Jakiś czas temu proponowałam wam rozebranie gęsi na części i zrobienie z niej potraw, których do tej pory nie robiliście. Ja tak zrobiłam i dzięki temu
Bernika - moj kulinarny pamietniksię ją nieco inaczej, ile gospodyń tyle przepisów. Zupa ma wspaniały smak, jest sycąca i najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień. Teraz w okresie jesienno - zimowym taka zupa to idealna dawka ciepła i energii dla naszego organizmu.Składniki: 1/4 małej główki kapusty najlepiej włoskiej 2 suszone prawdziwki 6 średnich buraków 3 -5 łyżki domowego przecieru pomidorowego(...)pora w talarki. Gotujemy wszystko razem, dodajemy na początek 2 łyżki octu, aby zachować ładny kolor buraków, dodajemy również wszystkie przyprawy. Kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do barszczu. 2. Gdy mięso jest miękkie i obgotowane, obieramy je dokładnie i pozbywamy się kości. Na smalcu przesmażamy na złoty kolor drobno pokrojony czosnek i dokładamy do zupy, dokładamy
Apetyczna babeczkaKapuśniaczek SKŁADNIKI: 1 mały filet z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora 500 g kapusty kiszonej 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz majeranek 200 g pieczarek 500 g ziemniaków Przygotowanie: Marchewki i pietruszki obieramy i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy pokrojonego w plasterki pora i filet z kurczaka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Ziemniaki obieramy kroimy(...)garnka. Dodajemy ziele, liście, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gotujemy do miękkości kapusty. Pod koniec gotowania wrzucamy obrane pieczarki. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami. Ziemniaki możemy gotować razem z zupą
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZamiast stosować bulion z kostki, który nie oszukujmy się należy do najzdrowszych, lepiej mieć zawsze pod ręką domowy bulion i wykorzystywać go jako baza do zup
Walijskie Pichcenieniedaleko lasu , przez to często w domu pojawiały się gulasze, czy też zupy grzybowe- nie wspominając już o grzybkach marynowanych, a teraz jak tylko mam możliwość- czytaj grzyby :) staram się coś z nich wyczarowć. Rewelacyjnie smakują z kaszą gryczaną I sałatką z ogórka I por( tutaj przepis ). U mnie dziś z makaronem I sałatką colesław. Zaczynamy: Składniki
Smaki Edytybardzo charakterne zupy. Dziś kremowa przewidywalność została przełamana akcentem chrupkości - ziarnami "Piekło - Niebo", które podkręcają również charakterek potrawy (jak na nasz wytwór przystało - siła musi być). Pojawiła się też nutka słodyczy w postaci kokosowego mleczka i moc zaczerpnięta z dużej ilości czosnku. Całość tworzy bajkę. Bajkę, która z każdą łyżką smakuje inaczej. SKŁADNIKI:- kalafior, 1,- por, 2 całkiem duże(...)krążki, kalafior w różyczki, doprawiamy przyprawą warzywną, dodajemy solidną łyżkę masła i gotujemy do miękkości, doprawiamy pieprzem, zmiksowanym czosnkiem i blendujemy. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i gotowe :)Zupa jest nie tylko pyszna i rozgrzewająca ale i... zdrowa, i to bardzo! /Kalafior -Najcenniejsze warzywo pod względem wartości odżywczych. Jest dietetyczny i najlepiej trawiony z kapuścianych. Ma silne właściwości przeciwrakowe
Wypisz Wymalujdyni i gotowanego jajka wzbogaca dodatkowo jego smak ... jak dobrze, że ugotowałam na 2 dni! :-) Składniki: 2 udka z kurczaka (bez skóry) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 1 łodyga selera naciowego 800g świeżego szczawiu ziele angielskie liść laurowy sól pieprz śmietana słodka 18% do posypania: pestki dyni jajka Wykonanie:Udka myjemy, zalewamy wodą. Dodajemy obrane warzywa(...)angielskie, liść laurowy i gotujemy ok 20 minut. Szczaw dokładnie myjemy, kroimy w paski dorzucamy do bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie udka i warzywa wyjmujemy z zupy. Udka obieramy z mięsa, które możemy później wrzucić do zupy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na oczkach i przekładamy do zupy. Wlewamy śmietanę i odstawiamy, aby zupa przestygła. Lekko przestygniętą - blendujemy
