babki - 8724 przepisów (strona:196/582)

Chlebek bananowy. 182

powiecie na aromatyczny, pachnący, mięciutki chlebek bananowy? Ja go uwielbiam, ale niech nie zwiedzie Was nazwa, bowiem z chlebem nie ma on nic wspólnego. Chlebek bananowy to rodzaj babki, która swą soczystość, miękkość(...)smak zawdzięcza dodatkowi bananów. Lubię banany, a w takim pysznym cieście to już w ogóle, więc zawsze, gdy zostanie ich kilka to piekę ten właśnie chlebek bananowy lub bananową babkę z jagodami . Pycha! Składniki na chlebek bananowy: 120 g masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru 2 jajka 1/4 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego, lub mleka 2 szklanki mąki

Rozpustne gotowanie
Drożdżowa babka z masą bakaliową 182

Drożdżowa babka. Niby taka banalna. Na pierwszy rzut oka, nie widzimy co skrywa w środku. Trochę tak w życiu jest, że za szybko oceniamy, za szybko skreślamy. Idziemy dalej. Czasami nawet nie wiemy ile straciliśmy, kogo nie poznaliśmy. Za bardzo skupiamy się na tym co powierzchowne. Śpieszymy się i szkoda nam czasu na większą analizę, refleksję. Czasami w ogóle(...)łyżki mleka, mieszamy z miodem i cynamonem. Gotową masę przenosimy na rozwałkowane ciasto drożdżowe. Ciasto zwijamy i przenosimy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Pozostawiamy ok. 10-15 minut w ciepłym miejscu. Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 35 minut. Wyciągamy z formy gorącą. Sama się zaskoczyłam... Czy warto? Warto ;) Miód zagrał tu pierwsze

Kuchnia Pani Wiosny
Konkurs! Konkurs! Kakao Decomoreno 160

intensywny kolor i smak. Jest najlepsze... dlatego też bez zawahania zgodziłam się na konkurs w którym nagrodą są 2 opakowania kakao i genialna foremka do pieczenia babki - miałam już okazję ją wypróbować (patrz poprzedni przepis) i z czystym sumieniem mogę ją także polecić babka wyskoczyła z niej bez żadnych oporów! No ale dojdźmy do sedna ... aby dostać ten genialny zestaw(...)opakowania kakao DecoMorreno (80g) forma do babki z kominem trzeba napisać w komentarzach pod tym postem jakie potrawy przygotowujecie na Wielkanoc z użyciem Kakao DecoMoreeno? Mogą być na słono lub słodko - mile widziane całe przepisy 2 osoby których przepisy najbardziej mi się spodobają dostaną w nagrodę zestaw ufundowany przez sponsora. Czas trwania konkursu od 17 do 24 kwietnia. Szczęśliwych zwycięzców

sierotka maRysia w kuchni
Dyniowa babka drożdżowa z powidłami i czekoladą 182

Zapraszam na znakomitą drożdżową babkę dyniową z powidłami śliwkowymi z grubą polewą czekoladową. Bardzo puchata, wilgotna, dzięki dodatkowi dyniowego puree długo zachowuje świeżość. Zachwyci każdego łasucha, smakosza ciasta drożdżowego i dynii. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy. To wariacja na temat przepisu prezentowanego tutaj . Chlebek dyniowy z czekoladą tak nam smakował, że musiałam go powtórzyć. By nie było(...)kształt prostokąta. Posmarować powidłami. Zwinąć ciasto w rulon i umieścić w foremce babkowej - wysmarowanej masłem i wysypanej mąką piec w 180`C 40 minut początkowo studzić w foremce, następnie babkę wytrząsnąć i studzić na kratce w rondelku podgrzać śmietanę kremówkę. Dołożyć połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować babkę polewą czekoladową

