zupy z kurczakiem - 3814 przepisów (strona:170/255)

Niskokaloryczny makaron z sosem pomidorowym 312

Jest cieńszy od tradycyjnego makaronu, nie pęka tak łatwo i ma żelową konsystencję. Makaron Skinny Noodles nie posiada smaku dlatego doskonale absorbuje smaki potraw takich jak sosy oraz zupy. Dlatego też zdecydowałam się go połączyć z intensywnym smakowo sosem pomidorowy. Jak moje wrażenia? Faktycznie makaron nie ma żadnego konkretnego smaku, nie przypomina tradycyjnego makaronu, o jego smaku decyduje(...)potrawy. To czy będzie komuś smakować zależy od indywidualnego gustu każdego z nas. Ja zdecydowanie jestem na TAK :) Składniki (2 porcje): opakowanie makaronu  Skinny Noodles 2 piersi z kurczaka 1 puszka pomidorów  1 słoiczek koncentratu pomidorowego (najlepszy pod względem smakowym jest z NETTO, lepszego nie jadłam) zioła prowansalskie, sól, pieprz, słodka i ostra czerwona papryka Sposób przygotowania: Kurczaka

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Skrzydełka - palce lizać! 168

moją słodką tajemnicę. Ale stwierdziłam, że warto podzielić się! Niech i Wam też tak smakuje! I uwaga! Oto sekret! Tajemnicą idealnego przyrządzenia skrzydełek to przede wszystkim przyprawy. Gotuję kawałki kurczaka w przyprawach orientalnych i takie same przyprawy dodaję do ciasta naleśnikowego. Ot! i cały sekret :) Ale po kolei: Składniki: skrzydełka - zależy ile, dla jednej osoby około 6 kawałków, czyli(...)pachnieć - tymi właśnie przyprawami będzie smakować nasze mięsko.     2. Skrzydełka dzielimy na trzy kawałki - dwa z mięskiem zostawiamy (lotki - końcówki skrzydełek pakuję w woreczek, gotuję na nich zupę). Kawałki skrzydełek myjemy, wrzucamy do garnka z przyprawami, zalewamy wodą. Gotujemy z 20-25 minut. 3. W tym czasie w misce z przyprawami robimy gęste ciasto naleśnikowe. Dodajemy mąkę, trochę

dobra gospodyni dom wesołym czyni
PRZEPIS: PRAWDZIWY KRUPNIK POLSKI 114

kości i na powrót wkładamy do zupy.     Pyszny, domowy krupnik z kaszy jęczmiennej perłowej. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam. Pyszny, domowy krupnik polski. Oto składniki i przyprawy na krupnik polski: ok. 300g mieszanych warzyw (marchew, korzeń pietruszki, seler) 1 duża cebula - podpiec ok. 300g żeberek wieprzowych albo skrzydełek z kurczaka przyprawy np: sól, pieprz, ziele, listek

Moja Książka Kucharska
Wiejski rosół na żołądkach i wołowinie 171

żołądkach i wołowinie Rosół to tradycyjna polska zupa podawana zazwyczaj z makaronem. Jego smak zależy przede wszystkim od rodzaju dobranego mięsa. Wywar powinien być klarowny i esencjonalny. Najlepszy rosół to taki, który jest gotowany na kilku gatunkach mięs. Składniki: 20 dkg żołądków drobiowych plaster chudej wołowiny ok 10 dkg 1 noga z kurczaka 3 litry wody włoszczyzna: marchew, korzeń pietruszki

Blog z Apetytem
"Kuchnia Staropolska" - recenzja i KONKURS! 191

części. Na pierwszy ogień idą zupy: znajdujemy tu zarówno wołowy bulion, tradycyjny żur, czy też żur ze śledziem lub chołodziec.  Potem dania mięsne - tu mnóstwo ciekawych przepisów, począwszy od bigosów, kiełbas, ozorków, przepisów na schab, szynki, sztuki mięsa, dziczyznę, zrazy czy żeberka.  Dania z drobiu - przegląd receptur na gęś, indyka, kurczaka i kaczkę. Dalej ryby: oczywiście karp, szczupak

Moje Kuchenne Rewelacje
zdrowa zupa z brokula 161

Składniki 1 brokuł ugotowany na parze 1-2 awokado,(zależy od wielkości,małe 2 ,duże 1) 1 całą marchewka ugotowana na parze ¼ łyżeczki kurkumy 3 ½ szkl

w mojej kuchni
marynowane piersi kurczaka a`la zrazy... 156

Składniki: piersi z kurczaka 4 duże/podwójne, musztarda kremska 4 łyżki, ogórki kiszone 2 sztuki, cebula biała 2 sztuki, boczek wędzony 20 dag, Pieprz czarny- MŁYNEK - ile potrzeba, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 6 szklanek, przyprawa do dań Kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup - do smaku, śmietana 3 łyżki, ziemniaki ugotowane - ile potrzeba, surówka - jaką

