inspirowana kuchnią tajską: prosta i szybka w przygotowaniu, aromatyczna i bardzo smaczna. Nie będzie też problemów z przygotowaniem potrzebnych składników. Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 4 Składniki: 200 g batatów, 200 g topinamburu, 10 surowych średnik krewetek (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić przez 12 godz. w lodówce), 400 ml odtłuszczonego mleka kokosowego, 500 ml bulionu, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku(...)podania cząstki cytryny. Przygotowanie: Bataty i topinambur obrać i pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i grubszą część trawy (ok. 10 cm) drobno posiekać. Na oleju, w rondlu na zupę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać trawę cytrynową (obie części) i pastę curry, smażyć kilkanaście sekund. Dodać połowę mleka, smażyć ok. minutę. Dodać posiekane bataty i topinambur, zalać bulionem, gotować na małym
SzczyptaSmaQZupa Kalafiorowa z Curry i lekką nutą cytryny. Jest to moja wersja zupy, którą znalazłem kiedyś na grupie kulinarnej na Facebook. Grupę tę miałem przyjemność założyć jakiś czas temu i na nią Cię serdecznie zapraszam ⬇️ „Facet w kuchni-gotowanie pod wpływem” Twórcą tej właśnie potrawy są ⬇️ „Tajemnice Smaku”. Zupa jest pyszna, bardzo rozgrzewająca. Zwłaszcza w mojej(...)sztuka sok i skórka Bulion warzywny 500 ml Mleko 150 ml Śmietana kwaśna 150 ml Świeża pietruszka Tajskie zielone curry do smaku Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Zupę Kalafiorową Po pierwsze kalafior podziel na małe różyczki 😉. Włóż je do rondelka, wlej bulion i mleko i gotuj na średniej
RafalCookmleka krowiego i stanowi doskonałą alternatywę dla osób, które nie tolerują laktozy. Kokos jest także ważnym składnikiem kuchni azjatyckiej, w szczególności w kuchni tajskiej, indonezyjskiej i indyjskiej. Można go znaleźć w różnych daniach, w tym w zupach, curry i sałatkach. W kuchni zachodniej kokos jest często używany jako składnik wypieków, takich jak ciasta, ciasteczka i babeczki. Jakie można zrobić desery
Via Gustokrem marchewkowy podrasowany bardzo wyraźną w smaku czerwoną pastą curry. Warto też użyć mleka kokosowego, a nie śmietany. Wtedy smak jest bardziej tajski. Jeżeli jednak nie przepadacie za ostrymi potrawami, lepiej ograniczyć ilość pasty. Dla dzieci gotuję zupę obok, bez curry. To chyba jedyne "utrudnienie", bo przepis jest bardzo prosty i robi się sam. A zupa jest smaczna, zdrowa
Pełny talerzpełni, króluje w knajpach, na blogach, w każdej kuchni. W mojej nie mogło być inaczej, ale że zupa dyniowa wychodzi mi bokiem, za słodyczami ostatnio nie przepadam, a pogoda taka, że trzeba się rozgrzewać, to zaserwowałam dynię w ostrym, tajskim wydaniu, jest pyszna :) Wprawdzie w Tajlandii używa się innej dyni, nazywa się kabocha, ale nigdzie jej nie znalazłam więc skorzystałam
Kuchnia bezglutenowa Loliłatwy do śledzenia przepis pochodzi ze strony i app: www.eggandsoldiers.co.uk Inne z tej serii: MACARONI CHEESE - klik ZUPA MARCHEWKOWO-SOCZEWICOWA - klik STICKY TOFFEE PUDDING - klik CHILLI CON CARNE - klik ZIELONE TAJSKIE CURRY z KURCZAKIEM - klik RISOTTO GRZYBOWO-GROSZKOWE - klik PAJ ZIEMNIACZANO-POROWY - klik PAPRYKI ZAPIEKANE Z KUSKUS i SEREM - klik Składniki
