wyobrażam sobie Świąt Wielkiejnocy bez babki drożdżowej. Ta, która na stałe zadomowiła się u nas jest puszysta i delikatna a do tego polana cytrynowym lukrem. Jest to z całą pewnością jedna z najlepszych jakie kiedykolwiek miałam okazję próbować. Składniki: Rozczyn: 125 g mąki 200 ml lekko ciepłego mleka 40 g drożdży 2 łyżki cukru Babka(...)łyżeczki wody Sposób przygotowania: Z pierwszej partii składników zrobić rozczyn (powinien być konsystencją zbliżony do gęstej śmietany) i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie wymieszać składniki na babkę i dodać przygotowany rozczyn. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i piec ok.30 minut w 170 stopniach. Najlepiej by ciasto wystygło na kratce. Ze składników na lukier utrzeć gładką masę
Wielki apetytPrzyszedł czas na "porządki" w zamrażarce i nawet nie wiedziałam, że uzbierało się tyle zamrożonych białek. Dlatego ten tydzień u mnie był białkowy. Na pierwszy ogień poszła babka z dodatkiem skórki pomarańczowej i kakao. Zrobiłam też tort dacquoise oraz mini pavlove. Jeśli macie nadmiar białek to polecam je wykorzystać na upieczenie tej babki, bo jest pyszna. Składniki: 200 ml białek(...)rozprowadzić. Do reszty ciasta przesiać łyżkę kakao, wymieszać i wylać do formy na jasne ciasto. Piec w 170 stopniach z termoobiegiem około 30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę zostawić 10 minut w formie, następnie wyjąć i studzić na metalowej kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować plasterkami pomarańczy
Ala piecze i gotujeDzisiejszy chleb jest wynikiem uprzątaniem szafek z resztek mąk. Wsypałam do niego nasiona babki płesznik. Ze względu na otaczanie się śluzem/żelem w kontakcie z wodą polecane na zaparcia, biegunki, chorobę wrzodową, hemoroidy czy zespół jelita drażliwego. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : garść zakwasu z poprzedniego wypieku (był żytni) ( kliknij tutaj, jeśli chcesz(...)wykonać pierwszy zakwas ) 160 g mąki pszennej razowej 140 g mąki żytniej razowej 250 g mąki pszennej łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 2 łyżeczki nasion babki płesznik przefiltrowana woda W sobotę wieczorem wymieszać w dużym naczyniu mąki, sól, cukier, babkę płesznik i zakwas. Stopniowo dolewać wodę i mieszać ciasto drewnianą łyżką. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, ale powinno się też
Weekendy w domu i ogrodzieBardzo lubię wszystkie babki i choć moją ulubioną jest babka piaskowa, to postanowiłam spróbować przygotować również babkę jogurtową. Okazała się być równie smaczna. Nadaje się doskonale zarówno do kawy jak i jako słodki dodatek do herbaty. Składniki: 4 jajka 200 g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 230 g jogurtu naturalnego 150 ml oleju 450 g mąki pszennej
Mama Gotujeodżywia organizm." Aktualnie z serii Superfoods dostępne są: Chlorella w proszku (glony) Jęczmień młody (trawa sproszkowana) Kakao ziarna kruszone surowe Kakao ziarna surowe Maca (korzeń) w proszku Nasiona babki płesznik Pszenica młoda (trawa sproszkowana) Spirulina w proszku (glony) *Zaznaczone i podlinkowane produkty to te, które otrzymałam w ramach współpracy :) Możecie je kupić w wielu sklepach internetowych, np. Naturalna Spiżarnia(...)kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 g Węglowodany - 76 g w tym cukry - 24 g Błonnik - 6,7 g Białko - 10 g Sól - 0,05 g Nasiona babki płesznik Babka płesznik to jednoroczna roślina śródziemnomorska, której najbardziej wartościową częścią są nasiona. Z uwagi na bardzo wysoką zawartość błonnika, odgrywającego szczególną rolę w regulacji czynności przewodu pokarmowego, stają się coraz bardziej
Zdrowie na języku :Ppianę dodając porcjami cukier. Obie mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i po trochu dosypuję do masy białkowej. Na końcu wlewam chłodne masło, mleko oraz rodzynki. Formę do babki smaruję masłem, posypuję mąką i wykładam moje ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 40 min. Cukier na karmel wsypuję do rondelka z grubym dnem, wlewam(...)skarmelizuje się zestawiam z ognia, wlewam śmietankę i wrzucam masło pokrojone w kostkę. Energicznie mieszam, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Studzę i polewam upieczoną i przestudzoną babkę
Ciasteczkowy Potwórwłaśnie babkę upiekłam na te święta i kawałek włożyłam do koszyczka. nigdy wcześniej nie robiłam ciasta marchewkowego i nie wiedziałam jaka jest w smaku czy wyglądzie. Muszę przyznać, że tak delikatnego ciasta, tak wilgotnego i tak pysznego jeszcze nigdy nie próbowałam. Ostrzegam wszystkich, którzy wypróbują przepis: ona uzależnia:) Jeden kęs to po prostu za mało, musisz sięgnąć po następny. Składniki(...)plasterki. Z wody i cukru gotuję syrop do nitki, wrzucam pokrojone pomarańcze i gotuję na wolnym ogniu aż powstanie coś w rodzaju dżemu. Pomadę studzę i polewam zimną babkę