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KARTOFLAK CZYLI ŚLĄSKA BABKA ZIEMNIACZANA 438

Smaki dzieciństwa... Dziś klimaty ziemniaczane. Zapewne jedliście kiedyś babkę ziemniaczaną przyrządzaną przez dziadków lub rodziców... Chrupiąca z zewnątrz, pachnąca, idealna zarówno na ciepło jak i na zimno. Pokrojoną w plastry można podać z przeróżnymi dodatkami np.pikantnymi surówkami, sosem grzybowym,gulaszem z wołowiny lub kwaśną śmietaną. Parę składników ... a tyle pyszności. Składniki: 1 kg ziemniaków 2-3 cebule 2 jajka(...)masy ziemniaczanej. Wszystko dokładnie wymieszałam. Dno żaroodpornego naczynia wyłożyłam plasterkami boczku. Na nie wlałam gotową masę ziemniaczaną. Piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości babki. Im grubsza tym dłużej powinno się ją piec. Smacznego! Polecam również  BABĘ ZIEMNIACZANĄ Z SEREM z Kresów

potrawyregionalne
Czekoladowe ciasto jaglane ze śliwkami 247

ciasta. Piec w temperaturze 180*C przez około 50min. Smacznego :) RADA: Żeby ciasto było bezglutenowe, należy użyć odpowiedniego proszku do pieczenia lub zastąpić go sodą. Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z owocami , Dania bez glutenu , DLA DZIECI Tagged: kakao , kasza jaglana , śliwki

https:KKuchniaMniam
babka ziemniaczana z sosem podgrzybkowym... 196

Składniki: BABKA ZIEMNIACZANA: ziemniaki 1 kg, jajka 2 sztuki, mąka pszenna 1 szklanka, kucharek 1,5 łyżeczki, czosnek niedźwiedzi Royal Brand  1 łyżka, garam masala Royal Brand 1 łyżeczka, garam masala 1 łyżeczka, masło 1 łyżeczka, bułka tarta - do obsypania, szynka hiszpańska 12 plastrów SOS PODGRZYBKOWY: podgrzybki 1 kg, masło 1 łyżka, cebula 1 sztuka, sól - do smaku, pieprz czarny(...)maśle zeszklić cebulę z solą, dodać grzyby, pieprz, przyprawę w płynie,1/2 szklanki wody, śmietanę i dusić z 15 minut co jakiś czas mieszając, dodać koperek posiekany porcję babki podać z sosem - pyszny, smaczny, syty jesienny obiad..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Malinowo-kokosowa babka na zimno 172

rodziców dostałam sporą porcję malin. Po dłuższym zastanowieniu wpadłam na pomysł przygotowania tego deseru, tym bardziej, że w lodówce stała otwarta puszka mleka kokosowego. Do zrobienia babki można użyć także mrożonych malin.  Składniki: 500 g świeżych malin lub 2 woreczki mrożonych 250 ml mleka kokosowego 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka cukru 2/3 szklanki mleka 4 płaskie(...)Dodać mleko kokosowe, dokładnie łącząc z malinami. Żelatynę namoczyć w mleku i po kilku minutach, podgrzewając rozpuścić. Wlać do malin, energicznie mieszając. Kiedy masa przestygnie, przelać do formy na babkę (najlepiej silikonowej), schłodzić i włożyć na minimum 2 godziny do lodówki. Kiedy masa stężeje można ją ostrożnie wyjąć z formy i ułożyć na talerzu, a następnie podzielić na porcje. Można

Czerwień i błękit
Babka majonezowa 167

Kiedy pierwszy raz usłyszałam, że koleżanka chce przygotować swoim dzieciom babkę majonezową, nie kryłam zdziwienia. Jakoś nie pasowało mi połączenie majonezu i ciasta. Wydawało mi się, że nie może postać z tego coś dobrego. Jednak ciekawość wygrała. Musiałam sama sprawdzić ten przepis. W odwiedziny miał przyjść nasz kolega. Była to dobra mobilizacja aby przygotować tę dość oryginalną babkę. Moje obawy(...)były nieuzasadnione. Wszystkie składniki pięknie się połączyły i powstało bardzo smaczne ciasto. Przygotowanie babki jest niezwykle proste. Składniki: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 1 cukier wanilinowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - budyń śmietankowy - 4 łyżki majonezu Sposób przygotowania: Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wszystkie składniki bardzo dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach.  Masę przekładamy do formy. Pieczemy przez

