mózgu tiaminy (witamina B1). Warto również dodać, że fasola jest pokarmem wysokoenergetycznym, zawierającym duże ilości wartościowych białek. Ważne źródło białka roślinnego. Fasola czerwona jest doskonałym składnikiem do potraw meksykańskich, zup i sałatek. Większość dostępnej fasoli w puszkach jest przyprawiona – niestety solą, pieprzem, cukrem i octem – dlatego szukajcie dobrze i czytajcie skład dodatków wymienionych na etykiecie. Składniki: 2 filety z kurczaka
Smaczne PotrawySkładniki mięso mielone, 500g ziemniaki, 500g mieszanka warzyw np."Zupa wiosenna", 1 opak jabłko, 1 średnia szt cebula, 1 duża szt bulin warzywny, 1 szkl śmietana 12%, 200ml jajko, 1 szt mleko, 1 szkl koperek, 4-5 gałązek sól, pieprz bazylia oregano kminek milony papryka słodka curry oliwa, do smażenia Przygotowanie Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę
Gotowanie moimi oczamiTaki przecier zawsze robię z przejrzałych pomidorków. Do czego go używam? Do zup, sosów. Do picia, gdy jest dobrze schłodzony i doprawiony. Składniki: pomidory np.4-5 kg sól, pieprz i cukier do smaku. Sposób wykonania: Pomidory umyć, pokroić na mniejsze cząstki. Przełożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu aż się rozpadną.( zrobi się miazga ). Przetrzeć przez sito. Zagotować, doprawić
Darcia w kuchnilitra mleka 1 cukier waniliowy niecałe ½ szklanki cukru pudru 5 łyżeczek (czubate) żelatyny Każdą galaretkę rozpuścić w połowie wody i rozlać do płaskich naczyń (np. talerz do zupy), żelatynę rozpuścić w połowie mleka (drugą połowę wstawić do lodówki), śmietanę ubić dodając cukier, Gdy galaretki stężeją pokroić w kostkę. Do ubitej śmietany dodać żelatynę, resztę mleka miksując to na wolnych obrotach
Darcia w kuchnipowierzchni placuszków zaczynają pojawiać się bąbelki - odwrócić na drugą stronę. Smażyć do zezłocenia. Podawać posypane cukrem pudrem i kwaskowatą konfiturą ( u mnie morelowa ). Z dynią proponuję również zrobić: Zupę z dyni i soczewicy ( klik ) Krem jarzynowy z dynią ( klik ) Dynię w słodko kwaśnej zlewie ( klik ) Puree z dyni ( klik ) Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklanceostatnim czasie ukochane słodkości zamieniłam na rozgrzewające dania obiadowe, gulasze, zapiekanki, zupy, no i oczywiście mięsa ( to znak, że zima zbliża się wielkimi krokami :D ). A jak mięsa – to u mnie zdecydowanie króluje kurczak – bo szybko, łatwo i bardzo smacznie! Od jakiegoś czasu zdecydowanie chętniej niż po kurczaka na wagę sięgam po kurczaka pakowanego. Zwracam jednak uwagę
Ostra na SłodkoSkładniki: ryż 1 szklanka, pierś z kurczaka 1 podwójna, olej rzepakowy 1,4 szklanki, kucharek 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, pieczarki 10 mniejsze, papryka 4 różne/większe, natka pietruszki 1/2 pęczka pieczarki obrać ze skórki
W Mojej Kuchni LubięSMACZNEGO ! Ten smaczny chleb piekłam razem z: Kuchennymi drzwiami Kuchenne wojowanie Polska zupa Leśny zakątek Weekendy w domu i ogrodzie Stare gary Kuchnia Gucia Ogrody Babilonu Para w kuchni Moje małe czarowanie Akacjowy blog W poszukiwaniu Slowlife Proste potrawy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Chyba już czas pożegnać się z pomidorami, ogórkami i wszystkimi warzywami, które rosną nad ziemią. Smak już nie ten sam, dlatego polecam przerzucić się na korzenie, kiszonki i zupy. Nasz organizm z coraz niższą temperaturą będzie domagał się ciepła, więcej węglowodanów. Wcale nie oznacza,to że w trakcie zimy będziemy się toczyć od kalorii :-))) rozsądne jedzenie w odpowiednich proporcjach
pieprzny smaczekpostaci frytek. Można ją mrozić, blendować. Jestem przekonana, że kilka moich przepisów zachęci Was do dyniowego eksperymentowania, bo to niedrogie warzywo i zbyt piękne, aby zrobić z niego jedynie zupę! Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pesto z pieczonej dyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka
Moja smaczna kuchniapowinno nam się udać wykroić z niej steka. Jeśli nie, to z tego kawałka mięsa można przygotować carpaccio wołowe , albo pokroić w mniejsza kostkę i przygotować aromatyczny gulasz lub zupę z wołowiny. Polędwicę wołową jak każde mięso należy przygotować przed obróbką, to znaczy oczyścić z nadmiaru tłuszczu oraz błon. Zawartość tłuszczu miedzymieśniowego i sródmięśniowego (w wołowinie wynosi ona około
W kuchni Katiedyni :O szok :( Curry z ziemniaków, groszku i fasoli szparagowej Makaron chiński z tofu i warzywami risotto z burakiem i tahini Marokańska zupa pomidorowa z ciecierzycą i kuskusem Dyniowo-kokosowy tofurnik na daktylowym spodzie z polewą daktyle-tahini
More food, love and dreamschoroba i po chorobie. Powoli odzyskuję smak i węch, chociaż katar nie odpuszcza. Nie wiem, dlaczego, ale, gdy źle się czuję najchętniej spożywam tylko dania płynne lub półpłynne - wszelkie zupy, leczo, dania jednogarnkowe, gulasze. Skoro jest już lepiej, pokusiłam się o "normalny" obiad. :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Życie zamknięte w smakuJeśli lubicie pieczywo czosnkowe, będzie to idealna przekąska. Pyszne, małe i domowe bułeczki. Sprawdzą się jako dodatek do sałatki, ale także i do zupy. Bardzo dobrze smakują gdy są jeszcze ciepłe, a i na drugi dzień nie są wcale gorsze. Polecam do przetestowania, a jednocześnie myślę nad ich bogatszą wersją. SKŁADNIKI: 4 ząbki czosnku 125 g masła 1 żółtko
Kuchnia w opałachwystarczy tylko go odgrzać, tak też czasem robię. Nie zawsze spotyka się to jednak z aprobatą moich domowników. Staram się zawsze mieć zamrożony bulion by ugotować szybką zupę, wtedy też idealnym rozwiązaniem są placuszki wszelkiego typu, na nie zawsze dzieciaki mają ochotę. W ubiegłym tygodniu zrobiłam wyjątek od diety i zjedliśmy twaróg w postaci Syrników. Wilgotnych
Dzieje kuchennej Wiewióry