Kupiłam ostatnio kilka puszek opisanych jako „Kala Chana”, czyli brązowa ciecierzyca w zalewie. Ciecierzycą (i innymi strączkowymi) zajadamy się zimą. Zupy, gulasze (potrawki), farsze, pasztety. Fasolki dowolnych kształtów i kolorów idealnie się nadają. Brązową ciecierzycę już kiedyś jadłam, na zimno, w sałatce. Ma zdecydowanie inny smak niż biała cieciorka
Gotuj z Blue RavenWitajcie :) Często tak mam że siadam w swoim ulubionym fotelu z kubkiem gorącej herbaty i wspominam dawne czasy z dzieciństwa :) moje pierwsze zupy , sosy a nawet ciasta , pierwszym moim ciastem które upiekłam w wieku 14 lat była babka . No i przypomniało mi się ciasto miodowe z masą z kaszy manny , pyszne było , jak ja go dawno nie piekłam . Dzisiaj
Sama słodycz i szczypta chilikolejne smarowidło. Bardzo często dzieje się tak, że wymyślam cokolwiek z tego, co po prostu jest w domu. W tym przypadku była to włoszczyzna, która miała być wykorzystana do zupy, a ostatecznie zużyłam ją do pasztetu. Moim zdaniem jest on wyśmienity, idealnie doprawiony i zasmakuje każdemu smakoszowi. Składniki: - 2 selery - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1 por (tylko biała część
Be Fit Be StrongBuraki. Ja kocham buraki. Dlatego, że są niezwykle zdrowe, odkwaszają nasz organizm, są dostępne niemal przez cały rok, a szczególnie teraz, na jesieni. Wykonanie tej kremowej zupy jest proste. Składniki 8 średnich buraków pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej u mnie Melvit pół szklanki mleka kokosowego 1 czerwona cebula 2 duże ząbki czosnku 1 jabłko 2 cm świeżego kłącza imbiru
Z Kuchni Do Kuchnirównież posypać ziarnami sezamu uprażonymi na suchej patelni. Smacznego! Zachęcam do zapoznania się z asortymentem zdrowych koncentratów, bez konserwantów, Proeco Polska znajdą one szerokie zastosowanie do zup, mięs, sałatek, marynat
Wanilia i Kardamonwszelakie placuszki i racuszki z owocami. U niektórych traktowane są jako słodkie śniadanie, u innych jako pyszny deser, a niektórzy serwują je jako II danie po "lżejszej" zupie ... . Przepisów na racuchy jest co nie miara. U mnie znajdziecie przepis na racuchy na jogurcie , racuchy drożdżowe , racuchy a'la pączki z patelni
Walijskie Pichceniegulasz, ni zupa, konsystencja to coś pomiędzy. Idealnie rozgrzewa, jest sycąca i zdrowa, mało tego danie gotowe w 20 minut :) A kto był na Przystanku Woodstock i posilał się w Pokojowej Wiosce Kriszny ten wie :) SKŁADNIKI: - szklanka czerwonej soczewicy - puszka pomidorów (krojonych) - 3 ząbki posiekanego czosnku - kawałek posiekanego imbiru (2 cm) - 1 cebula (pokrojona w kostkę) - 100 ml mleka kokosowego
Kuchnia bezglutenowa LoliKtóż nie lubi naleśników, krokietów, dlatego proponujemy wersję z ciekawym farszem, wykorzystując do niego mięso gotowane z rosołu, czy innej zupy gotowanej na kurczaku, w połączeniu z pieczarkami i żółtym serem stanowi doskonały farsz naleśnikowy i w ten sposób mamy wykorzystane mięso w dwóch potrawach... Składniki: 2 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2 jajka
kgwjanczewozupa to mistrzostwo świata! Jest ekspresowa i pomoże przetrwać ciężkie i długie godziny w pracy. Dzieci ja wprost uwielbiają! Składniki 2 puszki pomidorów konserwowych krojonych 4 duże marchewki 700 ml wody 1 ząbek czosnku- przeciśnięty przez praskę 1 pokrojona w piórka cebula,najlepiej czerwona 2 daktyle pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej pół łyżeczki curry szczypta kurkumy ekologiczny olej kokosowy
Z Kuchni Do Kuchniprzyprawy.Dodaj czosnek, cebulę.Gotuj ok.6 minut. Spróbuj i przypraw jak lubisz. Przed końcem gotowania dodaj kaszę jaglaną oraz fasolkę. Podawaj z natką pietruszki i prażonym na suchej patelni sezamem. Zupa idealnie nawilża, wzmacnia śledzionę, rozgrzewa w tę zimną i wietrzną jesień. Inspiracją była książka "Jaglany detoks" Marka Zaremby
Z Kuchni Do Kuchniblogu bardzo często w każdej postaci 👌 dziś lekko podgotowane i smażone z czosnkiem na maśle i oleju kokosowym. Do tego kurczak duszony w wywarze z warzyw ( wcześniej robiony do zupy). A co Wy macie dziś na obiad? Składniki na 2 porcje: 500 g (opakowanie) zielonych szparagów 2 piersi z kurczaka 3 ząbki czosnku łyżka masła klarowanego łyżka oleju kokosowego
Bike By Lifewiem ile w tym prawdy, ale prawdą jest to że moja rodzina nie choruje. Ostatnio antybiotyki brałam ponad 10 lat temu. Codziennie jem czosnek i cebulę w jakimś daniu- zupie, makaronie, burgerach itd... A jak mnie "bierze" przeziębienie robię sobie miksturę, którą wstawiam zresztą na fanpage - naturalny antybiotyk Jednak nie każdy lubi taki czosnkowy czy cebulowy smak w miksturze
Apetyt na Zielonejest przepięknie. Jeżeli chodzi o restauracje, wybór jest ogromny w Ksamil jak i Sarandzie. Jednak zauważyłam, że praktycznie w każdym miejscu jest identyczne menu: owoce morze, makarony, drób/wieprzowina, zupy (zawsze trzy rodzaje: z kurczaka, rybna i warzywna) i sałatki. Nie dane mi było spróbować dań kuchni regionalnej, ponieważ po prostu nie było ich w żadnym menu. Ale udało
Kolejny blog o gotowaniuobfite plony, którymi cieszę się od sierpnia do października. W mojej kuchni wykorzystuje je na wiele sposobów. Większe faszeruję, dodaje do duszonych mięs, smażę, piekę i gotuje z nich zupy-kremy. Mniejsze osobniki przekładam do słoików i marynuje na zimę. Marynowane patisony są świetnym dodatkiem do przeróżnych sałatek ( można z powodzeniem takim patisonem zastąpić ogórka konserwowego ) bardzo dobrze tez smakują
Kuchnia z widokiem na ogródpieprz ziołowy 1/2 łyżeczki, masło klarowane 2 łyżeczki, kapusta czerwona 1 mała główka, jabłka 2 sztuki, ziele angielskie 2 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, cukier 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, ocet jabłkowy 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, woda 1 szklanka, cebula 1 sztuka kapustę czerwoną drobno pokroić i zalać
W Mojej Kuchni Lubię