymy, przyprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez(...)praskę czosnkiem. Smażymy co jakiś czas mieszając aż płyny odparują. Ser zetrzeć na tarce. Bagietki kroimy wzdłuż na połowę, ułożyć przesmażone pieczarki, posypać startym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do ok. 10 minut

Andzia Pichci
3 dania kuchni włoskiej, które warto przyrządzić 160

mieszanka nie będzie odpowiednio kremowa, dolej jeszcze odrobinę wody. Całość posyp obficie startym parmezan, dodaj do smaku sól oraz pieprz i ponownie wszystko wymieszaj. Bazyliowa bruschetta z pomidorami Ziołowa bagietka z soczystymi pomidorami to jedna z najsmaczniejszych włoskich przekąsek. Miniaturowe kanapeczki podawane na ciepło fantastycznie sprawdzą się zarówno w roli lekkiego drugiego śniadania, jak i lunchu czy przystawki podanej podczas(...)przyjaciółmi. Mimo że istnieje wiele wariacji na temat tego dania, warto postawić na klasykę i rozsmakować się w tradycyjnej kuchni słonecznej Italii. Lista składników: pieczywo (może być ulubiona bagietka lub ciabatta), oliwa z oliwek, 2 ząbki czosnku, sól morska, świeża bazylia, 3 pomidory (mogą być malinowe lub san marzano). Sposób przygotowania: Pieczywo pokrój w średniej grubości kromki. Zetrzyj czosnek

codojedzenia
2 smaczne śniadania z płatkami Lubella 125

garna. Wlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem przez około 5 minut. Dodać miód, wymieszać. Podawać z omletem, posypać płatkami. Tosty francuskie z duszoną śliwką, 2 porcje: 6 kromek bagietki 2 jajka 1 szklanka mleka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego masło klarowane do smażenia 200 g śliwek węgierek 1 łyżka miodu 2 łyżki wody 1/2 łyżeczki soki(...)cytryny Jako dodatki: płatki Lubella Choco Muszelki jogurt naturalny W misce roztrzepać jaja z miodem, wlać mleko oraz ekstrakt i wymieszać. Włożyć pokrojoną bagietkę, dokładnie zamoczyć kromki i podsmażyć na maśle klarowanym. Podawać na ciepło, z gorącymi śliwkami, jogurtem oraz pokruszonymi płatkami Choco Muszelki. Śliwki drobno pokroić, przełożyć do garnka, wlać wodę i zagotować. Gotować około 5 minut, aż się

Kraina Miodem Płynąca
4 włoskie przepisy na śniadanie w stylu "la dolce vita" 140

śniadanie ekspresowe, a jednocześnie tak cieszące oko swoją urodą! W wersji wegetariańskiej zastąpcie szynkę posiekanymi orzechami laskowymi. ➤czas przygotowania: 15 min. Składniki / na 6 porcji: 6 kromek ciabatty lub bagietki rustykalnej  ok. 2 łyżek oliwy  80 g gorgonzoli (lub innego sera z niebieską pleśnią) 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego   6 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej(...)suszonej szynki) 2-3 figi   łyżka miodu  Przygotowanie bruschetty z gorgonzolą i figami:    Ciabattę lub bagietkę pokrój na kromki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C (górna grzałka) i opiecz, aż chleb stanie się chrupiący (ok. 5 minut). Gorgonzolę rozgnieć widelcem ze śmietaną

Chilli Czosnek i Oliwa
Dietetyczne bagietki pełnoziarniste 72

Uwielbiam domowe pieczywo! Nic nie smakuje i nie pachnie lepiej, niż domowy chleb czy bułki. Moja dzisiejsza propozycja to dietetyczne bagietki pełnoziarniste. Bagietki z mojego przepisu

Vegan Taste
Zapiekanka na bagietce ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 77

Kilka dni temu zaprezentowałem przepis na dietetyczne, pełnoziarniste bagietki. Dzisiaj mała propozycja jak je wykorzystać – zapiekanka na bagietce! Zapiekanki na pieczywie kojarzą mi się

Vegan Taste
Rydze z patelni z białym winem 108

białym winem 0.5 kg rydzów 2 ząbki czosnku 1/2 kostki masła 2 łyżki oleju rzepakowego szklanka białego wina wytrawnego 2 łyżeczki soli ( ale tu weź tyle ile chcesz ! ) 1 bagietka   Na patelnie wlałam olej i dodałam masło. Gdy to się podgrzewało na patelni, ja obrałam czosnek i pokroiłam go w plasterki. Gdy masło połączyło się olejem wrzuciłam czosnek , pozwoliłam(...)pysznie to już pachniało, po chwili posoliłam je i dodałam białe wino. Zrobił się pyszny sos, rydze się dodusiły w nim i już gotowe. Można było podawać z bagietką.   A przy okazji wiecie w Polsce jest Święto Rydza w Wysowej ? Mniam !     Rydze z patelni z białym winem

Kuchnia na wzgórzu
Bruschetta z pomidorami i świeżą bazylią 161

również zastąpić naszą kolację. Składniki i przepis są poniżej… Składniki 2 dojrzałe pomidory garść liści bazylii 2 ząbki czosnku 1 kulka mozzarelli oliwa z oliwek sól pieprz świeża bagietka Bruschetta z pomidorami i świeżą bazylią – przepis Z pomidorów wydrążamy środek i kroimy je w kosteczkę. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę. Czosnek drobno siekamy i rozcieramy(...)solą. Bazylię rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mieszamy w misce z odrobiną oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Bagietkę kroimy w kromki i układamy na nich przygotowany farsz. Zapiekamy w piekarniku w 180 st. C przez ok. 7-8 minut. Smacznego! Artykuł Bruschetta z pomidorami i świeżą bazylią pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa peperonata z cheddarem- z pieczonej papryki i pomidorów 123

litra rosołu 3 duże papryki czerwone 1/2 kg pomidorów malinowych 25 g masła klarowanego 1 ząbek czosnku szczypta soli oraz cukru trzcinowego około 40 g sera cheddar 1 bagietka Papryki przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec w 200 stopniach przez około 30 minut, aż skórka się mocno spiecze(...)dodatkiem sprasowanego ząbku czosnku. Kiedy soki lekko się zredukują (nie odparowywać do końca!), dodać paprykę, przesmażyć razem 5 minut. Warzywa przełożyć do wrzącego rosołu, zagotować i zmiksować. Podawać z bagietką zapieczoną z cheddarem i dodatkowo wierzch zupy posypać startym serem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Caponata. 131

duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki octu winnego 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine sól himalajska, pieprz czarny do smaku do podania: bagietka, orzeszki cedrowe lub pinii, listki bazylii Przygotowanie: Bakłażany pokroić w grubą kostkę, oprószyć solą, przełożyć na sito, odstawić na pół godziny. Następnie wytrzeć bakłażany za pomocą ręcznika papierowego. Obsmażyć na mocno(...)średnim ogniu. Następnie dodać podsmażone wcześniej bakłażany, pokrojone oliwki, cukier, ocet winny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pozostawić do schłodzenia. Caponatę podawać w temperaturze pokojowej na tostach z bagietki obsmażonej na oliwie, udekorowaną orzeszkami i listkami bazylii. Smacznego

Codziennik Kuchenny
BRUSCHETTA Z TRUFLAMI 160

minut czasu, aby stworzyć niebanalną przekąskę. Idealna propozycja na kolację we dwoje, do lampki wina ❤ P.S. Carpaccio z czarnej trufli dostępne jest w sklepie Kuchnia Włoska . Składniki: 1 bagietka 125 g sera mozzarella (1 kula) 1/2 słoiczka carpaccio z czarnej trufli w oliwie z oliwek garść rukoli sól Wykonanie: Ser mozzarella kroimy w cienkie plastry. Carpaccio z czarnej trufli kroimy(...)drobne kawałki. Rukolę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.  Bagietkę kroimy na kromki i smarujemy z obu stron oliwą pochodzącą ze słoiczka carpaccio z czarnej trufli. Układamy na patelni grillowej. Gdy dolna strona się zrumieni, to przewracamy kromki na drugą stronę. Na wierzchu każdej grzanki kładziemy plasterek mozzarelli oraz drobno pokrojone carpaccio z czarnej trufli. Trzymamy na ogniu

Kuchnia MagdaLeny