pojawiające się niemal we wszystkich regionalnych kuchniach na kontynencie azjatyckim. Mowa oczywiście o makaronie, sosie sojowym i tofu. W kuchni chińskiej dania wyróżniają się szybkością przygotowania (wyjątek stanowią pekińskie zupy lecznicze). W kuchni japońskiej dokłada się starań, by nie mieszać ze sobą zbyt mocno smaków, ani nie przyprawiać dań zbyt mocno tak, aby nie zmieniać specyfiki podstawowego smaku. Takie podejście(...)także szereg zasad stosowanych w trakcie spożywania potraw. Przykładowo w trakcie jedzenia jedzenia sushi po każdym kęsie powinno przekąsić się marynowany imbir, który zatrze smak poprzednio spożytej potrawy. Kuchnia tajska znana jest przede wszystkim z sałatek łączących w sobie przeciwstawne smaki oraz na pozór sprzeczne składniki. Podstawą wielu tajkich dań jest tamaryndowiec, starty korzeń kolendry zmiażdżony wraz z czosnkiem oraz
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneLato to pora roku kiedy zaczyna się chcieć żyć ale nie koniecznie trzeba chcieć marnować ten czas na nazbyt długie stanie w kuchni.I cudownym wynalazkiem na lato są zupy-chłodniki.Lekkie,odżywcze, chłodne i odświeżające.Chłodnik jest idealnym zamiennikiem sałatki do którego najczęściej urzywa się również surowych składników.Także chyba i dla dzieci nie zawsze przez nie lubiane warzywa(...)znnych sieciówek.Popijanie czegoś zdrowego i owszem nie razi. Tym razem inaczej bo chłodnik jest dość egzotyczny i po prostu przepyszny.Nie jest na jogurcie a na kremie kokosowym doprawionym tajskim zielonym curry w skład którego wchodzi kilka składników o wyrazistym cytrusowym aromacie czyli:trawa cytrynowa,zielone liście kaffir,tumeric,limonka oraz inne odświeżające jak imbir czy galangal a dodatkowo:czosnek
Sztuka gotowania w/g Samiryoknem szarość panuje, przewracacie kartki a tam piękne barwne zdjęcia. Książkę napisała miłośniczka zdrowego żywienia - Daria Ładocha, jest ona także autorka 2 blogów kulinarnych i książki "W mojej tajskiej kuchni". To bardzo barwna, pełna życia kobieta, która dla mnie osobiście jest szalenie inspirująca. Autorka na co dzień bardzo zajęta osoba, dziennikarka, blogerka, prezenterka, kucharka, trener zdrowia i do tego(...)zdrowych posiłków. Pokazuje w książce, że aby jeść smacznie i zdrowo wcale nie trzeba spędzać wielu godzin w kuchni, wystarczy wszystko starannie zaplanować i np piekąc buraki na zupę upiec ich więcej i zrobić sałatkę na kolację. Zachęca do zmiany nawyków żywieniowych, które tylko nam wyjdą na dobre i wyjaśnia dlaczego tak ważne jest to co zjadamy. Ta książka
Cynamonowe szczęściezapłacicie. Swoją drogą, podobno zdobywanie tych płetw nie jest zbyt humanitarne... 7) Nie bójcie się targować z Tajami i pamiętajcie o uśmiechu :) 8) Przygotujcie się na ostre doznania- kuchnia tajska jest pełna chili. Podobno są trzy rodzaje pikantności- zwykła, tzw "hot"- którą rozumie się przez to, że robi Wam się gorąco jak jecie danie oraz taka supermega, że jedząc piecze(...)Zielona herbata z mlekiem :) Mai Thai Herbata czarna z mlekiem :) Poniżej na zdjęciu po lewej macie liście limonki kafir- dodają potrawom cytrusowego posmaku. Po prawej część skłądników do przygotowania zupy Tom yam Goung- szalotka, grzyby a pod spodem trawa cytrynowa. Pokazane poniżej papryczki są najostrzejsze jakie można dostać w Tajlandii. W trakcie krojenie widoczne liście limonki kafir
