Jak prawidłowo oczyścić matwę (sepię)

Jak prawidłowo oczyścić matwę (sepię)

Jak prawidłowo oczyścić matwę (sepię)

Mątwa zwana też sepią z powodu tranu jaki posiada w worku trzewiowym jest delikatnym smakołykiem dla koneserów owoców morza oczywiście.Czarny tran tak naprawdę prawidłowo zwany jest też sepią.Jest również wartościowym produktem,który dodaje się do makaronu zabarwiając go na czarno lub do ryżu.Czarne risotto z owocami morza do wykwintna potrawa. Mątwa i kałamarnica są często mylone ze sobą.Podstawową różnicą jest to,że mątwa posiada 8 macek z czego 2 chwytne dużo dłuższe od pozostałych ośmiu.Kałamarnica zwana kalmarem... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Sztuka gotowania w/g Samiry

Autor

Samira.nlSamira.nl

Kocham gotować niebanalnie i stosować oryginalne przyprawy omijając z daleka paczkowane mixy-gotowce.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

sosy, owoce morza, ciekawe przepisy, ryby, ryż, makarony, makaron, mięso, mus, risotto, ryba, grill, makaron z patelni, czosnek w ziołach, mięso duszone, mięsa pieczone, ryby smażone, sos do ryżu, sos do makaronu, ryba po grecku, ryż smażony, makaron smażony

Inne przepisy z Sztuka gotowania w/g Samiry

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.