GRZANKI : 1 bagietka żółty ser do posypania masło czosnek(...)PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki obieramy i drobno kroimy, przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy, wlewamy wodę i zagotowujemy. Bagietkę kroimy w kromki, smarujemy masłem oraz rozgniecionym czosnkiem, posypujemy tartym serem i zapiekamy kilka minut w piekarniku aż ładnie się zarumienią. Cebulę obieramy i kroimy w plastry, podsmażamy na złoto na maśle. Następnie dodajmy do zupy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy
Kulinarne Fantazje Mariolilubimy czasem zrobić powrót do przeszłości (w ulepszonej wersji). Kasza manna z nasionami chia, jabłkami i orzechami w miodzie – to cudowny pomysł na śniadanie (tylko dla dorosłych ;-)) Bagietki z pieczonym camembertem i pastą pomidorowo-kaparową Idealny pomysł na śniadanie w leniwą niedzielę, najlepiej podane do łóżka. To danie doceni każdy kto lubi rozkosz (podniebienia oczywiście). Uważajcie, te bagietki są grzesznie
Niedzielny kucharztygodnie na maksa wypełnione pracą zawodową, więc ratować trzeba się daniami na szybko. Tym razem, pod lupę wzięliśmy skrzydełka z kurczaka, do tego sos chrzanowy…bagietka plus…i danie gotowe. Składniki 1 kg skrzydełek kurczaka 2 łyżki sosu chrzanowego sól, pieprz Przygotowanie Skrzydełka oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy sos chrzanowy, mieszamy. Skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym(...)Początkowo pieczemy 30 min w temperaturze 200°C . Po upływie czasu, włączamy termo obieg, pieczemy jeszcze 15 min. Podajemy z bagietką
R'n'G Kitchenszybkie i proste przepisy. I taki właśnie jest ten z pomidorkami i świeżym tymiankiem. Wystarczy zaledwie kilka minut i wyrafinowane śródziemnomorskie danie gotowe. Do podania oczywiście ze świeżą chrupiącą bagietką. Składniki: 1 kg muli 250 g małych pomidorków duża cebula 2 ząbki czosnku pęczek świeżego tymianku kieliszek białego wytrawnego wina oliwa pieprz dodatkowo: świeże pieczywo np. bagietka Cebulę i czosnek
wyzwania kuchennebiałego wytrawnego wina 100 ml wytrawnego sherry 50 g masła 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki octu z czerwonego wina Grzanki ; 5 kromek bagietki 50 g żółtego sera 3 łyżki oliwy sól pieprz szałwia natka pietruszki tymianek Przygotowanie Obrałem cebule, pokroiłem w cienkie plasterki. W dużym rondlu roztopiłem masło, dodałem cebulę, usmażyłem na złoty kolor(...)zasmażyłem przez minutę, ciągle mieszając. Wlałem ocet, dusiłem 2 minuty. Dodałem bulion wołowy oraz białe wino i sherry. Wymieszałem, doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem 30 minut na małym ogniu. Bagietkę pokroiłem na kromeczki, natarłem je przekrojonym ząbkiem czosnku, skropiłem oliwą, ułożyłem na blaszce, posypałem startym żółtym serem. Zapiekałem w temperaturze 200 stopni C przez 5 minut, aby grzanki zbrązowiały
R'n'G Kitchenpierwsze symptomy. Proporcje dla dwóch osób: Składniki: 4 duże cebule 4 gałązki tymianku 4 liście laurowe 250 ml czerwonego wytrawnego wina 300 ml bulionu wołowego 1/2 bagietki 100 g sera Comté 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pokrojoną cebulę w piórka przełożyć do rozgrzanego tłuszczu, dodać tymianek, liście laurowe(...)mąką, podsmażyć, wlać wino, podgotować, a następnie zalać bulionem, gotować około 20 minut. Przygotowane miseczki żaroodporne wypełnić ugotowaną zupą cebulową, ułożyć w każdej z nich po jednej kromce bagietki, obsypać startym na dużych oczkach serem Comtè i wstawić do pieca na około 5-6 minut do zrumienienia się sera (200 stopni). Smacznego
Wino Francja Kuchniasera i jest chrupiąca uczta :) Pieczarki przyprawiłam odrobiną garam masali co dało im ciekawy nowy smak. Polecam, wypróbujcie :) Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanek z pieczarkami: 4 średnie bagietki, 20 dag żółtego sera, 1kg pieczarek, garść posiekanej natki pietruszki, 0,5 płaskiej łyżeczki garam masali, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia. Sposób przygotowania zapiekanek z pieczarkami(...)oleju na patelni i wrzucam pieczarki. Doprawiam solą, pieprzem oraz garam masalą do smaku i smażę aż prawie cały sok wyparuje, na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki. Bagietki kroję wzdłuż na połówki i rozkładam na nich usmażone pieczarki. Całość posypuję obficie startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem. Zapiekanki z pieczarkami Zapiekam
Gotuj Się Kto Możecebula, posiekana i sparzona wrzątkiem sól i pieprz do smaku kilka szczypt przyprawy korzennej 2-3 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy świeża zielenina do dekoracji chrupiące kromki z bagietki, opieczone na złoto PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Śledzie płuczemy z solanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 1 godzinę, w międzyczasie 2-3 razy zmieniamy wodę. Śledzie osuszamy i kroimy(...)Układamy w szklanej miseczce na przemian śledzie i sałatkę - odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Śledzie podajemy z chrupiącym pieczywem, np. kromkami bagietki podpieczonymi na złoty kolor w piekarniku lub na patelni grillowej. Przed podaniem dekorujemy świeżą zieleniną, czerwoną papryką pokrojoną w kosteczkę. Smacznego :) fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharskapieprzem dodajemy szczyptę cukru. Chwilę dusimy, próbujemy. Ja lubię odrobinę ostrości, dlatego dodałam także szczyptę chilli. Podaję z kleksem śmietany i listkiem bazylii. Można podać do passaty grzanki z bagietki (bagietkę kroimy w kromki, smarujemy odrobiną oliwy z oliwek wymieszanej z rozgniecionym czosnkiem - pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 5-10 minut
Olga Piecze i Gotuje500g) 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 10 listków bazylii śmietana 18% kilka plasterków mozzarelli sól pieprz opcjonalnie bulion drobiowy około 1/2 szkl. Grzanki: bagietka 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku. Bagietkę kroimy na kromki, oliwę z oliwek mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, smarujemy tą oliwą kanapki, pieczemy w piekarniku przez 15 minut
MojaQchnia.plaromatycznej papryki i pikantnego pora, posypana świeżym szczypiorkiem to interesująca propozycja na lekki, smaczny obiad. Składniki: 450g fileta z kurczaka 150g pora 150 pomidorków rzymskich 1 czerwona papryka 200g bagietki 1 pęczek szczypiorku przyprawa do kurczaka 2 łyżki kokosowego oleju sól pieprz masło do wysmarowania formy Masa jajeczna: 2 jajka 3/4 szklanki mleka 180g startego żółtego sera sól pieprz Wykonanie(...)Masa jajeczna: Jajka zmiksować z mlekiem, doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać żółty ser i całość dokładnie wymieszać. 5. Na dno żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem wyłożyć porwane kawałki bagietki, kurczaka z warzywami i zalać masą jajeczną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Przed podaniem posypać szczypiorkiem
Szalona Kuchnia Ewelinygodzinę. Następnie wyciągamy je na LEKKO oprószoną mąką stolnicę. Ja przekroiłam na 3 równe części, żeby szybciej i lepiej mi się upiekło. Z każdej z nich uformowałam bagietkę. Pamiętajmy aby dobrze uciskać i zakładać ciasto (jak serwetkę), aby je ujędrnić. W tym momencie formujemy ciasto, nie wyrabiamy. Unikajmy mąki, gdyż ona uniemożliwi nam ładne uformowanie chlebka i z pewnością(...)macie lub blaszce do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Pieczemy w temp. 220°C ok. 30 minut, lub więcej (Czas podany na chude bagietki). Bezpośrednio przed pieczeniem możemy naciąć chleb i delikatnie obsypać go mąką. EN Put the water, hard yeast, olive oil, and the flour mixed with the salt in the mixing bowl
DominikaDolcipierwsze symptomy. Proporcje dla dwóch osób: Składniki: 4 duże cebule 4 gałązki tymianku 4 liście laurowe 250 ml czerwonego wytrawnego wina 300 ml bulionu wołowego 1/2 bagietki 100 g sera Comté 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pokrojoną cebulę w piórka przełożyć do rozgrzanego tłuszczu, dodać tymianek, liście laurowe(...)mąką, podsmażyć, wlać wino, podgotować, a następnie zalać bulionem, gotować około 20 minut. Przygotowane miseczki żaroodporne wypełnić ugotowaną zupą cebulową, ułożyć w każdej z nich po jednej kromce bagietki, obsypać startym na dużych oczkach serem Comtè i wstawić do pieca na około 5-6 minut do zrumienienia się sera (200 stopni). Smacznego
Wino Francja Kuchniaserowa z gorgonzoli i mascarpone to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych okładów kanapkowych. Doskonała nie tylko jako dodatek do śniadania lub kolacji. Podpieczone na suchej patelni kromki z bagietki, do tego serowa pasta, świeże zioła i sezonowe owoce - no idealne na imprezę :) Dla miłośników sera pleśniowego będzie to nie lada gratka :) Radocha dla podniebienia dla każdego, kto spróbuje(...)jajkami, serkiem mascarpone, musztardą i śmietaną. Na koniec dodajemy posiekane kapary i dokładnie mieszamy. Możemy doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Pastą smarujemy podpieczone na suchej patelni kromki z bagietki, dekorujemy świeżymi ziołami i ewentualnie sezonowymi owocami
Moja Książka KucharskaW lutowej piekarni Amber znalazł się bardzo ciekawy przepis na bułki, z wykorzystaniem zaczynu solno - drożdżowego. Innymi słowy - drożdże zostają rozpuszczone w 9% solance, i pozostają
Grahamka, weka i kajzerka