chili con carne. Ja używam jej też do innych dań, do sałatek, do zup..., wszędzie tam gdzie w kuchni potrzebny jest aromat Meksyku. Na blogu pojawił się wpis na chili con carne w wersji light, dla tych co na diecie; i przepis na sałatkę z kurczakiem. Inspirację czerpałam w bloga Planet kitchen. Przyprawa meksykańska do chili
Kulinarne przygody Gatitymiałam okazję jeść w Krynicy - niebo w gębie! :) Będąc w Krynicy miałam okazję wymienić się przepisami z moją Ciocią, ja przygotowałam kotlety włoskie i szaszłyki, a ciocia pyszne mięsko, zupy i niesamowicie pyszny sos rydzowy. Nie jestem fanką grzybów, toleruję jedynie pieczarki i kurki, ale za rydze dałabym się pokroić! Smakują po prostu niesamowicie! A po przepysznym sosie mojej Cioci(...)sosami śmietanowymi, gdyż dla mnie zawsze były mdłe i mało wyraziste. Swój postanowiłam przyprawić naprawdę wyraziście i muszę przyznać, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! <3 Marynata do kurczaka: 650 g piersi z kurczaka 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka tymianku 1 ząbek czosnku sól i pieprz Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbywamy się wszelkich chrząstek
Cooking Monsterprzygotowując bulion wcześniej. W dzieciństwie uwielbiałam taką zupę z dodatkiem zielonego groszku. Niestety mój Sześciolatek jest na etapie "Groszku nie lubię" ;) Jeżeli macie ochotę, to dorzucajcie. Jeżeli jesteście przed urlopem, to dla zachowania szczupłej sylwetki można zrezygnować ze śmietany ;) Składniki dla 4 osób: 1 średni kalafior 500 g kawałków kurczaka (ćwiartki, skrzydełka, nóżki) 2-3 młode marchewki 1 pietruszka(...)obrać i umyć. Nać z selera opłukać. Warzywa dodać do gotującego się bulionu, gotować do miękkości (ok. 20 minut). Gdy warzywa będą miękkie wyjąć je razem z mięsem z zupy, wyłowić przyprawy. Jedną marchewkę pokroić w talarki. Mięso oddzielić od kości. Odstawić na bok. Do gorącego bulionu włożyć różyczki kalafiora. Gotować do miękkości. Śmietanę posolić, rozrobić z niewielką ilością wywaru
Pełny talerzZupa cebulowa to jedna z moich ulubionych. Przygotowałam ją z dodatkiem białego wina oraz z pulpetami drobiowymi. Zapieczona z serem smakuje rewelacyjnie. SKŁADNIKI : 1 kg cebuli 50 g masła 1 litr wody 1 kostka rosołowa 250 ml białego, wytrawnego wina sól, pieprz do smaku(...)PULPETY : 500 g mięsa z piersi kurczaka 1 pęczek drobnego szczypiorku 1 jajko sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka do smaku dodatkowo tarty żółty ser do posypania
Kulinarne Fantazje Mariolirównież po pierś z kurczaka - wydawało mi się, że to może być całkiem zgrany duet. Gdy wróciłam do domu i zaczęłam szperać w internecie okazało się, że na blogach wcale nie ma aż tak wielu przepisów na wykorzystanie brukselki - widocznie jednak więcej jest tych, co nie lubią... Niezrażona, szukałam dalej. Wahałam się między zupą a tartą, ale ponieważ zupa(...)żeby mi pasowało - i po niecałej godzinie pieczenia wyciągnęłam z piekarnika czystą rozkosz dla podniebienia. Wszystko razem skomponowało się idealnie, brukselka zdecydowanie gra pierwsze skrzypce, ale łagodnieje w towarzystwie kurczaka i sera. Pyszności!Sama zjadłam nieprzyzwoicie duży kawałek, a kiedy C. wrócił z pracy i spróbował stwierdził, że powinnam zacząć gotować obiady. I choć tarta była sporych rozmiarów, zniknęła błyskawicznie
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżka masła, najlepiej sklarowanego 1 łyżka mąki do smaku cukier, sól i pieprz , zioła do pizzy - ok. 1 łyżki ew. przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu Podudzia z kurczaka włożyć do większego garnka, zalać 6 szklankami wody i gotować 40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć i obrać, marchew i seler zetrzeć na grubej tarce, cebulę i czosnek(...)gotować do miękkości . Wyjąć mięso, które można wykorzystać do drugiego dania lub pasty do chleba lub obrać ze skóry i kości, pokroić i włożyć z powrotem do zupy. W małym garnku z nieprzywieralnym dnem rozgrzać masło, dodać koncentrat pomidorowy i smażyć ok. 2 minut. Dodać pomidory wraz z sokiem i chwilę gotować. Przełożyć do wywaru. Zabielić słodką śmietanką
Czerwień i błękitpietruszki. Zupa krem grzybowa z mascarpone i oliwą truflową Składniki / na 4 porcje: 3 łyżki oliwy, np. Monini Classico 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz do smaku 500 g leśnych grzybów (podgrzybków, prawdziwków czy kurek), oczyszczonych i drobno pokrojonych 750 ml bulionu warzywnego (lub z kurczaka) 2 łyżki serka(...)tymianek, sól i pieprz oraz grzyby i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż z grzybów odparuje wilgoć (10-15 minut). Dodaj bulion, doprowadź do wrzenia, następnie gotuj zupę na małym ogniu przez 20 minut. Zmiksuj na gładki krem. Dodaj mascarpone i jeszcze raz zmiksuj. Następnie wmieszaj większość natki pietruszki. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Rozlej
