Dziś kolejny przepis na babkę, tym razem na moją ulubioną, czyli babkę tulipan. Lubię ją za ten miks smaków, który tak świetnie się prezentuje. Polecam zarówno na Wielkanoc, jak i do popołudniowej kawy! Składniki na babkę tulipan: 5 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2 i 1/4 szklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
Rozpustne gotowanieokazało się, że moje wymarzone kolory znikły w trakcie pieczenia! Jestem przekonana, że to wina zawartych w kisielach naturalnych barwników. Może gdyby były sztuczne, kolory by nie uciekły :( Ale babka była smaczna. Taka zupełnie poprawna smakowo - zjedliśmy ją z apetytem, a nawet i kot nie pogardził. W nocy odgryzł sobie całkiem pokaźny kawałek :) Nie jest trudna do wykonania, ale wymaga(...)pobrudzenia mnóstwa naczyń, a te jak wiadomo trzeba pozmywać. Babka kisielowa Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyNajpyszniejsza babka, jaką dotychczas jadłam. Kajmakowa, pachnąca, polana kajmakową polewą i posypana uprażonymi migdałami. Pomimo dużego wyboru świątecznych ciast na stole, prawie cała została zjedzona już pierwszego dnia. A ten mizerny kawałeczek, który mi pozostał, doskonale smakował na drugi dzień do porannej kawy :) Nie wiem jak długą drogę przeszedł oryginalny przepis, ja wypatrzyłam go na blogu Iziony Babka kajmakowa Czytaj
Kuchenne zapiski EdytyBabka wczoraj wieczorem upieczona, a dziś na śniadanie ze smakiem zjedzona (oczywiście nie cała) :) Składniki: 50 dag mąki szklanka cukru 3/4 kostki margaryny szklanka mleka 3 jajka 5 dag drożdży garść rodzynków cukier waniliowy łyżka oliwy Przygotowanie: Drożdże wymieszać z letnim mlekiem oraz łyżeczką cukru i mąki. Jajka utrzeć z cukrem. Rozpuścić margarynę i odstawić do wystygnięcia. Gdy rozczyn urośnie(...)godz. wypełniło całą formę ). Piec 45 min. w temp. 180-200 stopni C. Ja piekłam w nagrzanym piekarniku do 160 stopni z termoobiegiem przez 36 minut . Upieczoną babkę polukrować lub posypać cukrem pudrem. Źródło/ Inspiracja: Najlepsze wypieki czytelników "Poradnika Domowego
Domowa Cookierenka Agigotowany jogurt z puree z batata podany z preparowaną jabłkowo-cynamonową kaszą jaglaną~ Wczoraj odsyłałam Was do przepisu na babkę, a dzisiaj polecam mini-babki, w wersji żurawinowo-waniliowej :) Aby przejść do przepisu kliknij TUTAJ lub na poniższe zdjęcie. Tym samym chciałabym Wam życzyć wesołych i spokojnych Świąt (jeśli je obchodzicie :)), spędźcie je bez stresu, w rodzinnym gronie, przy
breakfast of dreamsmasła 3 łyżeczki proszku do pieczenia sok z połowy cytryny Formę do babki dokładnie, bardzo dokładnie, miejsce przy miejscu smarujemy masłem. Jak niezbyt dokładnie wysmarujemy to babka się przyklei i ciężko będzie ją później wyciągnąć. Przepis jest na formę o pojemności 2,6 litra. Ja miałem taką małą, znacznie mniejszą, więc oprócz tej formy wypełniłem ciastem jeszcze keksówkę
Marder&Marder ManufactureNiedawno była niesamowicie puszysta babka cytrynowa, teraz nieco inna babka. Mniej puszysta, bardziej zbita. Na kefirze. A z wierzchu przyozdobiona powidłami wiśniowymi. Idealna na drugie śniadanie, do pracy na przykład. Albo w weekend do kawy zamiast normalnego śniadania. Na tyle ciekawie to wyszło, że pewnie jeszcze kiedyś zagości u nas w domu. Dodam jeszcze, że to Madzia była taka zdolna(...)pyszną babkę zrobiła ;) 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kefiru 1,5 szklanki cukru 100 g masła (0,5 kostki) 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek waniliowy 3 łyżki powideł wiśniowych Jajka z cukrem ubijamy przy pomocy miksera na puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło (powoli wlewamy). Następnie dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Marder&Marder Manufacturewracając do niewychodzenia z kuchni, to jednak raz wyszła. Zrobiła sobie przerwę na pomalowanie płotu w ogródku. Eehh, ta Madzia :) Dzisiaj więc mam dla was przepis na obłędną kolorową babkę (którą Madzia podejrzała u Doroty z Moje Wypieki ). 250 g masła lub margaryny do pieczenia 6 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki tortowej 1 cukier waniliowy(...)delikatnie. To ciasto dzielimy na 4 równe części. Do każdej z osobna dodajemy: kisiel cytrynowy, kisiel wiśniowy z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego, kakao i mak. Delikatnie mieszamy. Formę do babki (taką z kominem, średnica 23 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką. Gęste ciasto przekładamy do formy łyżką jedną warstwę na drugą w dowolnej kolejności. Pieczemy 50 minut
