hummus , jajeczna, ziemniaczana) 3. Obiad: kotleciki, zupy, gulasze, puree, pierogi, makarony, risotto. 4. Kolacja: sałatki (np. z jajkami, serem pleśniowym), pesto , pasty do kanapek lub grzanek czosnkowych Z czym łączyć : Z fasolą, szparagami, szpinakiem, czosnkiem, smażonym boczkiem, szynką parmeńską, serem pleśniowym, cebulą, pietruszką, tahini, kminem rzymskim ( kuminem ), tymiankiem, ryżem, ziemniakami, makaronem, z kaszą pęczak. Oczywiście są to moje propozycje
Ale ProsteSkładniki: szyja indyka 4 marchewki 3 pietruszki 0,5 małego selera 1 cebula 1 litr przecieru pomidorowego (domowego) ok 20 dag ryżu białego ziele angielskie, listki
Qchnia po prostuświątecznych inspiracji natrafiłam na różne przepisy na migdałową zupę. W mojej rodzinie nigdy nie spotkałam tego dania na wigilijnym stole. Szperając trochę w Internecie można przeczytać, że owszem, jest to tradycyjne polskie danie wigilijne pochodzące z Kresów, jednak już nieco zapomniane. Postanowiłam spróbować. Tradycyjnie gotowana na mleku z dodatkiem białego ryżu jest bardzo sycącym daniem. Na pewno przypadnie do gustu
Milion SmakówDzisiaj przyszła kolej na makaron. Chciałabym zaproponować kurczaka w kremowym sosie pomidorowym. Danie to jest dobrą alternatywą dla osób zapracowanych, którym brakuje czasu na gotowanie, ponieważ
kuchnia doskitroszkę z lenistwa, troszkę z ciekawości przygotowaliśmy tę zupę. Teraz po Polsku się żywimy, bo za chwilę będziemy kosztować innej kuchni. Postaramy się przywieźć mnóstwo przepisów ;) Składniki 1 duża cebula 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 łyżki oleju 190 g koncentratu pomidorowego 1,2 l bulionu warzywnego 100 g ryżu 1/2 główki młodej kapusty (małej) 1 pęczek koperku
R'n'G Kitchenzawiera glutenu; nadaje się praktycznie do wszystkiego, czyli domowego chleba kukurydzianego, naleśników, ciast (szczególnie ciast kruchych), biszkoptów, placków, bułek, panierek do kotletów i ryb czy zagęszczania sosów i zup; mąka gryczana - otrzymana dzięki zmieleniu nasion gryki, używana jest do produkcji makaronów, ciast, naleśników. Jest często mieszana z mąką pszenną, gdyż sama jest dość ciężka, a brak glutenu powoduje(...)niej przygotować m.in. naleśniki, pierogi, różnego rodzaju ciasta, domowe makarony. mąka grochowa - mąka bezglutenowa, powstała z przemiału ziaren grochu. mąka ryżowa - bezglutenowa; wytwarzana z brązowego ryżu, delikatna w smaku i lekkostrawna. Stanowi bazę do wypieku makaronu oraz papieru ryżowego. mąka amarantusowa- również nie zawiera glutenu. Idealna dla wegetarian. mąka jęczmienna - cechuje się wysoką zawartością
Zasmakuj Kuchniuwielbiam :D Składniki na 2 talerze zupy: około 800 ml rosołu (wczorajszego bądź zamrożonego, bo rosół można mrozić ;) 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego bądź domowego przecieru z pomidorów około 8 łyżek śmietanki 30-36 % 1/2 łyżki mąki pszennej szczypta cukru ewent. szczypta soli makaron świderki bądź dowolnie inny ulubiony lub ryż 1. Rosół przelewamy do garnka i zagotowujemy, zmniejszamy następnie
Gotowanie...to proste !połowa sukcesu. Dziś mam dla Was zamiast zupy i drugiego- jedno pyszne danie na cały obiad. Kocham ryby za to, że są takie proste do obróbki, smaczne i zdrowe, a jeśli tylko chcemy i nie ogranicza nas wyobraźnia, możemy zaszaleć ! Warto je włączyć do codziennej diety i podać je na dzikim ryżu z dodatkiem awokado. Smakuje pysznie i choć
Wanilia i Kardamonmogę się oprzeć również Zupie gołąbkowej oraz ich wersji zapiekanej jako "tort". Pięknie się prezentuje i ma gołąbkowe walory smakowe. Spróbujcie sami kochani :) Moi domownicy takiego tortu nie o dmawiają :) Skła dniki: nie duża główka kapusty 0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego duża cebula czerstwa bułka 100g ryżu ząbek czosnku jajko bazylia, oregano, zioła prowansalskie przyprawa
ChilliJemyfosfor (45%), magnez (31%), cynk (32%), selen (26%) i mangan (67%). A nawet miedź (26%). Może służyć jako dodatek do zwykłej mąki w wypiekach. Nadaje się też do zagęszczania zup i sosów, zwłaszcza tych wegetariańskich, wzbogacając je znacząco o białko. W ciastach czy wegetariańskich burgerach może zastąpić bułkę tartą. Niezbędna na tradycyjne dania, jak kofta czy flan, może też dodać(...)koszt : 8,8-15,00 zł/ 500 gram Mąka jest dostępna w dobrych sklepach spożywczych lub w sklepach ekologicznych Mąka ryżowa bezglutenowa Do wyrobu mąki ryżowej można użyć zarówno ryżu białego jak i brązowego. Może ona zastąpić w wypieku mąkę pszenną (ok. 10-15%). W rezultacie otrzymamy pieczywo o delikatnie słodkawym posmaku. Mąka ryżowa może też stanowić doskonała posypkę. Koszt
Tradycyjna Kuchnianiej przygotowywane. W zeszłym roku poza zupami krem z dyni zrobiłam Dyniowo Pomarańczowy Sernik na zimno który był wyśmienity! W tym roku dyniowych przepisów będzie więcej a s erię zacznie aksamitnie kremowe risotto z dynią . Składniki: ok 500g dyni obranej i pokrojonej w kostkę 4 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki ryżu do risotto Arborio 1 szklanka
W kuchennej krainieSkładniki: 1,5 l. bulionu, 25 dag kiełbasy podwawelskiej, 1 duża cebula, 4 ząbki czosnku, 50 dag cukinii, 1 zielona papryka, 1 czerwona papryka, 5 dag
Pobite gary BarbarySkładniki: * 2 piersi z kurczaka * 20 dag zielonego groszku (u mnie mrożony) * 1,5 l. bulion (może być z kostki) * 1 zielona papryka * 1 cebula * pół
Pobite gary BarbaryZnowu gołąbki, ale jak zapowiedziałam na fb, były z mięsem, będą i dla tych co mięsa nie jedzą. Mam trochę kurek, więc postanowiłam je wykorzystać do
Polska ZupaSkładniki: pierś z kurczaka 1 podwójna, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, sok z cytryny 2 łyżeczki, szpinak świeży 2 pęczki
W Mojej Kuchni Lubię