zupa z ryżem - 1500 przepisów (strona:65/100)

Wegańska PRAGA 157

była smaczna i dobrze doprawiona, zaś drugie danie nie powalało. Było nawet smaczne, ale makaron gdzieniegdzie był twardy, a całe dania trochę suche. Ogólnie bez szału. Paszko:  Mi zupa bardzo smakowało, grzybne flaczki, duża ilość kuminu robiły robotę. Drugie danie przypominało nieco łazanki z bigosem i smakowo było naprawdę w porządku, plus za dobry smak słonego sera, minus(...)wszystko leży w dużym garze :) Jednak za taką ceną oferta warta pokuszenia się. Zamówiliśmy również zielone curry z wegańskimi "krewetkami" z mleczkiem kokosowym i warzywami, podawane z limonką i ryżem (koszt 180 CZK). "Krewetki" wegańskie wyglądem i fakturą przypominały te prawdziwe. Maugo: wegańskie "krewetki" wyglądem wywarły na mnie takie wrażenie, że aż zrezygnowałam z ich konsumpcji, bo zbyt przypominały

Bananowe Pole
Duszony kurczak w jasnym sosie pieczeniowym 254

ryżu , kaszy , a nawet do świeżego pieczywa . Doskonały na początek tygodnia , kiedy nie chce nam się wydziwiać w kuchni , a z braku czasu łatwiej coś odgrzać , niż mozolnie przyrządzać . Duszonego kurczaka, można zrobić nawet dzień wcześniej . Polecam , to proste danie Składniki : 1 świeży kurczak 50 ml słodkiej śmietanki mąka rozrobiona z woda , do zagęszczania sosu ( około ,łyżka od zupy

Ogrodnik w podróży
Gulasz wegetariański z soczewicy i batatów 226

ryżem czy makaronem albo po prostu samo, bo jest bardzo sycące. O ile pierwsze podejście do batatów nie zwaliło mnie z nóg to do tego gulaszu pasują idealnie i mam ochotę dalej z nimi eksperymentować. Czerwoną soczewicę lubię od dawna chociaż mimo zapasu w kuchennej szafce rzadko jej używam, sama nie wiem dlaczego. Niedługo planuję zrobić z niej zupę

Ze smakiem i z pasją
Polędwica z dorsza w płatkach migdałowych z kaszą i brązowym ryżem 130

przez dwa dni, a czasem…przez kwadrans! Weekend to nasz czas picia świeżo wyciskanych soków lub zmiksowanych koktajli. W sobotę, gdy zimowym popołudniem wracamy z łyżew, podgrzewamy smakowitą zupę- krem z warzyw albo aromatyczny rosół z królika. W niedzielę zaś, po spacerze na naszym ulubionym Kopcu Kościuszki taka porcja polędwicy z dorsza smakuje wyśmienicie! Jedno jest pewne i tego(...)prostu tak domowo. Składniki: (na 2 porcje) 500 g polędwicy z dorsza sól, pieprz 1 jajko 50 g płatków migdałowych 2 – 3 łyżeczki oleju kokosowego 100 g brązowego ryżu 100 g ulubionej kaszy (użyłam bulgur i pęczak) 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki oliwy z oliwek kilka różyczek brokuła 1/3 żółtej papryki 1/2 łyżeczki curry szczypta gałki muszkatołowej sól

Raj dla Podniebienia
Szczawiowa na bulionie warzywnym 147

Widać wyraźnie , że dopadły mnie wiosenne smaczki. Podgryzam świeży szczaw i już czuję smak ,, zielonej zupki". Mnie osobiście taka wiosenna szczawiowa smakuje w wersji ugotowanej

Buniabaje w kuchni
Gołąbki Teściowej 156

Pewnie ciężko w to uwierzyć, ale gołąbki odkryłam stosunkowo niedawno, dzięki mojej teściowej. Spróbowałam z grzeczności i od tej pory uwielbiam smak tej potrawy! Dietetycznie, bo

IzaGotuje
Niespodzianka 164

garnek też używamy dość często do np. gotowania makaronów. Natomiast garnek największy  jest o pojemności 6,6 litra jak na razie używamy go najmniej do np. przygotowania zup, ale na pewno będzie  się świetnie sprawdzał na przygotowywanie posiłków  dla większej ilości osób. Garnki bardzo dobrze się spisują, dania są długo ciepłe. Jest to dobry patent dla małych(...)spóźnialskich, którzy często muszą jeść letnie jedzenie lub trzeba dodatkowo je podgrzewać. Miarki wewnątrz każdego garnka to bardzo przydatny dodatek. Już wiemy ile wlać wody do garnka na gotowanie ryżu, wcześniej musieliśmy odmierzać przy pomocy miarki. Szklane pokrywy to dobre uzupełnienie dla całości, ponieważ bez podnoszenia pokrywki widzimy  jak się zachowuje nasza potrawa podczas gotowania (czy nic się

cookpl
Kabsa (kepsa) - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej 190