Ciasteczkowy PotwórPrzez moje wekowanie brak mi czasu na pieczenie, ale dzieciaki jak to dzieciaki nie pozwolą zapomnieć o słodyczach, więc na szybko upichciłam, a właściwie moja córa, babkę dwukolorową. Szybko, sprawnie i pysznie jej to poszło. Możecie przygotować taką babkę nawet wtedy, gdy goście już są w progu :D Polecam, jest pyszna Składniki: 5 jaj 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki
Ciasteczkowy PotwórOstatnio przerzuciłam się na pieczenie babek. Czemu? Sama nie wiem. Może dlatego, że szybko się je robi, a może dlatego że zawsze się udają. Trudno mi to stwierdzi jednoznacznie. Na pewno i jedno i drugie ma wpływ na to, że je robię. A może jeszcze dlatego, że są pyszne :D W każdym razie babki są pyszne, zawsze mi wyrastają
Ciasteczkowy PotwórPomysł na wykorzystanie białek, bo tę babkę robi się właśnie na bazie białek. Urozmaiceniem dla podstawowej wersji jest sos z chałwy, który wprost idealnie pasuje do tego ciasta. Szybko i smacznie. Polecam :) Składniki: 6 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1 kostka masła 1/2 szklanki bakalii Sos z chałwy(...)minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjmuję i odstawiam by wystygło. Chałwę ucieram mikserem dolewając po trochu rozpuszczone i przestudzone masło. Babkę wyjmuję z formy, kroję na kawałki, na każdy talerzyk nalewam po łyżce sosu i układam porcję ciasta
Ciasteczkowy PotwórTakich babeczek to można zjeść całkiem sporo takie one pyszne i do tego takie wilgotne. Są to babki dla wielbicieli kokosu we wszelakiej postaci, mnie przypominają rafaello. Moje babeczki zrobiłam do święcenia by potem znikały w ustach zajadających błyskawicznie. Polecam serdecznie i choć już po Wielkanocy nic nie stoi na przeszkodzie aby je zajadać. Babeczki kokosowe. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe CzarowanieDzisiaj zapraszam Was na typowo wielkanocną babkę. W zasadzie na każdym wielkanocnym stole jest babka, a taka z zajączkiem będzie się prezentować wyjątkowo świątecznie. Jest trochę pracochłonna jednak raz w roku można się poświęcić. Babka podana na talerzu z kolekcji Martha Gold z Porcelana Bogucice. Składniki: Ciasto ciemne 125 g margaryny lub masła 1 jajko 1 szkl cukru 2 szkl
Ala piecze i gotujeZdarzyło Wam się nie dodać do ciasta proszku do pieczenia? Ja tak, niestety, dzisiaj zrobiłam. Poprzednia babka była z malinami, jabłkiem i bananem. Do tej już mi zabrakło malin i jabłka :( Ale! Nie ma tego złego :) Są borówki i banan i nowa babka :) Nie mogłam sobie darować i poprzednią, gdy się jej pozbyłam (okropny zakalec...), zastąpiłam nową :) Składniki: 270 gramów(...)według mnie nie ma potrzeby, wystarczy trzepaczka Banana kroimy w kostkę i wraz z borówkami przekładamy do miski Włączamy piecyk na 180 stopni C Masę przelewamy do formy na babkę i pieczemy pół godziny Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comchociaż będzie musiało grzecznie poczekać w kolejce, bo trochę mi się tych przepisów uzbierało. Tymczasem postanowiłam podzielić się z Wami efektownym przepisem na ostatnią chwilę. Będzie to kolorowa, wielkanocna babka. Biszkoptowa, więc lekka i delikatna. W moim odczuciu najlepiej nadaje się do kawy lub herbaty, bo sama jest trochę za sucha. Zwykle wolę ciasta cięższe i bardziej wilgotne, muszę jednak(...)ciekawy smak i znika błyskawicznie. A jeśli podać do niej wiśnie lub frużelinę albo dobrą, domową konfiturę i aromatyczną herbatę, to już naprawdę nie można się jej oprzeć! Kolorowa babka zwana tulipanem przepis na dużą keksówkę (ok. 28/30 na 10 cm) Należy przygotować: 7 dużych jajek 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + dodatkowe 2 łyżki 1 i 1/3 szklanki cukru
Ratunku obiadŚwięta, wiosna a więc otoczka wszelkich ciast musi być u mnie radosna i kolorowa. Nawet przesadnie kolorowa. :-) A babka... babka nie musi być sucha i nudna. ;-) Achów i ochów nad nią nie było końca. Jest nieprzyzwoicie mocno karmelowa, nieprzyzwoicie słodka i nieprzyzwoicie pyszna! Z pewnością będę ją powtarzać, nie tylko od święta. 200g masła w temperaturze pokojowej 2 szklanki(...)dodajemy jajka, następnie masę kajmakową a na końcu stopniowo mąkę. 5. Do powstałej masy dodajemy posiekane krówki i czekoladę. Mieszamy drewnianą łyżką. 6. Masę wylewamy do foremki na babkę (u mnie silikonowa). Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. 7. Przygotowujemy polewę: na małą patelnię wylewamy olej i mleko, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i podgrzewamy
Szefowa kuchni