Pan i Pani Smith w kuchni
Brownie bez wyrzutów sumienia (wegańskie, bezglutenowe) 146

gorzkiej czekolady (o zawartości kakao min. 70%) 4 łyżki oleju (użyłam kokosowego) 140 g kaszy jaglanej 50 g mąki migdałowej 3 łyżki łupin babki jajowatej lub babki płesznik 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 10 szt. suszonych daktyli, wcześniej namoczonych 300 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 banan (pokrojony w plastry) Przygotowanie: Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia(...)kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego. Kaszę jaglaną zmielić na mąkę, np. w młynku do kawy, następnie wymieszać ją razem z mąką migdałową, proszkiem do pieczenia i łupinami babki jajowatej. Daktyle zblendować razem z mlekiem kokosowym. Dodać do mąki i wymieszać. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i roztopioną czekoladę, ponownie wymieszać.  Połowę masy przełożyć do tortownicy. Na niej ułożyć plastry

Domowa Cookierenka Agi
Dymne polędwiczki wieprzowe z karmelizowanym sosem cytrynowym 182

nawet lekko różowe w środku, jak np. szynka wędzona). W tym czasie do roszponki dodajemy słonecznik i mieszamy z resztą miodu z cytryną. Na talerze wykładamy ryż w formie babki (można użyć do tego filiżanki – wysmarować ją delikatnie oliwą, nałożyć ryż, docisnąć, odwrócić nad talerzem i zrobić z ryżu „babkę”). Mięso kroimy w plastry około(...)układamy na talerzu w półokrąg dookoła ryżu. Na wolnej przestrzeni układamy roszponkę. Na babkę z ryżu nakładamy jajko sadzone – po rozcięciu żółtko fantastycznie „nawilży” ryż nadając mu kremowy posmak.       Podobne przepisy Jajka po szkocku Jajcarskie tosty – tosty z jajkiem Karkówka pieczona po afrykańsku Risotto z krewetkami .yuzo_related_post img{width:180px !important; height

Pociąg Do Kuchni
Babka marcepanowa z makiem 169

Wilgotna, pyszna babka marcepanowa z makiem. Przygotowuje się ją bardzo szybko, bez użycia miksera. Więc jeżeli nie macie jeszcze pomysłu co upiec to polecam Wam taką babkę "last minute". Składniki: 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru 75 g marcepanu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżki maku 3 jajka 2 szklanki mąki(...)miski wbić jajka, dodać olej i cukier. Wymieszać łyżką. Dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz marcepanu, wymieszać. Marcepan pokroić w kostkę. Dodać do masy. Formę na babkę natrzeć masłem, oprószyć mąką, Ciasto piec przez 60 minut w 170 stopniach. Smacznego! Przepis pochodzi stąd

Moja Galeria Smaku
Babka tulipan. 127

Dziś kolejny przepis na babkę, tym razem na moją ulubioną, czyli babkę tulipan. Lubię ją za ten miks smaków, który tak świetnie się prezentuje. Polecam zarówno na Wielkanoc, jak i do popołudniowej kawy!  Składniki na babkę tulipan: 5 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2 i 1/4 szklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

Rozpustne gotowanie
Niekolorowa babka z kisieli 137

okazało się, że moje wymarzone kolory znikły w trakcie pieczenia! Jestem przekonana, że to wina zawartych w kisielach naturalnych barwników. Może gdyby były sztuczne, kolory by nie uciekły :( Ale babka była smaczna. Taka zupełnie poprawna smakowo - zjedliśmy ją z apetytem, a nawet i kot nie pogardził. W nocy odgryzł sobie całkiem pokaźny kawałek :) Nie jest trudna do wykonania, ale wymaga(...)pobrudzenia mnóstwa naczyń, a te jak wiadomo trzeba pozmywać. Babka kisielowa Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Babka kajmakowa 150

Najpyszniejsza babka, jaką dotychczas jadłam. Kajmakowa, pachnąca, polana kajmakową polewą i posypana uprażonymi migdałami. Pomimo dużego wyboru świątecznych ciast na stole, prawie cała została zjedzona już pierwszego dnia. A ten mizerny kawałeczek, który mi pozostał, doskonale smakował na drugi dzień do porannej kawy :) Nie wiem jak długą drogę przeszedł oryginalny przepis, ja wypatrzyłam go na blogu Iziony Babka kajmakowa Czytaj

Kuchenne zapiski Edyty