bagietka - 3616 przepisów (strona:56/242)

SZAKSZUKA Z CUKINIĄ 100

papryczki chili lub mielonej ostrej papryki. Danie przygotowuję ze świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki, jak dziś. Każda wersja smaczna, urozmaicona, w kuchni mile widziana Maczana w szakszuce świeża bagietka lub domowe pieczywo to strzał w dziesiątkę! Polecam także przepis na klasyczną szakszukę oraz szakszukę z dynią . Szakszuka z cukinią SKŁADNIKI: 3 jajka 1/2 cukinii, 170 g 400 g pomidorów(...)jajka. Uprzednio jajka pojedynczo wbijam w filiżankę. Uniknę w ten sposób wrzucenia skorupki lub nieświeżego jajka na patelnię. Szakszukę podaję gorącą, od razu z patelni. Idealnie smakuje z bagietką i masłem. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Włochy - Sycylijska caponata 84

orzeszków piniowych - 3-4 łyżki zielonych oliwek - 1 łyżka rodzynek - 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 1 łyżeczka octu winnego - szczypta cukru - 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego - sól, pieprz  - bagietka (do podania) Przygotowanie: 1) Na patelni rozgrzewamy oliwę. Czosnek i cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę, podsmażamy na oliwie. 2) W międzyczasie bakłażana kroimy w kostkę i dodajemy na bardzo(...)bakłażan całkowicie zmięknie. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. 5) Caponatę możemy potraktować zarówno jak pełnoprawny obiad, ale i przekąskę, podając ją na zimno lub na ciepło na bagietce. Caponata będzie nawet lepsza po jednym czy dwóch dniach w lodówce

Roślinożerni urlopowicze
Francuska zupa cebulowa 97

masła 1 jabłko 1 litr wywaru lub rosołu 250 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka mąki 1 liść laurowy 1 łyżeczka suszonego tymianku woda sól, pieprz do smaku 1 bagietka żółty ser (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Cebulę i czosnek obrać, pokroić w plastry, podsmażać na maśle przez 10 minut. Dolać zimnej wody, tak aby zakryła cebulę, dusić pod przykryciem kolejne(...)rosołem, dodać liść laurowy, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu 40 minut. Na 10 minut przed podaniem francuskiej zupy cebulowej przygotować grzanki z bagietki posypanej startym serem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Francuska zupa cebulowa pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Kanapka z kurczakiem i pomidorowym pesto 54

kanapki potrzebujemy: – 1 pierś kurczaka (ok 300 g) – garść rukoli – domowe pesto z suszonych pomidorów (suszone pomidory + nasiona lnu + oliwa z oliwek, robiłam na wyczucie) – bagietkę Przygotowanie zaczynamy od obsmażenia kurczaka. Umieszczamy go na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu, smażymy przez ok 10 minut na ostrym ogniu (w tym czasie solimy i pieprzymy mięso). Prużymy jeszcze(...)przez kolejne 15-20 minut. W tym czasie przekrawamy bagietkę prawie na pół (powinna się trzymać razem na zewnętrznej skórce aby łatwiej było ułożyć w niej składniki). Obydwie połówki smarujemy pesto, na spodzie kładziemy garść umytej i osuszonej rukoli a na niej kawałki mięsa (ja przekroiłam go na dwie części, bo lepiej „pasował”). Życzę Wam smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Krewetki w sosie maślano-czosnkowym 102

Krewetki w sosie maślano-czosnkowym Składniki: 250 g krewetek około 100 g masła papryczka chili 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki łyżka oliwy z oliwek sól dodatkowo świeża bagietka Rozpoczynamy od rozmrożenia krewetek (jeśli kupiliśmy mrożone) lub od ściągnięcia pancerza i oczyszczenia (jeśli kupiliście świeże). Następnie siekamy drobno czosnek, papryczkę chili oraz natkę pietruszki. Na patelni rozgrzewamy oliwę(...)Następnie dodajemy krewetki. Smażymy je około 2 minut z każdej strony. Pod koniec dodajemy masło i natkę pietruszki oraz doprawiamy solą. Całość dokładnie mieszamy. Gotowe krewetki podajemy ze świeżą bagietką i kieliszkiem dobrego wina. Smacznego Artykuł Krewetki w sosie maślano-czosnkowym pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Krewetki z dipem 141

łyżki keczupu pikantnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu typu greckiego 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżki brandy D odatkowo 2 garście pokrojonej  salaty lodowej. do podania kromki bagietki lub grubsze paluszki Na patelni roztopić masło, dodać pokrojony na plasterki czosnek następnie włożyć krewetki jeżeli używamy mrożonych to wcześniej rozmrozić. Smażymy ok. 4-5 minut cały czas mieszając(...)ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Składniki na sos wymieszać. W naczyniu do podawania układamy sałatę, sos ilość według uznania na koniec usmażone krewetki. Opcjonalnie podajemy z bagietką którą można wcześniej opiec w piekarniku lub na suchej patelni albo z grubymi paluszkami. Smacznego

