Składniki: 600 ml mleka kokosowego 400 ml wody 2 łodygi trawy cytrynowej 1 łyżka pasty Tom Kha 2 liście kafiru 1 dymka 1 papryczka
Tajskie smakitakie zupy, których jedzenie po prostu wciąga. Taki jest ten ramen w tajskim stylu. Esencjonalny wywar i mięso z kurczaka w roli sporej dawki białka, mleko kokosowe i olej kokosowy w roli zdrowych tłuszczy. Marchew, papryka, kiełki fasoli i groszek cukrowy jako tercet pełen witamin i błonnika. Pikantne zielone curry i kurkuma – dla zdrowia. I smak – nie do podrobienia! WYWAR
Karo in the Kitchenkuchni tajskiej nigdy nie brakuje w moich szafkach, trawę cytrynową uprawiam od wielu lat w mieszkaniu, więc długo się nie zastanawiałam nad ugotowaniem naprawdę smacznej i cudownie rozgrzewającej zupy w tajskim stylu. Składniki : 370 ml przecieru pomidorowego 400 ml mleka kokosowego marchew cebula 3 cm imbiru chili trawa cytrynowa 2 liście kaffiru sól łyżka oleju do smażenia Marchew obrać(...)garnka wlać mleko kokosowe oraz dodać marchew, liście kaffiru, trawę cytrynową (wcześniej stłuc końcówkę trzonkiem noża) i chili (w całości lub pozbawioną pestek). Gotować do miękkości marchwi. Do zupy dodać przecier pomidorowy. Zagotować. Doprawić zupę do smaku solą. Ewentualnie rozrzedzić wrzątkiem. Zupa świetnie smakuje bez dodatków. Ja jednak przygotowałam do niej kluski dyniowo-kokosowe
Weekendy w domu i ogrodziezupa z krewetkami, którą Tajlandia umieściła na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO w roku 2020. Zupa, której przepis jest oczywiście przekazywany z pokolenia na pokolenie, którą można zjeść wszędzie w Tajlandii i nie tylko. Danie, które powstało i pochodzi…i tu się zaczynają schody. Tajscy naukowcy i historycy, mają problem, skąd i gdzie powstała zupa. Na początek mój drogi czytelniku(...)ustalimy co znaczą słowa – Tom – i – Yum -. Pierwszy człon nazwy odnosi się do tajskiego czasownika, oznaczającego – gotować. Drugi człon zaś to tajski rzeczowniki, oznaczający – pikantną sałatkę. Tak jak wspominałem, ciężko jest stwierdzić, kiedy i gdzie powstała ta zupa. Prawdopodobnie powstała, na długo wcześniej, niż jej spisane przepisy i prawdopodobnie była to Tajlandia. Obfitość krewetek słodkowodnych
RafalCookracji braku obiadu, musiałam wymyślić coś na szybko. Dotargałam dynię do domu, obrałam, pokroiłam, upiekłam.. i ugotowałam zupę. W tajskich rytmach, z domieszką curry i włożonym w nią całym sercem. Połączenie polskich smaków z tajskimi wyszło pyszne. Zawirowania i obroty smakowe. Tak podsumuję smak i zapraszam do przepisu. Składniki: 500g obranej dyni 1 mała puszka (165ml) mleczka kokosowego
CzarnawisienkaZupy tego typu uwielbiam. Wystarczy mieć w domu dobry bulion by w kilkanaście minut wyczarować obłędny obiad. Warto ugotować w dużym garnku kilka litrów bulionu i
Mango Papajapokrywką i gotujemy zupę na małym ogniu przez 10-15 minut. Gotową zupę doprawiamy sosem sojowym i sokiem z limonki, który nada całości świeżości i lekkości. Ta zupa to typowo tajskie połączenie idealnie zbilansowanej słodyczy, słoności, lekkiej pikantności, świeżości i delikatnej kwasowości. Możemy zjeść zupę w takiej formie jak jest, albo wyłowić z niej liście limonki i całość zmiksować
Karo in the KitchenOryginalnie zupę przyrządza się bez mleczka kokosowego, jednak jest ona naprawdę BARDZO PIKANTNA, a mleczko wprowadza odrobinę słodyczy do potrawy. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować
Tajskie smakiZdrowa japońska zupa. Powinno się spożywać jedną miseczkę zupy dziennie (wystarczy 125 ml dziennie, można rozpuszczać sobie odrobinę pasty w szklance z ciepłą wodą (NIE wrzącą