Chilli Czosnek i OliwaZapewne każdy z Was jadł już zupę grochową, ale zapewniam, że ta jest obłędna w smaku. Przepis należy do mojej mamy i z przyjemnością zapisuję go na swoim blogu, by broń Boże nie zapomnieć ;-) Podana porcja jest dosyć spora, więc zawsze możecie ją zmniejszyć. SKŁADNIKI 4 pełne garście grochu łuskanego (około 250 g) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula(...)cebulę, udko z kurczaka, korzeń selera i pietruszki. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w kostkę kiełbasę, boczek i gotować do miękkości (około 10 minut). Na koniec dodać 3/4 szklanki wody z ugotowanego boczku , posiekaną natkę pietruszki i przyprawić pieprzem, a w razie potrzeby również solą. Podawać z pieczywem. Uwagi: Nie kroję do zupy całego ugotowanego boczku
Passions hobbies lifegarnku zupę. Uspokajałam ich, że jeszcze chwilkę, kilkanaście minut i zostaną nakarmieni. Grzybowa zniknęła z talerzy błyskawicznie. Ponieważ ugotowałam dużą jej porcję, dla wszystkich wystarczyło na dokładkę. Była pyszna. Polecam. Składniki: • 75 dag mrożonych borowików • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • kawałek selera • kawałek pora (biała część) • 5-6 ziemniaków • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 % • udko kurczaka • Sól, pieprz, listek(...)laurowy, ziele angielskie Sposób przygotowania: 1. Kawałek pora, udko kurczaka włożyć do garnka i ugotować wywar. 2. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę pokroić w kosteczkę. 3. Ziemniaki pokroić w drobniutką kosteczkę. 4. Grzyby pokroić w paseczki. 5. Do wywaru dodać warzywa (bez ziemniaków) i grzyby oraz listek i zielę. Doprawić. Gotować około 30 minut
W mojej kuchnioraz serem feta. Przekąska idealna na różnego rodzaju imprezy lub dodatek do zup typu krem czy czerwonego barszczu... Czytaj więcej >> 7) ZAPIEKANKA W WERSJI SŁODKO-SŁONEJ Dziś u nas na kolację zapiekanka na cieście francuskim w wersji słodko-słonej z serem pleśniowym, gruszkami oraz kurczakiem w wiórkach kokosowych. Dla mnie gruszki z serem pleśniowym to połączenie genialne
Kuchnia MagdaLenyoraz serem feta. Przekąska idealna na różnego rodzaju imprezy lub dodatek do zup typu krem czy czerwonego barszczu... Czytaj więcej >> 7) ZAPIEKANKA W WERSJI SŁODKO-SŁONEJ Dziś u nas na kolację zapiekanka na cieście francuskim w wersji słodko-słonej z serem pleśniowym, gruszkami oraz kurczakiem w wiórkach kokosowych. Dla mnie gruszki z serem pleśniowym to połączenie genialne
Kuchnia MagdaLenyprosty i pyszny krupnik. Składniki: (na około 2,5 l zupy) 2 listy zimnej wody 2 marchewki 2 pietruszki korzeń 1/2 małego selera (korzeń) 1 mała cebula 4 ziemniaki opcjonalnie 2 suszone grzybki (ja dziś nie dodałam) około 250 g mięsa z kością (u mnie najczęściej udko z kurczaka) 2 małe liście laurowe lub 1 duży 4 kulki czarnego pieprzu(...)kaszą, mieszam i dalej gotuję na małym ogniu pod przykryciem (aż ziemniaki będą miękkie). Następnie wyjmuję z wywaru cebulę, seler oraz pietruszki (korzenie). Ja często po przestudzeniu dodaję do zupy korzenie pietruszki (kroję je drobno, gdy lekko przestygną). Na koniec do zupy dodaję drobniutko posiekaną zieleninę (u mnie koperek, ale możecie dodać zieloną pietruszkę). Całość doprawiam do smaku solą
Słodkie okruszkimogę polecić z czystym sumieniem. 3 podudzia z kurczaka 30 g suszonych grzybów 1 mała czerwona cebula pęczek pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz przyprawa Knorr "Do złotego kurczaka" fasolka szparagowa sezam Grzyby całą noc moczymy w wodzie. Mięso z podudzia delikatnie i ostrożnie wycinamy nożem. Chodzi o to, żeby zdjąć skórę tak, żeby trzymała się na końcówce kości(...)coś innego, np. na zupę. Mięso mielimy blenderem (albo przepuszczamy przez maszynkę do mięsa) razem z natką pietruszki. Dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę słodkiej papryki. Oba farsze mieszamy w misce i faszerujemy skórę po podudziach. Spinamy ją szpikulcami do szaszłyków (jak na zdjęciu). Następnie z obu stron nacieramy przyprawą Knorr "do złotego kurczaka". Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy
Marder&Marder Manufacturesera żółtego i pora. Dodać pozostałe pieczarki. Całość przykryć drugą warstwą płatów kurczaka i pozostałą częścią masy serowo -porowej .Wierzch zalać przygotowanym sosem . Piec w piekarniku do uzyskana miękkości składników w temp ok 120-180 st sos cebulowy 1 szklanka śmietany 30 % 1 jajko 1 zupa cebulowa w proszku wykonanie -składniki dokładnie wymieszać po upieczeniu całość pokroić na równe części
Moje Wyrobyniech jeszcze trwa lato) sprawdza się idealnie! Polecam przygotować bardzo sycącą i rozgrzewającą zupę krem w roli głównej - patison. Składniki: 2-3 patisony 1 marchew 1/2 pietruszki 1/4 selera 2 łyżki ryżu przyprawy: jarzynka bez soli, pieprz czarny, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe 2 skrzydełka kurczaka 1,5-2 l wody Sposób przygotowania: Warzywa myjemy, obieramy (oprócz patisnów, wykrajamy
Truskawkowa Fiesta