wyszła świetna zupa. Z tego co było w lodówce. Najlepsza była na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się przegryzły. Bardzo polecam! składniki 300 g porów (białe części) 100 g ziemniaków 3 laski selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki zielonej pasty curry 1/2 papryczki jalapeno 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka masła 1200 ml bulionu z kurczaka 100 ml śmietany(...)małym ogniu aby warzywa zmiękły,nie rumienić. Dodać czosnek, kurkumę i pastę curry, wymieszać, podsmażać jeszcze przez minutę. Wlać wywar, gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut. Ugotowaną zupę przetrzeć przez sito lub zblendować przy pomocy blendera. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie śmietaną. Posypać kolendrą podawać z grzankami. Smacznego
Stare Garytaki jest krem ze świeżego szczawiu. Dodatek upróżonych pestek dyni i gotowanego jajka wzbogaca dodatkowo jego smak ... jak dobrze, że ugotowałam na 2 dni! :-) Składniki: 2 udka z kurczaka (bez skóry) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 1 łodyga selera naciowego 800g świeżego szczawiu ziele angielskie liść laurowy sól pieprz śmietana słodka 18% do posypania: pestki(...)angielskie, liść laurowy i gotujemy ok 20 minut. Szczaw dokładnie myjemy, kroimy w paski dorzucamy do bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie udka i warzywa wyjmujemy z zupy. Udka obieramy z mięsa, które możemy później wrzucić do zupy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na oczkach i przekładamy do zupy. Wlewamy śmietanę i odstawiamy, aby zupa przestygła. Lekko przestygniętą - blendujemy
Walijskie PichcenieNadeszła wiosna, więc pora korzystać z dobroci natury! W roli głównej brokuł i pietruszka. Niesamowite połączenie! Składniki: 1 brokuł 1 duża pietruszka 1 mała marchew 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: jarzynka bez soli, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, świeżo mielony pieprz 1,5l wody Sposób przygotowania: Do garnka z zimną wodą wrzucamy skrzydełka. Czekamy, aż zagotuję się woda. Następnie obieramy(...)mniejsze różyczki. Myjemy i dzielimy na mniejsze porcje. Wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy kilka minut, kiedy warzywa będą lekko miękkie. Na pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. Po ugotowaniu zupy, wyjmujemy skrzydełka, liść laurowy i ziele angielskie. Całość blendujemy na gęsty krem. Smacznego
Truskawkowa FiestaZupa, o niej napiszę tak. Oprócz królującego wszędzie na weselach rosołu, są jeszcze takie zupy jak, krem ze świeżych pomidorów z listkami bazylii, krem z borowików, brokułów, zupa cytrynowa i wiele innych. Ten sławny polski rosół różnie w różnych restauracjach wychodzi. Tylko niektóry prawdziwy gastronomik pojedzie na wieś i kupi kilka kur na rosół. Te sklepowe kury(...)dania. Najpierw w trakcie jedzenia zupy ustawiamy surówki. Następnie po zjedzeniu zupy, ziemniaki, sosy, frytki, gorące jarzyny i drugie dania. Pisałem tutaj o staropolskim zrazie zawijanym. Oprócz tego, że możemy te zrazy podać np. w razowym chlebie, powinniśmy, oprócz ziemniaków i frytek dodać kaszę gryczaną. Jeżeli podajemy kurczaka w potrawce, podajmy ryż. Zamiast frytek, można podać pieczone ziemniaki, krokiety
Kulinarny karnet Christopherabanku” – a może nawet pewniej. Zupa z czerwonej soczewicy, jako kolejna, należy do dań szybkich, prostych, treściwych i oczywiście pysznych. Następną zaletą jest to, że można ją ugotować w kilku wariantach. Na samych warzywach – wersja wegetariańska lub z dodatkiem boczku, gotowanego (czy też pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący boczek.Sk(...)międzyczasie opłukałam na sicie, pod bieżącą wodą – soczewicę. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Opłukaną soczewicę dodałam do garnka razem z ziemniakami. Całość gotowałam 15-20 minut. Do gotującej się zupy starłam na drobnej tarce imbir. Doprawiłam solą, pieprzem, chilli, curry, papryką wędzoną, czosnkiem suszonym i majerankiem. Tuż przed końcem gotowania wlałam mleko kokosowe. Zupę zagotowałam. Na rozgrzanej patelni przesmażyłam na rumiano
mojewypiekiinietylkozupy fasolowej, pomidorowej, żurku, fasolki po bretońsku, pasztetu, bigosu, pizzy oraz do domowych kiełbas (stąd potoczna nazwa „kiełbasianego zioła”). Szałwia – coraz bardziej doceniana, rosnąca w Polsce roślina, której liście (świeże lub suszone) nadają świeżości i cytrynowej nuty potrawie oraz poprawiają trawienie. Stąd używane są w potrawach tłustych, ciężkostrawnych. Szałwię dodaje się do dań z kurczaka, pasztetów, sałatek, makaronów. Można również(...)Imbir – można go wykorzystywać w suszonej startej formie jak i jako świeży korzeń. W polskiej kuchni nie jest tak często wykorzystywany jak w kuchni japońskiej (podstawa do sushi), ale zupa z dyni, grzaniec z wina, piernik lub herbata z imbirem nie obejdą się bez tej przyprawy. Goździki – nie każdy wie, że goździk to nic innego jak nierozwinięty i ususzony
