Placki z plantanów

Placki z plantanów

Placki z plantanów

Przepis na : deser

Plantany, z wyglądu niezwykle podobne do znanych nam bananów, to owoce spożywane na Karaibach, w Afryce i Ameryce Środkowej. Przyrządzane są tam na wiele sposobów: gotowane, grillowane, pieczone, smażone, a także przerabiane na mąkę. Nie jada się ich natomiast na surowo. W Polsce plantany są dość trudno dostępne, bywają w ofercie większych supermarketów. Jeśli uda Wam się kupić te owoce najprawdopodobniej będą żółte lub zielone - odłóżcie je, aż dobrze dojrzeją. Niedojrzałe lub słabo dojrzałe plantany smak... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Z notatnika dietetyka

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.