Składniki: 3 ogórki (około 300 g) 400 g jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz Sposób wykonania: Ogórki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 10 minut aby puściły sok. Po upływie tego czasu wyciskamy z ogórków sok i przekładamy je do miski. Dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Sos podajemy z warzywami lub mięsem pieczonym na grillu lub z piekarnika. ... czytaj dalej...
Najlepsza receptura na sos czosnkowy! Jedyny w swoim rodzaju!
Czytaj dalej...Wiele osób zapewne słyszało o tym sosie i zastanawiało się, jak się go robi, z czego on jest i z czym się go podaje.
Czytaj dalej...Zasmażka jest podstawą wszelkich sosów, zup lub też do szparagów czy fasolki szparagowej. Często się ją stosuje nie tyle by zagęścić jakieś danie ale też by wzbogacić jego smak. Często pojawiają się problemy z zasmażką.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...