WojnaNaSmaki.plłyżka skórki startej z cytryny - opcjonalnie 3 marchewki 2 pietruszki 1/3 średniego selera 1 mały por 2 litry wody 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 2 większe liście laurowe Piersi z kurczaka posiekać drobno. Można zmielić, ale lepiej jest posiekać. Dodać posiekaną bazylię, sól i pieprz do smaku, sok z cytryny i ewentualnie startą skórkę cytrynową. Wszystko razem wyrobić dokładnie i odstawić(...)sól. Po ugotowaniu warzywa wyjąć. Z lodówki wyjąć masę mięsną. Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie kuleczki. Wkładać na wrzący wywar i również na minimalnym ogniu gotować przez około 10 minut. Zupę doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z pokrojonymi w mniejsze kawałki warzywami. Smakuje zarówno bardzo gorące, jak i przestudzone. Ten rosół naprawdę jest na talerzu 😊 Jest bardzo chudy
Codzienna kuchnia niecodziennaMoże niewiele osób wie, ale kasza gryczana oprócz tego, że jest bardzo zdrowa i idealnie pasuje do gulaszu jest też świetnym GŁÓWNYM dodatkiem do zupy warzywnej. Intensywny aromat i smak sprawia, że jest zdecydowanie trudno zapomnieć, że się ją jadło. Specyficznie sycąca,na najlepiej smakuje w wersji bardzo gorącej. Bardzo polecam :) Składniki: 200g kaszy gryczanej garść ryżu 2 duże marchewki(...)średnie 3 ziemniaki 4 łyżki natki pietruszki gałązka świeżej lub mrożonej maggi 2 duże cebule 3-4 łyżki jogurtu naturalnego gałązka selera naciowego udko z kurczaka 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 duże łyżki majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Gotujemy udko, w ok 3 litrach wody z liściem laurowym, zielem angielskim oraz selerem i maggi
ChilliJemyzębami, albo jako gotowany podany z masłem i bułką tartą, brokułowa zupa krem z czosnkowymi grzankami też pyszna... Dzisiaj będzie nieco odmiennie, czyli kolorowa papryka nadziewana brokułami, fetą i selerem naciowym, wspaniałe lekkie danie w wersji wegetariańskiej, które możecie podać również z kurczakiem i wtedy mięsożercy będą również zadowoleni. Składniki: - 3 kolorowe papryki - 1 opakowanie czyli
Apetyczna babeczkaSkładniki: olej rzepakowy 1/2 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, curry Royal Brand 1 łyżeczka, rozmaryn suszony 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sok z pomarańczy 2 sztuki, pałki z kurczaka 8 sztuk/większe pałki kurczaka dobrze opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym wycisnąć sok z 1 pomarańczy i wymieszać w marynacie
W Mojej Kuchni Lubięmundurkach 10 średnie, pieczarki 6 średnie, cebula 3 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pierś z kurczaka 1 podwójna, parmezan starty 20 dag MARYNATA: olej rzepakowy 3/4 szklanki, rozmaryn suszony 3 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, curry 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki ząbki czosnku 1 główka ziemniaki w mundurkach podgotować
W Mojej Kuchni Lubiępasztet! Pasztet mięsno-warzywny z chrupiącym boczkiem! SKŁADNIKI: - 1 udko indycze - 1 udko z kurczaka - 2 szt antrykotu - 1 szt skrzydło indycze - 3 marchewki - 2 pietruszki - 1 cebula - 4 jajka - 1 kajzerka - sól, pieprz - boczek surowy wędzony W/w ugotować do miękkości, wywar będzie idealny na zupę lub rosół. Mięso i warzywa z wywaru zmiksuj blenderem na gładką masę
SMYKWKUCHNIdowolnie modyfikować wg. gustu. oto mój pomysł! SKŁADNIKI: około 0,5kg. fileta z piersi kurczaka 2- 3 łyżki masła klarowanego Ciasto: 100 ml.jogurtu naturalnego gęstego 3- 4 łyżki mąki pszennej 1 jajko żółty starty na grubych oczkach ser 10 dag. prażone nasiona dyni lub słonecznika zupa cebulowa knorra sól, pieprz, 1/2 łyżeczki Kamis "suszone pomidory, bazylia z czosnkiem
Kuchnia Beatyplastry, dodać do kurczaka. Zagotować. Dodać kostki rosołowe i gotować do miękkości. 2. Gdy kurczak się ugotuje, mięso oddzielić od kości i skóry. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do odcedzonego wywaru. 3. Dodać pokrojoną paprykę, pomidory i podsmażone z cebulą pieczarki. 4. Do gotującej się zupy dodać pietruszkę i lubczyk. 5. Dodać rozmieszany w niewielkiej ilości wody koncentrat i ketchup
A Ty Smakuj Mnieprzykryciem około 20 minut. Do potrawy dodajemy pomidory całość gotujemy ok 15 minut. Wyjmujemy kurczaka, studzimy oraz obieramy go ze skóry i oddzielamy od kości, natomiast resztę zlewamy do garnka i blenderem miksujemy na krem, dodajemy bulion warzywny. Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy krem oraz osączoną kukurydzę. Całość gotować na wolnym ogniu ok 10 minut. Doprawiamy imbirem
kgwjanczewo