bagietka - 3616 przepisów (strona:73/242)

Prawdziwe Chrupiące Zapiekanki 4142

prawdę to nie grzyby tylko jakieś ścinki kapusty z przyprawą grzybową i do tego jakiś dziwny podejrzany ser... Czas na pyszne i chrupiące zapiekanki :) Składniki: 3 długie pszenne bagietki (kupuję w "wiejskiej" piekarni) ok. 100 g masła 200 g żółtego łagodnego sera ok 500 g pieczarek pieprz sól 1 cebula optymalnie maggi sos do wyboru Wykonanie: Robienie zapiekanek przebiega(...)masła. Gdy cebulka się zarumieni wrzucamy pieczarki i wszystko razem podsmażamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i w moim przypadku niewielką ilością przyprawą maggi. Ser ścieramy na tarce. Bułki bagietki przecinamy wzdłuż. Smarujemy masłem, rozkładamy pieczarkami i posypujemy solidnie dużą porcją żółtego sera. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10-15 minut. Należy co jakiś czas sprawdzać zapiekanki czy już

W Moim Magicznym Domu
Deska serów - jak przygotować i jak podawać 267

jest ogromny, więc możną ją przygotować zgodnie z zasobnością naszego portfela. Do tego kilka pomidorów, orzechów włoskich, słoiczek oliwek, winogrona i uczta serowa gotowa :) Deskę serów serwujemy ze świeżą bagietką, pamiętając aby sery wyjąć z lodówki na około 1 godzinę przed podaniem. Na jedną osobę przeznaczamy po 30 - 50 gramów  każdego gatunku sera. Jeśli jakimś cudem po wizycie gości(...)rodzajów mleka (krowiego, koziego, owczego) Dodatki winogrona orzechy włoskie pomidorki koktajlowe suszone pomidory oliwki, kapary, figi daktyle (szczególnie do serów kozich) jabłka, gruszki żurawina listki bazylii masło  Pieczywo bagietka, inne białe pieczywo pszenne krakersy Przygotowanie Układając sery na desce trzeba pamiętać, aby pomiędzy poszczególnymi gatunkami serów zachować kilka centymetrów wolnej przestrzeni. W ten sposób unikniemy mieszania się aromatów poszczególnych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa porowo-cebulowa z serowymi grzankami 143

łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela ang. sól, pieprz, tymianek do smaku 1l bulionu warzywnego 10-15 dag sera żółtego 2 bagietki Pora pokroić na półplasterki, cebulę w piórka a czosnek drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać masło i oliwę. Wrzucić warzywa i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż będą miękkie(...)angielskie. Wlać bulion i gotować jeszcze ok 10 minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Połowę zupy odlać i zmiksować blenderem na gładki krem. Wymieszać z pozostałą zupą. Bagietki pokroić skośnie na kromki, posypać startym serem i tymiankiem. Zapiekać do czasu aż ser się rozpuści. Ja układam grzanki na patelni z rozgrzaną odrobiną oliwy i przykrywam dużą przykrywką. Ogrzewam

Smakołyki Asi
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą 151

Dzisiaj zapraszam na grzanki pachnące czosnkiem i oregano. Bruschetta z pomidorami i mozzarellą świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezkach. Często robię ją również na kolację.   Składniki: bagietka 3 pomidory 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek pieprz do smaku sól do smaku płaska łyżeczka oregano płaska łyżeczka bazylii suszonej 6 listków  świeżej bazylii 1/2 opakowania mozzarelli(...)skórki, kroimy na małe kawałeczki i wkładamy do miski. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę, pieprz, sól, oregano, suszoną bazylię i porwane w rękach  listki bazylii. Całość mieszamy. Bagietkę kroimy na kromeczki, na wierz wykładamy przygotowany farsz pomidorowy. Każdą kromeczkę posypujemy mozzarellą. Tak przygotowane grzanki wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 5 minut w 200 stopniach. Podajemy od razu

Smak mojego domu
Krem z zielonego groszku z grzankami serowymi 141

czosnku 750 ml bulionu drobiowego (może być z kostki) 1 mała papryczka chilli 250 g śmietany kremówki (lub innej śmietanki UHT o mniejszej zawartości tłuszczu) sól pieprz Grzanki: 1 bagietka francuska masło (do posmarowania grzanek) ok. 50-80 g startego parmezanu Dodatkowo: posiekana natka pietruszki kwaśna śmietana (do ozdobienia) Wykonanie: W garnku podsmażamy na maśle drobno pokrojoną cebulkę oraz posiekany(...)gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę dokładnie miksujemy blenderem na gładki krem. Wlewamy kremówkę (lub inną śmietanę) i gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Bagietkę kroimy na ukośne kromki i posypujemy startym parmezanem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 5 minut i pieczemy na złoty kolor. Krem z zielonego groszku podajemy z grzankami

MyCookBook.pl
mini kanapeczki z wędzonym pstrągiem 157

Składniki: 1 szt bagietka pszenna długa 1/2 sztuki wędzonego pstrąga 1 mały pęczek koperku 3 czubate łyżki twarożku śmietankowego naturalnego (kremowy ) 1 łyżeczka tartego chrzanu sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Twarożek wymieszałam z chrzanem, doprawiając go solą i pieprzem. Bagietkę pokroiłam, posmarowałam wcześniej przygotowanym twarożkiem. Na wierzch położyłam po kawałeczku wędzonego pstrąga. Udekorowałam świeżym koperkiem

Darcia w kuchni
Bruschetta z pieczarkami 196

oliwek 250 g pieczarek sól do smaku pieprz pół łyżeczki ziół prowansalskich pół łyżeczki oregano pół łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka soku z cytryny opakowanie drobno krojonej mozzarelli bagietka natka pietruszki do dekoracji Wykonanie: Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, lekko solimy i podsmażamy 5 minut na oliwie. Po tym czasie dorzucamy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki(...)Farsz solimy, pieprzymy, dodajemy zioła prowansalskie, oregano, paprykę słodką i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy. Bagietkę kroimy. Na każdą kromeczkę nakładamy farsz i wierzch posypujemy mozzarellą. Tak przygotowane grzanki wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 5 minut w 175 stopniach. Ja zapiekam w piekarniku z termoobiegiem. Grzanki dekorujemy natką pietruszki. Podajemy gorące. Smacznego :) Przepis dołączam do akcji

Smak mojego domu
Grzanki z karmelizowaną gruszką i gorgonzolą oraz o tym, dlaczego powinniśmy zrezygnować z nadmiernego spożywania soli 173

aromatyczną karmelizowaną gruszką z kuminem, gorgonzolą i orzechami włoskimi, z całą pewnością zaspokoją ochotę na małe  co nieco .  Składniki: 2 gruszki 100 g sera gorgonzola 1 bagietka lub 2 ciabatty 1 łyżeczka kuminu biały pieprz 1 płaska łyżka cukru pudru garść orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni garść liści roszponki lub rukoli Przygotowanie: Nasiona kuminu prażymy przez chwilę(...)plastry. Plastry gruszki rozkładamy na talerzu i posypujemy z góry cukrem pudrem oraz kuminem. Na rozgrzanej, teflonowej patelni układamy partiami plastry gruszki i karmelizujemy z dwóch stron. Bagietkę lub ciabattę kroimy ukośnie na kromki, a następnie opiekamy w tosterze lub przez 3 minuty w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Na ciepłych i chrupiących grzankach rozsmarowujemy gorgonzolę i posypujemy białym

Smakowity Blog Kulinarny
Akademia CookUp - Chleb pszenny 237

się zrelaksować i daje poczucie bezpieczeństwa - dokładnie - bezpieczeństwa! Myślę, że ten zapach przenosi nas do czasów dzieciństwa. Mnie ten zapach przypomina jeżdżenie z Tatą do piekarni po najlepsze bagietki! Byłam wtedy smarkulą, ale zamykając oczy jestem w stanie przywołać tamte wspomnienia - letnie przedpołudnie, nierówne schody i ten zapach! Ta bagietka nigdy nie dotarła do domu, zawsze zjadaliśmy ją w drodze

Plate of Joy
pikantny krem z marchewki 143

tania, bo składniki do jej przygotowania zawsze mamy w domu.  Składniki: 4 duże marchewki kawałek selera korzeń pietruszki kawałek pora mała cebula 3-4 łyżki kaszy manny bagietka śmietanka 18% z kartonika sól pieprz imbir ostra papryka tłuczona kolendra 2 ząbki czosnku natka pietruszki Warzywa obrać, zalać litrem wody (lub więcej, zależy ile chcemy mieć zupy). Gotować do miękkości(...)wsypać kaszę mannę i przyprawy, gotować jeszcze chwilę i zmiksować. Doprawić jeszcze jeśli trzeba, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy. Bagietkę pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Natkę posiekać. Zupę podawać z kleksami śmietany, natką i grzankami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zupa cebulowa 169

Składniki: 500 g cebuli ok 1,5 L wywaru  2 łyżeczki mąki pszennej 4-5 łyżek masła bagietka 100 g żółtego ser sól, pieprz Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Masło roztopić w rondelku i podsmażyć cebulę na jasnobrązowy kolor, oprószyć mąką chwilę jeszcze podsmażać. Do garnka wlać wywar (warzywny lub mięsny), dodać cebulę. Dokładnie wymieszać(...)zagotować, zmniejszamy ogień i gotujemy ok 20 minut. Doprawiamy do smaku  solą i  pieprzem.  Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Bagietkę kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na maśle grzanki. Gorącą zupę nakładamy na talerz, dodajemy grzanki i posypujemy tartym żółtym serem. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
Grzanki z rydzami i serem camembert 188

można poddusić wcześniej i zostawić w lodówce a po powrocie z pracy tylko zapiec na kromeczkach z serem, teraz w sezonie grzybowym do zrobienia choć raz, pycha! Składniki: 1 bagietka pszenna 20 dag świeżych rydzy 2 łyżki masła 1 krążek sera camembert olej z pestek winogron do skropienia  Oleofarm 1 ząbek czosnku 1 papryczka chili -u mnie z zalewy(...)mielony gałązki rozmarynu lub tymianku Sposób wykonania: Rydze oczyszczamy, płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, kroimy na plastry, dusimy w rondelku na masełku pod przykryciem około 10 minut-aż odparują. Bagietkę kroimy na kromki.  Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z niewielką ilością oleju z pestek winogron, smarujemy pędzelkiem jedna stronę kromek, obsmażamy na suchej patelni z obu stron

Wanilia i Kardamon
Bułki orkiszowo-pszenne na pâte fermentée 261

16 października to Światowy Dzień Chleba, ustanowiony przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji, od wielu już lat, Zorra zaprasza piekących i gotujących blogerów

Grahamka, weka i kajzerka
Rydze smażone na maśle 234

Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 4 osób: 500 g rydzów 5 łyżek masła 1 ząbek czosnku, obrany pęczek natki pietruszki sól, świeżo mielony pieprz Do podania: świeża bagietka lub pieczywo CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Rydze dokładnie, ale szybko opłukujemy letnią wodą i  osuszamy ręcznikiem papierowym. Nóżki odcinamy prawie w całości. Duże rydze kroimy na ćwiartki(...)patelnię wszystkie grzyby na 2-3 minuty.  3. Grzyby przekładamy na ciepłe talerze albo małe ciepłe patelnie. Doprawiamy sporą szczyptą soli i pieprzu, posypujemy natką pietruszki. Podajemy z bagietką lub pieczywem. Smacznego

My Culinary Art
Zupa cebulowa 163

marchewka 1 łyżeczka cukru 1 łyżka listków świeżego tymianku 1 litr bulionu z kostki, najlepiej wołowy, ale może być także drobiowy lub warzywny sos sojowy sól, pieprz kilka kromek bagietki do przyrządzenia grzanek starty żółty ser lub mozzarella W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę aż zmięknie i lekko zbrązowieje, dodać marchewkę i tymianek, w razie potrzeby można(...)minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku,  z solą należy uważać ponieważ bulion i sos sojowy są dość słone! Pod sam koniec gotowania zupy przygotować grzanki, bagietkę pokroić na dość grube kromki posypać serem i podpiekać w piekarniku przez kilka minut aż lekko się zrumienią a ser się roztopi. Nalać zupę do miseczek, na wierzchu położyć grzankę i podawać

Codzienne Gotowanie