Jajka ubite na patelni i zwinięte lub złożone. Starożytni Rzymianie rzekomo zrobili pierwszy omlet, a ponieważ był słodzony miodem, nazwali go „ovemele” jajka i miód. Niektórzy twierdzą, że stąd pochodzi słowo omlet. Inni utrzymują, że słowo pochodzi od francuskiego, „amelety”, co oznacza ostrze, opisujące długi, płaski kształt omletu. Omlet można podawać na różne sposoby, słodko, słono z owocami czy mięsem. Zapraszam na mój nocny omlet. 👥 – 1 ⏰ – 10 minut 🥩... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...