zupy cebulowej z Winiary, myślę że polubicie ją tak jak ja :) Składniki: Winiary pomysł na… Francuską zapiekaną zupę cebulową 400g cebuli 1litr wody 100g żółtego sera startego Kilka kromek bagietki (czerstwej) 2 – 3 łyżki oleju do smażenia Arkusz ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżki mleka Cebulę obieramy i kroimy cienkie półplasterki, wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą i podsmażamy(...)papier pergamin, a następnie smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Gotową zupę przelewamy do miseczek, na wierzch układamy bagietkę, lekko polewamy zupą, posypujemy startym serem i wkładamy do gorącego piekarnika, na kilka minut, tak by ser się rozpuścił. Gdy będzie płynny, od razu wyjmujemy. Francuska zupę cebulową przyozdabiamy figurkami
Smakowy RajMarcowa propozycja piekarni Amber to zakwasowy chleb z dodatkiem namaczanej mąki żytniej, wcześniej uprażonej. Przepis wynalazła Jola z blogu Smak mojego domu . Nie pamiętam, abym wcześniej
Grahamka, weka i kajzerkaJakże widowiskowe to pieczywo, no tak tak, piękny żółty kolor a do tego niepowtarzalny smak dzięki dyni i kurkumie. Bagietka jest wilgotna z chrupiącą skórką i aromatycznym miękiszem. Zapraszam gorąco na Bagietkę z dynią i kurkumą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieGrzanki, kto nie lubi grzanek? Chrupiące, aromatyczne, superowy dodatek do gęstej zupy i sałatek. Składniki - bagietka, lub wek - masło ok.1/4 kostki - czosnek 2 duże lub 3 małe ząbki. Wykonanie Bagietkę lub weka kroje na cienkie kromeczki, smaruje masłem roztartym z czosnkiem.Staram sie dość mocno wcierac w kromeczki masełko, następnie kromeczki kroję na drobne kwadraty. Patelnię lub rondelek teflonowy rozgrzewam, wrzucam
Kuchnia z widokiem na ogródprzystawka, przekąska "na jeden kęs" . Idealna na wszelakie imprezy, przyjęcia, bankiety, doskonała na zbliżającą się noc sylwestrową. Przygotowanie takich kanapeczek zajmuje dosłownie chwilkę a są prawdziwym hitem. Polecam :) Składniki - bagietka - wędzony łosoś - ser pleśniowy lazur - kawior czerwony lub czarny - masło Wykonanie Bagietkę kroję na cieniutkie kromeczki, delikatnie smaruję masłem, układam na każdej kawałek łososia, kosteczkę sera i kleks kawioru. Tartinki
Kuchnia z widokiem na ogródNa półce miałem trochę mąki gryczanej, która powoli zbliżała się do końca swojich dni. Po krótkim poszukiwaniu znalazłem przepis na fajne bułeczki z ciekawym połączeniem mąki
Grahamka, weka i kajzerkaduże mięsiste 1 ząbek czosnku 100 g szynki/kiełbaski 2 jajka 1/2 łyżeczki oregano 1/4 łyżeczki czerwonej ostrej papryki 1/2 łyżeczki bazylii sól pieprz pół średniej cebuli + bagietka do podania Czosnek, cebulkę i szynkę kroimy w kostkę. Przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy 3 minuty. Dodajemy pomidory oraz przyprawy. Dusimy ok. 4 minuty (wydłużamy czas jeśli pomidory są wodniste). Łyżką(...)wybijamy do niech całe jajka. Smażymy pod przykryciem, aż białko się zetnie (żółtko możemy pozostawić płynne lub nie - Kwestia Smaku ). Podajemy natychmiast - najlepiej prosto z patelni, z bagietką
Chocolate Muffin BlogMoje spostrzeżenie: wodny "wir" nie może być zbyt szybki, ponieważ białko odłączy się od żółtka, a musi "owinąć się" wokół niego. Jajka w koszulkach na bazylii Składniki: 2 kromki bagietki; 2 jajka; garść listków bazylii; 1 łyżka oliwy z oliwek; przyprawy wg uznania i smaku. Zaczynamy ! Na początku miksuję bazylię z oliwą (można dodać soli(...)pieprzu), a potem masą smaruję bagietkę i kładę osuszone jajka. Gotowe ! Smakuje pysznie Gotowi do popołudniowych ćwiczeń
Życie na widelcusalsą orzechową Delikatny w smaku, świetnie upieczony … z kremowym nadzieniem przełamanym chrupiącymi orzechami – PYCHA! PÂTÉ Z KURZYCH WĄTRÓBEK czyli pasztet podawany z konfiturą gruszkową i ciepłą bagietką. Niesamowite połączenie fantastycznego pasztetu z jeszcze lepszą konfiturą gruszkową. Całe kawałki gruszek , kremowy pasztet i chrupiąca ciepła bagietka to takie trio, które zasługuje na najwyższe pochwały! I P. właśnie to danie
