roku postanowiłam, że przygotuję dla Was wpisy świąteczne wcześniej. W ten sposób powstała babka z zajączkiem. Jeszcze ładniej byłoby, gdyby zajączek zupełnie wtopił się w jasne ciasto, ale miałam tylko dość dużą foremkę do wycinania co spowodowało, że uszy zajączka nie przykryły się jasnym ciastem. Proporcje jasnego do ciemnego zależą od tego jakiej wielkości będziecie mieli foremki i keksówkę. Resztki(...)pozostałe z brązowego ciasta możecie zjeść :), albo przerobić na cakepopsy lub ziemniaczki. Dla kogo: dla szukających prostego ciasta z akcentem wielkanocnym dla lubiących babki dla łasuchów czekających tylko na to, że z ciasta zostaną jakieś okrawki czy resztki. Składniki na ciasto brązowe: 150g mąki pszennej 30g kakao gorzkiego 180g masła 120g cukru 3 jajka płaska łyżeczka proszku
Mania WypiekaniaŚwięta Wielkanocne coraz bliżej, więc przychodzę do Was z kolejnym przepisem na cytrynową babkę, tym razem na oleju. Tutaj znajdziecie przepis na cytrynową babkę z dodatkiem masła. Składniki: - 3/4 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1/2-3/4 szklanki cukru - 5 jajek - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 100 ml oleju - 1 cytryna Sposób przygotowania w Tefal Companion: Białka oddziel od żółtek
CookYourselfCiasto dla fanów cytrusowych smaków. Piekłam je po raz pierwszy i bardzo miło zaskoczył mnie właśnie jej smak. Babka nie jest ani za słodka ani za kwaśna - jest w sam raz. Gwarantuję, że bardzo szybko zniknie. 5 małych jajek ¾ szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny lub masła(...)masło lub margarynę. Gotową masę przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki. Pieczemy w 180*C przez 40 minut. Ja piekłam do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy babkę z formy. Gdy jest jeszcze ciepła możemy ją skropić sokiem z cytryny. Studzimy i obsypujemy cukrem pudrem
VioletoweKucharzeniepierwszej dajemy kakao plus prawdziwa kawę mieloną. Do drugiej dajemy kakao plus kawę rozpuszczalną. Do trzeciej dajemy samą inkę. Mieszamy wszystko i wylewamy na blaszkę zaczynając od najciemniejszego koloru. Babkę pieczemy w 180 stop przez około 45-50 minut do tkz. suchego patyczka. Wystudzoną babkę polewamy roztopionymi nad kąpielą wodną czekoladami, oraz obsypujemy np. czekoladowymi kuleczkami
Gotowanie...to proste !Klasyczna i smaczna babka piaskowa. Polana białą czekoladą i ozdobiona borówką. Nie sposób wyobrazić sobie Świąt Wielkanocnych bez tego ciasta. Składniki: 1 szkl maki pszennej, 1 szkl mąki ziemniaczanej, 150g masła, 150g cukru pudru, 2 jaja, ½ szkl mleka, Proszek do pieczenia, Sól, Cukier waniliowy, Ponadto: 1 biała czekolada Białka oddzielić od żółtek. Cukry połączyć z żółtkami, ubić na puszystą masę(...)pianę. Dodać do pozostałej masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy. Piec ok 40 minut w 170oC do suchego patyczka. Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej. Polać nią wystudzoną babkę. Ozdobić borówką. Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała
Słodki ZakątekDziś przedstawiam przepis na smaczną babkę migdałową z nutą pomarańczy. Bardzo aromatyczna i pyszna! Składniki: 100g białej czekolady 100g masła 1/2 szklanki cukru 3 duże jaja 40g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g mielonych migdałów 2 łyżeczki skórki pomarańczowej Polewa: 100g białej czekolady kilka kropel aromatu pomarańczowego Masło oraz połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ciągle mieszając, aż składniki(...)wymieszać, dodać stopione masło i czekoladę. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Przełożyć do formy. Piec inut w 170oC do suchego patyczka. Jeżeli przygotowałaś/eś babkę z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło
Słodki Zakątekcytrusowa babka klasycznie wpasowuje się w klimat Wielkanocy. Bar dzo puszysta, aromatyczna i smaczna posmakuje każ demu kto jest fanem babek :) Pyszna jest polana lukrem, posypana cukrem pu drem lub oz dobiona czarna lub białą czekola dą :) Spróbujcie :) Skła dniki: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 4 duże jaja w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru
ChilliJemyJest wilgotna, a zarazem puszysta i delikatna. Mocno cytrynowa. Idealny prezent na wielkanocne świętowanie. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Składniki na babkę: 250g mąki, 250g cukru, 4 jaja, 1 duża cytryna, 200g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 wyciśniętej cytryny Ponadto: borówka do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy(...)foremki z kominem. Piec 50minut w 180oC. Po przestudzeniu wyjąć z foremki. Lukier: do cukru pudru dodajemy sok z wyciśniętej cytryny, dokładnie wymieszać. Gdy ciasto lekko przestygnie polukrować babkę. Udekorować borówką. Espumisan Max to wyrób medyczny
Słodki ZakątekBabka mocno czekoladowa, puszysta i pyszna. Łatwa do przygotowania, na pewno upieczesz ją bez zakalca, ponieważ nie ucierasz tłuszczu z cukrem, a dolewasz stopione masło. Najsmaczniejsza na 2-3 dzień, bo staje się cudownie mięsista i wilgotna. Spokojnie możesz upiec ją 2 dni wcześniej przed planowanym poczęstunkiem. Porcja idealna na małą foremkę babkową z kominem. Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej(...)kominem wysmarowanej masłem i obsypanej mąką piec w 180`C 50-60 minut minut zagotować mleko w rondelku, dodać połamaną czekoldę i masło. Po kilku minutach wymieszać. Posmarować wystudzoną babkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepyszne ciasto dziś przedstawiam. Dla miłośników czekolady znakomity deser do kawy czy herbaty bez cukru oczywiście. Jest wilgotna i mocno czekoladowa. Szybko się kręci i babka znika dość szybko, jest znakomita. Babka potrójnie czekoladowa z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniestarsza ... tym ... smaczniejsza 😊 Lekko ścisła, mocno wilgotna, a jeszcze mocniej cytrynowa. Dodatek zblendowanych (wcześniej ugotowanych cytryn) nadaje jej nieziemski aromat. Do tej babki wybierzmy małe cytryny o nie grubej skórce. Niestety cytryna - cytrynie nie równa i zdarzyło mi się, że przez grubą skórkę babka miała leciutko gorzkawy posmak. Dlatego dobór małych cytryn jest w tym przepisie dość ważny. Jeśli
Walijskie Pichceniewypieki. Głowa pęka mi od pomysłów na nie i pewnie z chęcią cały blog zapchała bym tylko takimi wypiekami! hehehehe … Dziś mam dla Was przepis na pyszną, ucieraną babkę zebra – dwusmakowa i dwukolorowa. Nieziemsko pyszna, a bardzo łatwa w przygotowaniu. Zawsze z niecierpliwością oczekuję momentu rozkrojenia, by zobaczyć jak połączyły się warstwy i czy faktycznie prawdziwa zebra kryje(...)się w środku. Babka zebra jest świetnym pomysłem na nadchodzące Święta! Koniecznie spróbujcie! Ps. możemy oblać czekoladą, lukrem albo posypać cukrem pudrem – wybór należy do Was! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 400 g * cukier – 270 g * woda gazowana – 220 ml * olej – 150 ml * jajka – 5 szt * mąka pszenna – 3 łyżki – do masy * kakao
Ostra na SłodkoZnając moje upodobania kulinarne dziś będzie o babce cytrynowej. Już kiedyś zamieściłam przepis na ciasto cytrynowe ( przepis tutaj ), ale to jest inne, dużo mniej pracochłonne, a jakie pyszne! Powiem nawet, że to ciacho z niespodzianką, bo potrzeba tylko przygotować jajka i margarynę. Nawet foremka jest dołączona do mieszanki wypiekowej. A można upiec to pyszne ciacho kupując mieszankę wypiekową babki cytrynowej
Tylko pysznieDziś zapraszam na babkę Zebra, która jest szybka i bardzo łatwa do zrobienia. Babka wyszła puszysta, wilgotna i bardzo pyszna. Po wystudzeniu można polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1,5 szklanki cukru 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki wody 1 szklanka oleju szczypta soli Wykonanie
magiczna kuchnia Kasimiękkie masło, na koniec do masy dodajemy pianę z białek, całość miksujemy na najniższych obrotach ciasto przekładamy do formy ( keksowej 25cm, tortownicy 2 6 z kominem lub formy na babkę) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do suchego patyczka gotową babkę studzimy , zimną polewamy roztopionym kajmakiem i posypujemy płatkami
Słodkie zapomnienie