Rogale Świętomarcińskie

Rogale Świętomarcińskie

Rogale Świętomarcińskie

 Rogale Świętomarcińskie przygotowuję się na 11 listopada czyli dzień św. Marcina. Tradycyjnie wypiekane w Wielkopolskie, a w szczególności w Poznaniu. Robione są z ciasta półfrancuskiego, które ma 81 warstw i nadzienia z białego maku. Mięciutkie, maślane i bardzo wciągające ;) Przepis zaczerpnęłam z bloga Cynamonowy Pył. Serdecznie polecam! Składniki: (na około 25 dużych rogali) Ciasto półfrancuskie : 1 kg mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 400 ml ciepłego mleka 2 jajka + 1 żółtko 120g cukru 1/2 łyżeczk... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Nastoletnie Wypiekanie

Warto przeczytać

Przepis na idealny biszkopt

Poniżej przedstawiony zostaje przepis na idealny biszkopt, które jest jednym z najdelikatniejszych ciast.

Czytaj dalej...

Który miód jest najlepszy? Lecznicze właściwości miodu.

Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.

Czytaj dalej...

Autor

Justyna DraganJustyna Dragan

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, rogale, mak, jajko, lukier , ciasta drozdzowe, ciasto drożdżowe, drożdżowe, orzechy, miód, biszkopt, orzechy włoskie, ciasto z bezami, warstwowa, mięso, ciasto z makiem, ciasto z masa, ciasta z masa, ciasto z orzechami, lekkie ciasto, ciasto bez pieczenia, ciasta bez pieczenia, bez pieczenia, mięsa pieczone

Inne przepisy z Nastoletnie Wypiekanie

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.