oczywiście od niego rozpoczęłam wertowanie książki) natrafiłam na bardzo ciekawe przepisy zawierające szczaw, określany przez autorkę "jednym z wiosennych ziół". Jedliście kiedyś szczaw?Moja Mama gotowała z niego smaczną zupę, jednak na tym kończy się moja znajomość z tą kwaśną roślinką. W ciągu moich majowych wypraw na targ kilkakrotnie proponowano mi jego zakup, jednak(...)zainspirowały, że szybko pobiegłam na targ modląc się, aby szczaw był jeszcze w sprzedaży (bo jednak maj już się kończy).Na szczęście kupiłam szczaw na targu i przygotowałam dwa przepisy z książki - francuską zupę szczawiową (już wkrótce) oraz dzisiejszą sałatkę z kaszy bulgur z wiosennymi ziołami, wariację na temat sławnego libańskiego tabbouleh.Wcześniej nie pomyślałabym
Chilli Czosnek i OliwaZupa szczawiowa przypomina mi moją babcię. Dziadek sam zbierał szczaw, a babcia wiedziała jak zamknąć go w słoiczki. Robiła rewelacyjną zupę. Tęsknię za nią i za jej specjałami. Stąd dziś przepis na szczawiową.Moja jest zdrowszej wersji ... Ja lubię jej smak, podchodzę do niej sentymentalnie. Składniki szczaw siekany Develey pół puszki mleka kokosowego Skworcu jaja ugotowane(...)twardo czerwony pieprz opcjonalnie pieprz i sól do smaku len mielony do zagęszczenia zupy Otwórz słoik ze szczawiem i nad garnkiem, w którym się będzie gotował, przetrzyj go przez sitko. Jaja ugotuj na twardo. Wlej trochę wrzątku i zblenduj całość na gładziutko. Można to zrobić blenderem tak ręcznym ,jak i w blenderze kielichowym o dużej mocy. Doprowadź do wrzenia
Z Kuchni Do KuchniWlewam 2 litry wody. Dodaję pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Wsypuję przyprawę uniwersalną. Gotuję 30 minut na małym ogniu. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Dodaję do zupy. Gotuję 15 minut. 2. Szczaw drobno siekam i wrzucam do wywaru. Wlewam śmietanę i gotuję 5 minut. Zupę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję
Tradycyjna kuchnia Kasiliście laurowe. Gotowałam około 30 minut. Na maśle podsmażyłam pokrojoną cebulę i kawałek pora. Dodałam je do zupy. Wyjęłam mięso i włoszczyznę. Zostawiłam w zupie trochę marchewki. Doprawiłam solą i pieprzem. Dodałam szczaw. Podgotowałam jeszcze trochę wszystko i zmiksowałam zupę blenderem. Ugotowałam osobno ziemniaki i jajka. Zalałam je zupą i doprawiłam kleksem śmietany. Smacznego
potrawyregionalneJako, że jesień za pasem, przyda nam się porcja energii i witamin niezbędnych deszczową porą. To najlepszy czas na zupy - gorące, aromatyczne i pełne ważnych składników odżywczych. A jak zupy - to szczawiowa. Dzięki żelazie zapobiega anemii, wzmacnia odporność i poprawia humor. Dziś wersja niskokaloryczna, a więc bez śmietany i na chudym mięsie.Potrzebne nam:- pojedyncza pierś z kurczaka- słoik siekanego(...)wywaru wrzucamy ziemniaki, gotujemy 15 minut (ziemniaki muszą być miękkie). Ugotowaną pierś kroimy w drobną kostkę, wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy szczaw i trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut po zagotowaniu. Na koniec doprawiamy pieprzem. Zupę podajemy z jajkiem pokrojonym na ćwiartki. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjiząbkach (dlatego zwykłego dałam tylko jeden ząbek i dołożyłam niedźwiedzi, bo ogólnie czosnek do szczawiowej pasuje). Ale najlepsze w tym wszystkim jest to, że zupa bardzo posmakowała Zuzi :) mało tego - sam szczaw mi wyjada :D Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 4-5 garści młodego szczawiu 2 małe marchewki kilka ziemniaków 1/4 małego selera 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)chwilę przesmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gdy bulion ponownie zawrze wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Dodajemy posiekany (wcześniej dokładnie umyty) szczaw bez łodyg i chwilę gotujemy, w tym czasie zupę doprawiamy do smaku i dodajemy czosnek niedźwiedzi. Do miski wlewamy śmietanę, łączymy z mąką. Dodajemy po trochu gotującej się zupy, by zahartować, a na koniec
Kolorowy PrzepisownikLubicie szczaw? Ja jako dziecko pamiętam, że chodziłam po łąkach razem z kuzynką (no prawie kuzynką:D), obrywałyśmy i jadłyśmy taki nieumyty :) Teraz już tak fajnie dzieci nie mają, a już jedzenie jakichkolwiek liści z krzaczka nie wchodzi nawet w rachubę :D I o ile taki surowy jadłam, tak z zupą nigdy nie miałam do czynienia. Ta jest moim
