Krupnik na żołądkach to kolejna z tradycyjnych polskich zup. Pełna smaku, witamin i kaszy jęczmiennej Dla jednych koszmar z dzieciństwa a dla innych kwintesencja domowej zupy. A dla was? Składniki: 1 udko kurczaka 1/2 kg żołądków drobiowych 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 ziemniaki 1/2 szklanki kaszy jaglanej liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania(...)kasza nie przypaliła się. 3. Po 45 minutach wyciągamy z zupy włoszczyznę i udko kurczaka. Pietruszkę i seler wyrzucamy a marchew kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Udko obieramy z mięsa, które następnie kroimy i wrzucamy z powrotem. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Wszytko przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy w sumie
Kulinarna Patilogiaangielskie, liść laurowy i gotujemy ok 20 minut. Szczaw dokładnie myjemy, kroimy w paski dorzucamy do bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie udka i warzywa wyjmujemy z zupy. Udka obieramy z mięsa, które możemy później wrzucić do zupy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na oczkach i przekładamy do zupy. Wlewamy śmietanę i odstawiamy, aby zupa przestygła. Lekko przestygniętą - blendujemy
Walijskie Pichcenieczasie obrać , umyć, ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Odcedzić. Wyjąć udko z wywaru ( warzywa odłożyć na sałatkę , wywar przecedzić i doprawić - podawać jako rosół lub zrobić na nim inną zupę). Udko przekroić w zgięciu na pół ( pałka i góra). Poczekać aż lekko ostygnie. Przygotować marynatę z 3 łyżek oleju, 1/2 łyżeczki maggi, miodu, szczypty soli, pieprzu czarnego, połowy rozmarynu( oberwać
Buniabaje w kuchnimoim stole. Wystarczy poszatkować i pokroić wszystkie składniki chwilę pogotować a potem delektować się pyszną i rozgrzewającą zupą w te zimne marcowe dni. składniki na 1,5 litra zupy udko z kurczaka marchew pietruszka kawałek selera mała cebula ćwierć główki kapusty włoskiej 4 średnie ziemniaki szczypta kminku łyżeczka papryki słodkiej mielonej sól biały pieprz natka pietruszki przepis Marchew, pietruszkę(...)seler i cebulę , obieramy, kroimy na kawałki , dodajemy opłukane udko z kurczaka i zalewamy gorąca wodą około 1 litra ,doprawiamy solą. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do włoszczyzny. Kapustę opłukujemy i drobno szatkujemy, dodajemy do zupy i wszystko razem gotujemy aż ziemniaki i włoszczyzna będą miękkie. Zupę przyprawiamy kminkiem,białym pieprzem oraz papryką mieloną, podajemy posypaną natką pietruszki
Smakowite DaniaDynia jesienią cieszy się dużą popularnością, ale aromatyczną i rozgrzewającą zupę z dyni możemy podać również zimą. Jej smak możemy zaostrzyć papryczką chilli. Można również dodać prażone pestki dyni. Składniki: 0,5 kg marchwi 75 dag miąższu z dyni 2 udka z kurczaka pół litra bulionu warzywnego sól pieprz papryczka chilli posiekany koperek 2 łyżki gęstej śmietany Marchewkę kroimy(...)być w płatkach lub świeża drobno pokrojona). Wszystko miksujemy i gotujemy. Dodajemy ugotowane , pokrojone w paski mięso z udek. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać rosół powstały z ugotowanych udek. Zupę dekorujemy śmietaną i posypujemy natką pietruszki. Smacznego
Salonik smakówmało kwaśny. Gotujemy kolejne 30 minut a w międzyczasie w osobnym garnku gotujemy także pokrojone w kostkę o boku około 1 cm ziemniaki. Po upływie tego czasu wyciągamy z zupy udko, obieramy dokładnie mięsko i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy kostki rosołowe, ziemniaki i jeśli trzeba przyprawiamy. Teraz zajmujemy się przygotowaniem zasmażki ze smalcu i mąki: Smalec rozgrzewamy
Tanie przepisy studenckieflaków.Oprószone drobno posiekaną natką pietruszki.Sycące, rozgrzewające, pyszne! Składniki:2 duże udka z kurczaka;2 średnie marchewki;1 średnia pietruszka;1 średnia cebula;Biała część pora;1/4 korzenia selera;3 ząbki czosnku;2 liście laurowe;4 ziarna ziela angielskiego;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1 łyżka majeranku;1/2 łyżki przyprawy do flaków;1 łyżka masła(...)przyprawić majerankiem, przyprawą do flaków, solą i pieprzem.Zupę podawać posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy.Zamiast 2 dużych udek do zupy można użyć gotowego mięsa z ud kurcząt bez skór i kości, dostępnego w Lidlu czy Tesco.Gotową przyprawę do flaków można zastąpić własną mieszanką przypraw np. czosnku, słodkiej papryki
Gospodyni MiejskaWitam serdecznie Propozycja na pyszną domową zupę ogórkowa z ryżem . Będziemy potrzebować : na wywar : około 2,5 l wody 2 udka (około 600 g) kawałek pora (40 g) kawałek korzenia selera (80 g) 1 marchew (150 g) 1 korzeń pietruszki (120 g) na zupę ogórkową : 300 g ogórków kiszonych 200 ml kwasu z ogórków 1 cebula(...)wlewam 2,5 litra wody . Garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania przez około 40 minut . Następnie przecedzam wywar , 2 litry czystego wywaru użyję do przygotowania zupy ogórkowej. Udka można usmażyć na patelni i podać do drugiego dania . Gdy wywar się gotuje przygotuję ogórki na zupę : Ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach . Cebulę kroję w drobną kostkę
