Ostatnio w domu zalegały mi dość mocno dojrzałe banany, więc postanowiłam je wykorzystać do ciasta. I tak właśnie powstała babka z dodatkiem kakao. Jest przepyszna, wilgotna i wyraźnie czuć w niej banany. Przepis jest banalnie prosty a babka uda się każdemu :) Składniki na keksówkę: * 3 mocno dojrzałe banany * 2 szklanki mąki pszennej * 2 łyżki ciemnego kakao (użyłam Skworcu ) * pół
Zrób to smaczniezdrowe i bezglutenowe!! Do zrobienia przez cały rok, z przeróżnymi dodatkami. Z lukrem, bądź czekoladą… Po prostu pycha Składniki na 6 pączków: 250g serka mascarpone, 50g łupiny (nasienne) babki jajowatej – warto poszukać jasnej, wtedy pączki będą wyglądały bardzo apetycznie*, 4 jajka, 2-3 łyżki słodzidła (można dodać więcej, u mnie wyszły lekko słodkie), 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)pomarańczy, cytryny… bądź inny aromatyczny dodatek oraz do dekoracji słodzidło (erytrytol, ksylitol) i cytryna i/lub czekolada. * jasną łupinę kupuję z firmy Witpak Uwaga!! Podczas stosowania składników zawierających babkę jajowatą bardzo ważne jest przyjmowanie dużej ilości płynów. Wykonanie: Jajka lekko ubijam, dodaję mascarpone. Mieszam dokładnie, aż serek połączy się z jajkami. Ewentualnie dodaję esencję z wanilii bądź inny pachnący dodatek
SaganekSkładniki na 9 średniej wielkości pączków: 250g śmietanki kokosowej lub mleka kokosowego (ta gęsta część), 60g łupiny (nasienne) babki jajowatej*, 4 jajka, 3 łyżki słodzidła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1-2 łyżeczki cynamonu oraz do dekoracji 100g gorzkiej czekolady najlepiej 90% kakao, 50g masła, szczypta cynamonu, skórka pomarańczy. * jasną łupinę kupuję z firmy Witpak Uwaga!! Podczas stosowania składników zawierających(...)babkę jajowatą bardzo ważne jest przyjmowanie dużej ilości płynów. Wykonanie: Jajka lekko ubijam, dodaję śmietankę/mleko kokosowe. Mieszam dokładnie. Dodaję proszek do pieczenia, cynamon, słodzidło i łupinę. Dokładnie łączę składniki. Odstawiam na 10-15 minut, aż łupina napęcznieje, a ciasto zrobi się gęste. Z ciasta formuję 9 kulek. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym piekarniku, najpierw
SaganekSkładniki na nieduży bochenek: 4 wiejskie jajka, 3 łyżki wody, 15g mąki kokosowej, 55g łupiny babki jajowatej*, 100g roztopionego, ostudzonego masła (u mnie klarowane), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 2-3 przeciśnięte ząbki czosnku, 2-3 łyżki ulubionych ziół (szczypiorek, natka pietruszki, bazylia), czarnuszka, kminek, koper włoski (opcjonalnie). Wykonanie: Jajka ubijam, dodaję wodę i roztopione(...)podzielić na ok. 10-15 średniej grubości kromek): tłuszcze: ok. 11,1g białka: ok. 3g węglowodany: ok. 0,3g kcal ok. 112,9 * Uwaga!! Podczas stosowania składników zawierających babkę jajowatą warto pamiętać o przyjmowaniu większej ilości płynów
SaganekCiasto które najbardziej kojarzy mi sie z Wielkanocą, to babka przygotowana na drożdżach. Żółta babka z wiosennymi i świątecznymi akcentami z całą pewnością ozdobi świąteczny stół
Przepisy Kulinarnekolejną propozycja na Wielkanocne ciasto. Ciasto niezwykle pyszne. Z wierzchu mocno chrupiące, a w środku idealnie wilgotne. Można je upiec w foremce keksówce, tortownicy, czy w formie na babkę. Zapewniam, że warto i uda się każdemu. A dodatek suszonych czereśni zamiast tradycyjnych rodzynek to super pomył. Wierzch posypałam płatkami migdałowymi. Przez to ciasto pięknie wygląda i będzie cieszyło(...)mieszamy. 2. Ciasto przekładamy do formy wcześniej posmarowanej masłem lub margaryną i oprószonej bułką tartą, ja piekłam w formie ceramicznej, ale ciasto można upiec w keksówce, formie do babki czy tortownicy. 3. Ciasto posypujemy płatkami migdałowymi. 4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia i suchego patyczka, ja swoje ciasto piekłam 70 minut, ale myślę