Marder&Marder Manufacturepowiedział, że to "smęty", ale kto by się tam facetami przejmował...;)) A skoro już jesteśmy w "babskim" klimacie, tak jak obiecałam, dzielę się dzisiaj z Wami przepisem na babkę :) Samo ciasto piekłam już daaawno temu, zdjęcia również należą do tych starszych, ale smak pozostaje niezmienny - wyśmienity. Jeśli lubicie ciasta z kawową nutą to ta babka jest dla Was :) Puszysta(...)wzory. Piec w 180 o C przez około godzinę (sprawdzić patyczkiem). Wystudzone ciasto polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i kawy, a wierzch posypać kakao. Przepis na tę pyszną babkę znalazłam w czasopiśmie Pyszne ciasta domowe , nr 3/2011. A jak u Was przygotowania do świąt? Mi na szczęście pozostało już niewiele obowiązków :) A jakie mam plany? Przede wszystkim odpoczynek
My simple kitcheninnymi względami zawsze jest dla mnie niekorzystny. Robi łubu dubu w moim życiu a potem ja wszystko sama muszę układać. Bez odbioru. Już od dawna miałam ochotę na cytrusową babkę. Moja ulubiona to z grejpfrutem i cytryną, tym razem jednak zrobiłam ją na bazie samych cytryn. Mogłabym ją jeść bez końca. Jest aromatyczna, długo zachowuje świeżość i przede wszystkim jest(...)Szybka i prosta w przygotowaniu, smakuje nawet bez lukru i cukru pudru na wierzchu. Oryginalny przepis pochodzi z czasopisma Naj. Ciasta na Wielkanoc (nr 3/2000) i widnieje tam jako Babka pomarańczowa . Wersję z pomarańczami także robiłam, ale moim zdaniem cytrynowa i grejpfrutowa są o niebo lepsze. Polecam. Składniki: 250 g margaryny 1 i 1/3 szklanki cukru 5 jajek
My simple kitchenłyżeczki proszku do pieczenia 50 g mąki ziemniaczanej 200 g mąki 100 g mielonych migdałów (nie dodałam ponieważ nie miałam, jednak myślę, że dodatek migdałów dodatkowo podniesie walory smakowe babki. Można również zamiast migdałów dodać mielone orzechy) cukier puder do posypania Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Masło(...)formy. Ciasto piec przez około godzinę czasu w temperaturze 160-170 stopni (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto już gotowe). Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia a przed podaniem posypać babkę cukrem pudrem. Niedawno zostałam ponownie zaproszona do zabawy Liebster Blog, tym razem przez Anetę z Z iółko w kuchni . Poniżej odpowiadam na zadane mi pytania, jednak ze względu na ograniczoną
My simple kitchenbabka jest niezwykła z kilku powodów. Po pierwsze smakuje wybornie z kawą czy też herbatą, choć w tym wypadku ja wybieram ten pierwszy napój. Po drugie jest prosta w przygotowaniu. W niedzielne popołudnie, nim Córcia dostała gorączki, przygotowałam ja razem z nią, tzn głównie ona przygotowywała. Prosty przepis zarówno jeśli chodzi o przeczytanie jak i wykonanie. Po trzecie(...)zapachem. Po czwarte to idealny wypiek na śniadanie i na deser, w tygodniu i w weekend, dla całej rodziny! Receptura pochodzi z książki Donny Hay "szybko, świeżo, prosto". Babka cytrynowa 2 jajka 180 ml oleju 1 łyżka skórki otartej z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 280 g jogurtu greckiego 300 g drobnego cukru (u mnie pól na pół
Dzieje kuchennej Wiewiórykoniec dodaj Spirulinę , wymieszaj. J eśli chcesz, możesz go rozcieńczyć z wodą. C zęsto do takich koktajli dodaję naturalny błonnik w postaci babki płesznik ( tu znajdziesz babkę - klik ), taka dodatkowa porcja błonnika świetnie wspomaga proces oczyszczania i odchudzania organizmu. Jakie działanie mają składniki tego soku ? Grejpfrut pobudza metabolizm tłuszczu. Spirulina maxima przyspiesza przemianę materii i wspomaga Twój układ
IzaGotujePostanowiliśmy sprawdzić, czy babka drożdżowa może być kolorowa. Efekt nas zaskoczył. Składniki: -ok. 4 szklanki mąki -1,5 szklanki ciepłego mleka -5 dkg drożdży -3 łyżki cukru -1 jajko i 3 żółtka -6 dkg masła lub margaryny -aromat -szczypta soli -tabliczka czekolady -2 łyżeczki kakao -barwniki spożywcze Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka(...)nagrzanego do temperatury 100 st. C i zwiększamy temperaturę do 160 st. C. Pieczemy 45-50 minut. Po wystudzeniu możemy posmarować czekoladą i posypać wiórkami lub orzechami. Każdy kawałek babki wygląda inaczej. Smacznego
Maminek kulinarnyWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc chciałabym podzielić się z wami przepisem na pyszną i puszystą babkę wielkanocną. Przepis jest bardzo łatwy i zawsze wychodzi. Składniki: 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego (przepis tu ) 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 230 g masła 5 jaj 1 szklanka mleka sojowego o smaku waniliowym 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, mąkę i ciepłe mleko-ciągle miksując. Dodać ekstrakt waniliowy i sól. Babkę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki. Piec ok 60 minut w temperaturze 175 stopni. Babkę wystudzić na kratce. Następnie z cukru pudru i wody przygotować lukier.Wystudzone ciasto dekorujemy
Wielki apetyt