Kabsa lub kepsa jest potraw ą bardzo popularn ą i lubianą w Arabii Saudyjskiej, ale poniższy przepis dostaliśmy od Polki mieszkającej na stałe w Jordani i

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
QUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA 132

bezpiecznych dla osób pozostających na diecie bezglutenowej.  Pyszne są domowe chleby, wypiekane na zakwasie, z dodatkiem mąki z komosy ryżowej.   Komosa ryżowa może być serwowana podobnie jak ryż, makaron czy ziemniaki,  niektórzy prażą ją dodając do muesli lub sałatek. Za każdym razem jednak należy ją dokładnie opłukać pod bieżącą wodą,  ze względu na saponiny znajdujące się(...)olejem z siemienia lnianego,rzepakowym tłoczonym na zimno czy ostropestowym zimnotłoczonym nierafinowanym i szczyptą soli.  Doskonale łączy się z orzechami, ziołami i warzywami oraz jako dodatek do zup. Quinoa jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów: Zawiera więcej wapnia niż mleko. Dostarcza 2 razy więcej żelaza i witaminy E niż pszenica. Bogata w mangan i miedź.  Jest doskonałym źródłem

potrawyregionalne
Drobiowa zupa curry 134

Pysznie rozgrzewająca. Lekko orientalna, delikatna.  Składniki 2 łyżki masła 400 g filetów z udka kurczaka (bez skóry) 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki

R'n'G Kitchen
Gołąbki w sosie dyniowym 171

roku eksperymentuje z przepisami z dodatkiem dyni :) Na blogu znajdziecie m.in. przepis na rewelacyjną zupę dyniową przygotowaną na mleczku kokosowym lub idealnie kremowe tiramisu . Dzisiaj zachęcam do przygotowania gołąbków w sosie dyniowym. Będziecie zaskoczeni smakiem poniższego sosu - lekko pomidorowego, a zarazem delikatnie słodkiego. Wbrew pozorom, puree z dyni idealnie pasuje do sosu pomidorowego. Składniki na porcję dla 4-6 osób(...)główka białej kapusty* 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1/2 szklanki surowego ryżu + 1 szklanka wody około 3 szklanki wody do gotowania gołąbków 200 g upieczonej dyni hokkaido kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 sucha kajzerka 1 cebula 1 jajko sól, pieprz olej koperek do dekoracji * do gołąbków będziecie potrzebować większe liście kapusty; 1 liść = 1 gołąbek; z pozostałej

Ugotować
Ryż z mlekiem i żurawiną liofilizowaną (plus dodatki) 131

Przepis autorski (mój). Uwielbiam swój deser ryżowo-budyniowy ( klik ), ale tym razem przedstawiam propozycję na szybkie, smaczne i syte śniadanie. Często do obiadu gotuję większą ilość

Di gotuje
Gulasz z cieciorki i papryki 198

Uzupełnilam ostatnio zapasy roślin strączkowych. Na swoją kolej czekają np.: fasola, groch i soczewica. Na pierwszy ogień poszła cieciorka i zrobiłam gulasz z cieciorki i papryki

kuchnia doski
makaron penne z kiszoną kapustą i kminkiem... 157

Składniki: makaron penne 1 opakowanie, kapusta kiszona 1/2 kg, woda 1 litr, kminek cały 1,5 łyżki, cukier 1 łyżka, słonina 15 dag/wędzona, kiełbasa śląska

W Mojej Kuchni Lubię
Ryż w sosie botwinkowym z kurczakiem 170

pory botwinka występowała u mnie tylko w formie zupy. Ostatnim czasem zaczęłam trochę się zastanawiać nad inną jej formą podania, więc gdy zobaczyłam przepis Kasi na blogu Gotuj z Cukiereczkiem wiedziałam, że muszę go spróbować. Składniki na 2 porcje: 1 pęczek botwinki, 1 pierś z kurczaka, 1 cebula, szczypta cukru, ½ łyżeczki słodkiej papryki, Sok z 1/2 cytryny, 300g śmietany(...)Sól, Pieprz, Szczypta majeranku, olej 1-2 torebki ryżu w zależności jak duże porcje zjadacie Przygotowanie: Cebulę i kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć na łyżce oleju wraz z solą i pieprzem.  Botwinkę opłukać i osuszyć. Buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę. Łodygi i liście pokroić w grubszą kostkę.  Pod koniec smażenia kurczaka dodać pokrojone buraczki. Smażyć chwilę

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania