poniedziałek, 6 czerwca 2022

Oponki i pączki serowe

"Upiekłabyś coś słodkiego" - usłyszałam w pewien weekend od rodzinki. Więc co było robić? Znalazłam resztki zmielonego twarogu i postanowiłam usmażyć oponki, których dawno u nas nie było. Deszcz i tak uniemożliwiał jakiekolwiek prace w ogrodzie. Zagniatanie, wycinanie i smażenie zajęło akurat tyle czasu, ile potrzebowało słońce, by wyjść zza chmur i znów mocno operować.




Składniki:
0,5 kg sera (zmielić) 
0.5 kg mąki pszennej 
4 żółtka (białek użyć do pieczenia np. bezy)
2 łyżeczki cukru z wanilią 
2 czubate łyżki cukru 
4-5 łyżek śmietany 
1 łyżka spirytusu 
1 litr oleju

  1. Wszystkie składniki razem wyrobić. 
  2. Wałkować na grubość 1-1,5 cm. 
  3. Wykrawać szklanką krążki, a w ich środku kieliszkiem mniejsze krążki. 
  4. Resztki ciasta ponownie wyrobić i ponownie formować oponki. 
  5. Smażyć w głębokim, rozgrzanym oleju. 
  6. Wykładać na ręcznik papierowy, a potem do docelowego naczynia. 
  7. Oprószyć cukrem pudrem. Najlepsze są ciepłe w dniu pieczenia.


-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.