Zupa ze świeżych grzybów...Kawałki świeżych, aromatycznych grzybów leśnych.Podsmażone wraz z cebulą.Kosteczki ziemniaków, selera i marchewki.Zatopione w pachnącym, warzywnym bulionie.Pyszna domowa zupa o zapachu lasu.Polecam! Składniki:250 g świeżych grzybów (mogą być również mrożone, ewentulanie suszone);3 marchewki;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;1 duża cebula(...)garnku), lub podać zupę z ziemniakami i makaronem lub z chlebem.Z dodatku pietruszki można zrezygnować.Zamiast oleju grzyby wraz z cebulą można podsmażyć na maśle.Do przygotowania zupy można użyć grzybów świeżych, mrożonych lub suszonych (w tym ostatnim przypadku należy je namoczyć, umyć, a następnie podsmażyć tak jak w przepisie).Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaOd razu po powrocie do Polski, gdy tylko chwilkę się przespaliśmy wymusiłam na Marcelu wycieczkę na grzyby. Po krótkiej lekturze, gdzie najlepiej w okolicach Warszawy zbierać
Brzuszki ŁakomczuszkiZupa grzybowa , zupa ze świeżych grzybów to zupełnie inna zupa, niż ta z suszonych grzybów. Podobno jest urodzaj na grzyby, właśnie na podgrzybki. 300 g oczyszczonych podgrzybków*, 1 cebula, 3 łyżki masła, kilka listków rozmarynu, 800 – 1000 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (bulion domowy), sól, pieprz, szczypta soli, 3 ziemniaki (najlepiej sałatkowe), Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę
królestwo garówŚwieże grzyby w zimie? Może nie zebrane dzisiaj rano ale tej jesieni. Zamroziłam je i teraz jak znalazł. Stwierdziłam ,że zupa będzie fajną propozycją nawet na zbliżające się Święta. Zazwyczaj przygotowuje się tradycyjną zupę grzybową z suszonych grzybów. Jest oczywiście pyszna. Ale zapewniam, że moja dzisiejsza zupa krem ze świeżych grzybów jest wyśmienita(...)włoszczyzna (marchew,pietruszka,seler,kawałek pora) 3 szt.liści laurowych 5 ziarenek ziela angielskiego łyżka masła 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól świeżo zmielony czarny pieprz śmietana do zupy (opcjonalnie) Świeżo zebrane leśne grzyby (zdjęcie z jesiennego grzybobrania) obrałam i oczyściłam. Pokroiłam je na mniejsze kawałki. Na maśle podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę. Dodałam grzyby i dusiłam na małym ogniu
potrawyregionalnemożna sobie wyobrazić świąteczny stół bez potraw z grzybami? Nie nie ma w tej chwili grzybów jeszcze tyle, aby opłacało się wyciągnąć suszarkę, trzeba wykorzystać więc świeże grzyby. Zupa grzybowa z grzankami to pyszna, aromatyczna propozycja na późno letni i jesienny obiad. Składniki: 250 g prawdziwków i podgrzybków 600 ml rosołu 1 łyżka masła 1 cebula 2 łyżki mleka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięświeżych grzybów. Przypomina mi dzieciństwo i wakacje u cioci w lesie oraz wypady na grzyby. 30 dkg podgrzybków 1 por biała część kawałek selera 1 marchewka 3 ziemniaki średnie liście selera sól, pieprz 1/2 łyżeczki majeranku 1 litra wywaru warzywnego 1/2 szklanki śmietany 30 % 1 łyżeczka krupczatki masło klarowane 2 liście laurowe 2 ziela angielskie natka pietruszki Grzyby myję(...)garnku przesmażam na maśle grzyby i przekładam je na talerz. W tym samym garnku przesmażam marchewkę, dodaję seler, ziemniaki i chwile smażę, dolewam bulion, dodaję liście, ziele i gotuję około około pięć minut. Dodaję pokrojoną por, liście selera grzyby i gotuję dalej 5 minut. Mąkę rozrabiam w ziemnej wodzie, dodaję do gotującej się zupy, zagotowuję , dolewam śmietanę. Doprawiam solą, pieprzem
wesoła kuchniateż podawać z tradycyjnymi grzankami czosnkowymi w formie kromek. Pozostało już tylko wlać zupę na talerz, skropić śmietanką i podawać z grzankami. Smacznego! Polecam inne zupy krem: zupa krem ze świeżych grzybów leśnych z kładzionymi kluskami zupa krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym zupa krem z dyni z imbirem i mleczkiem kokosowym zupa krem z ciecierzycy zupa szczawiowa zupa
potrawyregionalneRzadko kiedy udaje mi się wybrać na grzyby ale w sezonie przynoszę całe koszyki z pobliskiego rynku. Uwielbiam je w każdej postaci więc są one nieodłącznym elementem mojego jesiennego menu. Jadłam kiedyś pyszną zupę ze świeżych grzybów - klasyczną, gotowaną z włoszczyzną, bez żadnych udziwnień. Na szczęście próba jej odtworzenia we własnej kuchni się udała a w domu pojawił się
Milion Smakówjeśli przygotowujemy ją w środku sezonu grzybowego. Zupa grzybowa nie tylko wigilijna jest pełna smaku, aromatu, pełna kawałków grzybów. Składniki: 1 por 3 marchwie 1 korzeń pietruszki 1 seler 3 ziemniaki opcjonalnie: 2 udka z kurczaka lub kilka kawałków ryby 1 cebula ok. 450-500g grzybów mrożonych lub świeżych ok. 40 g grzybów suszonych liść laurowy(...)wrzucamy wymoczone suszone grzyby (razem z wodą!), gotujemy na małym ogniu 15 minut (zupa nie powinna wrzeć); dodajemy starte warzywa oraz świeże/ mrożone grzyby pokrojone na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości grzybów. Dodajemy śmietanę (ilość wg uznania, zupa powinna być gęsta, kremowa), doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby (u mnie się jeszcze nie zdarzyło) – zagęścić niewielką ilością
Pociąg Do Kuchnimrożone grzyby. Gotować do miękości około 25 minut przed podaniem wymieszać z zahartowaną śmietaną. Posypać posiekaną natką zielonej pietruszki ŻYCZĘ SMACZNEGO ! Uwagi: jeśli do zupy używasz świeżych grzybów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zupa grzybowa ze świeżych podgrzybków z dodatkiem lubczyku i słodkiej papryki. Składniki: 500 g świeżych podgrzybków 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego 1 duża cebula 1 średnia utarta na większych oczkach pietruszka 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki 2 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę 1 mała cebulka z łupinką (nie obieramy jej, dodanie jej do zupy spowoduje dodatkowy(...)kolor) 2 płaskie łyżki dobrego jakościowo masła opcjonalnie: 2-3 łyżki śmietany do zupy (nie każdy lubi;) 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, suszony lubczyk i słodka papryka do smaku koperek Przygotowanie: na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy oczyszczone i pokrojone w większą kostkę grzyby, chwilę podsmażamy, przyprawiamy lubczykiem i słodką papryką; do garnka wlewamy bulion, dodajemy ziele
Zasmakuj KuchniZupa grzybowa ze świeżych i do tego samodzielnie zebranych w grudniu czy styczniu grzybów to dla większości osób coś niemożliwego. Ja mówię, że to normalne bo grzyby rosną przez cały rok a nie tylko we wrześniu czy październiku. Trzeba jedynie obserwować przyrodę i zgłębiać wiedzę na temat innych niż najpopularniejsze gatunków grzybów. Kiedy podczas zimowych miesięcy temperatura jest(...)plusie można wybrać się np. do lasu łęgowego i poszukać świeżych grzybów . U podstaw starych wierzb, na pniach a nawet na niżej położonych gałęziach o tej porze roku wypatrujcie małych, pomarańczowobrązowych płomyków albo czegoś co wygląda jak rozrzucone, złote choć przyrdzewiałe monety. To płomiennice zimowe wcześniej nazywane zimówkami aksamitnotrzonowymi co lepiej oddaje ich czas występowania i wygląd. Ja jestem
Smaczna Pyzaprawda dopiero niedawno, ale jak to mówią lepiej późno niż wcale. Tak więc chociaż skromnie, to na na kilka obiadów się załapaliśmy. Dzisiaj polecam Wam pyszną, domową zupę grzybową, na bazie świeżych grzybów leśnych i suszonych (na szczęście tych mam duży zapas od ubiegłego roku). Zupa jest bezglutenowa, może być również bez laktozy, ja do swojej dodałam jednak śmietankę(...)500g obranych ziemniaków - 300-400g świeżych (lub mrożonych) grzybów leśnych - mała garść grzybów suszonych - 400ml bulionu (dałam wywar z parzenia szynki ) - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku - sól, świeżo mielony pieprz (do smaku) - 3 łyżki słodkiej kremówki (można pominąć) - natka pietruszki - szczypior do posypania zupy Dodatkowo: - 2-4 plastry boczku (nie trzeba) W garnku zagotować bulion (i/lub wodę), wrzucić
Smaczne Zdrowe