"Upiekłabyś coś słodkiego" - usłyszałam w pewien weekend od rodzinki. Więc co było robić? Znalazłam resztki zmielonego twarogu i postanowiłam usmażyć oponki, których dawno u nas nie było. Deszcz i tak uniemożliwiał jakiekolwiek prace w ogrodzie. Zagniatanie, wycinanie i smażenie zajęło akurat tyle czasu, ile potrzebowało słońce, by wyjść zza chmur i znów mocno operować. Składniki : 0,5 kg sera (zmielić) 0.5 kg mąki pszennej 4 żółtka (białek użyć do pieczenia np. bezy ) 2 łyżeczki cukru z wanilią&n... czytaj dalej...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)