Kuchnia w czekoladziemogłam uwierzyć, kiedy kilka dni temu ujrzałam piękny, jędrny i świeżutki szczaw w moim tureckim warzywniaku. W głowie natychmiast pojawiła się wizja zupy szczawiowej z jajeczkiem i przysłoniła mi wszystkie inne fantastyczne, mniej i bardziej egzotyczne warzywa i owoce (a muszę przyznać, że sklep jest pod tym względem wspaniały) tudzież obracając w gruzy moje, tak pieczołowicie opracowane, kulinarne(...)smażymy aż się zeszkli, dodajemy szczaw, dusimy 3 minuty na średnim ogniu. 3. Do bulionu dodajemy szczaw i pora, zagotowujemy, przyprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i kurkumą.Gotujemy jeszcze 3 minuty. zestawiamy z ognia i łączymy ze śmietaną (najpierw kilka łyżek zupy mieszamy w kubku ze śmietaną i dopiero tak zahartowaną wlewamy do zupy, inaczej śmietana może się zwarzyć
Kuchnia PrezydentowejTradycyjna wiosenna zupa szczawiowa z jajkiem , u mnie w domu podaje się ją z ugotowanymi ziemniakami . Składniki: 0,5 kilograma żeberek wieprzowych 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora kilka ziaren pieprzu czarnego 0,5 kilograma szczawiu 1 szklanka śmietany 18 % 3 łyżki maki pszennej sól,pieprz 5-6 jajek ugotowanych na twardo Sposób przygotowania: Do większego(...)smaku.Gotujemy do miękkości mięsa .Ugotowany bulion przecedzamy . Szczaw przebieramy , pozbawiamy ogonków,płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w paski . Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojony szczaw i gotujemy przez kilka minut . Zupę zagęszczamy mąka rozmieszana z zimną wodą.Dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielka ilością zupy . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy z jajkiem i ugotowanymi ziemniakami
Bajeczna KuchniaWiosna, to czas, kiedy można nazbierać świeży szczaw. Jeśli, macie możliwość nazbierania go poza miastem, to cudownie. Ja swój kupiłam na zaprzyjaźnionym targu. Uwielbiam w tej zupie smak kwaskowatości. Można ją podawać z ziemniakami, ryżem, jajkiem. Możecie ją również przygotować na bazie bulionu mięsnego. Składniki: 2 pęczki świeżego szczawiu 2 marchewki 1 pietruszkę pół selera kawałek pora(...)jajko Przygotowanie: Obierz włoszczyznę, dokładnie umyj i wrzuć do garnka z wodą. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy. Gotuj bulion około 20 minut. Szczaw umyj, oczyść z brzydkich liści. Posiekaj i dodaj do zupy. Jajko z odrobiną wody roztrzep, aż do momentu połączenia białka z żółtkiem i wlej do zupy. Śmietaną zahartuj w miseczce z jedną chochlą zupy
Kukuleczkisię oprzeć! Zjedliśmy do kaszy jaglanej na obiad :) bomba witaminowa! Co najlepsze - Zuzia zajadała się aż miło! Myślałam, że roszponki nie tknie, ale jadła! Nawet szczaw strasznie jej posmakował, więc obiecałam zupę szczawiową - też bardzo dziecku smakowała ;)) Składniki: garść mixu sałat 3 garście roszponki 6 truskawek 1/2 granata 1/2 ćwiartki arbuza garść kiełków (dowolne) 2 łyżki selera startego
Kolorowy Przepisowniknaszej działce mamy całą plantację szczawiu:) Dlatego ta zupa jest taka wyjątkowa- bo nasza Wiosenna zupa szczawiowa SKŁADNIKI: młody świeżo zerwany szczaw 2 marchewki pietruszka kilka młodych ziemniaków 2 ząbki czosnku koperek śmietana 4 jajka sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy Szczaw dobrze oczyścić i umyć. Posiekać. Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce. Ziemniaki obrać
MarciochaKucharzyzupy. Uważając, żeby śmietana się nie zważyła. Gotujemy zupę szczawiową do wrzenia. Kiedy zacznie się gotować, zdejmijemy zupę z ognia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Dzisiejszy dzień był smaczny i w kwaśnych klimatach, ale tylko kulinarnie Uwielbiamy szczawiową i jadamy ją tylko wiosną, choć można przygotować szczaw w sloikach i zrobić zapasy , ale to już nie to samo. Zupę przygotowałam z świeżego szczawiu na bazie bulionu ,Podałam ją tradycyjnie z jajkiem ugotowanym na twardo. Pozostaje mi już tylko życzyć Wam smacznego
w mojej kuchniLekko kwaśna i pożywna. Jak dla mnie idealna zupa wiosenna. U nas koniecznie podawana z ugotowanym na twardo jajkiem :) Najlepsza jest oczywiście ta przygotowana z własnoręcznie zebranego szczawiu, a obecnie jest wymarzony czas na zbiory młodych listków :) Dodatkowo po odpowiednim przygotowaniu można zamknąć je w słoiku, by móc delektować się pyszną „szczawiówką” także zimą :) Składniki (na ok. 6-8 porcji(...)umyty, pozbawiony łodyżek oraz pokrojony na mniejsze kawałki lub zblendowany na gładką masę). Szczaw podsmażamy ok. 3 minuty na małym ogniu cały czas mieszając. Szczaw dodajemy do wywaru. Doprowadzamy do zagotowania. Zupę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mąkę dokładnie mieszamy ze śmietaną. Dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru i mieszamy. Zahartowaną śmietanę dolewamy powoli do zupy jednocześnie cały
MyCookBook.pl