Mimo, że wakacje się kończą lato dalej w pełni. Po kilku dniach miłego odpoczynku od upałów znowu możemy sobie o nich przypomnieć. Powietrze jest ciężkie i
Bon appetit mon amieRaz w tygodniu najczęściej w środę lub wtorek Małżon wraca bardzo późno do domu. Jest to uciążliwe nie tylko dla niego ale i dla mnie. Dzieci
Dzieje kuchennej WiewióryNajlepsze pomysły na posiłek przychodzą mi do głowy kiedy robię go z tego co mam „pod ręką”. Intuicja to podstawa przy gotowaniu. Pewnym popołudniem
Jem więc JestemPyszne, tanie i sycące Zapiekanka z tuńczykiem i jajkiem, doskonałe np. na ciepłą kolację. Zapiekanka z tuńczykiem i jajkiem Składniki: 4 kanapki 1 puszka tuńczyka 2
Gotowanie-ukSkoro żurek to na zakwasie! Spotkałam się z głosami że przygotowywanie zakwasu jest nieżyciowe. Kto go przygotowuje kilka dni wcześniej skoro można kupić gotowy? Ja! Gdy
Pyry na GazZapewne każdy z nas ma w swojej pamięci smaki dzięki którym wracamy do czasów gdy nasze życie było proste, bez problemów. Czas gdy byliśmy dziećmi. Może
Magia jedzenia.Turecki rosół z kurczaka. Prosty przepis na rosół — potrawę znaną i lubianą w Polsce, tu w odrobinę innym, tureckim wydaniu. Jeśli chcesz zacząć przygodę z kuchnią
Tureckie PrzepisyJak już kilkakrotnie pisałam, uwielbiam kremy. Pozwalają zagospodarować końcówki warzyw i stworzyć niepowtarzalne smaki. Tym razem nie było improwizacji. Na oryginalny przepis trafiłam tutaj i przygotowałam
Kuchenne zapiski EdytyProsta, zdrowa i smaczna. Idealna dla miłośników kaszy jaglanej. Składniki: 4 łyżki kaszy jaglanej 2 szklanki wody 4 szklanki maślanki 4 łyżki kwaśnej śmietany sól i
Tradycyjna KuchniaTen krem z awokado po prostu powalił mnie na siedzenie. Nie jest słodki, a jednak kojarzy się z deserem, bo tak jest delikatny. Natomiast lekka nuta
Sztuka gotowania w/g SamiryRamen przygotowałam już drugi raz, na specjalne życzenie pewnej ważnej dla mnie osoby, której wersja pierwsza smakowała bardzo. Standardowo mięso i warzywa najpierw karmelizowałam w piekarniku
Mango Papaja600 g łopatki jagnięcej z kością, 2 marchewki 1/2 selera, 1 – 2 cebule, 2 liście laurowe, tłuszcz gęsi lub oliwa z oliwek, 700 ml wody, 1/2
królestwo garówJak Wasze głowy się dziś czują? Leczycie kaca czy było spokojnie? Nauczona "życiowym doświadczeniem" mam na dziś przygotowany rosół. Delikatny, aromatyczny i nieziemsko leczniczy. Nie ma
Gotowanie i blogowanieDzień dobry! Przygotowałam dzisiaj dla Was przepis dość ekonomiczny, pozwalający na wykorzystanie w całości produktu, jakim jest kaczka. Pewnie w wielu domach gości ona na niedzielny
Pora coś zjeśćNa dzisiejszą obiadową propozycję przedstawiam forszmak lubelski - czyli coś a'la gulasz z pieczarkami, kiełbasą, ogórkami kiszonymi itd. To danie jednogarnkowe, idealne na obiad, można go
psgotujemy