Czerwona Porzeczkabotwinka kiszona do barszczu z czosnkiem, koprem i chrzanem. Kiszenie botwiny jest łatwe, podobne do kiszenia ogórków. Potrzeba tylko kilku sezonowych składników, które są tanie i łatwo dostępne. Zupa z kiszonej botwiny jest pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu. Botwinka ma piękny, fioletowy kolor, kwas jest klarowny o wyraźnym aromacie czosnku, kopru i chrzanu. kiszona botwinka bardzo dobrze(...)góry dnem, nakrywamy ręcznikiem lub ściereczką kuchenną i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Oto kilka innych przepisów na domowe przetwory , które mogą Ci się spodobać: Ogórki konserwowe przepis Tajski sos chili Ogórki w musztardzie przepis Ogórki kanapkowe z curry Buraczki na zimę z czosnkiem i cebulą Sałatka z ogórków szwedzka Kompot z agrestu z truskawkami Ogórki krokodylki Kapusta czerwona
Moja Książka Kucharskagotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Danie zmiksuj na krem w kielichu blendera, a następnie przecedź wszystko przez drobne sito. Dopraw do smaku odrobiną soli. Do gorącej zupy wsyp liście szpinaku i całość dokładnie wymieszaj. Potrawę serwuj z łyżką śmietany, kawałkami smażonego pora, kilkoma kroplami oleju z pestek dyni oraz cząstkami cytryny. Gulasz z warzyw Składniki(...)kostkę 200 g ziemniaków 200 g marchewki puszka pomidorów np. pelati 4 szalotki 5 cm kawałek imbiru 4 ząbki czosnku 2 czerwone chili limonka pęczek kolendry pęczek bazylii tajskiej 5 liści limonki kaffir 4 łodygi trawy cytrynowej szklanka napoju lub mleka kokosowego 2 łyżki oleju roślinnego pół szklanki wywaru warzywnego 2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego łyżka cukru brązowego szczypta soli
Ugotowane pozamiataneKung. I tutaj jak dla mnie największe odkrycie – zupa Tom Kha, w której nie przeważał ani słodki smak mleka kokosowego, ani nieznośna ostrość przypraw. Pierwszy raz jadłam zupę z mleka kokosowego, która była tak idealnie doprawiona, niestety jak dotąd żadnej innej nie byłam w stanie zjeść do końca – albo zbyt mdła, albo piekielnie ostra. Ta była świetna. Następnym(...)czyli makaronu podanego ze słodko – kwaśnym bulionem i sałatą z ziołami. Kaczka z ryżem jaśminowym i zielone curry z wołowiną Wi-Taj jest idealnym połączeniem kuchni wietnamskiej oraz tajskiej, co zdecydowanie wyróżnia ten lokal na mapie tajskich restauracji, z których wiele trzyma naprawdę wysoki poziom. Wi-Taj znalazł swoje miejsce na gastronomicznej mapie Warszawy dzięki połączeniu smaków dwóch kuchni
Taste and Cookkwestia pory roku. Bo zimno, szaroburo. Trzeba się rozgrzać. Nie wiem czy rozgrzewa coś bardziej niż kuchnia indyjska. Pewnie tak, ale nie przychodzi mi teraz nic do głowy. Tajska? Inną kuchnią, którą uwielbiam właściwie najbardziej, to kuchnia śródziemnomorska. Piszę tutaj głównie o potrawach ze świeżych warzyw. Do tego tony oliwy i jestem w niebie. Jesienią i zimą ciężko o dobrej(...)Jest to jakaś namiastka moich śródziemnomorskich smakowych potrzeb. Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem to sos, który można użyć do wielu potraw: do makaronów, ryb, drobiu, zup. My najczęściej jemy je z makaronem i jakąś sałatą z winegretem . Do tego oczywiście jakiś ser długodojrzewający i w sumie nic więcej nie potrzeba. Tym razem pesto zjedliśmy z pełnoziarnistym makaronem
