Jajka w duszonych pomidorach i papryce - Shakszuka

Jajka w duszonych pomidorach i papryce - Shakszuka

Jajka w duszonych pomidorach i papryce - Shakszuka

Shakshuka smakuje po prostu palce lizać. Duszone pomidory z cebulą, czosnkiem i papryką tworzą gęsty sos do którego wbija się jajka i bez mieszania pozwala im się ściąć tak by jednak zachować płynność żółtek. Palce lizać dosłownie i w przenośni a to dlatego,że oprócz tego, że jest pyszne, to oryginalnie powinno się shakshukę jeść ręką. Odrywając kawałki płaskiego pieczywa moczy się je w sosie nabierając nimi małe kęsy. Można jeść oczywiście widelcem, ale nabierane chlebem smakują jakoś inaczej, smakowiciej po pr... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Sztuka gotowania w/g Samiry

Autor

Samira.nlSamira.nl

Kocham gotować niebanalnie i stosować oryginalne przyprawy omijając z daleka paczkowane mixy-gotowce.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

duszone, pomidor, papryka, sosy, mielone, czosnek, koperek, chleb, cebula, jajko, kiełbasa, mięso, mięso mielone, orzechy, por , wieprzowina, chorizo, pieczywo, boczek, piersi, pierś, kolacja, pierś z kurczaka, pierś kurczaka, obiad, kurczak, pietruszka, orzechy włoskie, słodkie, wegetariańska

Inne przepisy z Sztuka gotowania w/g Samiry

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.