Ostra na Słodkowieczornego filmu/serialu/książki/piwa/meczu itd.? Dobrze trafiliście. Zapiekanki u nas wieczorami w weekend wygrywają z pizzą, muszą być naprawdę dobre, gdyż facet zaczął przygotowywać je sam :) Składniki: 2 bagietki łyżka masła pieczarki cebula starty ser żółty szynka sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy. Kroimy pieczarki w talarki, dodajemy do cebuli, przyprawiamy pieprzem i smażymy razem(...)woda z pieczarek wyparuje (10-15 minut). Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Bagietki kroimy wzdłuż na pół i smarujemy masłem. Kładziemy pokrojoną w kostkę/paseczki szynkę, na to wykładamy pieczarki z cebulą i posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika na 10-15 minut, aż ser się rozpuści. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUwyszedł zbyt suchy. Sos chilli tendoskonale ten delikatny smak podkreśla. Składniki (dla dwóch osób): 2 kawałki świeżego łososia (po ok. 200g) 1 pęczek zielonych szparagów 3 drobno pokrojone kromki bagietki skórka i sok z 1 cytryny 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawa do ryb olej do smażenia kilka plastrów masła na sos chilli: 4 czerwone papryczki chilli(...)suchej patelni (przez ok. 2-3 minuty). Dodać cukier (użyłem muscovado), drobno posiekany czosnek, wodę i ocet winny. Gotować przez ok. 15 minut, a następnie zblendować. grzanki: Kromki bagietki pokroić w drobną kostkę i wymieszać ze skórką i sokiem z 1 cytryny oraz drobno posiekaną natką pietruszki i czosnkiem. szparagi: Szparagi umyć, odciąć dolną, najtwardszą część pędów
W SMAKdodatków użyjecie do Cezara będzie pysznie – jest to bowiem klasyk, do którego pasuje niemal wszystko. Tradycyjna sałatka Cezar: 3 mini sałaty rzymskie lub 1 standardowa sałata rzymska 1 bagietka lub inne pieczywo na grzanki parmezan 1 ząbek czosnku masło/oliwa z oliwek Dressing: 4 fileciki anchois (sardele) 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 świeże, surowe żółtko * 1 czubata łyżeczka musztardy(...)szklanki oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz Dodatki: grillowana pierś z kurczaka (pojedyncza) jajka ugotowane na półtwardo listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Bagietkę lub inne pieczywo kroimy – w plasterki lub kostkę. Smarujemy masłem lub skrapiamy oliwą z oliwek. Nacieramy przekrojonym czosnkiem. Można lekko posolić. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C do lekkiego
Poezja smakumuli 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 150 ml białego wytrawnego wina 2 pomidory sól, pieprz do smaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ćwiartka cytryny (do podania) świeża, ciepła bagietka (do podania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Na 1 łyżce masła delikatnie rumienimy przeciśnięty przez praskę czosnek. 2. Dodajemy pomidory (sparzone i obrane ze skórki) pokrojone w niedużą kostkę i chwilę smażymy(...)wszystkie muszle się otworzą). 4. Odkrywamy pokrywkę, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. 5. Na koniec zagęszczamy sos łyżką zimnego masła. Podajemy z chrupiącą, ciepłą bagietką, ćwiartką cytryny i kieliszkiem białego wina
W kuchni KatieBardzo często, o ile nie najczęściej, nowe przepisy powstają na bazie innych, już sprawdzonych. Tu się coś się doda, tam coś się zmieni, czegoś się zapomni
Grahamka, weka i kajzerkawołowego 1 kieliszek białego wytrawnego/półwytrawnego wina 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka masła 1 suszony liść laurowy 3 łyżki masła 2 łyżki oleju do podania bagietka wiejska starty żółty ser gruyere lub ementaler Sposób przygotowania W 4 litrowym garnku rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy cebulę, solimy i podsmażamy 15 minut. Następnie wsypujemy cukier i smażymy kolejne(...)bulion. Dodajemy liść laurowy i gotujemy 45 minut na małym ogniu pod przykryciem. Zupę możemy dodatkowo wzbogacić przelewając ją do miseczek żaroodpornych, wkładając na wierzch zrumienione grzanki z wiejskiej bagietki, posypując startym serem i zapiekając 20 minut pod grillem. Możemy też po prostu przygotować posypane serem grzanki i podać je jako dodatek do zupy
W kuchni wieczorem