Kardamonovykwestia pory roku. Bo zimno, szaroburo. Trzeba się rozgrzać. Nie wiem czy rozgrzewa coś bardziej niż kuchnia indyjska. Pewnie tak, ale nie przychodzi mi teraz nic do głowy. Tajska? Inną kuchnią, którą uwielbiam właściwie najbardziej, to kuchnia śródziemnomorska. Piszę tutaj głównie o potrawach ze świeżych warzyw. Do tego tony oliwy i jestem w niebie. Jesienią i zimą ciężko o dobrej(...)Jest to jakaś namiastka moich śródziemnomorskich smakowych potrzeb. Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem to sos, który można użyć do wielu potraw: do makaronów, ryb, drobiu, zup. My najczęściej jemy je z makaronem i jakąś sałatą z winegretem . Do tego oczywiście jakiś ser długodojrzewający i w sumie nic więcej nie potrzeba. Tym razem pesto zjedliśmy z pełnoziarnistym makaronem
Kardamonovyskład. :) 10) Bulion warzywny w proszku , czyli świetny zamiennik sztucznych, niezdrowych mieszanek typu "przyprawka". Nie zawiera tłuszczu, a do tego jest wegański. Na jego bazie można przygotować pyszną zupę (która pachnie jak rosół z kury!). Skład idealny: ekstrakt drożdżowy, marchew, sól morska, cebula, korzeń kurkumy, pietruszka, por, czosnek, lubczyk, seler , papryka, melisa, koper, papryka, musztarda. Używam go praktycznie(...)smak, a do tego pasuje również do dań słodkich (wypróbujcie nanaicecream z ich dodatkiem!). Tłoczony na zimno z nieprażonych i niesolonych pestek dyni. 12) Bio olej sezamowy z tajskimi przyprawami - tłoczony na zimno z sezamu w firmowej olejarni. Imbir i pieprz nadają pikantności, a kolendra i trawa cytrynowa orzeźwiającej nuty. Orientalny smak wzmacnia również olejek cytrynowy. Idealny
Poranek na słodkoblender odszedł w zapomnienie, bo nic nie było już go w stanie uratować. Kupiłam nowy blender z rozdrabniaczem i zaczęłam szaleć w kuchni - w końcu mogłam zrobić swoje ukochane zupy kremy, lody, koktajle i wszystkie inne pyszności :) Po raz pierwszy mieliśmy okazję spróbować z Dominikiem prażonej ciecierzycy - była przepyszna, choć Dominikowi nie przypadła do gustu tak jak mi ;) Wszyscy mówią(...)kuchni innej niż moja, mojej Siostry czy Mamy. Wszystkim smakowało, a mnie serce rosło - mam nadzieję, że nie kłamali :D Udało mi się zaangażować projekt Bangkok - lody tajskie , w którym będę miała okazje stworzyć własną kompozycję smakową lodów - pomysłów mam bardzo dużo, a jeden smak już niedługo przejdzie w fazę testowania - mam nadzieję, że Was zaskoczy! Porażki: Będąc
Cooking MonsterTym razem będzie przepis na pyszny rosół z kaczki. Kaczka, to jedno z najlepszych mięs do ugotowania pysznego buliony, albo rosołu. Mięso to ma sobie zdrowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wychłodzone słoiki wkładam do lodówki i marynuję przez tydzień dynię, marchew i gruszkę. Gruszkę można po jednym dniu z powodzeniem wykorzystywać do potraw np. jako dodatek do gotowych dań, zup lub sałatek. Składniki na sałatkę: garść roszponki 1 mały batat olej do grillowania kozi ser suszone pomidory marynowana dynia i gruszka orzechy laskowe dressing(...)pokrojone suszone pomidory oraz marynowaną dynię i gruszkę. Wierzch posyp pokruszonym kozim serem i posiekanymi orzechami laskowymi. Składniki dressingu wymieszaj i polej nim wierzch sałatki. Udekorowałam wierzch sałatki bazylią tajską i jeśli możesz to jej smak również ciekawie może wzbogacić sałatkę. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaJak ja kocham gotować! Uwielbiam spędzać czas w kuchni w poszukiwaniu idealnego, zbilansowanego i wyważonego smaku. Mój mąż śmieje się, że nigdy nie wie co zje
SMYKWKUCHNI