zupa - 39309 przepisów (strona:1989/2621)

Nobel dla papryki :) 136

się zdobyć Egeru oraz za co prof. Albert Szentgyörgyi, jako pierwszy węgierski uczony, otrzymał nagrodę Nobla. Dzięki zawartym w książce przepisom bez problemu przygotujecie specjały węgierskiej kuchni - od zup przez przystawki, dania mięsne i rybne, po sałatki i surówki, na ciastach i deserach kończąc. Tej pozycji nie powinno zabraknąć w biblioteczce miłośników kuchni, a nie tylko kuchni węgierskiej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa ze śliwek Wigilijna 141

około 30 minut, dodaje goździki i cynamon do smaku. Gotuje nadal na małym ogniu, dodaje do smaku również miód płynny, jedna łyżka starczy.Zaprawiam śmietaną. Makaron świderki gotuje przed podaniem zupy

Różowa kuchnia
Grzyby suszone panierowane + film 149

grzyby były przykryte, następnie wrzucamy kilka ziarenek czarnego pieprzu i wsypujemy niewielką ilość soli. Grzyby gotujemy do miękkości, po czym odcedzamy i studzimy ( wywar z grzybów możemy użyć do zupy). Do głębokiego talerza wbijamy jajko rozkłócamy je widelcem. Odsączone z wody grzyby obtaczamy w mące, moczymy w jajku a następnie panierujemy w bułce tartej. Tak przygotowane grzyby smażymy na patelni

Smakowite Dania
Relacja z wizyty w restauracji Dwie Trzecie 114

byłam w niebie! Na tak zimny, wietrzny dzień to było spełnienie marzeń. Smak bulionu nie zaskoczył mnie jakoś powalająco, ale przywołał wspomnienia babcinego rosołu z kaczki. Bardzo, bardzo smaczna zupa. Następnie podano mi tatar z sarny w akompaniamencie kawioru z jaj ślimaka, pudru truflowego i jaja przepiórczego. Efekt WOW był osiągnięty w pełnej krasie. Kelnerka przyniosła mi tatara podanego

Cakes By Kejt
Proste przepisy na świąteczne włoskie dania 175

oraz 2 łyżkami oliwy. Zalewamy całość brandy. Zmniejszamy ogień i gotujemy dopóki brandy całkowicie nie odparuje.    Nakładamy krem do głębokich talerzy lub do miseczek. Na środek każdej zupy nakładamy łyżeczkę krewetek, dodajemy 1 kromkę  tostowanego  chleba (lub grzanek), odrobinę oliwy, trochę świeżo zmielonego pieprzu i gotowe!   Lazania  z dorsza z bazyliowym pesto

SzczyptaSmaQ
Rumcajs Historycznie: Mleko migdałowe 194

migdałów 500ml wody Przygotowanie: Migdały gotujemy z wodą około 10 minut na średnim ogniu. Przecieramy przez sitko lub odciskamy przez gazę. Pozostałą migdałową papkę można zużyć do przygotowania sosu, zupy lub budyniu, ale o tym innym razem. Źródło: Rene Husson, Philippe Galamiche, Kuchnia średniowieczna

Gotuj z Rumcajsem
ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY Z WARZYWAMI 139

jest to pełnowartościowe białko, ponieważ nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów ale w parze np. z ziemniakami lub produktami mącznymi ( ukochane pierogi) może stworzyć porządne źródło białka. Dzisiaj będzie zupa z czerwonej soczewicy z cukinią, jarmużem, ziemniakami i aromatycznymi przyprawami. Fantastycznie rozgrzewająca, sycąca i bardzo nadająca się na śniadanie.  Składniki:  puszka pomidorów krojonych  100 g ugotowanej czerwonej soczewicy

pieprzny smaczek
Recenzja książki Ryby są super . 110

ryby są super zdrowe i pyszne i z miłą chęcią będziesz je przyrządzać  . Serdecznie polecam i zapraszam na zakupy :)  W książce znajdziecie 286  przepisów na : ZUPY DANIA GŁÓWNE  ŚWIĘTA GRILL  OWOCE MORZA  Wszystkich zainteresowanych książką informuję że jest ona dostępna w specjalnej promocji ,która trwa we wszystkich sklepach Lidl od 23 listopada

Sama słodycz i szczypta chili
Przechowywanie żywności 151

już masz w lodówce – jeżeli na dolnej półce od kilku dni zalega włoszczyzna nie planuj pierogów z kapustą. Wykorzystaj włoszczyznę do przygotowania aromatycznego bulionu stanowiącego świetną bazę do wielu zup (pomidorowej, krupniku, pieczarkowej, brokułowej, kalafiorowej), sosów czy innych świetnych potraw (np. wykwintnego risotto czy bardziej pospolitej potrawki z kurczaka). 2. Zakupy z listą! Gdy już będziesz mieć zaplanowane poszczególne posiłki

moj przepis na
Sernik słoneczny 190

możecie przygotować ten oto serniczek dyniowo-czekoladowy. Nazwałam go Sernik słoneczny, bo ma śliczny żółciutki kolor. Smakuje wyśmienicie, przynajmniej dla mnie, mój mąż stwierdził że od sernika woli jednak zupę dyniową Sernik w przygotowaniu jest bardzo prosty, ja wykorzystałam zalegające zapasy serka wielskiego i jogurt grecki, ale Wy możecie użyć dowolnego sera białego (twarogu, ricotty, mascarpone, philadelphi). Ze względu

moj przepis na
QUIZ – ILE WIESZ O KUCHNI WŁOSKIEJ (CZ. III) 234

pieczywie to: a) Kanitti b) Gnucchi c) ‚Nduja d) ‚Ndgra 6. Sycylijskie danie wyrabiane klasycznie z wołowych wnętrzności to: a) Caldume b) Masala c) Patucciu d) Vigatella 7. Zupa (crema) solferino (której nazwa podchodzi od przypowieści, że angielski oficer zaserwował je w dzień pamiętnej bitwy oddziałom włoskim) pochodzi z: a) Sycylii b) Lombardii c) Kampanii d) Kalabrii Quiz – część

Bon Ton Italia
Bezglutenowe babeczki bananowo-kokosowe czyli Slodki Czwartek odc.95 180

Opieka nad chorymi dziećmi sprzyja wypiekom. Lubię pocieszać moich bliskich karmiąc ich czymś smacznym. Dlatego tez powstała sycąca zupa i te oto babeczki.  Jest to modyfikacja przepisu z grudniowego KUKBUKa.  Babeczki są nie dość, że bez glutenu to jeszcze prawie całkowicie bez cukru. Bezglutenowe babeczki bananowo-kokosowe 3 bardzo dojrzałe banany 1 szkl. wiórków kokosowych 1 jajko szczypta

Dzieje kuchennej Wiewióry
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI- IDEALNE DO BARSZCZU 232

wiem jak u Was, ale u mnie bez barszczu nie ma Wigilii. Jest to obowiązkowa zupa. Taka już u mnie tradycja. A do barszczu koniecznie krokiety. Z kapustą i grzybami- nie mogłoby być inaczej. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne, zobaczcie sami   Składniki: naleśniki: 1 szklanka mąki 2 szklanki mleka 1 jajko odrobina soli olej do smażenia farsz

Z Majeczką w kuchni
Rosol na kaczce z klopsikami 98

Nastał grudzień a z nim na blogu będą się pojawiały mniej lub bardziej świąteczne przepisy. Zaczynam od propozycji rosołu, ostatnio w tej wersji dość często przeze

Bernika - moj kulinarny pamietnik