składniki: 300 g mąki 4 jajka 200 ml mleka w temperaturze pokojowej 200 ml oleju 250 g cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1
Domowy Smak JedzeniaBabka cynamonowa na białkach to ciasto, które świetnie zaprezentuje się nie tylko na świątecznym stole, ale będzie też idealne na co dzień do kawy. Przyznam, że to jedna z moich ulubionych babek, która często gości w moim domu. Oprócz tego, że cudownie pachnie cynamonem, to jest bardzo miękka, Czytaj więcej
Di gotujeBabka wielkanocna Black nie tylko pięknie wygląda, ale i wyśmienicie smakuje. Będzie hitem na świątecznym stole. Artykuł Babka wielkanocna Black pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cudatransporcie Za to same kulki wyszły wyśmienite, dlatego dzielę się przepisem „bez patyka”, ale oczywiście można zrobić je z patykiem Cake popsy to też świetny sposób na wykorzystanie kilkudniowej babki, w myśl @zerowaste Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki pokruszonego ciasta biszkoptowego lub babkowego 2 łyżki masła orzechowego (użyłam crunchy ) 2 łyżki mascarpone 1 łyżka
Słodki sentymentPomysł jak zrobić ze zwykłej babki, jedną z głównych atrakcji wigilijnego stołu. Wystarczy urozmaicić ją ciekawym dodatkiem w postaci choinki, umieszczonej w środku ciasta :) Po upieczeniu babka jest mięciutka, wilgotna i przepełniona świątecznym aromatem, dzięki użytej podczas pieczenia - przyprawie do piernika. Serdecznie polecam! Składniki na ciasto jasne: 2 szklanki cukru 250 g masła 1/2 szklanki wody 4 jajka
Świat CiastaPanettone to słodka włoska babka z dodatkiem owoców suszonych i kandyzowanych, najbardziej popularna w okresie świąt Bożego Narodzenia. Wypiekana jest w specjalnych formach, które pozwalają jej osiągnąć sporą wysokość a co za tym idzie także i piękny wygląd. Przepis na panettone , którym dzielę się poniżej pozwoli uzyskać ten pyszny wypiek w warunkach domowych. Pracę nad tą babką rozłożyć należy sobie
MeCooksPrzepis na najprostszą babkę do której nie potrzeba ani jajek, ani mleka, czy masła. Warto mieć taki przepis w swoich zbiorach ;) Składniki na formę keksową : 1 i 1/2 szkl mąki pszennej (szkl o pojemności 200 ml) 1/2 szkl cukru (może być trzcinowy lub tez kokosowy) 1/2 szkl soku z rokitnika lub innego smaku 3 łyżki pure z pieczonej dyni(...)miski i wstępnie mieszamy. 2. W szklance mieszamy sok z cytryny z sodą, wlewamy do ciasta. dodajemy także olej i mieszamy. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę pieczemy w 180 stop. bez termoobiegu przez około 45-55 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy!) Gotową babeczkę możemy oblać czekoladą i posypać wiórkami
Gotowanie...to proste !Skąd ten niebieski? Z żadnych sztucznych barwników! Do zabarwienia babki użyłam proszku z klitorii ternateńskiej (tzw. butterfly pea) – nadaje ciastu i polewie cudownego koloru i ma na dodatek sporo fajnych właściwości zdrowotnych. Najłatwiej dostać go w internecie. Ale nie martw się, jeżeli jej nie … Artykuł <strong>Niebieska babka marmurkowa wielkanocna</strong> pochodzi
FlymetothespoonBabka bez jajek i nabiału jest doskonałą propozycją dla alergików, dla tych, którzy nie lubią piec ciast oraz tych, którzy muszą oszczędzać, a chcieliby zjeść kawałek dobrego, domowego ciacha. Babka nie kosztuje wiele, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut. Jest puszysta, miękka i składa się z Czytaj więcej