Izabelawkuchnikolejna propozycja z cyklu „ podróże z wypiekami ”. Babka rumowa z ziemniakami (rodem z Niemiec) jest łatwa, bardzo smaczna, wilgotna i doskonale sprawdzi się, kiedy w lodówce zalegają ugotowane ziemniaki Składniki: 250 g ugotowanych ziemniaków (3-4 średniej wielkości sztuki) 1 garść rodzynek 2 łyżki rumu 1 garść skórki pomarańczowej 4 jajka ¾ szklanki cukru 1 szczypta soli Skórka otarta(...)gęsty dodaję odrobinę wody, jeśli na rzadki – trochę cukru pudru) i wylewam na jeszcze ciepłe ciasto. Pozostawiam do zastygnięcia. Górę ciasta przyozdobiłam pomarańczą pokrojoną w paseczki. Smacznego Artykuł Babka rumowa z ziemniakami pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentKlasyczna babka piaskowa - wspomnienie mojego dzieciństwa, babka, która pachnie i smakuje jak sprzed lat, z cukierni , a to za sprawą aromatu rumowego , który najbardziej pasuje do tego ciasta. Jest tak puszysta , że powinna nazywać się puchowa , piaskowa się staje dopiero wtedy, gdy trochę przyschnie, po dwóch, trzech dniach, ale to jest niemożliwe, by tak długo mogła sobie postać
Kawa z mlekiemBabka na Wielkanoc musi być. Może skusicie się na moją bezglutenową babkę – bez mleka, laktozy i jajek. Ciasto jest niesamowicie smaczne i puszyste. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 250 ml mleka roślinnego – 50 g oleju roślinnego – 100g mąki gryczanej – 200g mąki z migdałów – proszek do pieczenia – 1 banana – sok z cytryny
Szybko Tanio SmacznieByło sobie kimchi z warsztatów w domu, a za nami zaczęła chodzić babka ziemniaczana. Taka prawilna. Z Podlasia – np. z baru Jarzębinka w Supraślu. Ziemniaki, boczek, cebula. Chrupiąca skórka. I właśnie kimchi do tego. Bo do ziemniaków i boczku … Czytaj dalej
slodkokwasnaplCiasto z dzieciństwa 😍 Któż nie zna klasycznej zebry? My bardzo lubimy tę prostą, pyszną, lekko wilgotną babkę w cienkie paski 😎 Przepis jest prosty, babkę szybko sie robi, i długo zachowuje świeżość. Polecam! Składniki: (na tortownicę o średnicy 25 cm) 5 jaj 2,5 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy (16g) 1 szkl oleju
Walijskie PichcenieNajlepszy keks robi moja mama. Najlepszy jest taki już trochę wysuszony, a jednak nadal pełen soczystych bakalii. Moja wersja to babka z delikatnie cynamonowo-waniliową nutą. Ciasto wypełnione dużą ilością bakalii i orzechów. ciasto: 250 g mąki orkiszowej 50 g ksylitolu 125 g masła 1/4 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu(...)ucieramy. Do masy dodajemy bakalie i orzechy. Mieszamy, aby dobrze połączyły się z ciastem. Następnie ciasto przelewamy do formy o średnicy ok. 25-30 cm. Jeśli wykorzystujecie formę do babki należy posmarować ją tłuszczem i obsypać mąką, aby ciasto nie przywarło i po upieczeniu łatwo wyszło z formy. Tortownicę można wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy
KucharzycaDobra babka zawsze w cenie, szybko się robi i zawsze smakuje. -- Skład na dwie babki : mąka 4 szkl., proszek 30 g, cukier 1-2 szkl., cukier waniliowy 2 op., jajka 6-8 szt., mleko 1 szkl., olej 1 szkl., sok z 2 cytryn, szczyptka soli, bułka i masło do formy. Jeżeli lukrujemy to cukier puder 1 szkl
chleba naszegoBabka drożdżowa z masą makową to po prostu rolada makowa (makowiec), ale w takiej formie prezentuje się bardzo ciekawie. Przy okazji nie ma obawy, że zbytnio “rozleje się” na boki, bo forma trzyma kształt podczas pieczenia. Do pieczenia używam… Artykuł Babka drożdżowa z masą makową pochodzi
Kolorowy Przepisownik