Lejdi of the housełatwy do śledzenia przepis pochodzi ze strony i app: www.eggandsoldiers.co.uk Inne z tej serii: MACARONI CHEESE - klik ZUPA MARCHEWKOWO-SOCZEWICOWA - klik STICKY TOFFEE PUDDING - klik CHILLI CON CARNE - klik ZIELONE TAJSKIE CURRY z KURCZAKIEM - klik RISOTTO GRZYBOWO-GROSZKOWE - klik PAJ ZIEMNIACZANO-POROWY - klik Składniki: (na 2 porcje) 2 papryki, przepołowione
Lejdi of the houseekstremalnie łatwy do śledzenia przepis pochodzi ze strony i app: www.eggandsoldiers.co.uk Inne z tej serii: MACARONI CHEESE - klik ZUPA MARCHEWKOWO-SOCZEWICOWA - klik STICKY TOFFEE PUDDING - klik CHILLI CON CARNE - klik ZIELONE TAJSKIE CURRY z KURCZAKIEM - klik RISOTTO GRZYBOWO-GROSZKOWE - klik Składniki: (na jakieś 4 porcje) 30g masła 1 łyżka oliwy 2 pory, umyte
Lejdi of the housełatwy do śledzenia przepis pochodzi ze strony i app: www.eggandsoldiers.co.uk Inne z tej serii: MACARONI CHEESE - klik ZUPA MARCHEWKOWO-SOCZEWICOWA - klik STICKY TOFFEE PUDDING - klik CHILLI CON CARNE - klik ZIELONE TAJSKIE CURRY z KURCZAKIEM - klik Składniki: (na 4-5 porcji) 1 łyżka oliwy 1 cebula (albo por), drobno posiekana 250g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych
Lejdi of the housewymyślne gotowanie, a sytuacja wymaga, by podać coś szybkiego i ciekawszego niż kanapka. Te smaki pasują do każdego dania, szczególnie w kuchni tajskiej. Taką pastę przysmażoną na gorącym tłuszczu, aby wyciągnąć wszystkie smaki, można dodać do zupy dyniowej, do kurczaka, ryżu, makaronu, warzyw, do sosów. Pachnie bardzo intensywnie nawet po miesiącu leżakowania w lodówce. Pasta ta może być wykorzystana
To co kochampodać coś szybkiego i ciekawszego niż kanapka. Te smaki pasują do każdego dania, szczególnie w kuchni tajskiej. Taką pastę przysmażoną na gorącym tłuszczu, aby wyciągnąć wszystkie smaki, można dodać do zupy dyniowej, do kurczaka, ryżu, makaronu, warzyw, do sosów. Pachnie bardzo intensywnie nawet po miesiącu leżakowania w lodówce. Składniki
To co kochamJak już wiecie kilka dni temu, dokładnie w niedzielę 19.10 wzięłam udział w fantastycznym wydarzeniu, jakim był piknik charytatywny „Piekielna kuchnia dla Leosia” / Cook
Ostra na Słodkowobec. Warto więc ilość soli zawartej w takiej zupce, rozłożyć (rozcieńczyć) na objętość i z 2 zupek z torebki zrobić wartościową 4 porcjową smaczną zupę ze świeżymi składnikami. Zupa ma być szybka i łatwa, dlatego zalecam dodać zwykły szpinak. Jednak jeśli ktoś ma dostęp do oryginalnych składników azjatyckich, zwykły szpinak niech zastąpi jeszcze zdrowszym szpinakiem wodnym , pochodzącym z Azji. Warto(...)dopiero wtedy przyprawy dołączone do zupek i ok. 1-2 łyżeczki tajskiego sosu rybnego. Ilość zależy od upodobania. Sos jest oczywiście słony więc należy uważać z jego ilością. W miseczkach lub na talerzach rozłożyć po porcji listków szpinaku i różowych krewetek, następnie wmieszać po porcji nudli z zupy, a całość dopełnić bulionem
Sztuka gotowania w/g SamiryJeżeli lubicie azjatyckie klimaty i tajskie smaki w polskim wydaniu, kurczak w mleczku kokosowym na pewno Wam zasmakuje! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl
Bardzo Gruby SmokCzas na wypróbowanie czegoś nowego :) Polecam bardzo smaczna zupka tajska. Jej egzotyczny wspaniały smak przywodzi wspomnienie lata i pięknych upalnych dni:) SKŁADNIKI: 400g fileta z kurczaka1
Dziś Ja gotuje