Di gotujeKeks podobnie jak babki są nie odłącznym elementem każdych świat. Są to ciasta, które lubi cała moja rodzina. Moja dzisiejsza propozycja to keks pomarańczowy z mnóstwem bakali. Nutę pomarańczy zapewnia mi sok pomarańczowy. Bakalie nadają wypiekowi specyficznego smaku, ale również aromatu. Jest to ciasto pulchne i bardzo smaczne. Doskonały dodatek do herbaty i na święta. Polecam ! Składniki
Ciasta z tradycjamiProsta i szybka do przygotowania babka jogurtowa z malinami. Idealna na świąteczny stół. Składniki: 200 g jogurtu naturalnego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki ksylitolu/cukru 3 jajka 1/3 szklanki oleju roślinnego ok. 250 g malin świeżych lub mrożonych Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC(...)delikatnie wymieszać za pomocą łyżki (nie mieszać za długo). Dodać maliny (jeśli używamy mrożonych to nie ma potrzeby ich rozmrażać) i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na babkę (użyłam silikonowej). Piec przez około 40-45 minut, do suchego patyczka (na ostatnie 5-10 minut można włączyć funkcje termoobiegu
Healthy food explorerSkąd ten niebieski? Z żadnych sztucznych barwników! Do zabarwienia babki użyłam proszku z klitorii ternateńskiej (tzw. butterfly pea) – nadaje ciastu i polewie cudownego koloru i ma na dodatek sporo fajnych właściwości zdrowotnych. Najłatwiej dostać go w internecie. Ale nie martw się, jeżeli jej nie … Artykuł <strong>Niebieska babka marmurkowa wielkanocna</strong> pochodzi
Flymetothespoonbezy zostało mi sporo żółtek. Postanowiłam więc poszukać jakiegoś fajnego przepisu na ciasto z żółtkami. Od razu wpadł mi w oko przepis ze strony Wypieki Beaty (trochę go zmodyfikowałam) Babka ma piękny żółty kolorek i jeśli będziemy ją przechowywać w szczelnym pojemniku to długo będzie wilgotna i zachowa świeżość. 7 żółtek 1 szkl cukru sok z 1/2 cytryny(...)puszysty krem. Dodać połowę mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, mleko i sok z cytryny. Zmiksować do połączenia. Dodać pozostałą mąkę, krótko zmiksować. Ciasto przelać do formy na babkę i piec w 170 stopniach przez ok 30-40 minut. Ostudzić i polać lukrem
Smakołyki AsiPuszysta, mięciutka, aromatyczna ... Ten klasyczny, tradycyjny przepis na babkę drożdżową pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej Mamy 💓 Taka drożdżowa baba była zawsze obowiązkowym elementem wielkanocnego stołu, ale Mama piekła ją także i bez okazji, bo wszyscy ją uwielbialiśmy! I tak zostało do dziś 😍 Składniki: 0.5 kg przesianej mąki pszennej 125 g masła o zawartości 82% tłuszczu(...)posypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy. A potem zależy już wszystko od naszej inwencji.... babkę można pięknie udekorować, oblać lukrem... ale ja nie lubię zbyt słodkich mas, nie lubię ciast lukrowanych, tak więc leciuteńko przyprószyłam ja tylko cukrem pudrem i to wszystko
Walijskie PichcenieSzybka babka migdałowa do popołudniowej kawy, mimo że sama jest lekko kawowa. Bez glutenu i bez jajek, o piaskowej, puszystej konsystencji. Pisałam już o mojej nietolerancji na gluten, czasami więc pojawią się takie przepisy, chociaż rodzina protestuje. Tylko jeśli im nie powiem, że jest bez mąki pszennej, to wtedy zjedzą z apetytem. Odstrasza ich samo słowo „bezglutenowy(...)sody. ? Wymieszać mokre składniki oprócz octu. ? Sodę wymieszać z octem i wlać do mokrych składników. ? Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać razem. ? Wylać ciasto do foremki na średnią babkę wysmarowanej masłem i posypanej mąką migdałową. ? Piec w 180 st.C przez 45-50 minut. ? Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną
To co kocham