Uwaga Babcia Gotujewałkujemy Zostawiamy by nam przeschło.Kroimy w paski szer .w 5 cm.pasy ,następnie pasy układamy jeden na drugim i kroimy w kostkę na 1 cm. Zupa : ************ Korpus kurzy lub skrzydełka lub udko albo żeberko wedlug uznania 1 marchew 1 pietruszka 4 ziemniaki lub więcej 1 kostka rosołowa winiary 1 cebula sól i pieprz ************************************ Mięso umyć,zalać do 3/4 wysokosci(...)szkl.maki żytniej pełnoziarnistej 1 jajko 100 ml.cieplej wody ******************************************* Zagniatamy ciasto podsypujac mąką.Wałkujemy i zostawiamy żeby nam przeschło.Kroimy w pasy a potem w kostkę 1 cm. Zupa: **************** 1 udko 1 marchew obrana i pokrojona w talarki 1 pietruszka obrana i cała 1 cebula kostka olej 0.5 szkl.namoczonej na noc ciecierzycy sól i pieprz 1 kostka drobiowa szczypta
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizastąpić ją drobno posiekanym koperkiem.Najlepiej kupować ogórki kiszone, a nie kwaszone.Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w zupach.Zupę można przygotować także na wywarze z mięsa (na 1 dużym udku z kurczaka.) Należy wówczas na samym początku włożyć udko(...)garnka, w którym będzie gotowana zupa, zalać 2 litrami wody, zagotować i zdjąć pianę. Następnie dodać jarzyny z punktu 1 i wykonać po kolei wszystkie punkty przepisu. Ugotowane udko wyjąć z zupy, mięso oddzielić od kości i dodać do zupy.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskanieduży, makaron 1 szklanka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa curry 1 łyżeczka, mleko 1/2 litra, natka pietruszki 1/2 pęczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku udko kurczaka zalać wodą, zagotować, zebrać "szumy" cedzakiem, dodać ziele i liść laurowy, gotować z 15 minut, dodać włoszczyznę rozdrobnioną w rozdrabniaczu, wsypać kucharka, paprykę słodką, dodać kawałki
W Mojej Kuchni Lubięsoja napęczniała . Po tym czasie z soi odlewam wodę , zalewam świeżą i gotuję od momentu zagotowania około 1 godziny , następnie odcedzam . Tak przygotowaną soję użyję do przygotowania zupy . Przygotowanie wywaru mięsno - warzywnego : Udka ( lub inne mięso ) dokładnie myję pod bieżącą wodą i osączam . Marchewkę , pietruszkę , cebulę , selera obieram i płuczę . Teraz do garnka wlewam około 2 litrów wody daję udka(...)gazie i gotuję do miękkości mięsa ( ja gotuję od momentu zagotowania około 40 minut) Następnie z ugotowanego wywaru odlewam 1.5 litra czystego wywaru na nim przygotuję zupę meksykańską - warzywa wyrzucam . Ugotowane udka wykorzystam do przygotowania drugiego dania , obsmażę na patelni z przyprawami i podaję z ziemniaczkami i surówką . Przygotowanie zupy meksykańskiej : Mięso obsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez około
Uwaga Babcia GotujeWiele osób uważa, że podstawą udanej zupy jest mięsna wkładka - ja najbardziej lubię drobiową. Zupa ugotowana na piersi lub udku z kurczaka jest bardzo aromatyczna, a i taką pierś czy udko można zjeść ze smakiem!:) Taką zupę nazywam jesienną, bo właśnie teraz z ogrodów sprząta się warzywa. Poza tym jest rozgrzewająca :) Składniki: ćwierć kurczaka lub 3-4 udka (może być(...)kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości mięsa, czyli minimum 1 godzinę (od zabulgotania zmniejszamy ogień do minimum, aby tylko lekko pyrkało). Im dłużej gotujemy tym zupa będzie smaczniejsza. W międzyczasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki i marchewkę. Pietruszkę tylko obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż na 2 części. Kiedy mięso będzie miękkie dorzucamy marchewkę
Kolorowy PrzepisownikŚwietna, sycąca zupa. Możemy użyć udek kurczaka z kośćmi, lub, przed wrzuceniem do wolnowaru, kości usunąć. Ja wolę gotować z kośćmi - zupa ma moim zdaniem więcej smaku, a usunięcie kości po ugotowaniu nie stanowi żadnego problemu. Zupa jest na tyle sycąca, że wystarcza za cały obiad. Świetnie się mrozi, nic nie traci na smaku - warto więc ją zamrozić, jeżeli porcja(...)jest dla nas za duża. Po raz kolejny wolnowar sprawdził się świetnie. Ta zupa ma jeszcze jedną zaletę, mięsa nie trzeba przed wrzuceniem do gara obsmażać - wrzucamy i tyle.Jako dodatku użyłam domowych tortilli z tego przepisu.Inspiracją był przepis z tej strony.składniki (6 porcji)1 średnia cebula, posiekana1 papryczka jalapeno, pozbawiona pestek
Stare Garypomidory ze skóry, ja daję ze skórką udka kurczaka ugotować do miękkości, wlać zmiksowane pomidory, dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, dodać suszony koper taki jak do kiszenia ogórków udka wyjąć z zupy, wsypać ryż i gotować z 15 minut, zabielić śmietaną słodką, dodać pieprz mielony zupa jest aromatyczna, pyszna, syta..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię