babki - 8724 przepisów (strona:201/582)

Babka czekoladowo-pomarańczowa 226

Święta wielkanocne się zbliżają wielkimi krokami, a wtedy na stolach królują przeróżne babki. Moja propozycja na ten czas to babka czekoladowa pachnąca pomarańczą. Pyszne, delikatna i wilgotna. W datku jest prosta i szybka w wykonaniu. Babka czekoladowa to jest to czego nie może zabraknąć tej Wielkanocy. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
KAWOWA BABKA "ZEBRA" Z MAKIEM. 270

cukrem waniliowym. Wmieszałam pozostałe składniki (oprócz kakao i maku). Podzieliłam następnie ciasto na dwie części. Do jednej dodałam kakao,a do drugiej mak. Natłuściłam tortownicę lub formę na babkę i wysypałam ją bułką tartą. Na środek formy nakładałam na przemian 2 łyżki masy ciemniej i masy białej.Całość piekłam  około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Sprawdziłam dodatkowo patyczkiem(...)kawowym lukrem. LUKIER KAWOWY /autorski;/ mocny napar kawy cukier puder Z podanych składników ucieram lukier (proporcje zależą od ilości zużycia). Musi być w miarę gęsty, aby nie spłynął z babki. Polewamy nim ciasto i odstawiamy, aż stwardnieje. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
CYTRYNOWA BABKA MARMURKOWA. 345

woda w wiadrach pozamarza! Nie, nie, nie! Stanowczo mówię nie takiej wiośnie. Pragnę słońca, kwiatów, zieleni! Śniegu to mam już dość. Dla osłody i poprawy humoru.. Proponuję CYTRYNOWĄ BABKĘ MARMURKOWĄ. Delikatna, idealnie wilgotna, cytrynowo-kakaowa... CYTRYNOWA BABKA MARMURKOWA. (źródło:  klik, klik ; z moimi modyfikacjami;) 5 jajek 1/2 szklanki oleju roślinnego [125 ml] 1/2 szklanka wody(...)wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Następnie ciasto podzieliłam na dwie równe części. Do jednej z nich przesiałam kakao i delikatnie połączyłam. Drugą część ciasta pozostawiłam bez zmian. Foremkę na babkę z kominkiem wysmarowałam masłem i wysypałam odrobiną mąki. Przelałam ciasto warstwowo: najpierw ciemna masa, potem jasna, ciemna, jasna, na zmianę do wyczerpania obu mas. Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni

W kuchni Karmel-itki
BABKA GRYSIKOWA Z ŻURAWINĄ. 235

BABCE GRYSIKOWEJ Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ i po KREMIE ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z KOZIM SEREM dziś przedstawię kolejny przepis dotyczący tego samego tematu. Zapewne te trzy receptury nie zakończą mojej przygody z kuchnią Małopolski, gdyż po wstępnym rozpoznaniu, rodzinie spodobały się smaki wykorzystywane w potrawach. Jedyną ujmą jest to, że nie lubi nikt prócz mnie kozich serów. Skandal! Ale, każdy(...)nieco grysiku. Rozejrzałam się po mieszkaniu, przewróciłam szafki kuchenne, w poszukiwaniu czegoś, sama nie wiem czego. I znalazłam. Dwie paczuszki suszonej żurawiny wydały mi się idealnym dodatkiem do babki. Od razu na myśl przyszedł mi motyw korala małopolskiego . Małe żurawinowe kulki mają piękny czerwony kolor. Są idealnie okrąglutkie, jak koraliki. Wystarczy igła z nitką, bądź jakiś sznureczek, chwila cierpliwości

W kuchni Karmel-itki
Babka zebra 802

uszysta i delikatna babka, obecnie chyba już trochę zapomniana (chociaż może tylko przeze mnie). Dawno jej nie jadłam (ostatnio chyba w dzieciństwie :)), dlatego postanowiłam sięgnąć po przepis z zeszytu rodzinnego (zmniejszyłam ilość cukru i tak też podałam w przepisie). Charakterystyczny smak zawdzięcza oranżadzie, dlatego warto dodać właśnie ten napój a nie żaden inny. Zawarte w oranżadzie "bąbelki" dodatkowo (prócz proszku(...)pieczenia) spulchniają ciasto. Babka pięknie wyrosła, jest mięciutka a brzeg ciasta przyjemnie chrupiący (tak jak lubię). Babka zebra PRZEPIS   /forma: Ø 24 cm/ Temperatura: 18 0 o C | Czas pieczenia: ~1h   Składniki 5 jajek 1 szkl. cukru trzcinowego (może być zwykły) małe opakowanie cukru waniliowego 1 szkl. oleju 1 szkl. oranżady 2 szkl. mąki, przesianej 2,5 łyżeczki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka caffe latte 624

ardzo smaczna babka, składająca się z trzech warstw: waniliowej, kakaowej i kawowej. Puszysta i bardzo prosta w wykonaniu. Polecam!  Babka caffe latte PRZEPIS {źródło inspiracji: wielkie żarcie } temperatura pieczenia: 180 °C | czas pieczenia: ok 60-70 min. Składniki 4 duże jaja 3/4 szkl. cukru 1 mały cukier waniliowy lub 1 łyeczka pasty waniliowej 1,5 szkl. mąki pszennej(...)cytryny.  Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kawę a do trzeciej łyżkę mąki pszennej dla zachowania tej samej gęstości ciasta. Formę do babki wysmarować masłem, wylewać po kolei warstwę kakaową, kawową i waniliową.  Piec w temperaturze 180°C przez ok 60 min (piekłam 70 min). Ciasto można polać lukrem, polewą czekoladową