Walijskie Pichceniemoim rodzinnym domu na wigilię nie było czerwonego barszczu, ani zupy grzybowej. Co roku jest za to barszcz grzybowy - intensywny wywar z grzybów, doprawiony ziołami, dużą ilością pieprzu i zaprawiony mąką. Muszę przyznać, że doprawienie go, żeby smakował tak, jak ten mojej babci, czy mamy to nie lada sztuka. Dlatego, w ubiegłym roku, kiedy po raz pierwszy(...)Wigilię postawiłam ba bezpieczniejszy barszcz z czerwonych buraków. W tym roku natomiast postanowiłam przetestować wigilijną zupę grzybową. Taką tradycyjną, na mięsnym wywarze gotowałam już nie raz, ale smaczna, aromatyczna zupa grzybowa na warzywach to zupełnie inna sprawa. Miałam wiele obaw, ale udało się. Zupa jest lekka, dosyć delikatna, ale ma wyrazisty smak i aromat. Świetnie smakuje z kluskami - domowym makaronem
Kulinarne Inspiracjepóźniej mamy pod ręką zdrowe , bez chemicznych dodatków , bazy do sosów i zup . Składniki : 10 dość dużych, pomidorów o grubym , suchym ,miąższu i małej ilości pestek ( mocno się kurczą wysychając ) 6 dużych , czerwonych papryk słodkich 2 duże zielone papryki 4 duże cebule zielone , części ,liści pora ( końcówki z jednego dużego ) 2 główki czosnku 3 sporej wielkości korzenie pietruszki 3 średniej
Ogrodnik w podróżyweekend!!! Po intensywnym urlopie, pracującej sobocie i niedzieli oraz tygodniu przyszła pora na odpoczynek. Dzieci odpoczywają bawiąc się, Małżon kończąc remont łazienki a ja spędzam ten czas w kuchni. Jest dobrze, znowu jest mi dobrze gdy zagniatam chleb, piekę bułeczki a na gazie pyrkocze zupa! Dzisiejsze bułeczki to wczorajsze wspomnienie. Miałam je upiec na drugie śniadanie a wyszedł
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: warzywa mrożone 50 dag, groszek konserwowy 1 puszka, por 1 średni, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mięso mielone wieprzowe 50 dag, jajka 1 sztuka, bułka tarta 3/4 szklanki, przyprawa do mięsa mielonego 1 łyżka, woda 1 szklanka, makaron 20 dag/suchy, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka mięso mielone z łopatki dobrze wymieszać
W Mojej Kuchni Lubięposmakuje. Ja serwuje ją jako sypką fasole z indykiem , lub zupę-potrawkę na śmietanie. Jeśli macie ochotę ją przetestować to zapraszam na stronę www.Skworcu.com.pl Składniki dla 4 osób: 25 dag czarnej fasoli 2 cebule 1-2 ząbki czosnku 4 goździki marchewka pietruszka kawałek pora kawałek selera olej 1-2 liście laurowe tymianek świeży lub suszony ocet jabłkowy lub malinowy świeża
Apetyczna babeczkaskórkę, a miąższ kroimy w kostkę. Przysmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie. 4. Zupę przelewamy do miseczek, posypujemy grzankami i utartym serem (Pani Ania proponuje ser cheddar, ja dodałam parmezan i był bardzo smaczny). Smacznego! :) *Składniki na bulion: 2 marchewki, 2 pietruszki (korzeń), natka pietruszki, 1 por, 1 seler, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, świeżo mielony pieprz, sól
My Culinary Artbarszcz czerwony. U nas, oprócz niego, jest zupa rybna i od kilku lat grzybowa. Grzybowa obowiązkowo z najlepszych suszonych grzybów i z dodatkiem dobrej kwaśnej śmietany. Każdy dostaje po filiżance każdej z zup :) I po tych kilku latach nie wyobrażamy już sobie chyba, żeby święta mogły być między innymi bez tych trzech zup. Oczywiście, nie chodzi o to, żeby najeść(...)pietruszki,kawałek pora (około 10-12 cm),3-4 łyżki oleju,200 ml dobrej śmietany (najlepiej kwaśnej),1 łyżeczka mąki pszennej,sól, pieprz do smaku,2 średnie liście laurowe,pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego,pół łyżeczki ziaren pieprzu,natka pietruszki.Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin, najlepiej na noc. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, por oczyścić. Opłukane warzywa
Codzienna kuchnia niecodziennaZupa też ważna część obiadu. Choć często pomijana i lekceważona w domowych jadłospisach stanowi łatwy sposób wzbogacania diety o warzywa. Szczególnie jeśli w domu mamy małego smyka warto je przygotowywać. Jedną z najprostszych kompozycji jest jarzynówka. Przyrządzana w każdym domu na kilka sposobów. U mnie na co najmniej dwa. Tu przedstawię ten bardziej lubiany a zarazem zdrowszy wariant. Najlepiej smakuje(...)indyczego (szyja, skrzydło) 2 spore marchewki 1 średnia pietruszka kawałek selera kilka plasterków pora trochę siekanego kopru sól, pieprz listek laurowy szczypta przyprawy warzywnej Na zacierki: mąka żytnia letnia woda do zagniecenia kluseczków Przygotowanie: Na mięsie indyczym gotujemy wywar, który doprawiamy solą pieprzem, listkiem laurowym, porem i vegetą. Kiedy mięso jest miękkie wyjmujemy je do obrania. Wrzucamy starte
Kuchnia po mojemu