Andzia Pichci
Rillettes z gęsi czyli mięsne smarowidło do chleba 92

francusku rillettes, po naszemu mięsne smarowidło. Zapewne po francusku najlepiej smakuje z bagietką. Po naszemu, z domowym chlebem na zakwasie, z ogórkiem lub rzodkiewką. Rillettes z gęsi i nie ważne, jak się nazywa, czy smaczniej z chlebem, czy z bagietką, ważne, że jest to jedno z najsmaczniejszych smarowideł mięsnych jakie jadłam. Znam pewną wegetariankę, co dla owego smarowidła robi odstępstwa

Tajemnice Smaku
Grzanki z serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem 78

Chrupiące grzanki z kremowym pleśniowym serem, szpinakiem, świeżymi figami i miodem. Jest to świetny pomysł na szybką i przepyszną kanapkę. Grzanki możemy przygotować z chleba, bułek, bagietek lub z ciabatty. Połączenie słodkich dojrzałych fig z intensywnym w smaku kremowym serem z niebieską pleśnią – dla fanów i fanatyków takiego sera – delicje. Przy okazji dodatku sera z niebieską pleśnią, taka(...)pasterz się nie rozchorował? Ponieważ ser był zainfekowany kulturą pleśni penicillium roqueforti naturalnie występującą w tej jaskini, pleśni, która nie jest niebezpieczna dla ludzi.   Składniki 12 kromek pieczywa (bagietka, ciabatta) 150 g sera pleśniowego z niebieska pleśnią (u mnie Castello Creamy Blue) 4 świeże figi garść liści szpinaku miód orzechy włoskie oliwa z oliwek Wykonanie Kromki pieczywa obsmażamy

Tajemnice Smaku
Serowe fondue z białym winem 85

Appenzeller 200 ml białego wytrawnego wina szczypta gałki muszkatołowej biały pieprz 20 ml Kirschu (Kirschwasser, mocny, biały alkohol z wiśni, można zastąpić innym lub pominąć) 1 ząbek czosnku DODATKI bagietka, ciabatta lub chleb winogrona białe wytrawne wino Wykonanie Sery kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondelku podgrzewamy wino i stopniowo rozpuszczamy w nim sery. Doprawiamy(...)sery i stawiamy na stół.   Jeżeli posiadacie zestaw do fondue  z podgrzewaczem warto z niego skorzystać, gdyż ser szybko zastyga. Z czym podaje fondue? Z chlebem, bagietką, gotowanymi ziemniakami lub innymi warzywami, a także z owocami (winogrona, jabłka, gruszki). Bardzo istotnymi dodatkiem jest oczywiście białe wino, które dodajemy do potrawy, jak również serwujemy do gotowego dania

Tajemnice Smaku
Zupa cebulowa 99

cebuli oraz konfiturę znajdziecie w naszym zimowym numerze magazynu Aromat. Składniki: 6 cebul 1,2 litr bulionu 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy 6 kromek bagietki kawałek żółtego sera najlepiej twardego 200 ml wina białego lub cydru Przygotowanie: Obraną cebulę kroimy w grubą kostkę. Podsmażamy na dobrze rozgrzanym maśle i oliwie na złoty kolor, cebula musi(...)się dobrze skarmelizować. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz bulion. Dodajemy sól i pieprz, a następnie wino. Gotujemy do momentu, aż wino odparuje a cebula zmięknie.  Kromki bagietki podgrzewamy w piekarniku. Zupę nalewamy do żaroodpornych miseczek, na środku miseczki kładziemy grzankę, posypujemy serem i zapiekamy kilka minut aż ser się rozpuści. Możemy od razu zapiec grzanki z serem

Życie zaczyna się w kuchni
Albania - Fergese 350

łyżeczki suszonej bazylii łyżka masła łyżka mąki 3 łyżki jogurtu greckiego (lub bałkańskiego, itp.) kostka fety pieprz, sól szczypta chilli lub ostrej papryki kilka czarnych oliwek ostre papryczki pita, bagietka... Przygotowanie: 1) Pokroić cebulę i podsmażyć na oliwie aż będzie miękka 2) Dodać pomidory i bazylię. Przez około 10 minut gotować na małym ogniu aż wyparuje trochę wody. 3) Rozgrzać(...)Miksturę dodać do pomidorów. Przyprawić do smaku. 5) Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać czarnymi oliwkami i papryczkami. 6) Zapiekać przez 10-15 minut. 7) Podawać z pitą, bagietką lub czymś innym, wedle życzenia

Roślinożerni urlopowicze