W Mojej Kuchni Lubię
Zupka shrekowa ;) 156

krem z brokułów z dodatkiem bazylii i szczypiorku.  Niczym nie zabielana, nie zagęszczana mąką, więc mniej kaloryczna, a zarazem aromatyczna i pyszna :) Mniam! ;) Składniki: 750 ml bulionu z kurczaka kostka rosołowa 2 marchewki korzeń selera brokuły cebula szczypiorek bazylia pieprz ziołowy sól papryka ostra i słodka  Wykonanie: Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy marchewkę i selera, pokrojone(...)słodką i ostrą.Ja lubię bazylię, więc wsypałam ok. 3-4 łyżek, ale warto samemu sprawdzić jak bardziej smakuje. Można też użyć świeżej bazylii, wtedy dorzucamy ją przed blendowaniem ;)Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotowe :)Podajemy z drobno posiekanym szczypiorkiem. Można także podawać z grzankami :)SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Botwinka. 114

własnego uznania. Ja najbardziej lubię swoją wersję, a najfajniejsze, że moi bliscy również :) U nas w domu przepadamy za smakami zdecydowanie słodko-kwaśnymi i właśnie taka jest ta zupa. W wypadku botwinki nie kombinuję - kwaśność pochodzi ze zwykłego octu, słodkość ze zwykłego cukru i musi być ich tyle, co trzeba! Trudno właściwie powiedzieć ile ;) Dodaję po trochu i próbuję, próbuję(...)mówi się botwina, czy boćwina? Składniki:  1 duży pęczek botwinki lub 2 mniejsze 1 pęczek włoszczyzny 3 duże ziemniaki 2 litry wody wg uznania: ćwiartka kurczaka, kawałek innego mięsa, 2 bulionetki, 2 łyżki masła lub oliwy ocet spirytusowy (około 1 - 2 łyżki) cukier (około 2 - 3 łyżki) sól 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka mąki

zadanie-gotowanie
Zupa szpinakowa z lanym ciastem 161

wiele potraw ze szkolnej stołówki. Do dziś nie udało mi się odtworzyć białego krupniku i marchewki z cukrem, jednakże szpinakowa z ajlaufem wyszła prawie idealnie :)Składniki:- 3 skrzydełka z kurczaka- plaster selera- 1 duża marchewka- 1 pietruszka- dwie kostki warzywne (można zastąpić solą)- kawałek pora- opakowanie mrożonego szpinaku- 6 ząbków czosnku- 4 jajka- 4 kopiaste łyżki mąki - 1 łyżka gałki(...)świeżo startą, ale jeśli nie mamy całej, może być mielona. Doprawiamy pieprzem i zostawiamy na wolnym ogniu. Nadszedł czas na zrobienie ajlaufu. Mamy dwie opcje - jeśli chcemy, by nasza zupa była gęsta, używamy czterech jajek i tyle samo mąki, jeśli ma by lżejsza - połowę tych składników. Mieszamy je dokładnie, najlepiej widelcem tak, by nie było grudek. Nasze ciasto powinno mieć

Kulinarne zapędy Kokosa
Recenzja książki "Ewa gotuje. Ulubione" Ewy Wachowicz 151

się nad jej zakupem przy najbliższym przypływie gotówki.Ale od początku. Książka podzielona jest na cztery rozdziały:- "Dobry początek" - w którym znalazły się różnego rodzaju przystawki.- "Na głębokim talerzu" - zupy.- "Drugie, czyli danie główne" - jak sama nazwa wskazuje ;)- "Mój słodki świat" - a mój ulubiony rozdział ;)U Ewy Wachowicz rewolucji nie ma, ale są generalnie proste i przystępne przepisy. Wiecie(...)książkach są raczej łatwe do wykonania rzeczy, ale u Ewy Wachowicz jest szczerość. U pani Magdy miałam takie odczucie, że próbuje mi się wcisnąć, że pierogi ruskie czy kurczak pieczony na butelce z piwem to jej patent. I wiało nudą. Tutaj nie wieje, tu jest moim zdaniem ciekawie. I przede wszystkim jest szczerze. To jest przepis mój, to jest przepis

Kraina Tysiąca Smaków
St. Valentino Chleb i Wino w Konopnicy koło Lublina 189

zakwasie, nieczosnkowy i z odpowiednią ilością majeranku, za 8 zł oraz delikatną, zabielaną ale również bardzo smaczną zupę holenderską z baraniną i bobem za 9 polskich złotych. Po zupach byłem pozytywnie zaskoczony jakością dań. Już sam smak rosołu podpowiadał, że kolejne potrawy mogą być całkiem przyzwoite. Dania główne dostaniemy w rozsądnych cenach - od 17 do 33 zł. W karcie znajdziemy(...)lokal serwuje alkohole piwa, wina i wysokoprocentowe trunki w dobrych cenach.  Oprócz regularnych dań z menu, obsługa lokalu proponuje także inne, niewprowadzone jeszcze do karty, potrawy. Spróbowałem odrobiny kurczaka faszerowanego cielęciną we włoskim sosie z kopytkami - soczyste i delikatne mięso - pomimo sosu na bazie śmietanki danie przyjemne. Rozczarowany trochę byłem polędwicą wołową - zbyt gumiaste mięso jak na polędwicę

Right Behind The Kitchen
Sos szczawiowy 166

słoiku, z myślą, że będzie na zupę. Tym razem jednak taki słoik skończył w innej formie, zaskakującej ale niezwykle smakowitej. Zasięgnęłam języka w książce kucharskiej "Traditional & Moedern Russian cooking" Wydawnictwa REA i powstał szybki sos szczawiowy. Autorzy sugerują wykorzystać go jako dodatek do sznycli, smażonej wątróbki, móżdżków lub szynki. U mnie towarzyszył kurczakowi wraz z ryżem, żurawiną i owocami

Czerwony Gupik
Bogracz 150

wręcz sosu aż po bardzo rzadką zupę. Można go zrobić troszkę ostrym ( ja tak zrobiłam) albo łagodnie jeśli ktoś nie gustuję w ostrych przyprawach. To danie zajmuje troszkę czasu ale w sumie na samo przygotowanie ponieważ później musi się samo gotować :) Zakupy: - 1 kg szynki - 0,5 kg schabu - 3 piersi z kurczaka - marchewka  - ziemniaki - papryka czerwona

Tanio smacznie i prosto

Proponowane wyszukiwania