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka migdałowo-czekoladowa 203

Babki, babeczki mam dla Was świetną babę ;) Szybciutko się z nią uporaliśmy , bo wyglądała mega apetycznie i pachniała , ach jak ona pachniała :) Sama poezja :) Poczujcie się jak w raju i zróbcie sobie taki rarytasek :) Wspaniała nie tylko od święta . Czas pieczenia : 50- 60 minut Temp. pieczenia : 170 C Składniki: 250 ml śmietany kremówki 30 % 4 jajka 150 g drobnego(...)pół sztywno  i wymieszać z pianą z białek. Następnie dodać pokruszoną  czekoladę, zmielone migdały, żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Masą wypełnić foremkę na babkę wcześniej wysmarowana tłuszczem i posypaną mąką krupczatką. Piec ok. 50- 60 minut w temp. 170 C . Babkę przestudzić w foremce, po czym wyjąć i polać polewą czekoladową . Smacznego

Słodkości i nie tylko
Babka czekoladowa piaskowa 245

wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby. Może w tym roku będzie to babka czekoladowa ? Jest pyszna i będzie wszystkim smakowała a dodatkowo duża ilość czekolady poprawi nastrój :) Dla tradycjonalistów mam przepis na babkę drożdżową . A może ktoś skusi się na babkę kawowo - orzechową ? Babka musi być ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Mąka, mak i białka czyli Babka piegusek 243

Babki , mazurki , serniki - czas zacząć myśleć o wypiekach na Wielkanoc. Mam kilka sprawdzonych przepisów na tę okazję, ale przydadzą się nowości. Dzisiaj piegus czyli babka z makiem. Pomysł na upieczenie w weekend tego ciasta podrzuciła Magda. To fajny przepis do wykorzystania wtedy gdy zostaną Wam białka po zużyciu samych żółtek do innych wypieków. Receptura jest prosta, wykonanie też(...)piegowata babka będzie smakowała nie tylko w święta. Zobacz także inny pomysł z wykorzystaniem nadmiaru białek czyli Keks na białkach ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
BABKA CZEKOLADOWA NA JOGURCIE 50

Bardzo smaczna babka, tym razem ciemna 😋 Mięciutka, wilgotna i bardzo długo świeża. O lekko migdałowym aromacie, wzbogacona posiekanymi orzechami (dowolnymi). Gorąco polecam wszytkim miłośnikom słodkości.  Składniki: (wszystkie o temp.pokojowej) 2 szkl mąki pszennej 3 jajka 150 g miękkiego masła 250 g jogurtu naturalnego 3/4 szkl cukru 1 cukier waniliowy o wadze 16 g. 1/2 szkl kakao 1 łyżeczka sody(...)połączenia składników. Ciasto wlewamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 50 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy babka jest upieczona.  Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy polewą czekoladową

Walijskie Pichcenie
Babka drożdżowa "w rumie" / Babà al rum 54

hakiem (lub ręcznie). Na końcu wlej roztopione masło. Ciasto powinno być elastyczne i dość rzadkie (bardziej jak gęste ciasto naleśnikowe niż typowe drożdżowe). Wyrastanie: Przełóż ciasto do formy do babki z kominkiem - ok.1,2 l /lub małych foremek/ (wypełnij je do 1/3). Odstaw do wyrośnięcia na około 1–1,5 godziny. Pieczenie: Piecz w 180°C przez około(...)Podanie: Tradycyjnie podaje się babę na zimno, czasem z bitą śmietaną, kremem chantilly lub owocami. Baba  z bitą śmietaną to totalna klasyka – lekko, puszyście i idealnie do nasączonej babki! Oto jak możesz przygotować i podać babę al rum z bitą śmietaną i owocami : Bita śmietana: 300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej) 1–2 łyżki cukru pudru (do smaku) Kilka

Zakamarki mojej kuchni
Babka pomarańczowa z lukrem 61

Babka pomarańczowa z lukrem i kawałkami owoców to klasyczne ciasto, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem i eleganckim wyglądem. Jej złociste wnętrze, miękka i wilgotna struktura oraz cytrusowy aromat sprawiają, że trudno przejść obok niej obojętnie. To wypiek, który budzi wspomnienia domowego  … The post Babka pomarańczowa z lukrem appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
14 sprawdzonych przepisów na babki i babeczki wielkanocne 50

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami i trudno je sobie wyobrazić bez pachnącej babki na stole, prawda? To jedno z tych ciast, które jest symbolem Wielkanocy. Być może macie swoje sprawdzone przepisy, ale wiem, że niektórzy z Was lubią testować nowości. Dlatego też postanowiłam w tym wpisie zebrać kilkanaście sprawdzonych receptur na babki i babeczki wielkanocne, które są przepyszne

Di gotuje
Ekspresowa babka cytrynowa 50

Jeśli szukasz prostego, ale efektownego ciasta, które na długo zapadnie w pamięć, babka cytrynowa będzie idealnym wyborem. Artykuł Ekspresowa babka cytrynowa pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda

Proponowane wyszukiwania