Ilość porcji: 4 Botwinka, królowa wiosennych zup. Gotowana z młodych listków buraka ćwikłowego. Po dodaniu do niej zaledwie kilku prostych składników powstaje pyszna wiosenna zupa, która pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Jest lekkostrawna i bardzo prosta w przygotowaniu. Zawsze z niecierpliwością wyczekuję tych pierwszych, młodych listków - botwinkę mogłabym jeść codziennie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania(...)Czas gotowania 45 min Czas całkowity 1 hr Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 45 min Czas całkowity 1 hr Składniki 3 skrzydełka z kurczaka 2,5 litra wody 1 pęczek włoszczyzny 2 pęczki botwinki 1 średni burak 1 pęczek koperku 3-4 łyżki słodkiej śmietanki szczypta cukru 1/2 cytryny pieprz sól Dodatkowo 4 jajka Instrukcje Skrzydełka myjemy zalewamy zimną
Wędrówki po kuchniKurczak tandoori czyli tandoori chicken to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni indyjskiej. Tradycyjnie kurczaka tandoori przygotowuje się w glinianych piecach tandoor, w których temperatura
Cztery Fajeryrazem nie dodałam, ale zupa i tak była tak gęsta od warzyw, że łyżka stała! Najlepiej smakuje zaraz po ugotowaniu i obowiązkowo namawiam do dodania mielonego kminku. To mój magiczny składnik jarzynowej, który podkreśla smak warzyw, zwłaszcza tych, które mogą powodować wiadomo co :) o chyba najbardziej Składniki: 1 skrzydło z indyka lub 3 skrzydełka z kurczaka 1/2 selera 1 mała(...)cukinię pokrojoną w kostkę. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek, natkę pietruszki oraz mielony kminek. Mąkę rozprowadzić w śmietance, zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Mięso z można obrać ze skóry i kości, pokroić drobno i dodać do zupy lub wykorzystać do innego dania. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać jarzynkę
Czerwień i błękitrobienia risotto, jest też wspaniałym dodatkiem do zup, i niekoniecznie musi to być krupnik. Polecamy Wam pyszny krem z kapusty i parmezanu , w którym pęczak, choć stanowi tylko dodatek, odgrywa pierwszoplanową rolę. Zamiast pęczaku możecie użyć do zrobienia paelli kaszy gryczanej. Przepis inspirowany przepisem Jamiego Oliviera. Składniki: Pojedyncza pierś z kurczaka 200 g surowych krewetek 10 plasterków chorizo
Niedzielny kucharzpokrojone na połówki pomidorki, pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka i sporo kiełków. Całość delikatnie polewam oliwą z oliwek wymieszaną z sokiem z limonki. Smacznego :) Jestem wielką miłośniczką kiełków i dodaję je niemal do wszystkich potraw. Począwszy od zwykłych kanapek, przez jajecznicę po sałatki. Kiełki dodaję nawet do zupy, czy posypuję nimi ziemniaki do drugiego dania zamiast koperku :) Czasem
Kuchnia z widokiem na ogródVerrine z kurczakiem, kaszą, natką pietruszki i oliwkami Tak zwane "zdrowe odżywianie" nie jest najmocniejszą stroną naszej kuchni. Ale sałatka z komosą ryżową, kaszą bulgur lub
Cztery FajeryHej! Jeśli macie troszkę rosołu i zależy Wam by zaskoczyć rodzinę, to polecam zupę tajską. Smaczna, lekko pikantna, z różnymi smakami. Delicja. Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pyszniePyszna sycąca i rozgrzewająca zupka,tak ,tak moi kochani dziś serwuje flaczki oszukane. Pysznie smakuje i się prezentuję. Składniki: żołądki drobiowe 600 g pałki z kurczaka
Różowa kuchniateż koktajli i po obróbce termicznej. Możemy z niego przyrządzać zupy, dodawać do wytrawnych tart, do smażonych dań, do omletów..., naprawdę możliwości jest niezliczona ilość. Oto garść moich propozycji: Wiosenna sałatka ze szparagami Szpinakowe naleśniki Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem Tarta ze szpinakiem i kurczakiem Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Tarta ze szpinakiem
