Liście szczawiu zazwyczaj kojarzą się nam z kwaśną zupą. Nie muszą! Można z nim trochę bardziej poszaleć i zamienić je w SZCZAWIOWĄ GRANITĘ! Artykuł SZCZAWIOWA GRANITA
COOKMAGAZINEmiękkości warzyw. Szczaw umyć i posiekać w cienkie paski. Gdy warzywa będą już prawie miękkie dodać szczaw i przesmażoną kiełbasę. Gotować jeszcze około 15 minut. Jajka ugotować na twardo. Mąkę połączyć ze śmietaną i odrobiną wody. Dolać trochę zupy i zahartować śmietanę. Wlać do garnka. Chwilę pogotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkami
Ewusiowe SmakiWykonanie:Udka myjemy, zalewamy wodą. Dodajemy obrane warzywa, sól, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy ok 20 minut. Szczaw dokładnie myjemy, kroimy w paski dorzucamy do bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie udka i warzywa wyjmujemy z zupy. Udka obieramy z mięsa, które możemy później wrzucić do zupy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na oczkach i przekładamy
Walijskie PichcenieZupa szczawiowa jest bardzo smaczna i szybko ją można przygotować. Wiosną i latem przygotowuję ją ze świeżego szczawiu, zaś zimą z marynowanego. Kwaśny smak szczawiowej latem bardzo mi odpowiada. W moim domu wszyscy bardzo chętnie ją jedzą. Składniki: 1/2 kg świeżego szczawiu 2 średnie ziemniaki 1 mała marchewka kilka gałązek koperku ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę) 1/2 litra bulionu(...)gotującej się wody wrzucić ziemniaki i marchew, gotować z 10 minut. Następnie wlać bulion, dodać szczaw, koperek, czosnek i gotować do miękkości warzyw, około 10 minut. Pod koniec gotowania przyprawić pieprzem i solą do smaku. Przed jedzeniem, do gorącej zupy w talerzu dodać śmietanę lub jogurt i ćwiartki jajka (ilość, kto ile lubi). Ja lubię z jogurtem
Kuchcik gotujejednak pamiętać , że zupa szczawiowa ma mnóstwo szczawianów, które są odpowiedzialne za powstawanie kamieni nerkowych. Zniwelowanie działania szczawianów- uzyskujemy przez dodanie jajek. To tyle informacji o szczawiu- a kremowa zupa jest cudownie pyszna, z lekką nutą kwaskowatości, złamaną śmietaną. Co mogę powiedzieć- POLECAM :) Zaczynamy : Składniki: 4-5 ziemniaków 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 por 300 ml śmietany 2 słoiczki(...)udka. Wrzucamy pokrojone warzywa- marchew, pietruszke, por i ziemniaki. Gotujemy 20 min. Po tym czasie dodajemy szczaw i śmietanę. Zciagamy z gazu i miksujemy blenderem. Po zmiksowaniu, kładziemy na gaz- zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy dodatkowe 10 min. Zupa gotowa. Do każdej porcji zupy dodajemy jajko ugotowane na twardo. Zyczę smacznego i polecam
Smaki Edytyzaskoczyła mnie intensywność jego kwaskowego smaku. Dlatego dodałem cukru, śmietanki słodkiej i słodkiej fasolki szparagowej. To idealnie zbalansowało smak i mogę stwierdzić, że to jedna z moich ulubionych zup jest od dziś. Czego użyłem? Do bulionu: -kawałek wołowiny (antrykot) -szyja indycza -skrzydełko indycze -4 marchewki -3 pietruszki -pół dużego selera -dwa ząbki czosnku -por cały -kawałek kapusty włoskiej -cebula opalona(...)gotujemy w nich fasolkę do miękkości. Odcedzamy i podsmażamy na patelni z łyżeczką cukru. Do mniejszego garnka wrzucamy szczaw, zalewamy odcedzonym bulionem i gotujemy 15 minut. Jajko roztrzepujemy dodajemy łyżkę mąki i łączymy w jedną masę, można dodać kapkę mleka. Zupę mieszamy, tak by powstał wir, słodzimy i wlewamy ciurkiem masę z jajka i mąki. Gotujemy jeszcze kilka minut
BaRepaskostkę. Wszystko przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować do miękkości. Gdy buraczki będa już miękkie dodać pokrojony szczaw i gotować jeszcze 5 minut. Dosolić do smaku jeśli potrzeba. Następnie zupkę zabielić. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru z zupy. Wlać do zupki, dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki i zagotować. Polecam też: Zupę botwinkową Botwinkę zabielaną śmietaną
Monia miesza i gotujeDziś rano narwałam szczawiu. Zapraszam na zupę. ZUPA SZCZAWIOWA. /przepis od mamy;/ dwie spore garście szczawiu 2 duże marchewki 2 pietruszki 1,5 litra wywaru (u mnie warzywny) 2 ziarenka pieprzu 2 ziela angielskie liść laurowy 2 łyżki masła 1/2 szklanki śmietanki 12% 200g białej cienkiej kiełbaski jajka na twardo Szczaw płuczę pod zimną wodą. Kroje go na mniejsze(...)podduszam na maśle. Dzięki temu traci surowy posmak. Zalewam usmażony szczaw wywarem. Marchew i pietruszkę kroję w plasterki, wrzucam do wywaru razem z zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym. Gotuję całość, aż do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania, dodaję śmietankę, hartując ją najpierw odrobiną gorącej zupy. Kiełbaskę kroję, wykładam na dno talerza. Wlewam porcję zupy i całość podaję
W kuchni Karmel-itkiugotowane na twardo jajka kilka ziemniaków sól, pieprz do smaku Szczaw dokładnie przepłukujemy na sicie, po czym odstawiamy, by woda nieco odciekła. Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia. Liście szczawiu siekamy dość grubo, po czym wrzucamy do bulionu. Gotujemy je do momentu, aż zmienią kolor, po czym zupę doprawiamy według uznania. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy oddzielnie
Kuchenna Kontrrewolucyaoczkach.Wszystko smażymy i dusimy pod przykryciem.Gdy warzywa są juz miękkie dodajemy dokładnie wymyty świeży szczaw ,pokrojony w paski,oraz pokrojona drobno paprykę.Po kilku minutach duszenia, dolewamy gorący bulion. Gotujemy około 8-12 minut.W garnuszku mieszamy śmietane z paroma łyżkami zupy i wlewamy to na patelnie.Podgrzewamy zupę do momentu zagotowania, zdejmijemy zupę z ognia. Doprawiamy
w mojej kuchniDzisiejszymi gwiazdami wieczoru są : twaróg - chudy oraz szczaw. Szczawiową uwielbiam, mimo iż kolor ma dość smutny to uwielbiam słodko-kwaśne smaki i taka dla mnie właśnie jest ta zupa. Zawsze mam zamrożony bulion warzywny, więc z zupami problemu nie mam, oczywiście, to żaden trud zrobić bulion ale jednak łatwiej i szybciej wyjąć go po prostu
dlaSmaQupalne dni się zdarzają. Składniki : 500 g świeżego szczawiu 1/2 garści świeżej mięty 1/2 l słodkiej śmietany do zup 1/2 l maślanki 5 jajek ugotowanych na twardo 1 pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku ziiemniaki w mundurkach Sposób przygotowania: Szczaw obrać z twardych gałązek, umyć, pokroić i wrzucić do garnka. Zalać 1 l zimnej wody i gotować
Gosia gotujeWidać wyraźnie , że dopadły mnie wiosenne smaczki. Podgryzam świeży szczaw i już czuję smak ,, zielonej zupki". Mnie osobiście taka wiosenna szczawiowa smakuje w wersji
Buniabaje w kuchnidoczekał się publikacji, stąd jeszcze bez na zdjęciach...Zupę szczawiową uwielbiam i zawsze ją robimy z własnego działkowego szczawiu. Listki szybko odrastają i cieszą nasze kubki smakowe. Dziś proponuję zupę tradycyjną, a wkrótce zapraszam na chłodnik szczawiowy. Składniki: 1 nieduży korpus z kurczaka 1 marchewka 3 średnie ziemniaki 700 g świeżego szczawiu 5 jajek ugotowanych na twardo sól, pieprz(...)dodać pokrojone ziemniaki i gotować 10 minut. Dodać oczyszczony z łodyg, pokrojony szczaw i gotować kolejne 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Dodać śmirtanę, wyciśnięty przez praskę czosnek i wyłączyć gaz. Jajka ugotować na twardo, dwa drobniutko posiekać i dodać do zupy, resztę zostawić do podania na talerzu. Zupę podawać bezpośednio po rzygotowaniu z połówkami jajek
Gosia gotujepyszną, pożywną zupę, z uwagi na zawartość szczawianów w szczawiu, by zniwelować ich zawartość podaje się tę zupę zawsze zabielaną śmietaną, z udziałem jajka, albowiem obecność białka wytrąca zawartość szczawianów, które w nadmiarze spożywane wytrącają wapń tak pożądany w organizmie. Szczaw jest potężnym źródłem witaminy C warto korzystać z tego bogactwa Składniki: 0,5 kg żeberek 2 marchewki
kgwjanczewo