Tajskie smakiZupa Tom Yum Goong to tajska klasyka. Pikantne i kwaśne smaki zmieszane są w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami, co daje jej niespotykany(...)niezapomniany smak. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa z tom yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Jest to oryginalny przepis na zupę. Zdjęcie jest z Tajskiej knajpy- gdzie miałam możliwość spróbowania wielu tradycyjnych słynnych tajskich dań. Ten i wiele innych ciekawych przepisów znajdziecie też w tym wpisie KLIK składniki na 4 porcje przygotowanie
ClauditteMissCookingPyszna zupa warzywna z kurczakiem i kokosowym mlekiem…Bardzo często gotuję zupy z kokosowym mlekiem. Zupa jest wtedy delikatnie słodka o lekkim kokosowym posmaku. Podprawiam zupę rybnym sosem i tajską soją, co świetnie harmonizuje z warzywami i kurczakiem. Jakie warzywa lubicie w zupie? Ja praktycznie wszystkie. W tej zupie wykorzystałam cukinię, marchewkę i czosnek. Oczywiście natka pietruszki jest(...)Pokrój cukinię w kostkę, marchewkę w cienkie paski, a czosnek w plasterki. Podsmaż na oliwie i dodaj do buljong razem z kokosowym mlekiem. Dodaj rybny sos i tajską soję do smaku. Gotuj zupę aż warzywa będą miękkie, około 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj pietruszkę i szczypiorek. Podziel kurczaka na małe kawałki i napełnij nim miseczki. Na wierzchu ułóż krążki
codojedzeniaPomysł na tą zupkę podsunęła mi moja synowa. Dawno już o niej słyszałam i jadłam w Londynie, ale pierwszy raz robiłam. Smakowała nam bardzo. Grzyby mun
Kuchnia Pokoleńdzięki czemu zupa jest jeszcze szybsza w przygotowaniu. Gotową zupę doprawiamy ulubionymi ziołami i gotowe! Podobnie jak inne nasze domowe zupy , tak i ten prosty przepis na zupę jarzynową z kapusty pekińskiej pozwoli Ci przygotować szybkie i pożywne danie dla całej rodziny, nawet dla tych, którzy są na diecie. Jak zrobić pyszną zupę z kapustą pekińską? Zapraszamy! Zupa z kapusty(...)ziemniaki zmiękną. Wtedy wrzucamy kapustę pekińską i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę doprawiamy do smaku, zagotowujemy, przykrywamy garnek i wyłączamy palnik. Garnek z zupą zostawiamy na 10 – 15 minut. Każdy talerz z zupą pekińską dekorujemy ziołami i podajemy na gorąco. Zupa z pekinką Nasza zupa z pekinką , to proste danie, które przygotujesz z równie prostych i łatwo dostępnych składników
Kuchnia Na WypasieZupa jest szybka w przygotowaniu, zupa jest aromatyczna, zupa jest na sposób tajski. Polecam z czerwonymi krewetkami argentyńskimi tak jak podałam to ja. Zupa kokosowo - pomidorowa z czerwonymi krewetkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemakarony, kuchnia włoska Charakterystyczny, bardzo wyrazisty aromat. Pierwsze skojarzenia – kuchnia włoska. Jednak dania z Italii to nie jedyne jej zastosowania. Doskonale sprawdzi się również przy słodkich dniach. Bazylia tajska – warzywa, zupy, kuchnia orientalna To wytrawna siostra popularnej bazylii. Ma charakterystyczny aromat anyżu i wyczuwalny cytrusowy charakter. Świetny dodatek do zup i innych dań kuchni azjatyckiej. Kolendra – warzywa, kuchnia wschodu, ryby
MarcinChefwyobrażam sobie zupy chińskiej, tajskiej czy indyjskiej bez świeżych listków kolendry. Kiedy tylko widzę w sklepie ładną, jaskrawozieloną kolendrę natychmiast muszę ją kupić i od razu zmieniam swoje kulinarne plany na następne 2-3 dni, żeby wykorzystać zakupiony pęczek. Bo kolendry nie da się mrozić, a suszona zupełnie straci swój wyjątkowy aromat i stanie się jedynie zasuszonym wiechciem bez smaku
Kuchnia Prezydentowej