Kulinarne przygody Gatitymoich ulubionych kartoflanek, a jako maniak ziemniaczany robię tą zupę w wielu postaciach. Spróbujcie, jest pyszna! SKŁADNIKI 1kg ziemniaków typu B lub C 250g pora – tylko biała i jasnozielona część 50g masła, 82% tłuszczu 3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 kostki bulionowe (warzywna i z kurczaka) + 1,5l wody (lub taka sama ilość domowego rosołu) garść usiekanego
Karo in the Kitchenróżnych postaciach. Natchnęło mnie, abym zrobiła prostą i szybką zupę. Wyszła idealna, a na dodatek bardzo smakowała mojej mamie. :) Sposób przygotowania: 250g świeżego lub mrożonego brokułu 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek selera korzeniowego 1/2 laski selera naciowego 2 średnie ziemniaki pieprz susz warzywny warzywko bez soli skrzydełko z kurczaka woda Sposób przygotowania: Jeśli brokuł jest świeży dzielimy
Truskawkowa FiestaPoniżej podałam mój przykładowy sposób podania: Ziemniaczki Niedźwiedzie Pierś z kurczaka w kokosowej panierce Sałatka Zdrowia SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) A wiecie, że CZOSNEK NIEDŹWIEDZI jest bogatym źródłem witaminy C? Jego smak jest dużo łagodniejszy od zwykłego czosnku, ponadto pobudza apetyt i nadaje aromatu potrawom. Pasuje również do sałatek, wiosennych zup i wielu innych potraw./*post zawiera lokowanie produktu
Blondynka GotujeEnglish Kremowa zupa z pieczonego kalafiora, szparagów i brie (4 porcje) Składniki: 500 g białych szparagów, z przyciętymi zdrewniałymi końcami i pokrojonych na 2 cm kawałki 1 mały kalafior, podzielony na mniejsze różyczki 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 4 szklanki bulionu z kurczaka(...)włóż upieczone warzywa. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Dodaj brie, bazylię, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Gdy ser się rozpuści, zmiksuj zupę do uzyskania kremowej konsystencji, dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj. Smacznego! English version Creamy roasted cauliflower, asparagus and brie soup (4 servings) Ingredients: 500 g white asparagus, trimmed
karmelowydodatki sprawiają, że są smaczne i wyróżniają się na tle podobnych dań. W tej zupie dodatek jajka w koszulce - to jest właśnie to! Prosta zupa szparagowa, jedwabiście gładka i całkiem pożywna. Jajko w koszulce położone na grzance, wylewające się żółtko - to bardzo smakowite połączenie! Oryginalny przepis tutajskładniki(...)cebule, obrane i posiekane 2 łodygi selera naciowego, przycięte, obrane z włókien, pokrojone na mniejsze kawałki1 por, biała część , pokrojony w plastry1000 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego ( użyłam rosołu z kurczaka)sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 4 małe jajka 4 kromki ciabattykawałek masłaoliwa z oliwek do podaniaprzygotowaniePrzygotować szparagi. Umyć
Stare Garyliście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 250 g pieczarek 1 łyżka masła 1 łyżeczka lubczyku 50 g kaszy jęczmiennej sól, pieprz Przygotowanie Pozostałości z udek i skrzydełka z kurczaka zalewamy zimną wodą, wsypujemy ½ łyżeczki soli, zagotowujemy, zmniejszamy płomień, gotujemy około godziny. W międzyczasie usuwamy szumowiny. Drób wyjmujemy, studzimy, oddzielamy mięso od kości. Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, poszatkowaną(...)piórka, starte jarzyny, liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy 20 min na wolnym ogniu. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, dusimy na maśle, dodając lubczyk, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy do zupy razem z kaszą i mięsem. Gotujemy do miękkości kaszy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchen