ucho świńskie/ wątroba/ trawa żubrowa/ estragon Paweł Oszczyk Szef Roku Gault& Millau 2016 – przystawka zimna: wędzony pstrąg/ pietruszka/ mirabelka Michał Kuter Szef Kuchni Tradycyjnej Gault&Millau 2016 – zupa: biały barszcz/ krokiet z wędzonych żeber/ chrupiący boczek/ jajko przepiórcze/ puree z leśnymi grzybami Paweł Dołżonek – danie głowne ryba: dorsz w popiele/ soubise/ kalafior/ gruszka/ vermouth Adrian Klonowski Młody Talent(...)Millau 2016 – danie głowne mięso: kaczka z grilla/ płaskurka/ śmietana/ czarny bez Michał Bryś Szef Jutra Gault&Millau 2016 – deser: czekoladowo-kawowe gateaux/ lody czekoladowo-makowe/ czarny ryż/ garam masala/ tostowany czarny chleb na zakwasie/ koniak/ owoc czarnego bzu z nalewki Zbigniewa Sierszuły Petit four: selekcja Petit Four Callebaut Zdjęcia od kuchni, może nie najlepszej jakości, ale robione
królestwo garówντολµάδες) i gigantes plaki (γίγαντες πλακί)Dolmades to rodzaj gołąbków, w których farsz zawijany jest w liście winogron. Farsz może być z samego ryżu (z dodatkiem ziół) lub z ryżu i mięsa. Podaje się je jako meze z jogurtem greckim lub tzatziki.Gigantes plaki to w skrócie taka grecka fasolka po bretońsku, a na poważnie, jest to wegetariańskie meze na bazie(...)odmiany wielkiej fasoli (grecka fasolia gigandes). Uwielbiam je, szczególnie odpowiada mi smak liści winogron. Przywiozłam sobie z Grecji słoiczek takich liści, abym mogła w domu przygotować własne dolmades:) Zupa rybna i placuszki z ciecierzycy z anyżemPoniższe dania zamówiłam w uroczej rybnej tawernie. Właściciel lokalu wdzięcznie przekonywał mnie o najwyższej jakości użytych do zupy ryb. Placki miały zaskakujący smak
Chilli Czosnek i Oliwałyżeczka cukru odrobina oleju sól, pieprz Do podania: łyżka nasion kuminu, uprażonego na suchej patelni kilka krążków czerwonej papryczki świeże liście kolendry (opcjonalnie, ja nie miałam) 100 g ryżu jaśminowego, przygotowanego wg zaleceń producenta CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości około 5 minut. Dodajemy(...)mleko kokosowe, wodę, wrzucamy 1/2 kostki warzywnej. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż pomidory się rozpadną, czyli około 20 minut. Doprawiamy cukrem. Zdejmujemy z ognia. 3. Zupę blendujemy na gładki krem. Wsypujemy uprażone nasiona kuminu. Przelewamy do miseczek, dekorujemy świeżą kolendrą i krążkami papryczki. Smacznego! :) Po więcej przepisów kuchni azjatyckiej zapraszam na mój drugi blog KUCHNIA TAJSKA
My Culinary ArtSkładniki: woda 2 litry, cebula 2 sztuki, czosnek 1 główka, masło 1 łyżka, oliwa 6 łyżek, cukier 1 łyżka, pomidory 1 kg/dojrzałe, kucharek 2 łyżki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: biodrówka 70 dag, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, woda 2 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
W Mojej Kuchni Lubięosób KsiążKAwiarnia będzie wybawieniem, ponieważ znajomi lub rodzina, którzy nie są w stanie wyobrazić sobie posiłku bez mięsa, tutaj go dostaną, natomiast wegeosobnik dostanie coś roślinnego, co nie będzie ryżem z mieszanką warzyw, starymi ziemniakami lub ociekającymi tłuszczem frytkami. Tutaj jest „fit” Tak jak już wyżej wspomniałem, w KsiążKAwiarni nie dostaniemy bylejakości i tłustych, niezdrowych dań. W większości(...)Świetnym przykładem są pieczone frytki z batata, selera i buraka zaserwowane z własnej roboty sosem BBQ. Co polecam zamówić? Obecnie w menu dla roślinożerców mamy trzy kanapki, dwie zupy, makaron, pizze, koktajle, frytki, ciasto, ciastka, kawy… jest w czym wybierać. Jeśli jednak miałbym polecić jeden zestaw, to byłaby to zupa pomidorowa i panini z tofu. To te dwie pozycje
Blendmanświeżych pomidorów ) Uważajcie! To pułapka! Są tak pyszne, że możecie najeść się już przed obiadem. Zwłaszcza, że jak znikną przyniosą wam dokładkę. Zupy nas zachwyciły. Rybna – to właściwie zupa morska, pełna owoców morza i kawałków rybiego mięsa. Gazpacho okazało się puszystym kremem pomidorowym, bardzo świeżym i doskonale doprawionym z oddzielnie podanymi, drobno krojonymi dodatkami ( cebula, papryka ). Było całkiem inne niż(...)próbowaliśmy kiedyś w Polsce z kartonika. Spróbuję niedługo skopiować ten chłodnik, pewnie z własnymi modyfikacjami, ale poszukując sposobu na tą jego puszystość i świeżość. Paella to tradycyjne danie z ryżu przygotowywane na specjalnych patelniach i podawane z najrozmaitszymi składnikami. Klasyka to paella z mięsem królika i kurczaka, ale oczywiście królują tu dodatki takie jak owoce morza i ryby. Na naszej
Smaki Ewywymarzona zupa. Słodko-pikantna z cytrusową nutą trawy trzcinowej i imbiru. Składniki 400 g krewetek tygrysich 2 pomidory 3 dymki trawa cytrynowa (1 gałązka) 3 cm świeżego imbiru mała papryczka chili 400 ml mleka kokosowego 1 L bulionu krewetkowego 4 łyżki soku z tajskiej limonki 2 łyżki sosu słodko kwaśnego 2 łyżki sosu rybnego łyżka zielonego curry 2 łyżki oleju(...)sezamowego 1/2 szkl ryżu jaśminowego pęczek szczypiorku Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Dymki siekamy ,trawę cytrynową rozgniatamy ,imbir obieramy i nacinamy ,papryczkę siekamy i podsmażamy na oleju razem z krewetkami. Zalewamy bulionem ,dodajemy pastę curry ,sok z limonki i gotujemy 20 min na wolnym ogniu od czasu zagotowania. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G KitchenZupa z kapustą i fasoląBruschetta z pieczoną paprykąZupa z pieczonej dyni i czosnkuPieczone pomidory z ProwansjiPlacki z pomidorów z SantoriniGrecka gemistaSałatka z fasolki i pomidorówSałatka z bobuLadenia, grecka pizzaTurecki gulasz z bakłażanaPaella z warzywamiGazpacho andaluzHorta vrastaPasta z fasoli i suszony pomidorówTurecka sałatka z fasoliDuszona marchewka po tureckuFasulye pilakiHummus z południowych WłochSałatka na przeziębienieLibański ryż z soczewicąHummus z bobuGazpacho ekspresoweSałatka
Chilli Czosnek i Oliwaktórych nie lubiłam gotować, a to przez to, że łatwo można je było przypalić. Z Ballarini to całkiem inna bajka. Z nimi zrobiłam swój pierwszy w życiu karmel, gulasze, zupy, duszone potrawy i smażone w małej ilości tłuszczu albo i bez. Chciałabym każdemu z Was chociaż na jeden dzień pożyczyć któryś z tych naczyń, abyście mogli otworzyć szeroko oczy(...)się w kuchni. Nie muszę się wstydzić, że wyciągam przypalone garnki, czy takie na których danie będzie się przypalać. Fantastyczna sprawa Kochani, jakie to świetne uczucie gotować kaszę lub ryż na sypko, między czasie grillować mięsko na patelni grillowej. Kaszę wstawić do piekarnika na kilka minut, podczas grillowania ofiarować gościom możliwość poznania aromatów, zapachów wydobywających się z marynaty, świeże zioła
Blondynka Gotujemałym ogniu 30 minut. 2. Pieczarki kroję w plasterki. Dodaję do mięsa. Duszę kolejne 30 minut. Sos doprawiam do smaku pieprzem ziołowym, solą i pieprzem czarnym. Podaję z ryżem lub ziemniakami. Do przyprawienia potrawy użyłam pieprzu ziołowego staropolskiego, który otrzymałam od hurtowni i producenta przypraw RAFEX. W skład przyprawy wchodzą: kminek, majeranek, cząber, papryka słodka, chrzan, lubczyk, czarnuszka, pieprz(...)nadała potrawie wspaniałego smaku i aromatu. Zapach przyprawionego mięsa unosił się po całej kuchni. Pieprz ziołowy staropolski do doskonały dodatek do wielu potraw, w szczególności do mięs i zup. Serdecznie zapraszam do hurtowni przypraw RAFEX , gdzie znajdziecie całe mnóstwo wspaniałych przypraw w niskiej cenie
Tradycyjna kuchnia KasiPęczek szparagów jest ekonomiczny :) Wczoraj była tarta, której przepis poniżej przypominam. Z odciętych łodyg i pozostałej części szparagów miałam zrobić zupę – krem. Doszłam jednak do wniosku, że to już było i zrobiłam sos do makaronu. Łodygi szparagów kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości. Ugotowane odcedzamy i miksujemy na gładkie pure. Do tego dodajemy garść zielonego groszku (może(...)być mrożony) i górną część szparagów. Gotujemy krótko, aby główki szparagów pozostały lekko chrupiące. Sos przyprawiłam jedynie odrobiną soli. Tak przygotowany sos możemy podawać z makaronem, ryżem lub jako dodatek do mięsa
KucharzycaDziś dla odmiany chcę zaproponować danie z ryby. Zapiekanka jest bardzo smaczna i u mnie w domu wszyscy bardzo ją lubią. często przygotowuję ją dla mojej
kuchnia doskipapryka, i kabaczek, i pomidory, mają w sobie naturalnie dużo wody. Podczas podgrzewania jeszcze ją uwolnią i nie ma potrzeby zalewania ich nad poziom. Leczo to gulasz warzywny, nie zupa (chociaż w Polsce częściej zjecie je właśnie w bardziej płynnej postaci). Mieszamy całość, doprawiamy mocno paprykami w proszku, solą i pieprzem. Przeciskamy przez praskę czosnek. Dusimy całość na niewielkim ogniu(...)jakiś czas mieszając. Leczo jest wszechstronne. Tą jednogarnkową potrawę możecie jeść i na ciepło, i na zimno. Łatwo je przechowywać, przewozić, zamrozić. Leczo podaje się z pieczywem, z ryżem, samodzielnie i jako dodatek do mięsnych dań. Zjedzcie je tak, jak lubicie. Moje leczo jest naprawdę mocno paprykowe, piękne w kolorze. Ta wersja jest delikatna – letnia. Jeśli tylko macie ochotę
Karo in the KitchenLekka, pyszna i sycąca zupa krem z pomidorami i dynią. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, bo jej przygotowanie zajmuje zaledwie 30 min. Zupa jest bardzo intensywna w smaku i aromacie, podczas jej przygotowania na całą kuchnię będzie pachniało dynią i kwaskowatymi pomidorami, a więc bardzo serdecznie was zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu. Składniki: 500 g dyni(...)cebula 2 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki sproszkowanych ziaren kolendry 2 łyżeczki cukru 1-1,5 l bulionu 3 duże ząbki czosnku Ugotowany ryż Przygotowanie: Oczyszczoną dynię, pomidory, cebulę kroimy w duże kawałki. W garnku układamy warzywa zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 25 min. Po tym doprawiamy, dodajemy posiekany czosnek i miksujemy blenderem
Kuchnia Łukasza